Actualitate

Sprijinindu-l pe Putin, patriarhul Kirill scindează lumea ortodoxă

La începutul lunii martie, publicarea unei scrisori deschise semnată de peste 350 de preoți ortodocși ruși nu a trecut neobservată. Aceasta, precizează La Repubblica, „cerea „sfârșitul războiului fratricid”, precum și o „încetare imediată a focului”, urmată de un „proces de împăcare”.

Mai mult, semnatarii regretă „suferința nemeritată prin care trec frații și surorile [lor] ucrainene”, ceea ce reprezintă o critică pe față surprinzătoare.

Războiul „în lumea consumului excesiv”

Linia de loialitate față de Kremlin a fost clar dictată încă de la început de însuși Patriarhul Kirill. Pe 6 martie, în timp ce celebra Sfânta Liturghie în Catedrala din Moscova, Kirill a apărat intervenția în Ucraina și a atacat în special „lumea consumului excesiv” a Occidentului.

Desigur, semnatarii textului formează doar un grup restrâns în comparație cu cei aproximativ 35.000 de preoți și diaconi care predică în Rusia. Dar ei sunt „avangarda unei îngrijorări crescânde în lumea ortodoxă”. O Biserică ce s-a dovedit până acum „strâns unită și disciplinată” în sprijinul său pentru război, amintește La Repubblica.

Sursa: 10tv.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *