Externe

Suedia şi Danemarca vor să sesizeze ONU în urma unui documentar-şoc despre Coreea de Nord

Miniştrii de Externe danez şi suedez se declară ”profund îngrijoraţi de conţinutul documentarului «Cârtiţa», care priveşte activităţi legate de Republica Populară Democratică Coreea (RPDC)”.

”În urma acestor îngrijorări, noi am decis să ne însărcinăm misiunile la ONU să atragă atenţia Comitetului Sancţiunilor al ONU asupra acestui documentar. De asemenea, vom ridica această problemă în cadrul UE”, scriu luni, în acest comunicat comun miniştrii Jeppe Kofod şi Ann Linde.

Documentarul – difuzat de BBC şi televiziuni nordice – duminică are la bază rolul jucat timp de aproape un deceniu de către un fost bucătar danez care primeşte pensie de invaliditate, hotărât să dovedească faptul că Phenianul ocoleşte sancţiunile internaţionale.

După ce a înfiinţat o filială daneză a Asociaţiei de Prietenie cu Coreea (KFA), o organizaţie pro-Phenian, el câştigă încrederea conducătorului spaniol al acesteia, Alejandro Cao de Benos.

Jucând rolul unui vasal al regimului nord-coreean, el reuşeşte să pună pe picioare – cu ajutorul realizatorului documentarului, Mads Brügger, şi unui actor care joacă rolul unui om de afaceri bogat şi fără scrupule – o misiune vizând să propună autorităţilor nord-coreene investiţii profitabile în legătură cu armamentul sau traficul de droguri.

Această misiune reuşeşte, la Phenian, să semneze un fals contract de construire a unei uzine subterane de armament pe o insulă în Uganda, printr-un acord între trei părţi, implicând vânzarea de petrol de către un om de afaceri iordanian.

Documentarul este filmat cu camera ascunsă şi conţine ceea ce fostul bucătar prezintă drept videoclipuri de propagandă pentru Coreea de Nord şi KFA.

În documentar apare ambasadorul nord-coreean la Stockholm, care pare să aprobe proiectul uzinei de armament, un fragment pe care Ministerul suedez de Externe a anunţat că-l ”ia în serios” încă de duminică.

”Cârtiţa” îi lasă perplecşi pe unii experţi occidentali în regimul nord-coreean, surprinşi atât de succesul subterfugiului, cât şi de riscurile nebuneşti pe care şi le-au asumat cei doi protagonişti, fostul bucătar Ulrich Larsen şi actorul Jim Latrache-Qvortrup, un fost membru al Legiunii Străine franceze, care a făcut închisoare în Danemarca. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *