Actualitate

STUDIU. Noul coronavirus REZISTĂ circa cinci săptămâni în corpul uman

Noul coronavirus SARS-CoV-2 poate supravieţui în tractul respirator al bolnavilor diagnosticaţi cu Covid-19 mai mult de cinci săptămâni, arată un studiu recent al cercetătorilor chinezi.

Coronavirusul poate trăi, în medie, 20 de zile în corpul unui pacient infectat, tratat şi vindecat. Minimum, virusul supravieţuieşte opt zile, ţinând însă cont de starea de sănătate şi de afecţiunile aferente. În unele cazuri însă, virusul a persistat până la 37 de zile în organismul uman, arată cea mai amplă cercetare pe pacienţi infectaţi, spitalizaţi şi trataţi, scrie Adevărul.ro

Potrivit studiului, 19 medici chinezi au analizat datele medicale provenite de la 191 de pacienţi din China (135 de la Spitalul Jinyintan şi 56 de la Spitalul Pulmonar Wuhan), inclusiv datele demografice, clinice, de tratament şi de laborator ale 137 de pacienţi care au fost declaraţi vindecaţi şi externaţi.De altfel, au fost analizate datele a 54 de pacienţi care au murit în spital până la finele lui ianuarie din cauza infecţiei cu noul coronavirus. Astfel, medicii au descoperit că virusul a fost prezent, în medie, timp de 19 zile în corpurile pacienţilor cu boală severă, cum ar fi hipertensiune (cel mai mare factor de risc), diabet şi boală coronariană acută, aşadar bolnavii cronici nu ar trebui expuşi interacţiunii cu alte persoane, în contextul actualei pandemii. Apoi, cu cât pacienţii sunt mai în vârstă, cu atât creşte riscul de deces în cadrul spitalizării lor, aceştia fiind o altă categorie vulnerabilă, după bolnavii cronici, explică autorii studiului.

Studiul mai arată că cele mai comune simptome la internarea în spital a pacienţilor infectaţi au fost febra, urmată de tuse cu mucus şi stare de oboseală. Scăderea numărului de limfocite (globule albe) a fost depistată la 40% dintre pacienţi. În ceea ce priveşte complicaţiile care apar la pacienţii infectaţi cu SARS-CoV-2, acestea sunt sepsisul, urmat de insuficienţă respiratorie, insuficienţă respiratorie acută, infarct şi şoc septic. Nu în ultimul rând, jumătate dintre cei decedaţi suferiseră şi o a doua infecţie, o pneumonie asociată ventilaţiei invazive, se mai precizează în studiu.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *