Monografia ,,Spassk 99. O istorie a prizonierilor de război români din Kazahstan în documente", semnată de Nurlan Dulatbekov, Octavian Ţicu și Silviu Miloiu, a fost lansată miercuri, 7 septembrie, la Chișinău.
Volumul ,,Spassk 99. O istorie a prizonierilor de război români din Kazahstan în documente "acoperă soarta a circa 8.000 de români căzuți ai Armatei Roșii.
Titlul monografiei face referire la denumirea lagărului sovietic de concentrare ”Spassk 99”, în care au fost aduși mii de prizonieri români în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Volumul a apărut în urma ”Expedițiilor Memoriei”, realizate de către o echipă de istorici de pe ambele maluri ale Prutului, condusă de istoricul basarabean Octavian Țîcu, care a mers pe urmele românilor deportați sau ajunși prizonieri în nordul Kazahstanului. Aceste expediții au fost realizate în vara anilor 2013 și 2014.
Volumul ,,Spassk 99. O istorie a prizonierilor de război români din Kazahstan în documente"cuprinde lista cu numele celor circa 8.000 de prizonieri români, inclusiv a celor aproximativ o mie care și-au găsit sfârșitul în lagărul de concentrare respectiv, potrivit lui Octavian Țâcu.
În perioada 1941-1950 pe teritoriul Kazahstanului de astăzi au funcționat 15 lagăre ale poliției politice sovietice NKVD pentru prizonierii de război. În urma cercetărilor efectuate de echipele din Kazahstan, Republica Moldova și România, bazate și pe studiile de arhivă ale fostului ambasador al României în Kazahstan, Vasile Soare, autorii monografiei conchid că, în total, pe tot parcursul existenței sale prin lagărul Spassk 99 au trecut peste 66 de mii de prizonieri de război - germani, japonezi, români, austrieci, polonezi, italieni, unguri, finlandezi etc.
Apărută la editura Eikon București, monografia va fi distribuită gratuit inițial tuturor bibliotecilor județene și raionale din Republica Moldova și România și donate celor mai importante universități.
Volumul este lansat de Institutul de Istorie al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, în colaborare cu Academia ,,Bolashak” din Kazahstan si Universitatea ,,Valahia” din Târgovişte.
Sursa: radiochisinau.md
|
Colapsul Uniunii Sovietice, dincolo de implozia imperiului comunist, a creat o serie de probleme tuturor statelor ex-sovietice, una dintre cele mai stringente devenind cea a existenţei, în teritoriul acestora, a unui contingent uriaş de forţe armate ale unei formaţiuni statale noi...
( ) Citeşte tot articolulAceasta a plecată de acasă în data de 23 februarie, în jurul orei 08:30, iar de atunci este de negăsit.
( ) Citeşte tot articolulO oaie rătăcită numită Baarack, care a fost salvată dintr-o pădure din Australia, cântărea atât de mult din cauza lânii încât animalul abia mai putea vedea, potrivit news.ro.
( ) Citeşte tot articolulGuvernul a aprobat o ordonanţă de urgenţă prin care România acordă un ajutor de 20.000 de doze de vaccin anti-Covid Republicii Moldova. Aceasta este prima tranșă din totalul de 200.000 de doze care vor fi trimise statului vecin, a anunţat, miercuri, prim-ministrul Florin Cîţu.
( ) Citeşte tot articolulNoi imagini video care susțin că prezintă practici de tortură a deținuților ruși, dintre care unul ar fi murit la scurt timp după filmare, au fost publicate, scrie The Moscow Times, citând Novaya Gazeta. Imaginile provin de la o închisoare unde mai fuseseră...
( ) Citeşte tot articolulPăstrează zaţul de cafea. Din ibric, expresor sau filtru, zaţul are întrebuinţări care mai de care mai interesante şi neaşteptate.
( ) Citeşte tot articolulDe-a lungul timpului, alimentele procesate au căpătat o reputație proastă, fiind considerate sabotori ai dietei, responsabile de apariția de obezității, a hipertensiunii sau a diabetului zaharat de tip 2. Dar, alimentele procesate nu sunt reprezentate doar de pizza congelată, de chipsuri...
( ) Citeşte tot articolulCel mai des suferă de boli copiii care au părinţi aflaţi în dificultate, arată datele studiului naţional privind situaţia copiilor aflaţi în dificultate şi a copiilor ai căror părinţi sînt plecaţi peste hotare.
( ) Citeşte tot articolulOul este considerat produsul vedetă din fiecare bucătărie, mai ales datorită proprietățiilor sale, dar și pentru faptul că se poate găti în diverse modalități. Este o sursă excelentă de proteine, vitamine și minerale esențiale, astfel că este un aliment miraculos, ce...
( ) Citeşte tot articolulPârjoala este un fel de mâncare românesc, preparat mai ales în Moldova, din carne tocată, în general de porc sau în amestec cu oaie, vită sau pasăre, amestecată cu ouă, produse de panificație sau morărit (pâine uscată, pesmet sau făină...
( ) Citeşte tot articolul