Astăzi 22 Septembrie 2018, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 09:46
Abonamente
 
 
 

Finanţe 2 Decembrie 2015, ora 21:17

Statul va acoperi gaura din sistemul bancar. Despre ce sume este vorba

Marime Font

Organele de anchetă au reușit să urmărească circulația a aproximativ 200 de milioane de dolari din cifra totală de un miliard despre care se presupune că a fost sustras din bănci.

Anual statul va achita sute de milioane de lei doar în calitate de dobândă la creditul pe care și l-a asumat pentru a acoperi gaura din sistemul bancar. Aceste informații au fost prezentate în cadrul audierilor parlamentare care continuă și la această oră.

Primul audiat a fost procurorul general Corneliu Gurin, iar raportul acestuia a fost discutat cu ușile închise, presa având acces doar la unele răspunsuri pe care le-a oferit acesta la întrebările deputaților. Corneliu Gurin a menționat că aproximativ 20 de persoane au diferit statut în cadrul anchetei.Potrivit autorităților, suma prejudiciului este de aproximativ 13,5 miliarde de lei, sau un miliard de dolari conform cursului de anul trecut. Directorul Centrului Național Anticorupție Viorel Chetraru a menționat că a fost identificat circuitul și sunt cunoscuți beneficiarii pentru o sumă de 200 de milioane de dolari. El și-a exprimat încrederea că o bună parte din banii dispăruți va fi recuperată.

Ministrul finanțelor Anatol Arapu a menționat că una din consecințele majore ale furtului miliardului a fost pierderea finanțării externe. În plus, el a menționat că în viitorul statul va trebui să declare ca datorie de stat cele aproape 14 miliarde de lei pe care i-a creditat de la Banca Națională pentru a acoperi gaura din sistemul bancar. Doar dobânda anuală pentru achitarea acestei datorii va fi de sute de milioane de lei moldovenești, a declarat Anatol Arapu.

Guvernatorul Băncii Naționale Dorin Drăguțanu a declarat că Republica Moldova a fost în pragul unui colaps total din cauza tranzacțiilor frauduloase de la cele trei bănci.

Printre persoanele cele mai vizate în timpul audierilor ca fiind implicate în tranzacțiile frauduloase au fost Ilan Shor, care a deținut funcția de președinte al consiliului de administrație al Băncii de Economii și fostul premier Vlad Filat, despre care procuratura susține că ar deține probe că ar fi efectuat trafic de influență pentru ca statul să renunțe la pachetul majoritar de acțiuni de la această bancă.
 
Radiochisinau

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md