Astăzi 19 Aprilie 2019, Vineri - Ultima actualizare la ora 15:26
Abonamente

Interviu 11 Septembrie 2015, ora 11:20    Din editia print

INTERVIUSergiu Toma: „Sunt ferm convins că un tată poate să realizeze sarcinile specifice unui copil, la fel ca o mamă”

Marime Font

Unicul lucru pe care un tată nu poate să-l facă pentru copilul său este să alăpteze. Taţii sunt la fel de echipaţi, ca şi mamele, pentru a face aceleaşi lucruri. Tatăl este o sursă suplimentară de ataşament pentru copil, iar ulterior, devine o sursă extrem de importantă pentru stima de sine a copilului. El reprezintă un model de funcţionare masculină, la fel de important, atât pentru fete, cât şi pentru băieţi. Despre rolul tatălui în creșterea și dezvoltarea copilului, ne-a vorbit psihologul Sergiu Toma. 

- Se implică tații moldoveni la creșterea și educarea copiilor?
- Cred că implicarea directă a taților este la un nivel mai înalt decât a fost în trecut. Avem practica mai multor spitale care încurajează prezența taților în procesul nașterii. Inclusiv profesioniștii încep să conștientizeze cât este de important aportul ambilor părinți, chiar și la apariția pe lume a copilului. Este în creștere cererea pentru cursuri de pregătire a părinților, iar pe rețelele de socializare încep să apară și grupuri pentru tați. Mai există și câteva modificări legislative care oferă posibilitatea taților să-și ia concediu pentru îngrijirea copilului. Aceste modificări arată că societatea începe să conștientizeze importanța implicării tatălui.

- La ce aspecte ar putea tații să se implice mai mult?
- Rolul tatălui poate fi egalat cu cel al mamei, evident, cu excepția acelor părți de contact fiziologic, din primul an al nașterii unui copil. Sunt ferm convins că un tată poate să realizeze exact aceleași sarcini care sunt legate de copilul nou născut sau este în procesul de învățare a mersului sau orice alte abilități care sunt în mod firesc specifice unui copil. Părinții încearcă să separe cumva rolurile. De obicei, mamei îi revine rolul de îngrijire, de stare de bine, iar tatălui partea de disciplină. Adevărat e că nu întotdeauna în cel mai reușit mod, dar, așa oamenii încearcă să separe responsabilitățile.
Este cumva discriminatoriu momentul în care punem un semn de egalitate între „îngrijirea, creșterea unui copil” și mama. Cred că ar trebui să fie „îngrijirea și creșterea unui copil” = părinți. Dacă acest fapt va fi posibil, cu siguranță copilul va avea de câștigat.


- Care ar fi beneficiile pentru copil, atunci când tatăl se implică la creșterea lui?
- În primul rând, încă de la vârstă fragedă, copilul are în față modelul tatălui implicat. La prima vedere, acest lucru pare mai puțin important, dar pentru un copil în devenire, un copil care își formează modelele despre lumea înconjurătoare, rolul pe care-l poate avea un bărbat în ce privește relația cu un copil este esențial.
Atunci când se consolidează relația emoțională dintre un tată și un copil, lucrul acesta nu are decât să întărească atașamentul pe care-l are copilul față de adulți. Când și tata are o relație emoțională cu copilul, trăsăturile de personalitate cum ar fi încrederea în propriile forțe și perseverența, se dezvoltă mult mai repede și mult mai insistent. Asta înseamnă că el va deveni mai încrezut mult mai repede decât dacă ar exista doar mama în viața acestui copil.

- În unele familii, taţii sunt văzuţi ca părintele cel autoritar. Imaginea se creează cumva intenţionat, pentru a-i impune copilului o teamă de a face anumite lucruri. Cum vă par aceste şiretlicuri, aparent nevinovate?
- Uneori chiar mama spune „las’că vine tata” sau „vezi tu ce-o să fie când vine taică-tu”. Lucru care îl transformă pe tata într-un soi de sperietoare și asta creează niște așteptări negative față de comportamentul tatălui. Uneori, tații nici nu refuză să se conformeze acestor așteptări pentru că le convine. Intervin foarte rar, foarte scurt și foarte repede. Mai puțin se concentrează pe aspectul de comunicare, de înțelegere, dar mai mult pe obligația de a face una sau alta. Asta se întâmplă pentru că, la un moment dat, întreaga parte emoțională e preluată de către mamă și uneori, chiar ele sunt cele care zic „lasă că mai bine fac eu…”. Rolul pe care-l are tata în viața unui copil depinde și de modul cum percepe mama rolul pe care-l are.

- De ce acceptă mamele o așa abordare?
- Există mai multe motive pentru care mamele fac asta. Printre cele mai importante este faptul că mamele își percep cumva exclusiv rolul. Un alt aspect este vizarea rolurilor în familie. Dacă, în familia respectivă, misiunea bărbatului/tatălui este de a contribui financiar și mai puțin pe partea de ce se întâmplă cu copilul, atunci, mama își atribuie în exclusivitate rolul. Tatăl confirmă aceasta prin a nu se implica. Separând astfel granițele, oamenii ajung să-și asume prea multe responsabilități.

- Ce ar presupune o mai mare implicare a tatălui?
- De fapt, la momentul actual există o tendință destul de sănătoasă de schimbare a percepției privind rolul pe care-l are tatăl în creșterea și educarea copilului. Asta nu înseamnă deloc că tații ar trebui să devină mame. Asta ar însemna că tații sunt alături și se implică în orice decizie, orice lucru ce ține de creșterea și dezvoltarea copilului. Acestea nu sunt subiecte de separare a părinților, ba din contra, ocazii de apropiere.

- Dați-ne câteva exemple de activități care ar putea să apropie un tată de copil.
- Dacă tații ar începe implicarea lor prin activități de rutină, atunci, cu siguranță asta e o bună bază pentru activitățile ulterioare. Dacă, spre exemplu, în drum spre grădiniță și înapoi spre casă, timp care poate dura în mediu câte jumătate de oră, tații nu s-ar limita la etapa „ce-ai mâncat la grădiniță”, dar trec și la „ce ți-a plăcut sau nu ți-a plăcut”, „cu ce te-ai jucat”, „cu cine te-ai împrietenit”, ar putea astfel construi o relație emoțională cu copilul. Astfel se poate de intrat un pic pe tărâmul vieții copilului și se formează o relație strânsă. La fel și dacă tata este implicat la servirea mesei sau la strângerea jucăriilor din odaie. Nu trebuie să dea lecții, e suficient să fie prezent fizic. Să împartă o responsabilitate. Pentru un copil este un mesaj că tata e lângă el, îi pasă, iar când va avea nevoie de ajutor va avea la cine să apeleze. Dacă tata își face timp să deschidă o carte înainte de somn, este încă un mod de a apropia emoțional copilul. Cred că asta e cea mai mare lipsă dintre un tată și copilul său. Dacă un tată își poate rezerva cel puțin 25 de minute pe zi pentru comunicare sau orice gen de activitate, copilul beneficiază indirect, fără ca să-și dea seama, de mult mai multă încredere, sprijin și certitudine că în momentul când va avea nevoie știe la cine să apeleze în egală măsură cum face cu mama.

- În R. Moldova aproape fiecare a doua familie divorțează. Cum ar putea să se implice taţii în aceste circumstanțe?
- Cred că sunt două aspecte de care trebuie să se țină cont. Primul este imaginea care a lăsat-o tatăl în momentul în care a fost în această familie și cum această imagine este perpetuată de către mama.
Alt aspect ține nemijlocit de implicare. Cred că divorțul între doi adulți trebuie să fie explicat copilului așa ca el să înțeleagă că este divorț între adulți și nu dintre părinți și copil. În cazul în care aceasta nu este posibil sau chiar implicarea tatălui este dăunătoare pentru viața emoțională și securitatea copilului, rolul tatălui nu trebuie neapărat înlocuit cu un alt bărbat. Dacă mama poate oferi suficientă căldură emoțională și are legătură strânsă cu copilul, nu înseamnă că prezența unui bărbat trebuie să fie obligatorie. Este bine când apar bărbați în viața acestui copil, care prin comportamentul lor, au acest rol de model. Acesta poate fi bunelul sau un frate de-al mamei sau alți prieteni maturi care interacționează cu copilul.
În societatea noastră, de multe ori sunt confundate rolurile de soț cu cel de tată. Din cauza asta, mamele tind să creadă că dacă el nu a fost un soț bun, nu poate fi nici tată bun. Lucru care nu este adevărat. Dacă ne concentrăm doar pe aspectele ce țin de tată, legătura dintre ei poate să continue sănătoasă.

- Un mesaj pe care tatăl ar putea să-l spună frecvent copilului?
- „Sunt mândru de tine”, „îmi place când faci asta” și probabil ceea ce de la tați se așteaptă mai rar - „te iubesc”. Se mai spune că iubirea se arată, dar nu se spune. Este adevărat și este important ca ceilalți să recunoască și aprecieze acest fapt, dar, dacă tații învață să spună un „te iubesc” pe zi, își demonstrează astfel maturitatea emoțională.

- Apropo, destul de des mai putem auzi fraze precum „nu plânge ca o fată”, „fii bărbat”… Cumva este rușinos ca bărbații să-și recunoască emoțiile. Ce puteți să ne spuneți despre asta?
- Există multe expresii și dacă ele sunt perpetuate și băgate în mintea unui copil, ajung să se transforme într-un soi de mici programe la care creierul copilului apelează foarte frecvent. Mai există un mit mare precum că băieții sunt crescuți cu o impotență emoțională. Pentru că ei se joacă mult cu mașinuțele, din cauza asta nu se pot exprima, iar pentru că fetițele se joacă cu păpușele comunică mai mult și de asta ar fi mai emoționale. Lucrul acesta nu e chiar așa.
Dacă tot sunt mai mult timp cu mama, iar ea de la natură e o fire mai emotivă, acest lucru ar trebui să-l preia și copilul. Dacă asta nu se întâmplă, înseamnă că și mama transmite mesaje care sunt contradictorii cu dezvoltarea emoțională a unui copil. Și mama este cea care spune „nu plânge pentru că nu ești fetiță”. Deseori anume mama este cea care pune aceste bariere în exprimarea emoțională. Pentru mine e greu să spun că băieții sunt așa pentru că au avut tați reci emoțional. Ei au crescut așa pentru că părinții lor, atât mama, cât și tata le-au impus anumite valori. Astea ar fi „nu plânge”, „hai mai repede”, „fă așa pentru că așa fac băieții”… Ambii părinți ar trebui să lase copilul să-și exprime emoțiile.
Aparent, sunt niște mesaje care ar veni să încurajeze copilul, dar, de fapt, ele descurajează exprimarea emoțională a copilului. Ele inhibă. În momente când te simți rău, ele nu te încurajează să spui. Studiile arată că bărbații sunt mult mai tentați să apeleze la țigări și alcool pentru a face față stresului. Astfel ei fug de realitate. Evită. Pe când femeile plâng, se izolează, fac depresie. Acest fapt vorbește despre abilitățile care le-au fost formate în copilărie. Dacă ei din copilărie au fost învățați să-și înăbușe trăirile, același lucru vor face și când vor deveni adulți și se vor întâlni cu stresul. Vor ascunde frustrarea. Capacitatea adulților de a-și exprima emoțiile sunt foarte legate de abilitățile pe care le-au învățat în copilărie. Dacă în copilărie a avut părinți care l-au încurajat să spună ce-l deranjează și să nu plece în momentul când simte asta, va deveni un adult care va fi în stare să exteriorizeze frustrarea decât să o interiorizeze și să o înece cu un pahar de alcool.

- Vă mulțumim!

Interviu realizat de Raisa Răzmeriță

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 15:26

Președintele Belarus, Alexandru Lukașenko a declarat că țara sa nu este amenințată că cineva o va „încorpora” în ceva sau o va „împărți”. Discuțiile despre faptul că Belarus riscă sa-și piarda suveranitatea sunt doar niște...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 15:04

Constituția Republicii Moldova nu reglementează explicit organizarea sistemului electoral, însă potrivit standardelor  internaționale în materie electorală, asemenea reforme pot fi operate cu cel puțin un an înainte de alegeri. De această părere este fostul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 13:05

Alegerile anticipate nu pot fi organizate după un sistem electoral nou. Fostul judecător al Curții Constituționale Nicolae Osmochescu susține că doar alegerile ordinare următoare pot fi organizate în baza unui sistem electoral modificat de Parlament.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 12:52

Președintele Igor Dodon este dispus să accepte o alianță majoritară dintre PSRM și democrați, dacă ultimii vor fi dispuși să discute. În cadrul unei emisiuni la postul de televiziune Moldova 1, Dodon a declarat că socialiștii, oricum, trebuie să participe la guvernare, iar...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 12:41

Președintele Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă, este gata să-l înfrunte pe liderul PPDA, Andrei Năstase, la alegerile pentru primăria Capitalei. Declarația a fost făcută în cadrul unei emisiiuni de la postul de televiziune N 4.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 12:34

O rază de bucurie în familia Rusu, din satul Selemet, raionul Cimișlia. Surorile Andreea, Ionela și Lenuța se vor bucura de o bibliotecă generoasă din partea Fundației Edelweiss. Anunțul a fost făcut de fondatorul organizației de caritate, Vlad Plahotniuc.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 12:33

Datele Bitorului Național de Statistică pe luna februarie 2019 arată o creștere cu 3,8% a poducției industriale, în raport cu perioada similară a anului trecut. Potrivit BNS, saltul se datorează creșterii producției industriale în industria extractivă (+59,3%), în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 11:55

Deputații independenți Ion Groza, Alexandr Oleinic și Viorel Melnic cer Curții Constituționale să se expună dacă Parlamentul este în drept să modifice sistemul electoral la intervale de timp mai mici decât un mandat deplin al Legislativului și dacă pot fi organizate alegeri...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 11:53

Socialiștii sunt categoric împotriva unui guvern minoritar și nu vor accepta condițiile blocului ACUM. Declarația a fost făcută de către liderul informal al PSRM, președintele Igor Dodon, la postul de televiziune M1. Acesta a vorbit și despre diferențele ideologice dintre PSRM, pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 11:28

 Oportunitățile investiționale din Republica Moldova și facilitățile oferite investitorilor străini au fost prezentate mediului de afaceri ceh în cadrul celei de-a 2-a zi a Conferinței 10 ani de Parteneriat Estic - Convergență Economică și Oportunități de Afaceri,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 10:38

Procesul de fabricare a produselor de Paşti marca „Franzeluţa” – binecuvântat de Înaltpreasfinţitul Mitropolit Vladimir

Procesul de fabricare a produselor de Paşti marca „Franzeluţa” – binecuvântat de Înaltpreasfinţitul Mitropolit Vladimir Din editia print

Combinatul de panificaţie „Franzeluţa” S.A. are undă verde la fabricarea produselor pascale – aceasta după ce joi, 18 aprilie, Înaltpreasfinţitul Vladimir, Mitropolitul Chişinăului şi al întregii Moldove, împreună cu un sobor de preoţi, a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 10:31

"Andrei Năstase nu va fi speaker al Parlamentului și să nu viseze în zadar. Poate prim-ministru, dacă se înțeleg acolo cu Maia Sandu, în cazul în care fac coaliție cu socialiștii. Dacă nu, atunci vom merge la alegeri parlamemtare anticipate", a spus Dodon...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 10:14

Victoria Dunford,o reprezentantă notorie a molovenilor din Diasporă, stabilită în Marea Britanie, se arată dezamăgită de prestația în Parlament a exponenților PAS și PPDA.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 09:00 de George Mârzencu

Zile și nopți de groază în satul Lopatnic / Pentru viol în grup şi alte perversiuni, comuniştii sovietici erau pedepsiţi în cel mai rău caz cu excluderea din partid

Zile și nopți de groază în satul Lopatnic / Pentru viol în grup şi alte perversiuni, comuniştii sovietici erau pedepsiţi în cel mai rău caz cu excluderea din partid Din editia print

După 6 și 7 iulie 1949, când o mare parte a basarabenilor a fost încărcată în vagoane și trimisă în Siberia, comuniști de tot soiul au rămas stăpâni pe gospodăriile confiscate și s-au apucat să bea și să mănânce din agoniseala celor deportați....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 08:34

Președintele Partidului Liberal Democrat din Rusia, Vladimir Jirinovski, a criticat miercuri Guvernul rus pentru că nu ia măsurile necesare în regiunea transnistreană, scrie Deschide.md.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 19 Aprilie 2019, ora: 08:21

Ieri am citit o scrisoare a unui basarabean exilat în oraşul Verholens. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 08:15

În mijlocul primăverii, imagini de poveste au fost filmate în Bucovina. La munte, lapoviţa de zilele trecute s-a transformat în ninsoare şi s-a depus chiar un strat subţire de zăpadă. Tot în nord, pe DN17, în Pasul Mestecăniş, pe drumuri au ieşit chiar şi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 08:05

Liderul de la Tiraspol nu mai vrea ca regiunea din stânga Nistrului să fie numită Transnistria şi propune ca această să poarte denumirea exclusivă de Pridnestrovie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 08:04

Înaintea turului doi al alegerilor pezidențiale din Ucraina, premierul rus, Dmitri Medvedev, a semnat joi un decret care extinde lista produselor ucrainene ale căror importuri vor fi interzise, ca răspuns la recentele restricţii impuse de Ucraina, transmite EFE.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 08:01

Ameninţat de o înfrângere usturătoare în alegerile prezidenţiale, Petro Poroşenko a cerut joi “iertare” alegătorilor pentru erorile sale şi le-a cerut să-i încredinţeze un al doilea mandat, dramatizând riscurile care îi ameninţă ţara.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 07:59

Horoscopul zilei de 19 aprilie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 19 aprilie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 19...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 19 Aprilie 2019, ora: 06:27

La 19 aprilie 1849, stil vechi (1 mai 1849, stil nou), are loc semnarea convenţiei ruso-turce de la Balta-Liman, nu departe de Istanbul, care consfinţeşte pe plan diplomatic internaţional înăbuşirea Revoluţiei de la 1848 din Moldova şi Valahia. 

( ) Citeşte tot articolul

Film 19 Aprilie 2019, ora: 05:18

Lungmetraje regizate de Jim Jarmusch, Pedro Almodovar, Jean Pierre şi Luc Dardenne, Ken Loach şi Corneliu Porumboiu au fost incluse în competiţia pentru prestigiosul trofeu Palme d'Or la ediţia de anul acesta, a 72-a, a Festivalului de Film de la Cannes, au anunţat, joi, organizatorii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 04:03

În timpul crizei din Ucraina, premierul maghiar Viktor Orban a propus conducerii Poloniei să ocupe teritoriile ucrainene și să le împartă, a declarat politicianul polonez Slawomir Nitras, pentru publicația Onet.pl.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Aprilie 2019, ora: 21:53

Partidul Democrat din Moldova (PDM) se pregătește puternic de alegerile anticipate, în timp ce Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) a fost trimis într-o misiune de discreditare a blocului ACUM, susține fostul vicepreședinte al Partidului Liberal (PL), Valeriu...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)