Editorial

Semănare de vânt

Pe mine mă surprinde cum nimeni nu e deranjat de numărul barurilor, de exemplu. Faceți un exercițiu: numărați câte baruri sunt în Chișinău sau București și câte biserici. Cei care se împiedică de lăcașurile de cult îmi vor spune că barurile sunt pline. Iar eu îi voi răspunde că așa sunt și bisericile.

Ideea unora că bisericile sunt goale se întemeiază pe faptul că cei care intră să viziteze una, din motive turistice, istorice sau altele, o fac atunci când trec pe lângă ea. Când nu există un program religios. Și atunci par îndreptățiți să spună: de ce se mai construiește una două străzi de aici, dacă aceasta e goală?

Dar dacă ar încerca să viziteze o biserică în timpul liturghiei, ar vedea foarte limpede că e plină. Ceea ce înseamnă că ea e foarte folositoare pentru mulți dintre cei prezenți la slujbă. Și atunci de ce să ne înfuriem pe semenii noștri? Că merg la biserică sau că au nevoie de suplimentarea lăcașelor de cult?

Dar sunt atâtea lucruri care se construiesc la „cerere”. În orice stațiune din lume avem senzația că sunt prea multe hoteluri, însă dacă ele ar fi goale în permanență, s-ar închide. Și nu o să înșir lista clădirilor care apar (și) pe bani publici, fiindcă mie mi se pare evident că nimic nu va opri această lozincă: de ce biserici?

Pentru că pe aceeași stradă cu noi, la același serviciu cu noi, în același oraș cu noi sunt o mulțime de oameni care dimineața umplu bisericile. Și fiindcă au aceleași drepturi cu noi. Și pentru că, un lucru mai puțin interesant pentru contestatari, majoritatea bisericilor se fac din banii credincioșilor, din donații private. În fine, nici măcar nu contează acest aspect.

Cine are de spus împotrivă, o va face. Și cine va vrea să meargă la biserică, nu se va lăsa oprit de lozinci. Și iarăși vedem cum noi, cei care trăim alături unii de alții, semănăm vânt.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *