Astăzi 20 Septembrie 2018, Joi - Ultima actualizare la ora 07:16
Abonamente

Editorial 9 August 2018, ora 07:03

Marime Font

Semănare de vânt

Foarte des întâlnim opiniile unor oameni sau vedem inscripții pe ziduri legate de numărul mare de biserici. Că avem biserici, dar nu avem școli. Că „vrem” spitale, nu catedrale. Că România are foarte puține autostrăzi (noi nu avem deloc), dar că bisericile sunt excesiv de multe și încă se mai și construiesc altele noi.

 
 
 

Pe mine mă surprinde cum nimeni nu e deranjat de numărul barurilor, de exemplu. Faceți un exercițiu: numărați câte baruri sunt în Chișinău sau București și câte biserici. Cei care se împiedică de lăcașurile de cult îmi vor spune că barurile sunt pline. Iar eu îi voi răspunde că așa sunt și bisericile.

Ideea unora că bisericile sunt goale se întemeiază pe faptul că cei care intră să viziteze una, din motive turistice, istorice sau altele, o fac atunci când trec pe lângă ea. Când nu există un program religios. Și atunci par îndreptățiți să spună: de ce se mai construiește una două străzi de aici, dacă aceasta e goală?Dar dacă ar încerca să viziteze o biserică în timpul liturghiei, ar vedea foarte limpede că e plină. Ceea ce înseamnă că ea e foarte folositoare pentru mulți dintre cei prezenți la slujbă. Și atunci de ce să ne înfuriem pe semenii noștri? Că merg la biserică sau că au nevoie de suplimentarea lăcașelor de cult?

Dar sunt atâtea lucruri care se construiesc la „cerere”. În orice stațiune din lume avem senzația că sunt prea multe hoteluri, însă dacă ele ar fi goale în permanență, s-ar închide. Și nu o să înșir lista clădirilor care apar (și) pe bani publici, fiindcă mie mi se pare evident că nimic nu va opri această lozincă: de ce biserici?

Pentru că pe aceeași stradă cu noi, la același serviciu cu noi, în același oraș cu noi sunt o mulțime de oameni care dimineața umplu bisericile. Și fiindcă au aceleași drepturi cu noi. Și pentru că, un lucru mai puțin interesant pentru contestatari, majoritatea bisericilor se fac din banii credincioșilor, din donații private. În fine, nici măcar nu contează acest aspect.

Cine are de spus împotrivă, o va face. Și cine va vrea să meargă la biserică, nu se va lăsa oprit de lozinci. Și iarăși vedem cum noi, cei care trăim alături unii de alții, semănăm vânt.

Un articol de: Moni Stănilă Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 19:33

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolulOpinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 10 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Tata cu trei feciori

Nu știu de ce, poate de-atâta că vine sezonul rece, când moldovenii (etnicii români), dârdâind de frig, revin la îndeletnicirea lor milenară – crearea folclorului – poate pentru că s-au întors deputații din vacanță și reîncepe sezonul fierbinte,...

() Citeşte tot articolul