Astăzi 2 Iunie 2020, Marţi - Ultima actualizare la ora 18:33
Abonamente

Istorie 21 Mai 2020, ora 00:44

Soarta unui monument creat de Alexandru Plămădeală

Marime Font

Sunt monumente pe care nimeni nu le mai vede vreodată. Nimeni nu vine la ele să depună jerbe de flori sau să aprindă o lumânare... 

Tragic e destinul lucrărilor care au fost numai schiţate pe hârtie, executate în lut la scară mică, ele fiind apreciate de contemporani ca nişte încercări neizbutite ori ca nişte visuri prea îndrăzneţe, irealizabile. Adesea, asemenea plăsmuiri ale fanteziei creatorului pier în anonimat fără să lase nicio urmă. Deşi acel ce aruncă zarurile are subtila intuiţie de a plasa pe ici-colo câte un semn de realizare.

Despre toate lucrările lui Alexandru Plămădeală s-a vorbit şi s-a scris, când mai mult, când mai puţin. Despre una însă s-a tăcut cu îndărătnicie. Complotul tacit a sortit această frumoasă idee la un exil în uitare...

Loading...


Fiecare generaţie vrea să-şi lase însemnele pe răbojul timpului. Pe la mijlocul deceniului IV generaţia Unirii găsi de cuviinţă să ridice un monument în centrul Chişinăului, care ar aminti neamului de acest mare act politic. Ei deja aveau exemplul bucovinenilor care instalaseră un asemenea monument încă în 1924, chiar în piața mare a Cernăuțiului.

A fost creat un comitet organizatoric, s-au trasat direcţiile de acţiune, s-a rezolvat latura financiară, s-a ales locul plasării viitorului monument, s-a desemnat comitetul tehnic care urma să execute lucrările.

S-au încadrat în această muncă şi Pantelimon Halippa, şi primarul Chişinăului de pe atunci I. Costin, şi generalul Ciupercă, şi chiar Ion Inculeţ, care la acea vreme locuia la Bucureşti.

Locul monumentului a fost ales minuţios, desigur fiind cel mai bun: la intersecţia străzii Carol I şi a bulevardului Carol II, adică ceea ce ar corespunde astăzi intersecţiei – strada Puşkin şi bulevardul Ştefan cel Mare și Sfânt.

Comitetul tehnic, din care făceau parte inginerii Profir şi Buciuşcan şi sculptorul Alexandru Plămădeală, au primit descrierea elementelor pe care trebuia să le conţină viitorul monument şi de care urma să ţină cont sculptorul, menţionându-se faptul că lucrarea necesită o executare în stil modern.

Alexandru Plămădeală a zămislit o machetă la scara unu la zece pe care a prezentat-o comitetului executiv pentru aprobare. Macheta a fost tipărită pe coperta revistei Viaţa Basarabiei. E interesant de menţionat că Olga Plămădeală descrie amănunţit această operă în paginile revistei, oferindu-ne şansa de a cunoaşte gândurile ce-l frământau pe creator la acel moment: „Monumentul constă dintr-o statuie ecvestră a regelui Ferdinand I, făuritorul Unirii tuturor provinciilor româneşti, din două figuri feminine, simbolizând Unirea Basarabiei cu Patria-Mamă, din două basoreliefuri pe cele două laturi ale postamentului arhitectural, reprezentând două scene din şedinţa Sfatului Ţării: votarea Unirii şi votarea reformei agrare.

Figurile feminine, simbolizând Unirea Basarabiei cu România, vor fi în centrul vizual al ansamblului monumentului, pe când statuia ecvestră se va proiecta pe geana liberă a cerului.

Regele Ferdinand I va fi înfăţişat călare pe cal, în uniformă de Mareşal al armatei, ţinând buzduganul în mâna dreaptă.

În faţa soclului, mai sus de platforma monumentului, cele două figuri feminine de bronz vor reprezenta România îmbrăţişând Basarabia.
Deasupra figurilor, pe soclu, va fi inscripţia «27 martie 1918» şi mai sus stema ţării.

Basorelieful din dreapta, din bronz, va reprezenta şedinţa solemnă a Sfatului Ţării votând actul Unirii, cu chipuri-portrete ale deputaţilor.
Basorelieful din stânga, tot din bronz, va reprezenta votarea reformei agrare sau o scenă din înfăptuirea acestei reforme.

În partea din dreapta a monumentului, în fund – pe zidul tehnic figura dorobanţului român, sculptat în piatră, în plan, va purta uniforma actuală, iar în partea din stânga – figura ţăranului din Basarabia, sculptată tot în piatră, în plan, rupându-şi lanţurile robiei trecute.

Platforma va avea şase piloni cu cele şase steme istorice pe provincii şi purtând vase pentru flori.”

La rugămintea comitetului executiv au fost desemnaţi doi experţi artistici, doi membri ai Academiei, doi minunaţi plasticieni: I. Teodorescu-Sion şi Gh. Pătraşcu. Ei au vizitat atelierul sculptorului, au luat cunoştinţă de schiţe şi machetă, au ascultat explicaţiile autorului şi au făcut următoarea concluzie:

„În ansamblu compoziţia se prezintă cât se poate de bine şi simbolizează desăvârşit subiectul dat.

Ca detalii aş avea de făcut obiecţiile următoare: ar fi de dorit, şi cred că e foarte necesar, ca statuia regelui să aibă o pelerină, ale cărei falduri să cadă peste crupa calului; de asemenea ar fi de dorit să se suprime vasele plasate deasupra stemelor de provincii.

În cazul că se vor lua în seamă aceste observaţiuni, am încrederea că se va realiza unul dintre cele mai frumoase monumente.
Teodorescu-Sion”.

Şi tot pe aceeaşi pagină era adăugat:

„Citind rândurile d-lui Sion, sunt de aceeaşi părere.

Gh. Pătrascu,
membru al Academiei Române”

În luna martie 1937, Ion Inculeţ, pe atunci vicepreşedinte al consiliului de miniştri, prezintă regelui Carol II fotografiile machetei şi obţine înalta aprobare.

Peste un an, la Ministerul Culturii este aprobată executarea lucrărilor şi este numită suma adunată – 2 300 000 de lei.

Probabil, nici n-are rost să riscăm a ne închipui ce bucurie căzuse pe capul sculptorului. O asemenea comandă e visul fiecărui mare artist. O compoziţie grea, o sculptură monumentală care avea să atingă înălţimea de 17-18 metri. Mai ales că cheia executării era dictată de şcoala tradiţională, al cărei adept era şi Alexandru Plămădeală. Desigur, căutările figurilor, armoniei lor în spaţiu, executarea basoreliefurilor necesita mult, foarte mult timp. Trebuiau găsite portretele deputaţilor din Sfatul Ţării, se cereau lucrate migălos portretele regale, urma să se obţină dintr-o lucrare istorică, o operă de mare artă.

La sigur că această monumentală sculptură putea să fie cea mai mare realizare a sculptorului nostru. Nu pot exista îndoieli în această privinţă. Dar timpul nu a fost de partea creatorului. Boala l-a culcat în mormânt şi marele vis a rămas irealizat. Au venit alte vremuri. Cei care au ştiut despre acest monument au preferat să tacă, acei care n-au ştiut şi-au purtat mai departe neştiinţa. Războiul a distrus atelierul sculptorului, noua putere instaurată la Chişinău nu avea nevoie de monumentul Unirii din 1918 şi macheta a fost dată uitării, iar fotografiile ei – rătăcite de voie, de nevoie. Olga Plămădeală, apărând vitejeşte lucrările soţului, nu îndrăznea să aducă vorba despre această lucrare, care l-ar fi compromis în noile condiţii.

Am admirat pe o copertă a revistei Viaţa Basarabiei acea machetă uitată de lume şi mi-am zis că monumentele, chiar şi cele ce n-au fost înălţate, nu pot fi demolate din memoria şi mai ales din conştiinţa noastră...

Un articol de: Iurie Colesnic
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Moldova 2 Iunie 2020, ora: 18:33

„200 DE MILIOANE” / Împrumutul de la ruși - analiză 10TV despre acordul diabolic cu Moscova (VIDEO)

„200 DE MILIOANE” / Împrumutul de la ruși - analiză 10TV despre acordul diabolic cu Moscova (VIDEO)

Ce se ascunde, de fapt, în spatele așa-numitului acord de împrumut pe care l-au negociat oamenii lui Igor Dodon „din numele Republicii Moldova”, ce interese stau în spatele acestui document și ce risca Republica Moldova în cazul în care acesta nu ar fi...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 2 Iunie 2020, ora: 11:42

IMPLICAREA Armatei a 14-a a Federației Ruse în războiul ruso-moldovenesc din 1992

IMPLICAREA Armatei a 14-a a Federației Ruse în războiul ruso-moldovenesc din 1992

Colapsul Uniunii Sovietice, dincolo de implozia imperiului comunist, a creat o serie de probleme tuturor statelor ex-sovietice, una dintre cele mai stringente devenind cea a existenţei, în teritoriul acestora, a unui contingent uriaş de forţe armate ale unei formaţiuni statale noi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Iunie 2020, ora: 09:44

Al cincilea caz de COVID-19 în PARLAMENTUL R. Moldova

Al cincilea caz de COVID-19 în PARLAMENTUL R. Moldova

Un angajat din cabinetul președintelui unei fracțiuni parlamentare a fost confirmat pozitiv cu noul coronavirus.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Iunie 2020, ora: 08:09

Grecia redeschide GRĂDINIȚELE - Europa face un salt către normalitate în pofida pandemiei

Grecia redeschide GRĂDINIȚELE - Europa face un salt către normalitate în pofida pandemiei Foto: simbol

Europa îşi accelerează luni întoarcerea către aparenţa unei normalităţi - de la deschiderea Coloseumului la Roma şi până la deschiderea magazinelor la Moscova - în faţa pandemiei covid-19, care continuă să facă ravagii în America Latină, relatează AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Iunie 2020, ora: 07:55

Anti-Record absolut pentru Moldova la infecția de COVID-19: media săptămânală a ajuns la 173 de cazuri noi pe zi

Anti-Record absolut pentru Moldova la infecția de COVID-19: media săptămânală a ajuns la 173 de cazuri noi pe zi

Am depășit recordul de la valul III, când a fost înregistrată o medie săptămânală de 169 de cazuri noi pe zi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Iunie 2020, ora: 07:53

Două sectoare de poliție și-ar putea sista activitatea, în urma infectării unor colaboratori

Două sectoare de poliție și-ar putea sista activitatea, în urma infectării unor colaboratori

Două sectoare de poliție din cadrul Direcției de Poliție a municipiului Chișinău și-ar putea sista activitatea, după ce doi ofițeri de sector au fost testați pozitiv cu COVID-19.

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 2 Iunie 2020, ora: 07:27

VIDEO /​ 8 minute și 46 de secunde. Filmul morții lui George Floyd, care a stârnit revoltele violente din SUA

VIDEO /​ 8 minute și 46 de secunde. Filmul morții lui George Floyd, care a stârnit revoltele violente din SUA

Opt minute și 46 de secunde a stat ofiterul de poliție Derek Chauvin cu genunchiul pe gâtul lui George Floyd, potrivit unei reconstituiri a presei americane. New York Times a pus cap la cap filmările de pe camerele de supraveghere din zonă, dar și ale martorilor, făcând filmul...

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 2 Iunie 2020, ora: 06:36

Referendumul privind reforma constituţională din Rusia va avea loc la 1 iulie. Vladimir Putin va putea rămâne la putere până în 2036

Referendumul privind reforma constituţională din Rusia va avea loc la 1 iulie. Vladimir Putin va putea rămâne la putere până în 2036

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat luni desfăşurarea la data de 1 iulie a unui referendum de adoptare a reformei constituţionale prin care ar obţine dreptul de a efectua două mandate suplimentare începând din 2024, transmit AFP şi dpa.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Liber 2 Iunie 2020, ora: 05:41

Lecţia practică de gramatică „Eşti COOL şi dacă vorbeşti corect” (22)

„Eşti COOL şi dacă vorbeşti corect” (22) Din editia print / Foto: happyhints.com

● „încerc dar nu merge” Pe crawlul de la televizor am văzut scris: O persoană a murit iar alte trei au fost rănite.  De ce nu e corect? Înainte de conjuncţiile coordonatoare adversative (dar, iar, însă, ci) se pune întotdeauna virgulă....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Iunie 2020, ora: 01:43

Câte localități din Republica Moldova au ACELAȘI nume ca cele din România

Câte localități din Republica Moldova au ACELAȘI nume ca cele din România

Circa 40 la sută dintre localitățile din Basarabia au nume identice sau asemănătoare cu satele și orașele de pe teritoriul actual al României. Mai exact, este vorba despre 800 din cele aproximativ 2.000 de localități din R. Moldova, care sunt gemene cu peste 2.350 de aşezări din...

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 2 Iunie 2020, ora: 01:34

Trump amenință cu intervenția armatei pentru a pune capăt protestelor din SUA, izbucnite după moartea afro-americanului George Floyd

Trump amenință cu intervenția armatei pentru a pune capăt protestelor din SUA, izbucnite după moartea afro-americanului George Floyd

Preşedintele Donald Trump s-a angajat luni să restabilească ordinea într-o ţară afectată de revolte, ameninţând că va desfăşura armata dacă nu se pune capăt violenţei în oraşele americane, informează AFP, citată de Agerpres.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 2 Iunie 2020, ora: 00:55

Cinci beneficii uimitoare pe care le aduce cafeaua

Cinci beneficii uimitoare pe care le aduce cafeaua

Cafeaua, alături de vinul roşu şi de ciocolată se află pe lista plăcerilor de care te poţi bucura deoarece, consumată moderat, aduce numeroase beneficii organismului şi sănătăţii tale. 

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 2 Iunie 2020, ora: 00:39

Horoscopul zilei de azi, MARȚI 2 IUNIE 2020. Ce mai zi!

Horoscopul zilei de azi, MARȚI 2 IUNIE 2020. Ce mai zi!

Iubaretii Venus si Marte sunt pe cale sa se intalneasca. Si ce imbrastisare pasionala! Venus, in miscare retrograda, nu are magia sa obisnuita. Ii lipsesc toate “accesoriile” si nu ii prea arde de jocuri in dragoste. Insa, Marte in Pesti, asteapta de ceva vreme si nu e pregatit pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 2 Iunie 2020, ora: 00:20

De ce s-a opus mareşalul Antonescu alianței cu ruşii în 1944

De ce s-a opus mareşalul Antonescu alianței cu ruşii în 1944

 23 august 1944 a reprezentat un moment de turnură în istoria României. Dincolo de versiunile oficiale ale acestui eveniment şi în special cele ale celor care au făurit acest moment, există însă şi o părere a învinsului. Mareşalul Antonescu a lăsat...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 2 Iunie 2020, ora: 00:15

Un elicopter SMURD s-a prăbuşit în timp ce se îndrepta spre Cahul pentru a prelua un pacient. Tragedia s-a produs la orele aproximativ la orele 14:23 în raionul Cantemir. Toți cei patru membri ai echipajului au decedat. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Iunie 2020, ora: 18:45

PUTIN HOȚ - Un mesaj GIGANTIC a fost afișat pe un deal din Rusia. Presa a „cenzurat” mesajul (FOTO)

PUTIN HOȚ - Un mesaj GIGANTIC a fost afișat pe un deal din Rusia. Presa a „cenzurat” mesajul (FOTO)

 Locuitorii din satul Aginskoe, Ținutul Transbaikal au afișat un mesaj „dur” despre Președintele rus - Vladimir Putin.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 1 Iunie 2020, ora: 18:42

Cum a dorit Pavel Filip să preia în 2019 de la R. Moldova circa 4 mln de dolari

Cum a dorit Pavel Filip să preia în 2019 de la R. Moldova circa 4 mln de dolari

Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Pavel Filip a pus la cale încă din 2018 o schemă de escrocherie care urmărea deposedarea Republicii Moldova de clădirea Consulatului Republicii Moldova în Odessa și a terenului aferent acesteia, evaluate total la circa 4 mln dolari....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Iunie 2020, ora: 17:37

109 cazuri noi de Covid-19 și 10 decese / Informații de ultimă oră despre răspândirea coronavirusului

109 cazuri noi de Covid-19 și 10 decese / Informații de ultimă oră despre răspândirea coronavirusului

Numărul persoanelor infectate cu Covid-19 în RM continuă să crească. Doar în ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 109 cazuri noi de infectare cu temutul coronavirus. Totodată, zece oameni și-au pierdut viața din cauza infecției. Numărul celor infectați e de 8360 , iar al...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)