Actualitate

Statele Unite salută propunerea Bulgariei de a crea un centru maritim militar de coordonare la Varna

Bulgaria va continua să investească în modernizarea forțelor sale armate, în îmbunătățirea interoperabilității și în îndeplinirea obiectivelor declarate ale NATO. Statele Unite, la rândul lor, s-au angajat să ofere asistență de securitate, să faciliteze accesul la tehnologii avansate de apărare, precum și să extindă aria exerciţiilor militare şi instruirea.

În declarație se subliniază disponibilitatea de a colabora pentru diversificarea aprovizionării cu gaze și în sectorul energetic nuclear din Bulgaria. Washingtonul declară că va sprijini Bulgaria în lupta împotriva corupției.

În ultima frază a declarației comune se arată că cele două părți intenționează, de asemenea, să coopereze în protejarea libertăților mass-media.

"Statele Unite ale Americii sunt un partener strategic important al Bulgariei și acordăm o importanță deosebită dezvoltării relațiilor comerciale și economice bilaterale", a declarat premierul Boiko Borisov, în cadrul întâlnirii sale cu reprezentanții Camerei de Comerț Americane. Aceasta este cea mai influentă organizație reprezentativă a a businessului Statelor Unite, care cuprinde 300.000 de întreprinderi mari și mijlocii din țară, potrivit unui comunicat al Consiliului de Miniștri de la Sofia.

"Există un potențial semnificativ de investiții din partea Statelor Unite în sectoarele de înaltă tehnologie, cum ar fi tehnologiile informației și comunicațiilor, externalizarea proceselor de afaceri, inginerie mecanică, tehnică electrică și electronică", a mai spus premierul Borisov.

Conform datelor Ministerului Economiei din Bulgaria, în 2018, comerțul cu mărfuri cu SUA a atins o valoare de peste 975 milioane dolari, iar exporturile bulgare s-au ridicat la peste 633 milioane dolari (exclusiv serviciile).

Conform estimării Agenției de Investiții din Bulgaria, volumul total al investițiilor americane directe în Bulgaria pentru perioada 1996-2016 este de 1 miliard şi 690 de milioane de euro. Astfel, Statele Unite ocupă locul 9 la capitolul investiții străine directe în Bulgaria.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *