Afaceri

Sergiu Ioniţă: Un fermier trebuie să dărâme prejudecăţile privind investiţiile în agricultură

Este vorba de Sergiu Ioniţă, un tânăr fermier care încă de pe băncile Universităţii Agrare munceşte din greu ca visul său să devină realitate.

Sergiu este medic veterinar şi încă de pe vremea când era student visa la o fermă modernă, ca în ţările europene. Pentru că un astfel de proiect necesită investiţii foarte mari, iar tânărul nu avea suficienţi bani, a plecat în Irlanda la muncă. Acolo a acumulat şi experienţă în gestionarea unei ferme de bovine. Astfel că, în 2007, după ce s-a întors în ţară, Sergiu şi-a deschis o fermă în satul Şipoteni, Hânceşti, iar peste un timp şi-a procurat şi utilajul necesar pentru a ambala laptele direct la fermă.

În ultimii ani, tânărul antreprenor a participat la diverse traininguri, a făcut schimb de experienţă cu fermieri din întreaga lume. După ce a vizitat numeroase ferme de bovine, tânărul a decis să renoveze ferma şi s-o utileze după modelul celor europene. În prezent „construcţia este gata în proporţie de 90%, este dotată cu tehnică de ultimă generaţie, nutreţul e pregătit, numai vacile lipsesc. Am dat deja comanda din Olanda ca să le aducem, dar am probleme cu creditul. Din păcate, băncile nu prea vor să ofere credite pentru agricultură”, povesteşte Sergiu. Dezamăgit, el spune că, dacă nu va găsi bani să-şi dezvolte afacerea, va pleca pentru totdeauna din ţară, doar că nu îşi doreşte deloc acest lucru, pentru că a pus prea mult suflet şi bani în ferma lui. „Acest domeniu este unul de perspectivă, căci noi nu avem nicio fermă în stil european care să producă lapte de calitate”, spune tânărul, convins că, odată pornită, această afacere poate fi una de succes.

Sergiu Ioniţă îşi doreşte să deschidă cinci ferme de acest gen în toată republica, deoarece „numărul populaţiei pe glob s-a majorat şi este nevoie de tot mai multă producţie agricolă şi animalieră. Dacă suntem o ţară agrară, atunci cred că trebuie să avem o agricultură modernă şi dezvoltată. Noi avem o mulţime de pământuri nelucrate”, consideră tânărul fermier. Pe viitor, tânărul are planuri mari în ştiinţă. Vrea să deschidă un laborator de cercetări în medicina veterinară la una dintre ferme şi să cerceteze domeniul implantului de embrioni.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *