Astăzi 26 Septembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la ora 08:50
Abonamente

Opinii & Editoriale 26 Iulie 2018, ora 07:57

Marime Font

Sfântul Ilie Tesviteanul

Cred că există pentru fiecare creștin anumite sărbători pe care le simte ca acasă. Și nu neapărat că vrea să meargă acasă pentru hram sau Crăciun, ci pentru că, într-un fel sau altul, sărbătoarea respectivă e legată de parcursul lui duhovnicesc. 

 
 

Așa e pentru mine Sfântul Ilie Tesviteanul, sărbătorit pe calendarul nou chiar astăzi, 20 iulie. O sărbătoare care îmi amintește de Mănăstirea Izvorul lui Miron din Românești (județul Timiș), unde hramul e în această zi. Un hram sărbătorit cu nopți de priveghere, masluri, acatiste și – desigur – liturghie arhierească.

Fără îndoială, că bucuria pe care o simt pe 20 iulie în fiecare an are de-a face cu amintirea acelei mănăstiri, unde, din tinerețe, nu ratam niciun hram. Cu timpul s-au schimbat foarte multe. Inclusiv obștea mănăstirii, construcțiile anexelor, creștinii care merg acolo. Nu aș mai putea spune că Izvorul lui Miron e un fel de casă. Casa acum e chiar în satul meu, unde slujește părintele Adrian. Dar sentimente de casă am și la Baloșești unde slujește părintele Ioan.Dar sărbătoarea Sfântului Ilie Tesviteanul e un altfel de casă, una specială, care nu are nevoie de același loc. Una pe care o port cu mine, chiar dacă o port cu frică și evlavie (să nu uităm viața de sfințenie a Sfântului Ilie). Un altfel de acasă, unul care mă umple de bucurie oriunde aș fi.
Îmi amintesc, că acum patru ani, mă aflam în Franța și exact pe 20 iulie a fost o furtună puternică, m-am bucurat ca la un salut de departe al celor dragi, fiindcă așa cum citim în Vechiul Testament, Sfântul Ilie era cel care putea lega și dezlega cerul.

Pe lângă bisericile din satele părinților mei, am și aici în Chișinău o biserică în care mă simt ca acasă. Și un părinte Ioan care poartă mare grijă parohiei sale. O să mă bucur să sărbătoresc aici praznicul Sfântului Ilie, sărbătoarea care îmi amintește adevărata casă, cea care nu e din lumea aceasta.

Dar să nu uităm nici un moment de exemplul pe care ni-l dă acest mare sfânt. Un model de sfințenie care ne judecă pe fiecare dintre noi. Fiindcă o viață ca a Sfântului Ilie ne amintește în permanență cât de slabi și păcătoși suntem.

Un articol de: Moni Stănilă Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 25 Septembrie 2018, ora: 23:44 de Ana Marchitan

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă Din editia print

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă

Rușii consideră că nu e timpul potrivit pentru acordarea autocefaliei Bisericii de la Kiev, în timp ce ucrainenii dau asigurări că numai așa se va face dreptate

( ) Citeşte tot articolulOpinii & Editoriale 26 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Râmătorii de sensuri

Totul e înspăimântător de simplu: când ne naștem, fiecăruia, Dumnezeu îi dă câte un Boț de lut, căruia noi îi zicem DESTIN, îi pune în față un CRONOMETRU, dă startul și în perioada de timp rezervată noi trebuie să reușim să modelăm ceva din el.

() Citeşte tot articolul

Editorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md