Ultima oră

Senatorul român Viorel Badea: Înlăturarea orientării pro-europene şi îmbrăţişarea unei orientări pro-ruse ar fi greşeală majoră

Riscurile de la Chişinău nu sunt doar pentru Republica Moldova, deteriorarea situaţiei putând avea efecte regionale în ceea ce priveşte stabilitatea în zonă, comentează ziarul românesc Gândul într-un amplu articol despre Republica Moldova și situația din ultimul timp. Protagoniștii materialului accentuează că venirea partidelor pro-ruse la putere ar putea amplifica criza economică.

Miza protestelor de la Chișinău este dată tocmai de această dorinţă de preluare a puterii politice de către partidele pro-ruse, care vor să forţeze organizarea alegerilor anticipate, situaţie care, conform sondajelor, le-ar da şanse aproape sigure de a prelua guvernarea.

„Nu există o miză în sine, sigur, în afară de cea politică, generată de problemele foarte delicate cu care se confruntă Republica Moldova, plecând şi de la faptul că situaţia economică gravă a început să se răsfrângă asupra nivelului de trai de o manieră categorică Din acest punct de vedere, societatea are nevoie critică de un guvern care să fie eficient. (…) Pe de altă parte, însă, în acest moment partidele pro-ruse încearcă să profite de starea de spirit şi să forţeze alegeri anticipate, încercând să îşi maximizeze un profit politic”, a declarat pentru Gândul fostul ministru de externe român, Cristian Diaconescu.

Riscurile la care se supune Republica Moldova în cazul în care situaţia actuală se va extinde şi nu va fi rezolvată sunt extrem de mari. Înlăturarea orientării pro-europene şi îmbrăţişarea unei orientări pro-ruse ar fi greşeală majoră. „Cel mai mare risc ar fi ca Republica Moldova să rămână în afara oricăror angajamente politice de tip pro-european şi de tip financiar”, a susține senatorul român pentru diaspora, liberalul Viorel Badea.

De cealaltă parte, dacă ne uităm la situaţia financiară precară a Republicii Moldova, o nouă destabilizare politică ar putea-o aduce în pragul colapsului total, atenționează ziarul.

„Dispariţia unui miliard de dolari din cele trei bănci ale Republicii Moldova a produs efecte puternice în toate domeniile şi în mod special în economie. Practic, Republica Moldova nu îşi poate întocmi un buget pentru anul 2016 din lipsă de resurse şi are nevoie ca de aer de un suport extern pentru a putea achita salariile şi pensiile”, a explicat deputatul român pentru diaspora, Eugen Tomac.

O schimbare a puterii în Republica Moldova şi o orientare pro-rusă, ar conduce la imposibilitatea statului de a primi ajutoare externe şi, implicit, la imposibilitatea de a întocmi un buget care să susţină ţara pe linia de plutire. „Să nu uităm că, în momentul acesta, Republica Moldova traversează şi o perioadă de profundă criză economico-financiară. În cazul în care se organizează alegeri anticipate şi câştigă partidele pro-ruseşti, Republica Moldova va intra într-o criză nemaîntâlnită până în acest moment”, susţine Viorel Badea.

Instalarea unui guvern pro-rus la Chişinău ar reduce semnificiativ, dacă nu chiar elimina procesul de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană şi ar distgruge, practic, toate eforturile pe care ţara le-a făcut până în acest moment. Singura soluţie care se întrevede este susţinerea şi încercarea stabilizării actualului guvern şi înlăturarea influenţelor pro-ruse venite din partea partidelor lui Igor Dodon şi Renato Usatîi, alături de care speră să intre la guvernare şi alianţa Demnitate şi Adevăr.

„Nu trebuie acum să credem că am găsit soluţia cea mai fericită, unica soluţie în susţinerea unui Guvern care este în continuare sub influenţa lui Plahotniuc. Dar, cel puţin, acest Guvern îşi asumă un contact direct şi o relaţie directă cu autorităţile din Uniunea Europeană. Nouă, lucrul acesta ne dă o marjă mai mare de mişcare, o marjă mai mare de implicare în Republica Moldova. Între cele două rele, preferăm răul cel mai mic, care, totuşi evoluează în Republica Moldova în baza unor reguli democratice, oamenii aceştia au fost aleşi în Parlament”, explică Viorel Badea pentru Gândul.

moldova.org 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *