Astăzi 20 Martie 2019, Miercuri - Ultima actualizare la ora 08:35
Abonamente

Cultură 4 Martie 2010, ora 14:07

Sfatul Tarii si pericolul dezintegrarii Basarabiei la sfrsitul anului 1917 si inceputul lui 1918

Marime Font

Basarabia s-a confruntat cu pericolul dezintegrarii teritoriale, in cel mai serios mod, si la hotarul anilor 1917-1918. Dar atunci Sfatul ?arii, in pofida tuturor greutatilor, a stiut sa faca fata situatiei, nepermitand fortelor antinationale sa-si faca mendrele.

S-o luam, insa, de la capat. Este bine cunoscut faptul ca la 2 decembrie 1917, Sfatul ?arii, pornind de la ideea ca miscarea nationala din provincie evolua pe fundalul evenimentelor din Rusia si se conforma, evident, unor legitati generale, a fost nevoit sa proclame statalitatea Basarabiei, altfel spus, sa proclame Republica Democratica Moldoveneasca (RDM). Acest eveniment a semnificat, de fapt, un prim pas in directia desprinderii tinutului de Rusia.


Dupa ce a format, in zilele de 7-8 decembrie 1917, guvernul RDM (in frunte cu Pantelimon Erhan), Parlamentul basarabean a purces la anumite reorganizari administrative si in teritoriu. Aceste reorganizari, insa, s-au dovedit a fi putin eficiente pentru consolidarea organelor locale ale puterii de stat, care, in principiu, erau reprezentate de aceleasi structuri de pe timpul tarismului si al revolutiei democratice ruse din februarie 1917.

Pe de alta parte, situatia extrem de incordata de atunci nici nu permitea efectuarea unor schimbari mai radicale in ceea ce priveste crearea de noi organe locale ale puterii de stat. Practic, totul s-a redus la aceea ca functionarii vechi din organele administrative locale au fost, pur si simplu, siliti sa depuna juramant Sfatului ?arii si tinerei Republici Democratice Moldovenesti. Aceasta o confirma si Ion Inculet, care scrie in cunoscuta sa carte de amintiri urmatoarele: „Imediat dupa formarea Guvernului, au fost numiti comisarii judeteni si celelalte autoritati judetene si comunale. De fapt, lucrurile se petreceau cu totul altfel. Toti comisarii judeteni si toate autoritatile locale, numite inca de Guvernul rus, jurau credinta Sfatului ?arii, depunand astfel la dispozitia organului suprem al Basarabiei puterea si autoritatea ce o detineau de la Sfatul rus, iar Guvernul Republicii ii confirma in functiile lor ca detinatori ai puterii si autoritatii izvorate de la Republica Democratica Moldoveneasca” (Vezi: Ion Inculet. O revolutie traita. Chisinau, 1994, p. 122).

E clar, deci, ca lipsa acuta de personal instruit a si constituit cauza principala ce a determinat, la acel moment, forurile conducatoare ale RDM sa pastreze cadrele vechi in structurile administratiei publice locale. De aici si greutatile enorme, pe care le intampinau in teritoriu Sfatul ?arii si guvernul basarabean, in sensul ca administratia locala se impotrivea cu inversunare oricaror schimbari, ea „nefacand fata cerintelor timpului”. Mai mult decat atat: pe alocuri, in special, in judetul Cetatea Alba, aceasta administratie nu numai ca „nu facea fata cerintelor timpului”, ci „profitand de slabiciunea tanarului stat moldovenesc... urmarea chiar scopul de a dezintegra Basarabia”. (Gheorghe E. Cojocaru. Integrarea Basarabiei in cadrul Romaniei. 1918-1923. Bucuresti, 1997, p. 26). Or, deja la 16 decembrie 1917, apoi si la 16 ianuarie 1918, zemstva judetului respectiv, dominata de reprezentanti ai populatiei minoritare (in special, de ucraineni si rusi), s-a pronuntat pentru alipirea teritoriului dat la Ucraina. Numai gratie reactiei prompte a Chisinaului, in primul rand, a Directorului General de interne Vladimir Cristi, precum si pozitiei intransigente a consilierilor germani si moldoveni, conjugate cu actiunile armatei romane, sosite atunci in Basarabia la invitatia organelor legale ale puterii, aceasta intentie murdara a putut fi curmata.

In hotararea adoptata de adunarea largita a zemstvei judetului Cetatea Alba la 16 ianuarie 1918 se spunea deschis ca acest teritoriu trebuie „sa se alipeasca la Republica ucraineana... avand credinta ca Ucraina se va dezvolta in legatura stransa cu celelalte regiuni ale Rusiei”, iar invatatorul bulgaro-gagauz V.N. Iskimji, si el membru al acelei zemstve, in aceleasi scopuri perfide, considera, nici mai mult, nici mai putin, ca s-ar „proceda mult mai bine, daca in zona respectiva s-ar proclama o republica autonoma a Bugeacului (iata de unde a fost preluata ideea crearii actualei autonomii de la Comrat - V.P.), care sa intre in componenta federatiei rusesti”. (Stefan Ciobanu. Unirea Basarabiei. Chisinau, 1993, p. 195).

Pe de alta parte, consilierii germani, neacceptand o astfel de hotarare, au declarat raspicat, in cadrul aceleiasi adunari, ca „tinutul Akkermanului, facand parte din Basarabia,... trebuie sa urmeze soarta Basarabiei”. (Ibidem, p. 196).

Asadar, in perioada analizata, integritatea teritoriala a Basarabiei a putut fi pastrata doar cu ajutorul armatei romane, care nu numai ca a pus capat dezmatului organizat de zemstva judetului Cetatea Alba, dar a instaurat ordinea si linistea in intreaga provincie, inclusiv in capitala ei, unde „front-otdel”-ul bolsevic urzea planuri antinationale si incerca sa destabilizeze situatia. In legatura cu aceasta, oare cum ar mai putea fi calificate afirmatiile unor autori contemporani de la Chisinau, inclusiv cele ale lui Victor Stepaniuc, conform carora la inceputul anului 1918 armata romana, trecand Prutul, ar fi savarsit o agresiune militara impotriva „poporului moldovenesc”? (Vezi: Victor Stepaniuc. Statalitatea poporului moldovenesc. Chisinau, 2005).

Valeriu Popovschi, dr. in istorie

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 20 Martie 2019, ora: 08:25

 Pentru marea majoritate, e mai întâi de toate Excelența Sa, Ambasadorul Oleg Serebrian – una dintre cele mai sprintene minți din artileria grea a diplomației moldovenești. Pentru unii, este Domnul Profesor, pentru alții, politolog și fost deputat, lider de partid,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Martie 2019, ora: 21:18

 Dacă mama - judecătoare fiind - poate scrie că Porsche-ul său costă 11 mii MDL, de ce fiica să nu preia pildele care sfidează legea - scrie deschide.md

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Martie 2019, ora: 21:03

La 19 martie 2019 Ambasadorului Republicii Moldova în Republica Cehă şi Sfântul Scaun, Vitalie Rusu, a discutat cu Primarul General al or. Praga, Zdenek Hrib modalitățile de cooperare pe paliere sectoriale cu autoritățile municipale din orașul Praga

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Martie 2019, ora: 20:36

 Următorul atac al lui Vladimir Putin nu va fi într-un stat ex-sovietic. Va fi în Europa. Iată ce scrie în revista Foreign Policy fostul președinte al Georgiei, Mihail Saakașvili:

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Martie 2019, ora: 20:05

Acad. Ioan Aurel Pop: Adevărul despre tezaurul României de la Moscova

Adevărul despre tezaurul României de la Moscova

 În contextul apariției misterioase a unui Dosar cu documente ale Băncii Naționale a României despre Tezaurul României de la Moscova, redăm aici excepționala expunere a profesorului Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române și totodată al Comisiei...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Martie 2019, ora: 14:20

Presa din trustul Platon-Țopa îl menajează deschis pe liderul PPDA, finul de cununie al oligarhului condamnat Victor Țopa, Andrei Năstase. Portalul Newsmaker, declarat independent pe banii contribuabililor americani, a omis orice referință la Năstase din conferința de presă...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Martie 2019, ora: 13:43

„(…) din Georgia în 2008, Ucraina în 2014 și Siria în 2015 – Putin a învinuit întotdeauna Occidentul pentru agresiunile Rusiei. Mijloacele mass-media susținute de Kremlin, întăresc acest mesaj, expunând audiența la un flux constant...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Martie 2019, ora: 13:41

Fiecare al cincilea condamnat din ţară îşi ispăşeşte pedeapsa pentru abuzuri sexuale. Statisticile Procuraturii Gernerale arată că, în anul 2018, în Republica Moldova au fost comise 611 infracţiuni cu caracter sexual. În acelaşi răstimp, 115 inculpaţi au fost...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Martie 2019, ora: 12:39

Partidul Politic ”ȘOR” a trecut la implementarea promisiunilor făcute în campania electorală. Locuitorii din satul Breanova, raionul Orhei, se vor putea bucura în scurt timp de iluminare stradală.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Martie 2019, ora: 10:22

În cercul său cel mai apropiat președintele rus Vladimir Putin a recunoscut că anexarea Crimeei a fost o greșeală, dar nu intenționează să spună acest lucru și public, a declarat liderul tătarilor din Crimeea, Mustafa Djemilev, pe postul de televiziune „Priamoi”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Martie 2019, ora: 10:20

Blocul Electoral ACUM s-ar putea diviza în doua partide, platforma DA și PAS, susține vicepreședintele PPDA, Alexandru Slusari. Ceea ce ar fi o greșeală potrivit analistului politic Vladislav Kuliminski. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Martie 2019, ora: 07:22

Facebook plănuieşte să intensifice eforturile privin combaterea dezimformării înainte de alegerile pentru Parlamentul European, care vor avea loc în luna mai, au anunţat luni reprezentanţii companiei, relatează site-ul agenţiei Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 19:53

Alegerile parlamentare anticipate nu sunt o soluţie, ci reprezintă mai degrabă o pierdere de timp şi bani. În plus, nu există certitudinea că oamenii vor ieşi în număr mare la vot.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 16:30

 O obscură instituție bancară, Banca Internațională de Investiții, a ajuns să reprezinte o preocupare globală, notează New York Times, care constată că, „în vremuri normale”, planurile acesteia de de deschidere a unei filiale la Budapesta ar fi trecut neobservate.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 16:11

 Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, domnul Augustin Lazăr, aduce la cunoștința publicului faptul că își va depune candidatura în cadrul procedurii declanșate de ministrul justiției pentru selectarea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 16:08

 Guvernul Theresa May probabil va cere o amânare a ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană de cel mult nouă luni, a afirmat luni un membru al Cabinetului guvernamental de la Londra.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 16:04

 Georgia şi NATO au lansat luni manevre militare comune, în această fostă republică sovietică din Caucaz, care intenţionează să adere la Alianţa Nord-Atlantică, o posibilitate denunţată de Moscova drept o atingere în sfera sa tradiţională de influenţă, relatează...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 15:10

Blocul ACUM se transformă treptat în blocul A FOST, consideră preşedintele organizaţiei obşteşti "Asociaţia tinerilor experţi din Moldova”, Alexandru Corinenco, citat de INFOTAG.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 13:55

Compania Avia Invest a început lucrările de reconstrucție a pasajului subteran de lângă Aeroportul Internațional Chișinău. Proiectul, realizat la inițiativa inițiativa Partidului ȘOR, va rezolva o problemă stringentă a locuitorilor din Orașelul Aeroport.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 12:46

Produsul Intern Brut al R. Moldova a trecut bariera de 10 miliarde de dolari și a atins, în anul 2018, nivelul de 11,3 miliarde USD, conform cursului mediu de schimb al anului trecut. Aest fapt confirmă traiectoria ascendentă a economiei moldovenești, se arată într-o analiză...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 12:40

Compania Boeing a lansat cel mai lung avion din lume, Boeing 777X.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 12:22

Numărul rușilor care consideră utilă anexarea Crimeei către Rusia a scăzut de la 67% la 39% din primăvara anului 2015 până în martie 2019, relevă datele sondajului Fondului ”Opinia Publică”, potrivit presei ruse.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 12:22 de Ana Marchitan

Ultimele luni din viața lui Posmotrel

Ultimele luni din viața lui Posmotrel Din editia print

Talentatul regizor Viorel Mardare a murit sâmbătă, 9 martie 2019, după ce a luptat șapte luni cu o formă rară de cancer. În același timp, mii de oameni i-au donat bani pentru tratament, s-au rugat pentru el și au sperat că va învinge totuși boala necruțătoare. Viorel...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 12:21

România condamnă anexarea ilegală a Crimeii

România condamnă ferm, încălcarea principiilor şi normelor de drept internaţional prin anexarea ilegală de către Federaţia Rusă a Republicii Autonome Crimeea, se arată într-un comunicat al MAE.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)