Actualitate

Spitalele de copii sunt aglomerate

Epidemia de gripa continua sa faca ravagii in RM. „Spitalele din capitala sunt arhipline cu persoane care acuza viroze”, a declarat, ieri, in timpul sedintei operative de la primarie, Mihai Moldovanu, seful Directiei municipale a sanatatii.

„Pe parcursul ultimei saptamani de catre institutiile medicale primare din mun. Chisinau au fost inregistrate 1948 cazuri de viroze, dintre care 13 au fost de gripa. Intr-o situatie dificila se afla Spitalul municipal nr. 1 pentru copii unde pe 124 de paturi au fost internati 157 de copii, iar la Spitalul clinic municipal de boli contagioase pe cele 100 de paturi disponibile sunt internati 102 copii”, a mentionat Mihai Moldovanu. Pentru a evita imbulzeala, ceilalti bolnavi vor fi redirectionati in spitalele republicane. Specialistii epidemiologi sustin ca inca cel putin doua saptamani ne vom afla intr-o faza de sporire a numarului de imbolnaviri si abia dupa 25 martie se va intra in faza de descrestere.

Potrivit specialistilor in epidemiologie, iarna trecuta populatia republicii a fost afectata intr-o masura mai mica de infectii respiratorii fata de sezonul rece 2007-2008, fiind inregistrate aproximativ zece mii de cazuri de infectii respiratorii, cu 40 la suta mai putin decat in sezonul precedent. Constantin Spanu, vicedirectorul Centrului national stiintifico-practic de medicina preventiva, sustine ca aceasta se datoreaza faptului ca pentru sezonul 2008-2009 au fost contractate 210 mii doze de vaccin antigripal si au fost acoperite cu vaccin toate contingentele cu risc sporit de imbolnavire, adica serviciile vamale, politistii, persoanele in varsta, personalul medical. Categoria cea mai expusa riscului de imbolnavire cu infectii respiratorii sau gripa sunt copiii, care reprezinta 65 la suta din cazurile inregistrate. In scoli si gradinite a fost creat un regim antiepidemic sporit. Specialistii ne sfatuiesc ca persoanele bolnave sa fie neaparat izolate, fiindca putem avea de-a face cu complicatii postgripale, cum ar fi meningita, pneumonia, afectiunile cardiovasculare etc.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *