Ultima oră

SUA vor să combată propaganda rusă din Republica Moldova

Potrivit site-ului publicaţiei, textul îndeamnă atât Europa Liberă, cât şi Vocea Americii să contracareze dezinformarea şi propaganda Moscovei prin "jurnalism de investigaţie şi analitic".

Casa Albă a apreciat că legislaţia adoptată marţi va permite Statelor Unite să ofere un "ajutor crucial" Guvernului Ucrainei. "Împreună cu partenerii noştri internaţionali, preşedintele va continua să construiască o susţinere pentru poporul ucrainean în această perioadă critică", afirmă purtătorul de cuvânt Jay Carney.

Pachetul legislativ adoptat marţi de reprezentanţi permite americanilor să furnizeze Kievului garanţii pentru un împrumut în valoare de un miliard de dolari. În plus, el autorizează sancţiuni suplimentare – blocarea averilor şi interdicţii de călătorie – contra unor persoane din interiorul şi din afara Rusiei acuzate că au contribuit la criza politică din Ucraina. Congresmenii au autorizat totodată un ajutor suplimentar în valoare de 50 de milioane de dolari destinat consolidării organizaţiilor politice şi civile înaintea alegerilor prezidenţiale anticipate de la 25 mai, dar şi suma de 100 de milioane de dolari în cadrul unei asistenţe în domeniul securităţii. "Această lege transmite un mesaj puternic de susţinere poporului Ucrainei într-un moment critic", a declarat marţi democratul Eliot Engel. "Suntem cea mai măreaţă ţară din lume, avem interese în întreaga lume şi cred că este important să nu ne eschivăm", a adăugat el.
Reprezentanţii au adoptat cu 378 la 34 de voturi aceste măsuri despre care afirmă că vor oferi administraţiei lui Barack Obama o influenţa mai mare în negocierile cu Rusia privind criza din Ucraina. În opinia lor, ele îi vor arăta preşedintelui rus Vladimir Putin că vor exista consecinţe pentru escaladarea crizei din Ucraina, în urma anexării Crimeei.

"Trupele ruse pot invada estul Ucrainei în cel mult 12 ore de la primirea ordinului"

Pe de altă parte, rrupele ruse pot invada regiunile din estul Ucrainei în cel mult 12 ore de la primirea ordinului în acest sens, a avertizat ieri generalul Philip Breedlove, comandantul suprem al forţelor NATO din Europa. Potrivit generalului american, aproximativ 40.000 de militari ruşi rămân mobilizaţi în apropierea frontierei de est a Ucrainei. "Aceste efective sunt susţinute de avioane militare, de elicoptere şi de toate echipamentele necesare efectuării unei incursiuni, în caz de necesitate", a spus Breedlove. El a avertizat că NATO are planuri de disuasiune la nivel aerian şi maritim, urmând să eleboreze, în câteva zile, şi planuri terestre. 

Sursa: zdi.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *