Astăzi 25 Februarie 2018, Duminică - Ultima actualizare la ora 14:27
Abonamente

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Actualitate 17 Iulie 2017, ora 17:19

Studiu. Cum poate faţa noastră să dezvăluie dacă suntem bogaţi sau săraci

Marime Font

Un studiu efectuat de psihologi de la Universitatea din Toronto arată că oamenii pot spune dacă cineva este mai bogat sau mai sărac decât media doar dacă îi privesc faţa. Acest lucru se datorează „imprimării” pe muşchii faciali a experienţelor repetate de viaţă. 

„Purtaţi” o faţă fericită, succesul dumneavoastră poate depinde de asta, sugerează un studiu efectuat de cercetătorii în Psihologie de la Facultatea de Arte şi Ştiinţă a Universităţii din Toronto. Studiul realizat a constatat că oamenii pot spune dacă cineva este mai bogat sau mai sărac decât media, doar privindu-i faţa „neutră”, fără nici o expresie.

Oamenii folosesc aceste impresii în moduri părtinitoare, cum ar fi preferinţa pentru „feţele de oameni bogaţi” în luarea deciziei angajării unei persoane, afirmă studiul profesorului Nicholas Rule şi al doctorandului Thora Bjornsdottir publicat în „Jurnalul Personalităţii şi Psihologiei Sociale”, citat de Science Daily.„Aceasta indică faptul că ceva la fel de subtil ca semnalele pe care faţa ta le transmite despre clasa ta socială pot de fapt să perpetueze poziţionarea ta în societate. Aceste prime impresii pot deveni un fel de profeţie care se auto-împlineşte, va influenţa interacţiunile şi oportunităţile pe care le aveţi", spune Bjornsdottir.

Emoţiile „maschează” abilitatea de a citi faţa La fel de interesant, cercetătorii au descoperit că abilitatea de a „citi” clasa sociala a unei persoane se aplica doar când faţa lor este neutră, nu şi când oamenii zâmbesc sau exprimă emoţii. Concluzia cercetătorilor este că emoţiile maschează obiceiurile de exprimare de-a lungul vieţii, care se întipăresc pe faţa unei persoane, chiar şi prin adolescenţa târzie sau la maturitatea timpurie, cum ar fi fericirea frecventă, care este asociată în mod stereotip cu a fi bogat şi mulţumit. „În timp, faţa ta ajunge să reflecteze şi să dezvăluie permanent experienţele tale.

Chiar şi atunci când credem că nu exprimăm ceva, relicve ale acestor emoţii sunt încă acolo", spune Rule. Folosind un venit mediu anual de aproximativ 75.000 dolari ca referinţă, cercetătorii au grupat voluntarii studenţi în cei cu venituri totale de familie sub 60.000 de dolari sau peste 100.000 de dolari şi apoi i-au pus fotografiat feţele neutre, lipsite de expresie.

Neuroni specializaţi în recunoaşterea facială

Apoi au cerut unui grup separat de participanţi să privească fotografiile şi, folosindu-se doar de ce le spune instinctul, să decidă care dintre personaje erau „bogate sau sărace", doar privindu-le feţele.

Ei au fost capabili să determine care elev a aparţinut grupului bogat sau sărac, cu o precizie de aproximativ 53%, un nivel care depăşeşte o eventuală ghicire din întâmplare. „Ceea ce vedem este că studenţii cu varsta cuprinsa între 18 şi 22 de ani au acumulat deja o experienţă de viaţă suficientă care le-au schimbat şi modelat în mod vizibil feţele până la punctul în care poţi să-ţi dai seama care este statutul lor socio-economic sau clasa sociala", spune Rule.

Rezultatele nu au fost afectate de rasa sau sexul persoanelor sau de cât timp li sa dat voluntarilor să le studieze feţele. Toate acestea sunt în concordanţă cu ceea ce se ştie despre comportamentul nonverbal.

„Există neuroni în creier care sunt specializaţi pe recunoaşterea facială. Faţa este primul lucru pe care îl observi când te uiţi la cineva", spune Rule. „Vedem feţe îngrijorate sau vedem chipuri senine, suntem programaţi să căutam indicii care să confirme mesajul pe care-l transmite faţa. Acestea sunt lucrurile pe care oamenii le percep foarte repede, iar rezultatele sunt consecvente, ceea le fac semnificative din punct de vedere statistic ", explică cercetătorul.

43 de muşchi faciali

„Oamenii nu sunt cu adevărat conştienţi de ce indicii folosesc atunci când fac aceste judecăţi. Dacă le întrebaţi de ce, ei nu ştiu pe ce îşi bazează răspunsurile", spune Bjornsdottir.

Studiul claselor sociale ca un subdomeniu în Psihologie devine din ce în ce mai mult recunoscut, spune Rule. Iar cu 43 de muşchi concentraţi într-o zonă relativ mică, indiciile faciale sunt una dintre cele mai interesante zone din acest domeniu. Cercetătorul spune că următorul pas ar fi studierea unor persoane mai înaintate în vârstă pentru a vedea dacă indiciile faciale devin şi mai evidente pentru oameni de-a lungul înaintării în vârstă.

adevarul.ro

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Februarie 2018, ora: 15:08

Obiectele mărunte ingerate de copii le pun viața într-un adevărat pericol

Obiectele mărunte ingerate de copii le pun viața într-un adevărat pericol Din editia print

Baterii, agrafe, piuneze, monede, piese de la jucării – aceste și alte obiecte mărunte pot deveni un adevărat pericol când sunt lăsate pe mâna unui copil de vârstă mică, care nu este supravegheat de un adult.

( ) Citeşte tot articolul


Editorial 21 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Chișinău – o cauză pierdută

Ori de câte ori călătoresc undeva nu mă pot abține să nu compar situația altora cu cea de la noi. Mai ales acum că am călătorit în Ucraina, la Odesa. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Inițiere în dialog

Îmi amintesc deseori de profesorul meu de Noul Testament din primii ani de facultate. El ne cerea insistent să nu intrăm în polemici. Nici într-un caz cu cei care vor să ne demonstreze că ei au dreptate. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Februarie 2018, de Constantin Tănase

De ce Roșca atacă intelectualitatea

Scrisoare către învățătorii și profesorii din școli, licee, colegii și universități 

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Februarie 2018, de Dan Nicu

Comratul „la datorie” din nou împotriva unioniştilor

Găgăuzii ar trebui informați despre beneficiile unirii în limba lor și în cea rusă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Postul Mare

Începe din nou Postul Mare. O perioadă de bucurii duhovnicești, de timp pentru suflet, de slujbe minunate, de pocăință încununată de înviere.  

() Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Decembrie 2017, de Marin Basarab

Domnule Jereghi, ne așteptam să turnați filme, nu să vă turnați colegii

„Noi îl mustrăm întotdeauna pe tovarășul Stalin, și da, cu siguranță o merită. Însă eu vreau să întreb – cine a scris 4 milioane de denunțuri?” (Serghei Dovlatov)

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Decembrie 2017, de Octavian Țâcu

Dosarul Centenarului (V): Sfatul Țării în polemica dintre Ioan Pelivan și Pavel Miliukov

Spuneam în articolul precedent dedicat problemei legitimității Sfatului Țării la Conferința de Pace de la Paris (1919), că unul din cei mai importanți și înflăcărați apărători ai intereselor Basarabiei a fost Ion Pelivan.  

() Citeşte tot articolul


 

 Cele mai citite articole Timpul.md