Atitudini

Sondaje „expirate” sau ce cred cu adevărat moldovenii

Să admitem că acest sondaj privind percepţiile moldovenilor, efectuat pe un eșantion de 1000 de oameni la comanda Comisiei Atlantice Slovace (CAS), în colaborare cu Institutul pentru Politici Central Europene (IPCE), reflectă o realitate, însă consider că sunt necesare anumite precizări.
 
Sondajul a fost efectuat în perioada 19 octombrie – 7 noiembrie 2013, însă Institutul pentru Politici Central Europene a publicat rezultatele pe 14 ianuarie, la circa două luni distanță de la efectuarea lui, iar în atenția presei din RM a ajuns ieri, 12 februarie, când s-a desfășurat panelul de discuții cu tematica „Ce cred moldovenii”, adică la trei luni de la încheierea sondajului. Totuși, aceste trei luni nu au trecut neobservate în ceea ce privește relația externă a R.Moldova cu UE, iar drept dovadă menționez unele din cele mai importante evenimente, și anume: 

27 noiembrie 2013. Comisia Europeană a propus liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii RM, posesori ai paşaportului biometric, în spaţiul Schengen.

28-29 noiembrie 2013. Summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius, unde R. Moldova a parafat Acordul de Asociere cu UE.

10 decembrie 2013. UE va importa vin din R. Moldova în regim liberalizat. În această zi Parlamentul European a susținut o propunere de modificare legislativă, menită să ajute țara noastră în recuperarea pierderilor cauzate de interzicerea comercializării vinurilor moldovenești pe piața Federației Ruse.

2 februarie 2014.
 Tanja Fajon, raportorul Parlamentului European pentru liberalizarea regimului de vize, aflată în cadrul unei vizite oficiale la Chişinău, a declarat că regimul de vize în spaţiul european ar putea fi abolit pentru cetăţenii moldoveni către luna iulie a anului curent. 

7 februarie 2014.
Unul dintre obiectivele Uniunii Europene pentru acest an este de a se angaja în contracararea „dezinformării” rusești și alocarea mai multor bani pentru R.Moldova și Georgia.

9 februarie 2014. Agricultura R. Moldova, începând cu 2014, va beneficia de fonduri europene nerambursabile, în valoare de 300 milioane de euro.

12 februarie 2014. Comisia pentru Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne (LIBE) din cadrul Parlamentului European a adoptat Raportul privind abolirea regimului de vize pentru cetăţenii moldoveni, posesori ai paşaportului biometric. În conformitate cu procedurile UE, propunerea urmează a fi transmisă pentru adoptare în cadrul şedinţei plenare a PE de la sfârşitul lunii februarie 2014.

Prin urmare, oare aceste evenimente nu au influențat nici unu la sută percepția moldovenilor despre Uniunea Europeană și, respectiv, Uniunea Vamală? Mai mult, dacă ar fi să realizăm un sondaj la momentul actual, în condițiile în care evenimentele din Euromaidan nu contenesc, Rusia caută motive de a împiedica cursul european al țării, moldovenii ar avea aceeași părere despre UV?

Sau rămânem la celebra afirmație a lui W. Churchill: „Singurele statistici pe care te poți baza sunt cele pe care le-ai falsificat tu singur” și nu încercăm să aflăm acum, fie și în luna februarie, ce cred cu adevărat moldovenii…

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *