Actualitate

Serghei Tihanovski, soţul liderei opoziţiei din Belarus, a fost condamnat la 18 ani de închisoare

O astfel de decizie a fost anunțată marți, 14 decembrie, pe teritoriul centrului de detenție preventivă (SIZO) Nr. 3 din Gomel, unde este deținut.

Soțul Svetlanei Tihanovskaia, lidera opoziției din Belarus și fost candidat la președinție, a fost acuzat în patru articole. Procesul s-a desfășurat în spatele ușilor închise „pentru a asigura siguranța participanților la proces și pentru a proteja secretele protejate de lege”. Înainte de începerea procesului, anchetatorii au luat acorduri de nedivulgare de la avocații apărării, interzicându-le să dezvăluie chiar și articolele acuzațiilor împotriva inculpaților.

Tihanovski a fost arestat în mai 2020, în timpul unui miting electoral autorizat în oraşul Grodno, când colecta semnături pentru a putea candida la alegerile prezidenţiale din august 2020 împotriva preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, aflat la putere de 26 de ani. În locul său, la alegerile din 9 august, în urma cărora a fost declarat învingător cu peste 80% din voturi preşedintele Aleksandr Lukaşenko, a participat soţia sa, Svetlana Tihanovskaia, căreia Comisia electorală i-a atribuit doar 10% din voturi. Rezultatul scrutinului, considerat fraudat pe scară largă, nu a fost recunoscut de ţările occidentale şi a dus la ample manifestații de protest în Belarus.

Svetlana Tihanovskaia a devenit un lider important al mişcării protestatare din Belarus. După arestarea soţului ei, blogger-ul Serghei Tihanovski, ea şi-a încurajat concetăţenii să opună rezistenţă regimului autoritar al preşedintelui Alexandr Lukaşenko.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *