Actualitate

Stepaniuc sufoca Nisporenii

Donatiile primite de RM din strainatate sunt folosite de PCRM in scopuri electorale. O mie de computere din China au fost date pentru un nou „salt” comunistDe saptamani bune, Victor Stepaniuc nu conteneste sa colinde agitat scolile si gradinitele din r-l Nisporeni, unde promite ca, dupa 5 aprilie, ne asteapta „raiul” pe pamant in cazul in care moldovenii vor vota pentru comunisti.

Vinerea trecuta, dupa ce directorul gimnaziului din s. Zberoaia, Maria Dodon, n-a mai rezistat pledoariilor sale si l-a apostrofat ca elevii sai invata la „computere vechi de cand Papura Voda”, in numai doua zile, Ministerul Educatiei a donat scolii 11 computere „Pentium 4”. Acestea fac parte din lotul de circa o mie de calculatoare primite de RM din China, care au inceput sa fie distribuite abia acum o luna – in plina campanie electorala.

Si la scoala din Zberoaia, unde s-a prezentat la 11 martie, Stepaniuc le-a dat de inteles profesorilor ca vor avea toate bunurile pamantesti, daca-l vor vota pe Voronin. Referindu-se la meritele guvernarii comuniste, candidatul PCRM a laudat in special programul prezidential „Salt”, care prevede asigurarea institutiilor de invatamant preuniversitar cu tehnica de calcul. Martorii oculari afirma ca directorul Maria Dodon a indraznit sa-i replice: „Ce va tot laudati, daca noi avem calculatoare vechi de cand Papura Voda?”. Neasteptandu-se la o asemenea reactie, Stepaniuc a uitat unde se afla: „De unde sunteti?”. A doua zi, la prima ora, Maria Dodon a fost sunata de Eleonora Graur, sefa de directie la Ministerul Educatiei, care a invitat-o la Chisinau, ca sa ridice de la sediul „Mold-Didactica” 11 calculatoare pentru gimnaziul din sat. Solicitata de TIMPUL, fie ca de teama, fie ca din recunostinta pentru darul primit, Maria Dodon s-a eschivat sa se expuna asupra cazului, mentionand: „S-a intamplat ce s-a intamplat. Ministerul m-a sunat sa iau calculatoarele si le-am luat de la „Mold-Didactica”, dar nu vreau sa discut despre asta”.

Intrebat de noi cu ce prilej intreprinderea sa a facut acest cadou, Efim Jimbei, directorul „Mold-Didactica”, ne-a raspuns ca nu stie si ca repartizarea tehnicii din depozitele intreprinderii se face doar la decizia Ministerului Educatiei. Potrivit lui, „Mold-Didactica” a distribuit scolilor rurale calculatoare in cadrul unui alt program comun al ME si Bancii Mondiale, care s-a incheiat acum o luna. El a adaugat, insa, ca la intreprindere exista un lot mare de computere, primite de ME, in calitate de donatie, din China, care trebuiau sa fie impartite prin scoli la indicatiile ministerului. „Am primit computerele demult, dar ni s-a spus sa le repartizam acum o luna. Eu nu vreau sa ma var in treaba asta, ca sa nu am probleme”, ne-a mai spus Efim Jimbei. Totodata, directorul „Mold-Didactica” a precizat ca intreprinderea sa nu are nicio legatura cu programul prezidential „Salt”.

Cu toate acestea, Eleonora Graur sustine ca respectiva donatie face parte anume din programul „Salt” si neaga faptul ca ar fi primit vreo indicatie in aceasta privinta. „Noi nu donam calculatoare, o facem doar atunci cand ministerul le cumpara. Gimnaziul din Zberoaia a facut parte din programul „Salt” si i-a venit randul tocmai acum”, a remarcat Graur.

La randul sau, Maria Ciobanu, sefa Directiei de invatamant Nisporeni, ne-a spus ca gimnaziul din Zberoaia nici n-a fost inclus in programul „Salt”: „Cererile de calculatoare pentru programul prezidential sunt facute de directiile de invatamant teritoriale. In lista propusa de noi pentru aceasta, satul Zberoaia n-a figurat. Mai mult, computerele oferite in cadrul programului „Salt” nu sunt intregi, iar cele daruite de Stepaniuc au toate componentele”. Potrivit Mariei Ciobanu, Victor Stepaniuc apare uneori prin scoli si in timpul orelor de curs, iar daca i se atrage atentia ca nu are acest drept, raspunde suparat: „Eu n-am incalcat nimic!”.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *