Editorial

Studiile tinerilor moldoveni în România: ce „idei” se coc în capul premierului Leancă?

Când fructele acestei democrații reprezentative – deputații (și miniștrii aleși de aceștia) iau niște decizii se prezumă că ei exprimă voința noastră, a alegătorilor. Asta așa e în teorie. În practică e altfel. În practică deputații uită că noi i-am delegat în parlament, iar prim-miniștrii și miniștri în general nu se consideră legați de noi și în consecință adoptă decizii care nicidecum nu exprimă punctul de vedere al nostru, al alegătorilor. (O precizare pentru amatorii de a trișa: da, guvernul e liber în acțiunile sale, dar nu în toate, chestiunile de mare interes public trebuie consultate cu societatea).

Așa, de exemplu, cine a mandatat guvernul să nu mai transmită în direct la tv ședințele sale? Noi, alegătorii? S-a consultat cu noi guvernul, să ne afle părerea? Sau alt exemplu. Recent, premierul Leancă a propus ca tinerii din RM să studieze în România doar jumătate de an, după care să revină în țară – propunerea a fost discutată cu prim-ministrul român, Victor Ponta, în cadrul unei întrevederi la Bucureşti. Pe cine a consultat premierul Leancă făcând această propunere? S-a interesat el ce credem noi, alegătorii actualei Coaliții de guvernământ, despre asta?

Motivația acestei soluții parcă e luată din programul PCRM: „Guvernul român ne oferă burse, dar cu anumite efecte negative pentru Republica Moldova. Majoritatea celor care pleacă la studii în România nu se mai întorc în ţară”. Așadar, acum nu numai antiromânul Voronin, ci și proeuropeanul Leancă declară că plecarea tinerilor basarabeni la studii în România „are efecte negative pentru R. Moldova”…

Poate-i trimitem la Tiraspol, ca să diminuăm aceste efecte negative? Sau și mai bine la Breansk ori Tambov…

Posibilitatea tinerilor basarabeni de a studia în România este poate cea mai mare cucerire a noastră după 1991. Acum închidem porțile către România pentru că cei plecați la studii acolo „nu se mai întorc în țară”? S-a întrebat dl Leancă de ce tinerii nu se mai întorc în țară? Și dacă nu doresc să se întoarcă asta e soluția – să le interzicem să iasă din țară? Există o vorbă: dacă muierea e curvă, scoți afară curva, nu patul. Iar „curva”, metaforic vorbind, e sărăcia și corupția care au atacat ca un cancer această țară. Aici trebuie să-și concentreze atenția guvernul, dar nu să ridice cortine noi pe Prut în calea tinerilor.

Și mai are o problemă de rezolvat guvernul Leancă: sistemul universitar hipertrofiat. Am admis deschiderea de „universități” în toate subsolurile din Chișinău care fabrică non-stop analfabeți cu diplome de „studii superioare”. În aceste „universități” doriți să-i școliți pe tinerii noștri, dle Leancă?
…Vorbeam la început de democrația reprezentativă. De prea multe ori guvernele noastre și-au permis să adopte hotărâri care nu au fost consultate cu noi. Îi amintesc domnului premier că în afară de democrația reprezentativă mai există și democrația directă care se realizează prin referendum (plebiscit). Prin referendum cetățenii unei țări sunt consultați direct, li se oferă posibilitatea de a spune la urnele de vot DA sau NU în privința unor probleme de mare importanță pentru ei.

Iar problema plecării tinerilor noștri la studii în România este una din aceste probleme.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *