Astăzi 19 Septembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la 18 Septembrie 2018
Abonamente

Bună Dimineața 1 Martie 2017, ora 10:25

Marime Font

Sus paharul, jos amarul

În fiecare mahala, sat, oraș, țară, absolut peste tot, există o mână de cetățeni care sunt mereu amețiți și mereu cu „buna dispoziție”. 

 
 
 

Despre această latură negativă a moldovenilor s-a scris de foarte multe ori, am impresia că ne poziționăm în clasamentele mondiale tot mai sus de la fiecare articol. În prezent, suntem pe locul doi, iar după ce termin de scris acest material, situația se poate schimba … și nu spre bine.

Am hotărât să scriu despre această problemă după ultima mea vizită în satul natal. Un sat din nordul țării unde se bea, nu doar la petreceri sau la ocazii speciale, ci aproape non-stop. Desigur că nu toți oamenii consumă alcool la greu, dar o bună parte din ei, cu asta se ocupă cât sunt zilele și nopțile de lungi. În sat oamenii nu beau doar cu vecinii, prietenii sau rudele. Ei beau și singuri, singuri își toarnă, singuri își urează sănătate sau noroc și dau paharul peste cap. În popor se spune că atunci când bei singur „ți-i pierdută viața”. Așa că dragi moldoveni, să știți că o bună parte din cetățenii noștri sunt pierduți.

Aceasta nu o spun doar eu, ci o confirmă și datele statistice, care bat alarma de ani buni.

La începutul anului 2016, sub supraveghere medicală în instituţiile narcologice din republică se aflau 46 mii 513 bolnavi de alcoolism cronic, 622 de bolnavi cu psihoze alcoolice, precum şi peste cinci mii erau la evidenţă preventivă în legătură cu abuzul de alcool.

Și toate aceste cifre nu tocmai reale pentru că nu toate persoanele care suferă de alcoolism se adresează la medic. Iar fiecare din acești 46 mii 513 de bolnavi au soț/ soție,  au copii care se maturizează mult prea repede, au responsabilități pe care nu și le îndeplinesc din cauza acestui viciu.

O mai mare nenorocire este că dependența de alcool pentru o familie aduce multe tragedii. De la consumul de alcool încep certurile. De la certuri este provocată violența. În urma violenței copii rămân cu traume psihologice, ce își lăsa o amprentă care le schimbă modul de gândire și modul de comportament în societate.

Este o bună dimineață cam tristă pentru o zi ca întâi martie, însă este nevoie de multă muncă la acest capitol. Este nevoie să batem alarmele mereu, până nu vom mai lua locurile rușinoase de top cu această problemă. 

Un articol de: Irina Tabaranu Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 19:33

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 08:04

Semnificaţii istorice pentru 18 septembrie / 1923 - S-a născut Regina Ana, soţia Regelui Mihai al României

Semnificaţii istorice pentru 18 septembrie / 1923 - S-a născut Regina Ana, soţia Regelui Mihai al României Foto: Mediafax.ro/Afp

1970 - A murit, la doar 28 de ani, Jimi Hendrix, considerat unul dintre cei mai mari chitarişti rock din lume. Stilul său de a cânta la chitara electrică a influenţat majoritatea chitariştilor moderni. În 2003 a fost numit de revista Rolling Stone „Cel mai mare chitarist al...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 10 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

27 de ani

A mai trecut un an de la declararea independenței. Unii dintre noi au sărbătorit, au ţinut discursuri, au dansat, au mers la concerte. De parcă totul ar fi fost minunat. 27 de ani de dezamăgiri.

() Citeşte tot articolul

Editorial 10 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Tata cu trei feciori

Nu știu de ce, poate de-atâta că vine sezonul rece, când moldovenii (etnicii români), dârdâind de frig, revin la îndeletnicirea lor milenară – crearea folclorului – poate pentru că s-au întors deputații din vacanță și reîncepe sezonul fierbinte,...

() Citeşte tot articolul