STUDIU: 405 milioane de lei într-un: acesta este volumul estimat al mitei

publicat în Actualitate pe 13 Iunie 2018, 13:10

Peste 400 de milioane de lei sunt dați mită în decursul unui an, dintre care cea mai mare parte – de către populație, iar aproximativ o treime – de către agenții economici, după cum arată o cercetare sociologică realizată de Centrul de Analize și Investigații Sociologice, Politologice și Psihologice CIVIS.

Potrivit autorilor, acestea sunt estimări minime, întrucât doar 11 la sută dintre persoanele fizice au recunoscut că au dat mită și doar aproape 4 la sută dintre agenții economici.

Corupția este percepută de populația Republicii Moldova și de către agenții economici drept una dintre cele mai grave probleme, arată studiul de evaluare a impactului Strategiei Naționale de Integritate și Anticorupție. Principala cauză a corupției, în opinia a jumătate dintre cei chestionați este faptul că persoanele care comit asemenea abuzuri nu sunt sancționate.

De asemenea – salariile mici, pedepsele prea blânde și mentalitatea populației reprezintă factori ce stimulează actele de corupție.

Datele din raport vor fi folosite drept valori de referință pentru evaluarea impactului Strategiei Naționale de Integritate și Anticorupție (SNIA) 2017-2020.

Studiul cmplet poate fi urmărit aici
Timpul.md