Astăzi 18 Septembrie 2019, Miercuri - Ultima actualizare la ora 13:49
Abonamente

Moldova 30 Martie 2010, ora 08:57    Din editia print

Amnezie social-politicăSemnatarii Declaraţiei de Independenţă - uitaţi şi umiliţi de stat

Marime Font

Mai muţi deputaţi dintre cei care, acum două decenii, au constituit primul parlament democratic şi au votat Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova, astăzi trăiesc în condiţii de subzistenţă. Spre deosebire de colegii lor din legislativele care au urmat, aceştia suportă şi o discriminare, inimaginabilă în alte ţări, chiar din partea statului pe care l-au creat, declară Pantelei Sandulache, preşedintele Asociaţiei obşteşti „Parlamentul-90”.

Cum s-a procedat în Republica Moldova?

De aceeaşi părere este şi un alt deputat al primului parlament, Vlad Darie. Solicitat de TIMPUL, el a amintit cu sarcasm că foştii lui colegi au un singur „privilegiu” - de a fi lipsiţi chiar şi de pensia de deputat, nemaivorbind de alocaţii şi indemnizaţii de stat. „Avem şi colegi care au fost nevoiţi să-şi ia lumea în cap, să plece din ţară şi să muncească la negru peste hotare”, afirmă Vlad Darie.


La rândul său, membrul Asociaţiei „Parlamentul-90”, juristul Petru Munteanu, ne-a spus că în Lega cu privire la statutul deputatului, adoptată la 4 aprilie 1994, nu este prevăzut nimic pentru deputaţii din primul parlament, cu excepţia celor care au fost degrevaţi în comisii. „Acestora, dacă au atins vârsta de 62 de ani, li se acordă câte o pensie de deputat. Autorităţile publice, când aud că a murit un deputat din primul parlament bat din palme de bucurie că au mai scăpat de un potenţial pensionar. Mihai Volontir, Valentin Mândâcanu, Valentin Oglindă ş.a. sunt bolnavi de mai mult timp, dar cine are grijă de ei?”, se întreabă Petru Munteanu. „Semnatarii Declaraţiei de Independenţă, peste 270 la număr, au fost daţi cu desăvârşire uitării, mai cu seamă în cei opt ani de guvernare comunistă. Lituanienii, bunăoară, au făcut totul pentru semnatarii actului lituanian de independenţă, noi, însă, suntem marginalizaţi şi discriminaţi”, consideră Gheorghe Amihalachioaie, preşedintele Baroului avocaţilor din R. Moldova.

Pantelei Sandulache precizează că 49 din cei peste 270 de deputaţi care au semnat Declaraţia de Independenţă au decedat, 80 la sută neajungând la vârsta de pensionare. Tot el ne-a spus că 43 din deputaţii primului parlament, care au activat în legislativele ulterioare, nu sunt afectaţi de discriminare. El constată că astfel s-a creat o situaţie stupidă: unii deputaţii care au luptat cu înverşunare împotriva creării statului R. Moldova beneficiază de pensii de stat, iar cei care au stat la leagănul statalităţii nu beneficiază.

Iniţiative legislative neglijate

Pe 28 decembrie 2005, deputaţii PDM Dumitru Diacov şi Valentina Buliga au înaintat o iniţiativă legislativă, înregistrată cu nr.1478, care prevedea lichidarea discriminării deputaţilor din primul parlament. Scopul acestei legi, motivau ei, consta în „ stabilirea unei echităţi sociale la asigurarea cu pensii a deputaţilor în parlament, indiferent de legislatura în care au activat”. Costul acestei iniţiative, precizau deputaţii PDM, „nu va fi mare, deoarece o parte din deputaţi deja sunt pensionaţi, altă parte va fi pensionată treptat”. Potrivit datelor furnizate de „Parlamentul-90”, în 2010 vor fi pensionaţi 14 deputaţi din primul parlament, în 2011 - 15, în 2012 - trei, în 2014 - nouă deputaţi.

La 19 ianuarie 2007, preşedintele de atunci, Vladimir Voronin, a depus o iniţiativă legislativă analogică, motivând importanţa „rolului pe care l-au avut deputaţii în Parlamentul de legislatura a XII-a, inclusiv în Sovietul Suprem al RSS Moldoveneşti de legislatura a XII-a, în crearea statului Republica Moldova”. El solicita „stabilirea unei condiţii unice pe pensionare pentru deputaţii în Parlament, indiferent de legislatură”. Iniţiativa preşedintelui RM n-a fost, însă, inclusă pe ordinea de zi a parlamentului comunist-pepecedist.
Pe 23 noiembrie 2009, fracţiunea parlamentară a PLDM a propus o iniţiativă similară celor anterioare, care nu a fost examinată nici ea până în prezent.

Cum s-a procedat în Lituania?

Am studiat legislaţia similară adoptată în alte foste republici sovietice. În Lituania, de exemplu, Seimul a adoptat Legea cu privire la semnatarii actului lituanian de independenţă. Semnată la 16 octombrie 2003 şi modificată la 19 mai 2005, legea prevede pentru „deputaţii independenţei” un şir de privilegii. Astfel, semnatarilor actului de la 11 martie 1990 cu privire la restabilirea Statului Lituania, li se eliberează insigna respectivă şi certificatul de semnatar. La prezentarea acestuia, ei au dreptul să viziteze Seimul, Oficiul preşedintelui, Guvernul, precum şi alte instituţii de stat municipale. Ei beneficiază de alocaţii, indemnizaţii şi pensii de stat. Dacă persoana a decedat, la alocaţiile respective au dreptul moştenitorii ei.
„La noi, spre marele nostru regret, semnatarii Declaraţiei de Independenţă nu sunt invitaţi, cel puţin, de Ziua Independenţei, sau, dacă se întâmplă, sunt poftiţi selectiv”, îşi aminteşte Pantelei Sandulache.

P.S. Pe 17 aprilie, când se împlinesc 20 de ani de la prima şedinţă a primului parlament, foştii deputaţi se vor convoca în şedinţă şi vor semna din nou Declaraţia de Independenţă, restabilită, după ce a fost arsă în timpul evenimentelor din 7 aprilie 2009.

Un articol de:
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 13:11

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a făcut publice în data de 17 septembrie 2019, două hotărâri în care au recunoscut Republica Moldova și Federația Rusă vinovate de violarea dreptului de a nu fi supus torturii și tratamentelor inumane, precum și dreptului la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 12:47

Vicepreședintele Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Mihai Popșoi, recunoaște că în interiorul Blocului „ACUM” sunt deputați care au opinii separate în ceea ce privește unele aspecte ale cooperării cu PSRM. Acesta spune că, în unele situații, aceste...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 12:25

Comisia parlamentară de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor privind tentativa de puci anticonstituțional întreprinsă de Partidul Democrat se convoacă în ședință pe 20 septembrie. Membrii comisiei i-au invitat la audieri pe mai mulți foști funcționari, dar și pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 11:28

Vizită eșuată în SUA /// Maia Sandu RATEAZĂ DIN NOU întrevederea cu Mike Pompeo

Vizită eșuată în SUA /// Maia Sandu RATEAZĂ DIN NOU întrevederea cu Mike Pompeo

Maia Sandu nu se mai vede cu secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, deși acest lucru a fost promis de Guvern. În agenda publicată pe pagina Departamentului de Stat al Statelor Unite se anunță că Pompeo se va afla în aceste zile în Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 10:45

Cele 8 reorganizări teritoriale ale României din ultima sută de ani. Ponta propune o a noua

Cele 8 reorganizări teritoriale ale României din ultima sută de ani. Ponta propune o a noua

În decembrie 1918, stăteam așa: Transilvania avea 25 de comitate şi comune, Bucovina- 11 căpitănii fără personalitate juridică, Basarabia avea opt judeţe divizate în ocoale (gubernii), iar Vechiul Regat era împărțit în 37 de județe. De atunci, țara noastră a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 10:28

O regiune din Italia oferă o sumă uriașă oricui vrea să se mute aici. Condiția impusă

O regiune din Italia oferă o sumă uriașă oricui vrea să se mute aici. Condiția impusă

O regiune subpopulată din Italia a anunțat că va oferi peste 25.000 de euro oamenilor dispuși să se mute într-unul din cele 106 de sate, într-un efort de a „resuscita” comunitățile respective.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 10:19

Un pretendent la șefia capitalei a făcut un masterat care a costat peste 45 de mii de euro: „Mi-am dat seama că nu e suficient ceea ce fac”

Un pretendent la șefia capitalei a făcut un masterat care a costat peste 45 de mii de euro: „Mi-am dat seama că nu e suficient ceea ce fac”

Candidatul la funcția de Primar al mun. Chișinău, Victor Chironda, a luat decizia de a candida la funcția de primar al municipiului Chișinău după aproape un an de analiză și cântărire a tuturor argumentelor „pro” și „contra”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 10:06

Vladimir Cebotari este candidatul PDM la funcția de primar general al municipiului Chișinău

Vladimir Cebotari este candidatul PDM la funcția de primar general al municipiului Chișinău

Vladimir Cebotari va depune documentele pentru înregistrarea în alegeri la Comisia Electorală de Circumscripție Chișinău joi, 19 septembrie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 09:57

Eugen Tomac, semnal de ALARMĂ în plenul Parlamentului European: Situația românilor din Transnistria este DISPERATĂ din cauza Rusiei. Cer UE un raport asupra acestei spețe

Eugen Tomac, semnal de ALARMĂ în plenul Parlamentului European: Situația românilor din Transnistria este DISPERATĂ din cauza Rusiei. Cer UE un raport asupra acestei spețe

Eurodeputatul Eugen Tomac afirmat luni, în plenul Parlamentului European, că Rusia practică „un export de frică și divizare” în regiunea transnistreană. Astfel, președintele PMP a tras un semnal de alarmă referitor la „situația disperată a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 09:36

Zeci de răniţi, majoritatea copii, într-un accident rutier din Italia

Zeci de răniţi, majoritatea copii, într-un accident rutier din Italia

Aproximativ 30 de persoane au fost rănite după ce un autobuz de transport public a ieşit de pe carosabil, în centrul Italiei, informează Mediafax citând presa italiană. Accidentul a avut loc marţi după-amiază pe un drum provincial, între localităţile Spoltore...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 08:50

Procurorul General al Guvernului ACUM-PSRM / Un deputat din alianță insistă că nu este nevoie pe separarea puterii în stat

Procurorul General al Guvernului ACUM-PSRM / Un deputat din alianță insistă că nu este nevoie pe separarea puterii în stat

Guvernul Maiei Sandu trebuie să se implice în selectarea candidaturii pentru funcția de procuror general pentru că Consiliul Superior al Procurorilor nu are credibilitate. Declarația aparține dlui Litvinenco, deputat din blocul ACUM și a fost făcută la emisiunea „Politica...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 08:40

Rusia ridică vizele pentru cetățenii din 53 de țări, inclusiv România. Ce regiune poate fi vizitată doar cu viza electronică

Rusia ridică vizele pentru cetățenii din 53 de țări, inclusiv România. Ce regiune poate fi vizitată doar cu viza electronică

Turiștii și oamenii de afaceri din 53 de țări vor putea vizita Stankt Petersburg doar în baza unei vize electronice simplificate, care va intra în vigoare în această toamnă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 08:39

PCRM nu va înainta un candidat pentru fotoliul de primar al municipiului Chișinău

PCRM nu va înainta un candidat pentru fotoliul de primar al municipiului Chișinău

PCRM a prezentat Lista de candidați la funcțiile de consilieri în Consiliul Municipal Chișinău

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 08:30

OSCE este îngrijorată de ancheta Procuraturii R. Moldova împotriva șefului agenției Sputnik, Vladimir Novosadiuk

OSCE este îngrijorată de ancheta Procuraturii R. Moldova împotriva șefului agenției Sputnik, Vladimir Novosadiuk

Vladimir Novosadiuk este suspectat de implicarea într-un caz de fraude și spălare de bani în cazul „jafului secolului” prin structurile omului de afaceri Ilan Shor.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 18 Septembrie 2019, ora: 08:26

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 18 SEPTEMBRIE 2019. TAURII SE POT ÎNDRĂGOSTI

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 18 SEPTEMBRIE 2019. TAURII SE POT ÎNDRĂGOSTI

Horoscopul zilei de 18 septembrie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 18 septembrie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 18...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 18 Septembrie 2019, ora: 06:00 de Ion Macovei

Eminescu pe care îl știm mai puțin

Eminescu pe care îl știm mai puțin Din editia print

Viața lui Mihai Eminescu a fost bântuită de lipsuri, muncă grea și dezamăgiri în viața personală. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 04:48

De ce ar trebui sa consumi mai des ceai. Cercetatorii au descoperit un nou beneficiu al acestei bauturi

De ce ar trebui sa consumi mai des ceai. Cercetatorii au descoperit un nou beneficiu al acestei bauturi

Ceaiul a fost subiectul multor cercetari care au scos la iveala nenumarate beneficii ale acestei bauturi: ajuta la diferite boli, precum cancer, diabet, afectiuni cardiovasculare, dar are si calitati microbiene. Iar acum oamenii de stiinta au descoperit un nou beneficiu al ceaiurilor.

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 18 Septembrie 2019, ora: 04:25

(REȚETA ZILEI) Mâncare de gutui cu pui

(REȚETA ZILEI) Mâncare de gutui cu pui

Asocierea dintre fructe şi carne este una ingeniosă. Încearcă această reţetă, cu siguranţă o vei repeta.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 00:31

Seinfeld vine pe Netflix

Seinfeld vine pe Netflix

 A fost o oarecare tristețe la început de toamnă când Netflix n-a mai avut drept de difuzare pentru Friends. Toamna a devenit însă veselă din nou cu vestea că Seinfeld ajunge pe platforma de streaming. Toate 180 de episoade. La mai bine de 30 de ani de la debut. Poate...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 00:10

Arina Spătaru renunță la calitatea de membru al Biroului politic permanent al Platformei DA. „Un partid nu se ține doar pe DISCURSURILE unui lider”

Arina Spătaru renunță la calitatea de membru al Biroului politic permanent al Platformei DA. „Un partid nu se ține doar pe DISCURSURILE unui lider”

„Să plec din organul de conducere, în care vocea mea în perioada de iulie-septembrie anului curent nu a fost auzită şi nu a avut nicio valoare. Din păcate conducerea partidului n-a conturat clar organizațiilor locale teritoriale regulile cu care identificăm candidații...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Septembrie 2019, ora: 22:02

BREAKING/// Au fost descoperite peste o mie de grenade funcţionale, din perioada Primului Război Mondial / FOTO

BREAKING/// Au fost descoperite peste o mie de grenade funcţionale, din perioada Primului Război Mondial / FOTO

 Peste o mie de grenade, toate funcţionale, au fost descoperite, marţi după-amiază, de căutători de comori din Vrancea şi de pompierii de la Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. Acest tip de proiectil era folosit în timpul Primului Război Mondial.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Septembrie 2019, ora: 20:12

DOC. Poziţia Societăţii Române de Televiziune privind recuperarea frecvenţei naţionale de emisie în Republica Moldova

DOC. Poziţia Societăţii Române de Televiziune privind recuperarea frecvenţei naţionale de emisie în Republica Moldova

Televiziunea Română a luat act de comunicatul emis astăzi, 17 septembrie 2019, de compania Telestar Media SRL - deţinătoarea licenţelor de emisie ale posturilor TV Canal 2 şi Canal 3 din Republica Moldova - şi anunţă că face toate demersurile oficiale pentru a recupera frecvenţa...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Septembrie 2019, ora: 20:11

Fostul vicepreşedinte al PPDA, Stanislav Pavlovschi, despre reforma justiţiei: Aşa planuri pot fi numite „reformă" doar în glumă

Fostul vicepreşedinte al PPDA, Stanislav Pavlovschi, despre reforma justiţiei: Aşa planuri pot fi numite „reformă" doar în glumă

Fostul vicepreşedinte al Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, Stanislav Pavlovschi vorbeşte despre reforma justiţiei, votată ieri în Parlament.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Septembrie 2019, ora: 15:47

Spectrul antidemocratic al comunismului amenință Europa

Spectrul antidemocratic al comunismului amenință Europa

 În pitorescul vechi oraș românesc Timișoara o scurtă plimbare prin Piața Libertății te va aduce în fața unei clădiri vechi banale. Intrând printr-un bar, vei ajunge la Muzeul Consumatorului Comunist, de mărimea unui apartament. Este o fascinantă fereastră...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)