Economie

Statul, băncile şi companiile trebuie să facă front comun împotriva crizei. Firmele trebuie să-şi continue activitatea, pentru ca oamenii să aibă în continuare locuri de muncă

Criza pe care o traversăm este greu de controlat şi nu poate fi rezolvată fără intervenţia statului. Acum trebuie făcut un efort pentru economie, aşa cum în 2009 s-a făcut pentru bănci, comentează Cristian Pârvan, secre­tarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), etapa crizei provocată de noua gripă, în care am intrat.

„Oamenii sunt obligaţi să stea acasă, dar statul acasă nu duce la nimic, iar din nimic, nimic răsare. Este o situa­ţie cu care nu ne-am mai confruntat.“

Cum ar trebui să arate intervenţia statului?

♦ În primul rând statul să-şi plătească datoriile către firme: „Să-şi facă ordine în decontări, inclusiv în ceea ce priveşte rambursările de TVA – înţeleg că s-au făcut plăţi pentru decembrie, dar nu şi pentru ianuarie. Statul trebuie să accepte compensarea datoriilor (ai datorii la stat, dar şi sume de încasat – cele două se compensează – n.red.).“

♦ Amânarea cu 3-6 luni a taxelor şi impozitelor aferente salariilor.

♦ Sistemul de angajări/şomaj, trebuie adaptat la situaţia de acum.

♦ Este nevoie de un efort comun pentru a trece peste acest şoc economic: „Toată lumea a înghiţit povestea cu băncile, în 2009, salvate prin împrumutul de la FMI, plătit de toţi. Acum este nevoie de un efort asemănător pentru salvarea economiei şi pentru depăşirea acestui şoc“.

Pârvan spune că, după turism sau transporturi, sectorul industrial, industria prelucrătoare vor fi lovite – un lucru complicat, având în vedere că industria înseamnă 22-23% din PIB.

„În criza din 2009, reducerea comenzilor a prăbuşit industria prelucrătoare cu 40% în doar 3 luni. Industria este fragilă pentru că lucrea­ză cu marje de profit mici, de 3-4.“

Cristian Pârvan: „Deşi sună nefiresc în gura mea o astfel de frază, o rostesc: Măsurile de salvgardare nu sunt proprietatea unui partid politic sau a unui politician. Nu avem mai multe economii, ci una singură“.

Antreprenori locali. Adrian Mihai, FAN Courier: Companiile trebuie să-şi continue activitatea pentru ca oamenii să aibă în continuare joburi. Guvernul trebuie să aibă grijă şi de sistemul medical, dar şi companiile au nevoie de susţinere

Adrian Mihai, cofondator al FAN Courier, liderul pieţei de curierat din România, spune că în această perioadă compania este pregătită pentru a prelua un flux mai mare de livrări de alimente venit din zona online dacă există cereri mai mari.

„N-aş putea spune deocamdată dacă numărul de livrări venite din online este mai mare sau mai mic faţă de o perioadă obişnuită. Noi suntem pregătiţi să mărim capacitatea de livrare de alimente la domiciliu dacă piaţa o va cere. Noi lucrăm cu cel puţin 5-6 companii în zona de livrări de alimente“, spune antreprenorul.

Printre retailerii care livrează la domiciliu în România se află şi Carrefour, Cora sau Mega Image.

Adrian Mihai adaugă faptul că, deşi mulţi sunt îngrijoraţi de faptul că intră în contact cu un curier care la rândul lui a interacţionat cu alţi oameni, în cazul în care plata se face online, livrările la domiciliu sunt mai sigure decât mersul într-un magazin plin cu alţi oameni în contextul în care numărul de înfecţii cu COVID-19 a crescut. „Noi încurajăm plăţile online pentru că în aşa fel contactul cu un curier poate fi zero.“

Pur si simplu îi spui să anunţe când ajunge la uşă şi să lase coletul acolo. Oricum noi ne-am luat toate măsurile şi am echipat curierii cu măşti, mănuşi şi soluţii dezifectante, am luat toate măsurile care se impun”.

În plus, Adrian Mihai spune că FAN Courier a luat mai multe măsuri pentru a asigura continuitatea activităţii companiei.

„Suntem conştienţi de faptul că suntem cei care asigură conexiuni între companii, dar şi între companii şi clienţi persoane fizice aşa că ne-am luat toate măsurile pentru a ne asigura că activitatea companiei nu este întreruptă. De exemplu, am separat în mai multe clădiri departamentele vitale astfel încât în cazul apariţiei unui caz de îmbolnăvire activitatea unui departament să nu fie afectată”. De asemenea, antreprenorul îndeamnă la calm şi spune că activitatea economică ar trebui să-şi urmeze cursul normal astfel încât efectele acestei crize să fie diminuate la minimum.

„Economia trebuie să fie lăsată să funcţioneze, companiile trebuie să-şi continue activitatea pentru ca oamenii să aibă în continuare job-uri. Guvernul trebuie să aibă grijă şi de sistemul medical, dar şi companiile au nevoie de susţinere. Măsurile luate trebuie cumva să fie echilibrate”.

FAN Courier deserveşte cei peste 50.000 de clienţi, majoritatea persoane juridice, cu ajutorul unei echipe formate din peste 6.850 de colaboratori şi a unei flote auto de peste 4.200 de autovehicule.

https://www.zf.ro/ 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *