Svetlana Alexa: „Nu contează ţara, ci omul care ne face fericite” | Interviu
Astăzi 19 Septembrie 2020, Sâmbătă - Ultima actualizare la 18 Septembrie 2020
Abonamente

Interviu 18 Iulie 2011, ora 05:30    Din editia print

FEMEIASvetlana Alexa: „Nu contează ţara, ci omul care ne face fericite”

Marime Font

Pentru mine, ea este „doamna profesoară” încă de pe timpul când încerca să-mi bage în cap primele noţiuni de engleză... Apoi a dispărut. Ştiam că plecase în Belgia, de acolo în Germania, iar când a reapărut cu un email, a făcut-o de unde nu m-aş fi aşteptat vreodată - Bali, Indonezia. De patru ani, Svetlana Alexa este manager pe vânzări pentru zona Rusia şi CSI la un hotel din această insulă, „Discovery Kartika Plaza”. Nu şi-a abandonat, însă, nici vocaţia de profesoară - în paralel, de câteva ori pe săptămână, ea predă engleza, germana, rusa şi chiar româna la un Centru de limbi din Bali.  

- Svetlana, cum e să fii femeie exotică într-o ţară exotică?
- Nu sunt singura. Şi-apoi, ce înseamnă o femeie exotică în Bali? O femeie foarte obişnuită, doar că având pielea albă, care a reuşit lucruri pe care, de fapt, în Europa le reuşesc mai toate femeile şi care, într-un final, a poposit la ei pe insulă. Toate acestea le par deosebite pentru că majoritatea locuitorilor insulei nu au ieşit niciodată de acolo şi nici nu tind să o facă. Iar atunci când văd un străin se gândesc sau la faptul că are bani, sau că este mai elevat.

- Se spune totuşi că omul e întâlnit după haină, dar petrecut după minte. În Bali e la fel sau pielea albă îţi asigură apartenenţa la o castă aparte?
- Prima impresie contează şi în Bali. Dar sigur că urmează nişte filtre şi se întâmplă şi să fii dat jos de pe podium. Eu am avut noroc să nu dezamăgesc şi chiar mi s-a spus uneori că sunt la fel ca ei, că am o inimă de balinez…

Loading...


- Ai întâlnit acolo pe cineva care ştia ce şi unde este Moldova?
- Majoritatea habar nu au. Dar odată, când deja mă pregăteam să-i explic unui poliţist cu ce se mănâncă Moldova, acesta a întrebat: „Chişinău?”. N-am mai putut înţelege de unde ştie. Altă dată, un turist german care se oprise la hotel m-a întrebat dacă sunt din Rusia. I-am răspuns că sunt din Copanca, r-nul Căuşeni, şi el mi-a zis să mă mândresc cu faptul că vin din Moldova.

- În ce constă activitatea ta acolo şi cum ai ajuns tocmai la capătul lumii?
- Am simţit că vreau să fac altceva încă pe când lucram în Germania. Chiar dacă e o ţară civilizată şi chiar dacă vorbesc germana. Dar nu era ţara mea… Am început să caut în internet, să trimit CV-uri şi prima ofertă realistă a venit din Goa, India, unde se căutau vorbitori de engleză, germană şi rusă. Dar a durat până să batem palma şi… a apărut Indonezia. Viza am luat-o foarte uşor, de parcă mă aştepta de mult. Se vede că aşa a fost să fie.

- Nu ţi-a fost frică? Sau deja erai obişnuită cu drumurile, cu schimbările?
- Eram obişnuită, dar aceasta chiar a fost o schimbare mare, inclusiv din cauza distanţei. Prietenii mă felicitau, îmi ziceau că o să stau într-un loc de vis, dar la mine în cap existau doar zeci de vulcani activi şi atacuri teroriste. Şi totuşi, am plecat. Iniţial am lucrat la o companie. Integrarea a decurs destul de armonios. Apoi, am căutat soluţii ca să-mi extind viza socială cu care venisem încolo - îmi dădeam seama că vreau să mai rămân, chiar dacă nu-mi puteam explica din ce motiv anume, pentru că nu poţi compara o ţară ca Indonezia cu Germania sau Belgia. M-am angajat ca manager relaţii clientelă, doar pentru un sezon, la unul dintre hoteluri. Între timp, am trimis CV-ul pe la alte hoteluri şi şcoli. Şi am fost invitată să predau engleza la o şcoală privată. Peste o săptămână am fost sunată şi de la „Discovery Kartika Plaza Hotel”, unde lucrez acum. Am acceptat, pentru că mi se oferea un salariu mai mare - în Indonezia, ca şi aici, profesorii nu sunt cel mai bine plătiţi. Dar am negociat să-mi păstrez şi serviciul la şcoală. Astfel, timp de doi ani, dimineaţa munceam la şcoală, iar de la 17.00 până la 23.00 - la hotel. Dimineaţa eram profesoară, iar seara aveam grijă să-i întâlnesc pe turiştii vorbitori de rusă, să le explic despre facilităţile şi ofertele hotelului. Au fost doi ani fără nicio zi liberă. Dar nu era ceva deosebit pentru mine, acelaşi ritm îl aveam şi acasă. Totuşi, peste doi ani, urmare a creşterii fluxului de turişti, a trebuit să renunţ la şcoală în favoarea hotelului.

- Şcoala de acolo îţi amintea de cea din Moldova?
- Nu am avut probleme de disciplină nici într-o ţară, nici în alta. Am avut elevi şi studenţi de diferite vârste şi cu fiecare am găsit limbaj comun. Copiii din Indonezia sunt, poate, cu un orizont ceva mai îngust, dar au un respect faţă de profesor care aici se pierde. Însăşi adresarea faţă de persoană e alta.

- Şi totuşi, am înţeles că nu te-ai rupt total de învăţământ…
- „Atunci când nu poţi face ceea ce vrei, fă ceea ce poţi”, am citit cândva într-o carte. Industria hotelieră nu mă reprezintă pe deplin, căci nu am în mine „miezul” de afaceristă. Eu ştiu să predau. De aceea, am luat un certificat internaţional de predare a limbii engleze - cu nota maximă la „predare”, apropo, şi cu 47 de puncte din cele 50 posibile per total -, după care am deschis un Centru de limbi. Predau engleza, germana, rusa şi chiar româna. Iniţial, mulţi asociau româna cu rusa - şi eu am început cursul cu explicaţia că acestea sunt limbi diferite. Unii şi-au adus aminte atunci de Nadia Comăneci... Iar la sfârşit le-am pus un cântec al formaţiei O-Zone şi lucrurile s-au limpezit pentru toţi - O-Zone chiar ne-a dus faima în lume!

- E ceva ce nu-ţi place în Indonezia?
- La fiecare pas eşti tras de mânecă şi întrebat dacă nu ai nevoie de transport sau de masaj. Şi eşti nevoită să fii puţin mai dură şi să le spui că lucrezi aici, că nu vinzi sau cumperi nimic. Te salvează faptul că le răspunzi în limba lor.

- Viaţa ta a fost nebunie sau curaj?
- Nu cred că a fost nebunie - sunt Balanţă şi cântăresc bine fiecare pas -, poate mai curând curaj. Am plecat din Moldova, deoarece aveam impresia că nu mai evoluez ca profesoară. Îmi era frică să nu mă banalizez de tot în doi-trei ani… Poate că am fost influenţată şi de faptul că lumea pleacă, face un ban, se realizează. În plus, toţi cei cu care am vorbit în acea perioadă m-au încurajat la schimbare - pentru că, spuneau ei, să revin voi putea oricând.

- Mai este valabilă ideea revenirii oricând?
- S-a estompat cumva de când mi-am pierdut părinţii. Când sunt în Bali şi vine timpul să-mi fac bagajele pentru vacanţa în Moldova, realizez că m-am obişnuit acolo şi că aici nu prea mai am la ce mă întoarce. Cel mai mare dor de casă l-am simţit când eram la liceu la Baia Mare - atunci am plecat pentru prima dată din Moldova. Mânată de acest dor, am venit să fac facultatea la Chişinău. Cred că de pe atunci eram „nestatornică” - am intrat la Facultatea de Psihopedagogie, iar peste un an am abandonat-o pentru Limbi Străine.

- De la mii de kilometri, noi ne imaginăm insulele exotice ca în celebrul cântec din copilăria noastră - „Chunga Changa, bine-i să trăieşti”. Aşa e?
- E un fel de „Chunga Changa” acolo. Viaţa e veselă, lumea nu se stresează. Deşi, preţurile sunt cu multe zerouri, iar medicina devine brusc mai scumpă dacă ai pielea albă. Iar cât priveşte mâncarea, poţi să mergi într-un restaurant scump, dar poţi să mănânci orez şi puţină carne într-o frunză de cocos, care nu costă mai mult de un dolar. Când vin acasă, realizez că mai am reacţii tipice poporului nostru, mai ales când merg în microbuz şi se frânează brusc. Dar acolo sunt alta, mai calmă - aşa e toată lumea şi rişti să nu fii înţeleasă dacă te agiţi prea mult. Poate că acest calm vine din religie… Astfel, chiar dacă oamenii stau blocaţi în trafic, nu se enervează, aşteaptă cu un fel de resemnare înţeleaptă. Şi pauza de masă e sfântă, nu te deranjează nimeni.

- Deci, e adevărată povestea din „Mănâncă. Roagă-te. Iubeşte”?! Bali într-adevăr este locul unde îşi pot găsi liniştea sufletele zbuciumate?
- Cred că liniştea interioară depinde de fiecare dintre noi. Eu fac dansuri latino, yoga, dar când ajung să meditez, nu reuşesc. Nu-mi pot alunga gândurile din cap - aşa sunt eu, neliniştită. Apropo de carte, am fost şi eu la vraciul care a marcat destinul lui Liz Gilbert. Mi-a părut că e un şmecher :).

- Ai o viziune despre viitorul tău şi locul unde se va statornici acest viitor?
- Mă gândesc deseori la noţiunea de avion, care e o invenţie nemaipomenită - azi eşti aici, mâine la mii de kilometri. Probabil că n-ar fi patriotic să spun că nu mă văd în Moldova, dar mă văd acolo unde aş fi împlinită ca femeie, aş avea o familie. Deci, nu e vorba de ţară, ci de omul care ne face fericite.

- Noi îţi dorim să găseşti şi locul, şi omul. Şi… aşteaptă-ne în Indonezia!

Timpul. Suplimentul Femeia

Un articol de: Sorina Stefârţă
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 18 Septembrie 2020, ora: 17:38

Alegeri 2020 / Andrian Candu a fost „eliminat” din cursa electorală

Alegeri 2020 / Andrian Candu a fost „eliminat” din cursa electorală

Andrian Candu nu a fost înregistrat în calitate de candidat la alegerile prezidențiale din partea partidului Pro Moldova. Împotriva înregistrării acestuia au votat 5 membri ai CEC. Alții 2 s-au abținut.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2020, ora: 14:08

Uniunea Europeană și-a asigurat 300 de milioane de doze din vaccinul Sanofi-GSK

Uniunea Europeană și-a asigurat 300 de milioane de doze din vaccinul Sanofi-GSK

Uniunea Europeană a convenit achiziționarea unui potențial vaccin anti-covid cu Sanofi și GSK în al doilea astfel de acord pentru asigurarea de astfel de doze, în condițiile în care se apropie termenul limită pentru înscrierea în programul de achiziționare de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2020, ora: 09:15

Socialistul Corneliu Furculiță recunoaște că în „marea” Uniune Sovietică veceurile din curtea școlii erau într-o stare catastrofală

Socialistul Corneliu Furculiță recunoaște că în „marea” Uniune Sovietică veceurile din curtea școlii erau într-o stare catastrofală Foto: simbol

Corneliu Furculiță lasă să se înțeleagă că WC-urile din timpul URSS erau într-o stare deplorabilă. Deputatul PSRM a învătat la școala din satul Sadova, actualul raion Călărași pe care a terminat-o în anul 1986. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2020, ora: 09:04

Moldova (n-)are viitor?! / În doar patru ani populația a SCĂZUT cu 170 de mii de oameni. Doar anul trecut au plecat 40 de mii de cetățeni apți de muncă, iar asta este aproape egal cu populația unui raion

Moldova (n-)are viitor?! / În doar patru ani populația a SCĂZUT cu 170 de mii de oameni. Doar anul trecut au plecat 40 de mii de cetățeni apți de muncă, iar asta este aproape egal cu populația unui raion

Tinerii continuă să plece în număr mare din Moldova, iar motivele principale ale acestei decizii sunt șomajul, salariile mici și incertitudinea.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2020, ora: 08:37

alegeri 2020 Alexandru Tănase comentează circulara expediată de CEC: „Nu are NICIO VALOARE juridică. E o pierdere de timp”

Alexandru Tănase comentează circulara expediată de CEC: „Nu are NICIO VALOARE juridică. E o pierdere de timp”

Circulara Comisiei Electorale Centrale (CEC), care interzice partidelor să finanțeze campaniile candidaților înaintați, nu are valoare juridică. Asta a declarat Alexandru Tănase, ex-președintele Curții Constituționale în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2020, ora: 07:28

Suspiciune de fraudă la vaccinul rusesc / Forbes: Au fabricat rușii date despre producerea vaccinului lor Covid-19?

Suspiciune de fraudă la vaccinul rusesc / Forbes: Au fabricat rușii date despre producerea vaccinului lor Covid-19?

Săptămâna trecută, o echipă de oameni de știință ruși a publicat rezultatele primelor două faze a procesului de fabricare a unui nou vaccin anti-Covid-19 dezvoltat în Rusia care ridică mai multe semne de întrebare și care a atras atenția mai multor oameni de...

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 18 Septembrie 2020, ora: 04:25

(REȚETA ZILEI) Mâncare de gutui cu pui

(REȚETA ZILEI) Mâncare de gutui cu pui

Asocierea dintre fructe şi carne este una ingeniosă. Încearcă această reţetă, cu siguranţă o vei repeta.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 18 Septembrie 2020, ora: 01:58

Horoscop 18 septembrie 2020. Oboseala se resimte la final de săptămână

Horoscop 18 septembrie 2020. Oboseala se resimte la final de săptămână

Horoscop 18 septembrie 2020. După o săptămână plină cu activități de tot felul, în sfârșit a venit timpul pentru o binemeritată odihnă. Oboseala se resimte din plin, iar nevoia de pauză este tot mai acută. Dintre toate zodiile, cei mai fresh sunt nativii în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2020, ora: 01:47

„Vrei să bei cu 5 lei?” Un bărbat din Bălți vinde printre gard alcool contrafăcut / VIDEO

„Vrei să bei cu 5 lei?” Un bărbat din Bălți vinde printre gard alcool contrafăcut / VIDEO

De-i cald, de plouă, de bate vântul, alcoolul ieftin și fără acte de proveninență se vinde ca pâinea caldă într-o curte din orașul Bălți. Un bărbat și-a făcut un punct de comercializare a alcoolului contrafăcut chiar după gard. 100 de grame de vodcă sunt...

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 18 Septembrie 2020, ora: 00:50

Prognoza METEO. Schimbări radicale: temperaturile scad brusc

Prognoza METEO. Schimbări radicale: temperaturile scad brusc

Pentru astăzi meteorologii prevăd maxime de +26..+29 de grade Celsius în nord, +27..+30 de grade în centru și +28..+31 de grade în sud.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 17 Septembrie 2020, ora: 12:49

VIDEO: Cum sunt făcute conservele de TON - Mai mănânci după ce vezi asta?

VIDEO: Cum sunt făcute conservele de TON - Mai mănânci după ce vezi asta?

 Te-ai întrebat vreodată cum sunt fabricate conservele de ton? Acum poți vedea imagini rare dintr-o fabrică.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Septembrie 2020, ora: 12:45

Tariful la gaz ar urma să scadă cu exact o lună înainte de turul 1 al alegerilor

Tariful la gaz ar urma să scadă cu exact o lună înainte de turul 1 al alegerilor Foto: simbol

Consumatorii vor plăti mai puțin pentru gazele naturale începând cu luna viitoare. Întreprinderea Moldovagaz a solicitat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică să reducă tarifele la combustibilul albastru.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Septembrie 2020, ora: 12:40

„Zâmbește, e gratis” i-a câștigat pe Stamate și Nagacevschi, în toate instanțele naționale. Dumitru Țîra: „Le mulțumesc pentru această experiență”

„Zâmbește, e gratis” i-a câștigat pe Stamate și Nagacevschi, în toate instanțele naționale. Dumitru Țîra: „Le mulțumesc pentru această experiență”

Colegiul civil, comercial și de contencios administrativ al Curții Supreme de Justiție (CSJ), examinând recursul Ministerului Justiției la cererea de chemare în judecată depusă de Dumitru Țîra cu privire la contestarea unui act administrativ al instituției, l-a declarat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Septembrie 2020, ora: 12:36

FOTO. O toaletă dintr-o şcoală din R. Moldova, inaugurată cu tăierea panglicii roşii. Oficialii au fost întâlniţi cu pâine şi sare

FOTO. O toaletă dintr-o şcoală din R. Moldova, inaugurată cu tăierea panglicii roşii. Oficialii au fost întâlniţi cu pâine şi sare

Deschiderea unui grup sanitar în Gimnaziul din satul Hiliuţi, raionul Râşcani, a devenit prilej pentru câţiva oficiali de a tăia panglica roşie cu această ocazie. La inaugurarea WC-ului au participat primarul satului, Alexandru Sandu, deputatul socialist Vladimir...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)