Ultima oră

Sezonul Nobel debutează luni cu atribuirea premiului pentru medicină

Sezonul premiilor Nobel din 2020 va fi deschis luni, în contextul pandemiei de COVID-19, de anunţarea premiului pentru medicină, informează DPA.

Anunţul va fi făcut de un reprezentant al Comitetului Nobel din cadrul Institutului Karolinska din Stockholm cel mai devreme la ora locală 11:30 (12:30 ora României, n.r.).

Laureaţii premiilor Nobel pentru fizică, chimie, literatură şi pace vor fi anunţaţi tot în această săptămână, în zilele de marţi, miercuri, joi şi vineri, iar câştigătorul premiului pentru economie va fi anunţat săptămâna viitoare, pe 12 octombrie.

Cu excepţia premiului pentru economie, celelalte premii Nobel au fost create de industriaşul suedez Alfred Nobel (1833-1896), inventatorul dinamitei.

În 2020, fiecare premiu Nobel va fi însoţit de un cec în valoare de 10 milioane de coroane suedeze (1,1 milioane de dolari), în creştere faţă de suma de 9 milioane de coroane suedeze primită de laureaţii din anii recenţi.

Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină a fost atribuit pentru prima dată în 1901.

Anul trecut, cercetătorii americani William Kaelin şi Gregg Semenza şi cercetătorul britanic Peter Ratcliffe au fost premiaţi pentru studierea modului în care celulele utilizează oxigenul.

Premiile în sine – constând într-o medalie şi o diplomă – urmează să fie înmânate pe 10 decembrie, data la care se comemorează moartea lui Alfred Nobel.

Recent, organizatorii au anunţat că, din cauza pandemiei de COVID-19, laureaţii premiilor pentru medicină, fizică, chimie, literatură şi pace îşi vor primi distincţiile cel mai probabil în ţările în care trăiesc, fără să mai călătorească la Stockholm pentru a asista la ceremonia de premiere.

Ceremonia de înmânare a premiului Nobel pentru pace, organizată la Oslo, a fost mutată într-o sală mai mică şi se va desfăşura cu un număr redus de invitaţi. Laureatul sau laureaţii din acest an vor fi rugaţi fie să se prezinte la eveniment, fie să participe la o ceremonie online, au precizat organizatorii.  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *