Astăzi 25 Septembrie 2018, Marţi - Ultima actualizare la 24 Septembrie 2018
Abonamente

Moldova 13 Septembrie 2017, ora 00:55

PoliticăSturza, despre cum l-a cunoscut pe Putin: „Who is Mr. Putin?”

Marime Font

 
 
 

Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, în contextul declarațiilor făcute de președintele Lituaniei despre Putin, a decis să relateze câte ceva despre cum a făcut cunoștință cu Vladimir Putin, președintele Federației Ruse.

„ To do List” sau „Who is Mr. Putin?”

Zilele acestea, presa internațională a mediatizat pe larg un interviu al Președintelui Lituaniei, Dalia Grybauskaite, care face referire la o întâlnire avută în anul 2010 cu Vladimir Putin. Doamna președintă a rămas șocată când i s-a înmânat din partea presedintelui rus o listă de acțiuni care urmau a fi îndeplinite de către Lituania pentru ca această țară să poată spera la relații „bune” cu Rusia.Trebuie să recunoaștem că asemenea liste sunt o practică comună în relațiile celui „mare” cu cel „mic”. Doar că rușii o fac cu mult tupeu, rămânând în tiparele Conferinței de la Ialta, cu repartizarea sferelor de influență și înțelesul specific al „interesului național”, moștenit din sec. al XIX-lea.
Prima mea interacțiune (dintre puținele!) cu Vladimir Putin a avut loc în vara anului 1999, la summitul CSI de la Ialta, Crimeea. Proaspăt numit în funcția de prim-ministru, acesta părea extrem de timid, rezervat la vorbe și în acțiuni. Avea un profil șters, mersul agale și ochii ațintiți în pământ... Pe teme economice apela mereu la ajutorul ministrului Finanțelor, Mihail Kasianov, aparent un confident, la începuturi. Acesta din urmă se comporta cu multă aroganță, afișându-și superioritatea.

După partea formală, lipsită de prea mult conținut, ne-am retras la o vilă de protocol pentru o cină „intimă”. În mod tradițional, problemele se discutau și se rezolvau la un „pahar de vorbă”, o veche tradiție rusească. Ca să vezi, vodca e un bun sfetnic!

Colegii premieri au început să-l bombardeze pe Putin cu diferite solicitări. Dânsul asculta în tăcere, fără prea multe reacții și emoții. O mască și nimic mai mult... ca la un moment dat să zică: „În comparație cu Boris Nicolaevici (Elțin), eu nu am complexul „frate mai mare, frate mai mic". Eu sunt fratele vostru mai mare! Și dacă doriți ceva de la Rusia, luați în calcul interesele ei".

Toți au înghițit în sec... Se începea „era Putin”, care a marcat profund și extrem de controversat lumea. La început, toți căutau cu disperare răspunsul la întrebarea: „Who is Mr. Putin?".

Au găsit-o? Nu cred...Pentru istorie, un studiu de caz, pentru omenire, o suferinta!

P.S. Boris Elțin repeta mereu: „Rusia nu este fratele mai mare. Toți suntem egali”, a scris Sturza pe o rețea socială. 

Timpul.md

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Septembrie 2018, ora: 15:40 de Ana Marchitan

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 14 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Vestirea patimilor și a învierii

„Pe când străbăteau Galileea, Iisus le-a spus: Fiul Omului va să fie dat în mâinile oamenilor. Şi-L vor omorî, dar a treia zi va învia. Şi ei s-au întristat foarte!” (Matei 17; 22-23)

() Citeşte tot articolul