Ultima oră

Sîrbu: Nu cred că vom putea guverna împreună cu PLDM. Ponta: România va sista susţinerea financiară dacă va fi schimbat vectorul

Deputatul PLDM, Iurie Ţap, consideră că se urmăreşte distrugerea totală a formaţiunii politice din care face parte. „Dodon şi Voronin au făcut declaraţii tranşante. Sunt argumente plauzibile că Guvernul Streleţ ar putea fi demis. Sperăm că până la urmă se va gândi şi se va decide la rece”, a spus Ţap.

Deputatul PDM, Sergiu Sîrbu, susţine că formaţiunea pe care o reprezintă este pentru păstrarea alianţei în actuala componenţă, dar cu anumite condiţii. „Noi ne dorim păstrarea alianţei de guvernare şi a actualului guvern, dar acest lucru depinde şi de colegii din PLDM. Nu cred că vom putea guverna împreună, dacă se va veni cu iniţiative dure şi atacuri asupra noastră. Colegii din PLDM trebuie să depăşească emoţiile provocate de arestarea lui Filat”, a declarat deputatul democrat.

Deputatul socialist, Vlad Bătrîncea, s-a arătat convins că moţiunea de cenzură, înaintată de PSRM împotriva Guvernului Streleţ, va trece. „Deja sunt 24 de semnături pentru înaintarea moţiunii de cenzură. Suntem bucuroşi că ne vor susţine şi deputaţii din PCRM. Noi avem mai multe proiecte de demisii”, a spus socialistul.

Deputatul comunist, Anatolie Zagorodnîi, a declarat că fracţiunea pe care o reprezintă va vota demisia Guvernului Streleţ. „Nu poate exista un guvern de coaliţie în situaţia creată. După 2009 am avut patru guverne conduse de PLDM, care au dus ţara în haos”, a argumentat deputatul comunist.

Deputaţii PSRM şi PCRM deţin împreună 44 de mandate. Pentru ca guvernul să fie demis se cer 51 de voturi. Respectiv, demiterea se poate produce doar dacă este susţinută de o parte sau toţi deputaţii neafiliaţi, 5 la număr, precum şi de o parte din deputaţii alianţei de guvernământ. 

Ponta atacă deschis schimbarea guvernului

România nu va acorda creditul de 150 de milioane de euro Republicii Moldova, dacă la Chişinău va veni un guvern anti-european de orientare pro-rusă. Declaraţia a fost făcută de către premierul român, Victor Ponta, în cadrul unei emisiuni de la postul de televiziune „TVR Moldova”, transmite IPN.

„Cu siguranță că vom anula acordul. Nu ne obligă nimeni. Este un drept al nostru. Prima tranșă va fi acordată după ce vom primi un raport cu privire la încheierea negocierilor cu FMI, iar a doua va fi acordată după semnarea unui acord cu FMI. România a rămas unicul susţinător al Republicii Moldova”, a precizat şeful cabinetului de miniştri de la Bucureşti.

Deşi admite că există riscul demiterii Guvernului Streleţ, Victor Ponta s-a arătat optimist că nu va trece moţiunea de cenzură pe care intenţionează s-o înainteze Partidul Socialiştilor. „Cred că totul va fi bine. Avem relaţii directe cu mai mulţi politicieni de la Chişinău, inclusiv cu Marian Lupu şi Mihai Ghimpu. Am vorbit şi cu Iurie Leancă. Leancă nu va fi alături de socialişti”, a declarat premierul român.

Victor Ponta consideră că nu există o alternativă la actuala coaliţie de guvernare de la Chişinău. „Unica alternativă înseamnă haos, să ne întoarcem cu ani în urmă, când la guvernare se afla PCRM. Mesajul nostru este foarte clar – noi sprijinim coaliţia pro-europeană, doar că trebuie să rămână pro-europeană, pro-românească şi să implementeze reforme”, a fost mesajul premierului român pentru clasa politică de la Chişinău.

Sursa: IPN

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *