Astăzi 18 Ianuarie 2020, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 12:23
Abonamente

Interviu 18 Iulie 2011, ora 05:30    Din editia print

FEMEIASvetlana Alexa: „Nu contează ţara, ci omul care ne face fericite”

Marime Font

Pentru mine, ea este „doamna profesoară” încă de pe timpul când încerca să-mi bage în cap primele noţiuni de engleză... Apoi a dispărut. Ştiam că plecase în Belgia, de acolo în Germania, iar când a reapărut cu un email, a făcut-o de unde nu m-aş fi aşteptat vreodată - Bali, Indonezia. De patru ani, Svetlana Alexa este manager pe vânzări pentru zona Rusia şi CSI la un hotel din această insulă, „Discovery Kartika Plaza”. Nu şi-a abandonat, însă, nici vocaţia de profesoară - în paralel, de câteva ori pe săptămână, ea predă engleza, germana, rusa şi chiar româna la un Centru de limbi din Bali.  

- Svetlana, cum e să fii femeie exotică într-o ţară exotică?
- Nu sunt singura. Şi-apoi, ce înseamnă o femeie exotică în Bali? O femeie foarte obişnuită, doar că având pielea albă, care a reuşit lucruri pe care, de fapt, în Europa le reuşesc mai toate femeile şi care, într-un final, a poposit la ei pe insulă. Toate acestea le par deosebite pentru că majoritatea locuitorilor insulei nu au ieşit niciodată de acolo şi nici nu tind să o facă. Iar atunci când văd un străin se gândesc sau la faptul că are bani, sau că este mai elevat.

- Se spune totuşi că omul e întâlnit după haină, dar petrecut după minte. În Bali e la fel sau pielea albă îţi asigură apartenenţa la o castă aparte?
- Prima impresie contează şi în Bali. Dar sigur că urmează nişte filtre şi se întâmplă şi să fii dat jos de pe podium. Eu am avut noroc să nu dezamăgesc şi chiar mi s-a spus uneori că sunt la fel ca ei, că am o inimă de balinez…


- Ai întâlnit acolo pe cineva care ştia ce şi unde este Moldova?
- Majoritatea habar nu au. Dar odată, când deja mă pregăteam să-i explic unui poliţist cu ce se mănâncă Moldova, acesta a întrebat: „Chişinău?”. N-am mai putut înţelege de unde ştie. Altă dată, un turist german care se oprise la hotel m-a întrebat dacă sunt din Rusia. I-am răspuns că sunt din Copanca, r-nul Căuşeni, şi el mi-a zis să mă mândresc cu faptul că vin din Moldova.

- În ce constă activitatea ta acolo şi cum ai ajuns tocmai la capătul lumii?
- Am simţit că vreau să fac altceva încă pe când lucram în Germania. Chiar dacă e o ţară civilizată şi chiar dacă vorbesc germana. Dar nu era ţara mea… Am început să caut în internet, să trimit CV-uri şi prima ofertă realistă a venit din Goa, India, unde se căutau vorbitori de engleză, germană şi rusă. Dar a durat până să batem palma şi… a apărut Indonezia. Viza am luat-o foarte uşor, de parcă mă aştepta de mult. Se vede că aşa a fost să fie.

- Nu ţi-a fost frică? Sau deja erai obişnuită cu drumurile, cu schimbările?
- Eram obişnuită, dar aceasta chiar a fost o schimbare mare, inclusiv din cauza distanţei. Prietenii mă felicitau, îmi ziceau că o să stau într-un loc de vis, dar la mine în cap existau doar zeci de vulcani activi şi atacuri teroriste. Şi totuşi, am plecat. Iniţial am lucrat la o companie. Integrarea a decurs destul de armonios. Apoi, am căutat soluţii ca să-mi extind viza socială cu care venisem încolo - îmi dădeam seama că vreau să mai rămân, chiar dacă nu-mi puteam explica din ce motiv anume, pentru că nu poţi compara o ţară ca Indonezia cu Germania sau Belgia. M-am angajat ca manager relaţii clientelă, doar pentru un sezon, la unul dintre hoteluri. Între timp, am trimis CV-ul pe la alte hoteluri şi şcoli. Şi am fost invitată să predau engleza la o şcoală privată. Peste o săptămână am fost sunată şi de la „Discovery Kartika Plaza Hotel”, unde lucrez acum. Am acceptat, pentru că mi se oferea un salariu mai mare - în Indonezia, ca şi aici, profesorii nu sunt cel mai bine plătiţi. Dar am negociat să-mi păstrez şi serviciul la şcoală. Astfel, timp de doi ani, dimineaţa munceam la şcoală, iar de la 17.00 până la 23.00 - la hotel. Dimineaţa eram profesoară, iar seara aveam grijă să-i întâlnesc pe turiştii vorbitori de rusă, să le explic despre facilităţile şi ofertele hotelului. Au fost doi ani fără nicio zi liberă. Dar nu era ceva deosebit pentru mine, acelaşi ritm îl aveam şi acasă. Totuşi, peste doi ani, urmare a creşterii fluxului de turişti, a trebuit să renunţ la şcoală în favoarea hotelului.

- Şcoala de acolo îţi amintea de cea din Moldova?
- Nu am avut probleme de disciplină nici într-o ţară, nici în alta. Am avut elevi şi studenţi de diferite vârste şi cu fiecare am găsit limbaj comun. Copiii din Indonezia sunt, poate, cu un orizont ceva mai îngust, dar au un respect faţă de profesor care aici se pierde. Însăşi adresarea faţă de persoană e alta.

- Şi totuşi, am înţeles că nu te-ai rupt total de învăţământ…
- „Atunci când nu poţi face ceea ce vrei, fă ceea ce poţi”, am citit cândva într-o carte. Industria hotelieră nu mă reprezintă pe deplin, căci nu am în mine „miezul” de afaceristă. Eu ştiu să predau. De aceea, am luat un certificat internaţional de predare a limbii engleze - cu nota maximă la „predare”, apropo, şi cu 47 de puncte din cele 50 posibile per total -, după care am deschis un Centru de limbi. Predau engleza, germana, rusa şi chiar româna. Iniţial, mulţi asociau româna cu rusa - şi eu am început cursul cu explicaţia că acestea sunt limbi diferite. Unii şi-au adus aminte atunci de Nadia Comăneci... Iar la sfârşit le-am pus un cântec al formaţiei O-Zone şi lucrurile s-au limpezit pentru toţi - O-Zone chiar ne-a dus faima în lume!

- E ceva ce nu-ţi place în Indonezia?
- La fiecare pas eşti tras de mânecă şi întrebat dacă nu ai nevoie de transport sau de masaj. Şi eşti nevoită să fii puţin mai dură şi să le spui că lucrezi aici, că nu vinzi sau cumperi nimic. Te salvează faptul că le răspunzi în limba lor.

- Viaţa ta a fost nebunie sau curaj?
- Nu cred că a fost nebunie - sunt Balanţă şi cântăresc bine fiecare pas -, poate mai curând curaj. Am plecat din Moldova, deoarece aveam impresia că nu mai evoluez ca profesoară. Îmi era frică să nu mă banalizez de tot în doi-trei ani… Poate că am fost influenţată şi de faptul că lumea pleacă, face un ban, se realizează. În plus, toţi cei cu care am vorbit în acea perioadă m-au încurajat la schimbare - pentru că, spuneau ei, să revin voi putea oricând.

- Mai este valabilă ideea revenirii oricând?
- S-a estompat cumva de când mi-am pierdut părinţii. Când sunt în Bali şi vine timpul să-mi fac bagajele pentru vacanţa în Moldova, realizez că m-am obişnuit acolo şi că aici nu prea mai am la ce mă întoarce. Cel mai mare dor de casă l-am simţit când eram la liceu la Baia Mare - atunci am plecat pentru prima dată din Moldova. Mânată de acest dor, am venit să fac facultatea la Chişinău. Cred că de pe atunci eram „nestatornică” - am intrat la Facultatea de Psihopedagogie, iar peste un an am abandonat-o pentru Limbi Străine.

- De la mii de kilometri, noi ne imaginăm insulele exotice ca în celebrul cântec din copilăria noastră - „Chunga Changa, bine-i să trăieşti”. Aşa e?
- E un fel de „Chunga Changa” acolo. Viaţa e veselă, lumea nu se stresează. Deşi, preţurile sunt cu multe zerouri, iar medicina devine brusc mai scumpă dacă ai pielea albă. Iar cât priveşte mâncarea, poţi să mergi într-un restaurant scump, dar poţi să mănânci orez şi puţină carne într-o frunză de cocos, care nu costă mai mult de un dolar. Când vin acasă, realizez că mai am reacţii tipice poporului nostru, mai ales când merg în microbuz şi se frânează brusc. Dar acolo sunt alta, mai calmă - aşa e toată lumea şi rişti să nu fii înţeleasă dacă te agiţi prea mult. Poate că acest calm vine din religie… Astfel, chiar dacă oamenii stau blocaţi în trafic, nu se enervează, aşteaptă cu un fel de resemnare înţeleaptă. Şi pauza de masă e sfântă, nu te deranjează nimeni.

- Deci, e adevărată povestea din „Mănâncă. Roagă-te. Iubeşte”?! Bali într-adevăr este locul unde îşi pot găsi liniştea sufletele zbuciumate?
- Cred că liniştea interioară depinde de fiecare dintre noi. Eu fac dansuri latino, yoga, dar când ajung să meditez, nu reuşesc. Nu-mi pot alunga gândurile din cap - aşa sunt eu, neliniştită. Apropo de carte, am fost şi eu la vraciul care a marcat destinul lui Liz Gilbert. Mi-a părut că e un şmecher :).

- Ai o viziune despre viitorul tău şi locul unde se va statornici acest viitor?
- Mă gândesc deseori la noţiunea de avion, care e o invenţie nemaipomenită - azi eşti aici, mâine la mii de kilometri. Probabil că n-ar fi patriotic să spun că nu mă văd în Moldova, dar mă văd acolo unde aş fi împlinită ca femeie, aş avea o familie. Deci, nu e vorba de ţară, ci de omul care ne face fericite.

- Noi îţi dorim să găseşti şi locul, şi omul. Şi… aşteaptă-ne în Indonezia!

Timpul. Suplimentul Femeia

Un articol de: Sorina Stefârţă
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 18 Ianuarie 2020, ora: 12:23

Gătită la perfecţie, friptura de fazan umplut la cuptor în vas roman poate face cinste oricărei mese festive, de sărbători sau în familie. Este o friptură fină, ce se distinge prin carnea fragedă şi suculentă, având o piele crocantă şi o umplutură rafinată....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2020, ora: 12:09

Nominalizările pentru cea de-a 92-a ediţie a galei premiilor Academiei de film americane, ce va avea loc pe 9 februarie, au fost anunţate luni, de actorii Issa Rae şi John Cho. Ediţia de anul acesta a galei Oscar va avea loc fără o gazdă oficială, iar momentele din timpul ceremoniei...

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 18 Ianuarie 2020, ora: 12:01

Grigore Vieru, poetul poporului român, care a luptat pentru Mișcarea de Eliberare Națională a Basarabia. Poetul ce a trezit poporul român la conștiința națională, la dragostea de patrie. După 11 ani de la moarte, el rămâne a fi un simbol pentru neamul românesc.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2020, ora: 10:14

Olanda a exportat produse agricole în valoare de aproape 95 de miliade de euro într-un singur an

Olanda a exportat produse agricole în valoare de aproape 95 de miliade de euro într-un singur an

Exporturile de produse agricole ale Țărilor de Jos au crescut cu 4,6% în 2019, atingând un nou maxim istoric de 94,5 miliarde de euro, a anunţat vineri Institutul naţional de statistică.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2020, ora: 10:11

Virgil Popescu, ministrul Economiei: Industria de apărare va deveni vector pentru dezvoltarea României

Virgil Popescu, ministrul Economiei: Industria de apărare va deveni vector pentru dezvoltarea României

Industria de apărare va deveni curând un vector pentru dezvoltarea României, a afirmat, într-un interviu acordat agenţiei MEDIAFAX, ministrul Economiei, Virgil Popescu.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2020, ora: 09:48

Pavel Crușevan - cel mai acerb antisemit ȘOVIN RUS - principalul INCITATOR la Pogromului anti-evreiesc din Chișinău din aprilie 1903

Pavel Crușevan - cel mai acerb antisemit ȘOVIN RUS - principalul INCITATOR la Pogromului anti-evreiesc din Chișinău din aprilie 1903

Pаvel (Pavalаchii) Alexаndrovici Crușeveanu (Krușevan, în rusă Павел Александрович Крушеван) (n. 27 ianuarie (stil vechi) 1860, satul Ghindești, Ținutul Soroca, gubernia Basarabia — d. 18 iunie (stil vechi) 1909, Chișinău) a fost un jurnalist,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2020, ora: 09:42

Toți cetățenii români vor trebui să-și schimbe cărțile de identitate(buletinele) până în august 2021 altfel NU VOR PUTEA TRECE HOTARUL

Toți cetățenii români vor trebui să-și schimbe cărțile de identitate(buletinele) până în august 2021 altfel NU VOR PUTEA TRECE HOTARUL

După atât timp, România intră în rândul lumii și va avea, în sfârșit, buletine biometrice. Îți vor încăpea în portofel, dar fac mai mult decât să fie mici.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2020, ora: 09:40

Mărturisire BOMBĂ: Dincă i-a spus unui polițist sub acoperire care poza în deținut că voia să îl ARDĂ și pe Ștefan Risipițeanu

Mărturisire BOMBĂ: Dincă i-a spus unui polițist sub acoperire care poza în deținut că voia să îl ARDĂ și pe Ștefan Risipițeanu

Anchetatorii din Cazul Caracal au acționat ca în filme. Dacă în spațiul public se vehicula ideea că Dincă nu va putea fi descusut de oamenii legii și de procurorii DIICOT, teoriile s-au dovedit a fi false. Anchetatorii au introdus un polițist sub acoperire în celulă cu Dincă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2020, ora: 09:37

MESAJ DUR al șefei FMI: Riscăm o nouă mare CRIZĂ economică

MESAJ DUR al șefei FMI: Riscăm o nouă mare CRIZĂ economică

Șefa FMI, Kristalina Georgieva, a avertizat asupra riscurilor unei noi mari crize economice la nivel global, comparabilă cu cea de la sfârșitul anilor 20, marcată de inechitate și instabilitate financiară, potrivit Guardian.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2020, ora: 09:37

Liderul PUN, Octavian Țîcu îl face praf pe Kulminski (ex-consilier al Maiei Sandu): „Își developează TOATĂ ESENȚA sa de agent de influență rusă”

Liderul PUN, Octavian Țîcu îl face praf pe Kulminski (ex-consilier al Maiei Sandu): „Își developează TOATĂ ESENȚA sa de agent de influență rusă”

Liderul Partidului Unității Naționale, deputatul Octavian Țîcu, vine cu o reacție la declarațiile fostului consilier al Maiei Sandu, Vladislav Kulminski, care ar încerca să dezbine electoratul românesc și proeuropean al R.Moldova. Potrivit lui Țîcu, acțiunile...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2020, ora: 09:13

Reacția fostului prieten al lui Dodon, acuzat că ar fi publicat pozele din vacanțele de lux: Dacă rămâne președinte, RENUNȚ la cetățenia R. Moldova

Reacția fostului prieten al lui Dodon, acuzat că ar fi publicat pozele din vacanțele de lux: Dacă rămâne președinte, RENUNȚ la cetățenia R. Moldova

Igor Grigoriev, fostul coleg de facultate al lui Igor Dodon, pe care șeful statului l-a acuzat că ar fi pus la dispoziția presei pozele pe care președintele le-a făcut în vacanțele sale de lux, a anunțat că nu are nicio legătură cu asta și că a părăsit Republica Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2020, ora: 09:08

TRAGEDIE LA TIRASPOL. Un copil, de 11 ani, găsită SPÂNZURATĂ în podul casei

TRAGEDIE LA TIRASPOL. Un copil, de 11 ani, găsită SPÂNZURATĂ în podul casei

Tragedie într-o localitate din Tiraspol. O fetiţă de 11 ani şi-a pus capăt zilelor. Copila a fost găsită spânzurată în podul casei, anunţă aşa-numitul Minister de interne din stânga Nistrului, informează publika.md.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2020, ora: 09:00

Site-ul pentru adulți PORNHUB dat în judecată pentru că nu asigură subtitrare

Site-ul pentru adulți PORNHUB dat în judecată pentru că nu asigură subtitrare

Portalul pentru adulți Pornhub este chemat în fața instanței pentru că nu oferă posibilități egale de a se bucura de conținutul oferit și persoanelor care au deficiențe de auz ori suferă de surzenie, notează TMZ, citat de Mediafax. Site-ul pentru adulți Pornhub...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2020, ora: 08:46

CEL MAI EFICIENT SUC ANTICELULITIC. Te scapă rapid de problemă!

CEL MAI EFICIENT SUC ANTICELULITIC. Te scapă rapid de problemă!

Sucul de grapefruit arde rapid grasimile si este unul dintre cele mai performante remedii anticelulitice.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2020, ora: 08:27

În Ucraina a fost lansată prima linie din lume de prelucrare a frunzelor pentru obținerea hârtiei/ FOTO

În Ucraina a fost lansată prima linie din lume de prelucrare a frunzelor pentru obținerea hârtiei/ FOTO

La începutul lunii noiembrie am scris despre faptul că, un elev din Ucraina a elaborat o tehnologie unică de producere a hârtiei din frunzele căzute, acesta fiind premiat cu medalie de aur în cadrul Olimpiadei Geniilor în SUA. Nu a trecut mult timp, că proiectul a și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2020, ora: 08:21

Mască cu miere și banane pentru părul uscat

Mască cu miere și banane pentru părul uscat

Parul isi poate pierde din stralucire in orice anotimp daca nu este ingrijit corect. In timpul verii, din cauza excesului de transpiratie pot aparea alergii ale scalpului sau alte probleme. Iarna, din princina frigului si a vantului, parul poate deveni uscat. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2020, ora: 08:13

Ministrul Mediului promite demararea, în primăvară, a celei mai ample campanii de împădurire pe care a avut-o vreodată România

Ministrul Mediului promite demararea, în primăvară, a celei mai ample campanii de împădurire pe care a avut-o vreodată România

Cea mai amplă campanie de împădurire a terenurilor degradate în vederea protejării solului, a refacerii echilibrului hidrologic şi a îmbunătăţirii condiţiilor de mediu va fi demarată în România în primăvara acestui an, a anunţat ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2020, ora: 08:12

7 BENEFICII necunoscute ale frunzelor de Aloe Vera

7 BENEFICII necunoscute ale frunzelor de Aloe Vera

Numită și „crinul deșertului”, Aloe Vera este planta miraculoasă atât de binefăcătoare, încât te vei simți pătrunsă la un moment dat de evlavie în fața tuturor proprietăților sale. Conținând peste 200 de substanțe benefice, planta pe care...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2020, ora: 08:05

Maia Sandu și măcelul dintre partidele de dreapta

Maia Sandu și măcelul dintre partidele de dreapta

Campania electorală prezidențială încă n-a început, dar măcelul dintre partidele e dreapta este in toi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2020, ora: 07:48

Ucraina: Preşedintele Zelenski a respins demisia premierului Goncearuk

Ucraina: Preşedintele Zelenski a respins demisia premierului Goncearuk

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a respins vineri seară demisia prezentată în cursul dimineţii de premierul Oleksi Honcearuk, care a luat această decizie după ce publicarea unei înregistrări audio a provocat o criză politică la Kiev.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 18 Ianuarie 2020, ora: 07:46

Voicu le răspunde deputaților PPDA. „Criminalitatea este produsul societății, nu al poliției separat”

Voicu le răspunde deputaților PPDA. „Criminalitatea este produsul societății, nu al poliției separat”

Ministrul de interne Pavel Voicu le răspunde deputaților Platformei Demnitate și Adevăr (PPDA), care i-au cerut astăzi să prezinte un raport cu privire la situația infracțională din ultima perioadă. De asemenea, Voicu a acuzat fostul Guvern de „problemele care au generat”...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2020, ora: 07:34

DEFRIȘĂRI ÎN MASĂ, LA DONDUȘENI. Copaci de 10.000 de lei, tăiați ilegal/ VIDEO

DEFRIȘĂRI ÎN MASĂ, LA DONDUȘENI. Copaci de 10.000 de lei, tăiați ilegal/ VIDEO

Defrișări în masă, la Dondușeni. Pădurile din raion sunt tot mai des atacate de tăietorii iliciți. Numai în primele săptămâni ale acestui an, au fost tăiați ilegal arbori în valoare totală de aproape 10.000 de lei.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)