Astăzi 1 Iunie 2020, Luni - Ultima actualizare la 31 Mai 2020
Abonamente

Actualitate 31 Martie 2020, ora 12:06

Tânăr din R. Moldova, fiul unui erou al Războiului transnistrean, obligat să se MUTE din România fiindcă nu i se acordă cetăţenia

Marime Font

Radu Gurduială (28 de ani), originar din Republica Moldova, avea doar trei luni când tatăl său, Mihail Gurduială, a pierit în timpul luptelor de la Cocieri (Republica Moldova) cu separatiştii transnistreni.

Radu Gurduială (28 de ani) este originar din Republica Moldova, raionul Ungheni, satul Todireşti. A urmat Facultatea de Ştiinţe Juridice, Sociale şi Politice din cadrul Universităţii ”Dunărea de Jos” din Galaţi, pe specializarea Administraţie Publică, şi ar fi vrut să se stabilească în România după absolvire, dar nu poate să facă acest lucru pentru că a depus cererea de obţinere a cetăţeniei, iar de trei ani aşteaptă să o primească.

Oficial, i s-a spus că acest lucru se datorează faptului că sunt prea multe dosare de soluţionat şi prea puţini angajaţi, iar procedura de examinare a cererilor este greoaie, însă soţia lui, care este tot basarabeancă, a primit deja cetăţenia, cu toate că a depus solicitarea în acelaşi timp. Din acest motiv, a fost nevoit să se mute temporar în Polonia cu soţia şi cei doi copii, unde s-a angajat la o firmă de logistică pentru a putea supravieţui.

Loading...


”Până a deveni student, am copilărit, crescut şi învăţat în satul meu de baştină. Mama, Gurduiala Elena, şi bunica Cumpătă Eugenia, au fost în acele timpuri singurele persoane care se ocupau de mine, m-au crescut şi educat cum au ştiut ele mai bine. Cât despre tată, nu am avut cum să-l cunosc vreodată, din păcate. Fiind printre ostaşii care au luptat cu vitejie, cu preţul vieţii lor, în scopul de a-şi apăra patria, a decedat pe 22 iunie 1992, pe frontul de război de la Cocieri. Pe atunci eram doar un bebeluş de 3 luni, care-şi aştepta tatăl acasă. Din spusele mamei, dar mai mult din cele pe care le am auzit de la alţi colegi de luptă ai tatălui, rămaşi în viaţă, cât şi din istoria neamului nostru, am aflat mai multe detalii spuse şi nespuse în ceea ce priveşte războiul de pe Nistru”, îşi începe povestea tânărul.

AMINTIREA TATĂLUI

Pe 20 iunie 1992, în timpul altercaţiilor dintre angajaţii poliţiei din Republica Moldova şi separatiştii transnistreni, sergentul de poliţie Mihail Gurduială a căzut eroic pe câmpul de luptă, în localitatea Cocieri.

”Astăzi, chiar dacă nu mă pot bucura de sprijinul tatălui meu, de dragostea lui, de blândeţea lui, de curajul pe care l-a avut, pot spune ferm şi cu mâna pe inimă, că sunt copilul unui ostaş viteaz, mă mândresc până la cer de fapta săvârşită de tată, de faptul că nu a dat înapoi, ci a mers tot înainte pentru a-şi apăra ţara, pentru a-şi păstra valorile naţionale: tricolorul, stema, limba română! Din acest motiv, mă străduiesc cât pot de mult să le povestesc celor doi copii ai mei, ce bunic curajos au avut şi chiar dacă nu mai e printre noi, încerc să le altoiesc şi lor spiritul civic, dragostea faţă de ţară, de plaiul nostru mioritic şi de ceea ce înseamnă nu numai Republica Moldova, ci şi ţara-mamă România. Copiii mei amândoi s-au născut la Galaţi, oraşul în care eu şi soţia mea ne-am făcut studiile, în cadrul Universităţii "Dunărea de Jos". Atât pentru mine, cât şi pentru Diana, soţia mea, a fost foarte important să ne facem studiile în România”, ne spune cu emoţie Radu.

La Universitatea "Dunărea de Jos", tânărul a urmat Facultatea de Ştiinţe Juridice, Sociale şi Politice şi ne mărturiseşte că a avut norocul să cunoască oameni frumoşi, inteligenţi, alături de care a trăit experienţe unice. Profesorii îl simpatizau pentru simplul fapt că avea accentul moldovenesc inconfundabil. În timpul studenţiei s-a căsătorit, iar apoi au venit pe lume doi copii, o fetiţă şi un băiat, dar după absolvirea facultăţii au început problemele.

”Nu ştiam în ce parte să o apucăm. Să mergem înapoi acasă, nu era o varianta prea bună, fără un sprijin financiar, nu aveam cum să trăim normal, să avem o viaţă normală şi apoi, ne gândeam şi la viitorul copiilor noştri. Atât eu, cât şi soţia mea, am strâns dosarul cu acte pentru a ne redobândi cetăţenia română. Apropo de sintagma <<redobândirea cetăţeniei române>>, de multe m-am întrebat, <<de ce să o redobândesc, dacă eu deja sunt român?>> Dar apoi revin la realitate şi îmi dau seama că lucrurile stau uşor altfel”, ne declară tânărul cu amărăciune în glas.

FORŢAT SĂ PLECE ÎN POLONIA
Imediat după ce şi-a finalizat studiile, a fost nevoit să plece în Polonia, în condiţiile în care nu i s-a acordat cetăţenia română. Lucrează în prezent la o firmă de transporturi, nu foarte departe de graniţa cu Cehia. Câştigă atât cât să poată asigura un trai decent familiei sale. Se bucură că familia lui beneficiază de asistenţă medicală gratuită, iar copiii săi merg tot gratuit la grădiniţă. Şi-a făcut noi prieteni şi nu pierde nicio ocazie să spună că vine din Republica Moldova şi este român. Nu poate uita însă că de trei ani tot aşteaptă obţinerea cetăţeniei române şi visează frumos la momentul când se va întâmpla acest lucru.

”Da, de 3 ani aştept aprobarea redobândirii cetăţeniei române. Am sperat că voi obţine cetăţenia şi vom locui undeva la Braşov, la poalele munţilor, sau la Constanţa, aproape de briza mării şi sunet de pescăruşi sau poate, de ce nu, în "micul Paris", la Bucureşti. Nu ştiu ce ne va rezervă viitorul, dar tot sper că voi deveni român şi în acte într-o zi”, ne mărturiseşte Radu.

„PENTRU MINE, ROMÂNIA ESTE A DOUA CASĂ“
Nu îşi poate stăpâni revolta când îşi aminteşte că numeroase persoane au dobândit cetăţenia română foarte uşor şi se folosesc de aceasta pentru a călători şi munci în Europa, dar nu ştiu şi nu simt româneşte.

”Din câte ştiu, procesul de redobândire a cetăţeniei este încetinit de faptul că sunt mult prea multe dosare, puţini angajaţi, multe procedee de examinare a dosarelor şi din cauza asta nu se reuşeşte într-un timp mai scurt soluţionarea acestora. Eu înţeleg aceste chestii, este adevărat, nu se reuşeşte, este mult de lucru şi procesul de examinare este unul complex, însă când văd că se plimbă prin Europa, bine merci, vorbitori de limba rusă, care nici măcar nu ştiu să spună "bună ziua" pe româneşte, darămite să-i mai întreb prima strofă din "Deşteaptă-te, române" sau cine este Ştefan cel Mare şi cine e autorul Luceafărului, îmi dau o palmă peste frunte şi nu înţeleg, de ce poporul român oferă acestor oameni onoarea de a fi români? Eu nu cred că ei sunt onoraţi. În fine, nu sunt eu în măsură să cer socoteală unui sistem întreg, dar mă doare, mă doare, deoarece cândva s-a vărsat cu cruzime sânge, s-au curmat vieţi pentru aceste valori ale noastre şi astăzi le dăm atât de uşor. Pentru mine, România este a două casă, locul în care mă simt în largul meu, ţară în care pot cu uşurinţă să găsesc limba comună cu oameni care simt exact ca mine-româneşte!”, încheie cu amărăciune tânărul basarabean.

https://m.adevarul.ro 


 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Sănătate 30 Mai 2020, ora: 13:59

Dieta de URGENȚĂ / Cum slăbești accelerat și eficient- Programul pe zile

Dieta de URGENȚĂ / Cum slăbești accelerat și eficient- Programul pe zile

Dieta de urgenta este aliata oricarei femei care isi doreste sa dea jos rapid cateva kilograme, fara prea mari batai de cap. Asa ca, daca si tu ai un eveniment important care se apropie si trebuie sa porti o anumita rochie, nu mai sta pe ganduri.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 30 Mai 2020, ora: 13:55

Alimente şi medicamente pe care să nu le combini niciodată!

Alimente şi medicamente pe care să nu le combini niciodată!

Este cunoscut faptul că anumite combinaţii de medicamente pot anula efectul acestora sau devin chiar periculoase pentru organism. Dar există şi alimente care interacţionează negativ cu unele tratamente medicamentoase, de aceea este important să citiţi cu atenţie prospectele şi să...

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 30 Mai 2020, ora: 12:18

Protestele masive din SUA fac prima victimă - un tânăr de 19 ani din Detroit a fost împușcat mortal

Protestele masive din SUA fac prima victimă - un tânăr de 19 ani din Detroit a fost împușcat mortal

Protestele masive care au cutremurat Statele Unite în ultimele zile au făcut și prima victimă – un tânăr de 19 din Detroit a fost ucis după ce au fost trase focuri de armă într-un grup de protestatari, vineri seară, a anunțat departamentul de poliție al orașului...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 30 Mai 2020, ora: 10:43

„VEȘTI BUNE” de la guvernărea Dodon&Chicu - Salariul mediu lunar în R. Moldova este în SCĂDERE iar prețurile sunt în CREȘTERE (STATISTICI OFICIALE)

„VEȘTI BUNE” de la guvernărea Dodon&Chicu - Salariul mediu lunar în R. Moldova este în SCĂDERE iar prețurile sunt în CREȘTERE (STATISTICI OFICIALE)

În primul trimestrul al anului 2020, câștigul salarial mediu lunar nominal brut a fost de 7633,9 lei - în scădere cu 2,3% față de trimestrul patru al anului trecut. Datele au fost publicate de Biroul Național de Statistică (BNS).

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 30 Mai 2020, ora: 10:10

news alert Ministrul Sănătății din România: Epidemia este controlabilă în acest moment. Am trecut de vârf!

Ministrul Sănătății din România: Epidemia este controlabilă în acest moment. Am trecut de vârf!

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat că epidemia de coronavirus este controlabilă în România.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 30 Mai 2020, ora: 09:24

Fotografia anului. Ludovic Orban şi mai mulţi miniştri beau şi fumează în biroul premierului. Ce reguli încalcă demnitarii

Fotografia anului. Ludovic Orban şi mai mulţi miniştri beau şi fumează în biroul premierului. Ce reguli încalcă demnitarii

Fostul jurnalist Cristian Vasilcoiu a publicat pe pagina sa de Facebook o fotografie în care premierul Ludovic Orban apare alături de câţiva miniştri, la o masă pe care se află băutură.

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 30 Mai 2020, ora: 09:11

Trump anunță că încheie relațiile cu OMS și că va retrage Hong Kongului statutul comercial privilegiat

Trump anunță că încheie relațiile cu OMS și că va retrage Hong Kongului statutul comercial privilegiat

Donald Trump a anunțat vineri că Statele Unite „își încheie” relația cu Organizația Mondială a Sănătății și că începe procedurile pentru retragerea unui statut comercial preferat de care se bucura Hong Kongul în relațiile cu Statele Unite.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 30 Mai 2020, ora: 08:58

Horoscopul zilei de azi, SÂMBĂTĂ 30 MAI 2020. Ce zi aglomerată!

Horoscopul zilei de azi, SÂMBĂTĂ 30 MAI 2020. Ce zi aglomerată!

Azi e primul patrar de Luna in Fecioara, dar e o zi plina. E nevoie de o decizie rapida si importanta. Nu e cea mai usoara zi, desi e weekend. Aduna-te si treci la treaba!

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 30 Mai 2020, ora: 08:57

10 imobile ce aparțin lui Vlad Plahotniuc, în valoare de 33 milioane de lei, puse sub sechestru

10 imobile ce aparțin lui Vlad Plahotniuc, în valoare de 33 milioane de lei, puse sub sechestru

Magistrații judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, au dispus astăzi aplicarea sechestrului pe o serie de bunuri ce aparțin fostului lider al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, în valoare de circa 33 de milioane de lei. Totodată, magistrații au respins solicitările procurorilor de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 30 Mai 2020, ora: 08:52

Iurie Reniță: „Din suflet” despre fundațiile de caritate

Iurie Reniță: „Din suflet” despre fundațiile de caritate

Zvâcnirile furibunde ale lui Dodon vis-a-vis de nepromulgarea legii cu privire la organizațiile necomerciale (în cazul adoptării de către Parlament) trădează disperarea lui, dar și a ortacilor săi psrm-iști că numeroasele lor fundații de caritate, finanțate generos de...

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 30 Mai 2020, ora: 01:19

Calendar ortodox 30 mai 2020. Sfântul Cuvios Isaachie Mărturisitorul

Calendar ortodox 30 mai 2020. Sfântul Cuvios Isaachie Mărturisitorul

Calendar ortodox 30 mai 2020. Pe 30 mai creștinii ortodocși prăznuiesc pe Sfântul Cuvios Isaachie Mărturisitorul. Acesta a trăit în secolul al IV-lea în timpul împăratului Valens Arianul care prigonea creștinii. Va veni la Constantinopol pentru a-i întări pe creștini. Află mai...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 29 Mai 2020, ora: 18:03

ULTIMA ORĂ / +171 de cazuri noi de COVID-19 confirmate în R. Moldova

ULTIMA ORĂ / +171 de cazuri noi de COVID-19 confirmate în R. Moldova

 În total, astăzi au fost efectuate 1203 teste, dintre care primar – 1028 şi repetat – 175. Bilanțul persoanelor infectate cu noul Coronavirus a ajuns la 7896 de cazuri. Din numărul total de cazuri din această zi, 25 sunt lucrători medicali: medici – 3,...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 29 Mai 2020, ora: 16:47

Se deschid BISERICILE! Premierului Ion Chicu a făcut anunțul

Se deschid BISERICILE! Premierului Ion Chicu a făcut anunțul

Întrunirile cu caracter religios și slujbele în lăcașurile de cult vor putea fi reluate din data de 5 iunie 2020. Decizia a fost luată astăzi de Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 29 Mai 2020, ora: 16:41

Ultima oră / Paștele Blajinilor nu va fi amânat

Ultima oră / Paștele Blajinilor nu va fi amânat

Paștele Blajinilor din acest an nu va fi amînat. Anunțul a fost făcut de prim-ministrul, Ion Chicu, care îndeamnă populația să fie precaută și să evite aflarea în grupuri mari la cimitire. 

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 29 Mai 2020, ora: 16:34

Ce se întâmplă dacă bei numai suc de lămâie, timp de o lună. Efectul care i-a șocat pe medici

Ce se întâmplă dacă bei numai suc de lămâie, timp de o lună. Efectul care i-a șocat pe medici

O nouă dietă ia cu asalt lumea celebrităţilor! Respectată cu strcteţe, aceasta promite rezultate spectaculoase, într-un timp record!

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 29 Mai 2020, ora: 16:29

Beneficiile necunoscute ale Mâinii Maicii Domnului. Tratează o mulţime de afecţiuni

Beneficiile necunoscute ale Mâinii Maicii Domnului. Tratează o mulţime de afecţiuni

Caprifoiul (Lonicera japonica), cunoscut şi sub denumirea populară de Mâna Maicii Domnului, este o plantă căţărătoare de origine asiatică, ce înfloreşte de primăvară până vara. Mirosul deosebit al florilor sale albe şi galbene o face să fie în topul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Mai 2020, ora: 15:42

Loteria Națională lansează jocul ”Bani la greu” cu câștiguri de peste un milion de lei

Loteria Națională lansează jocul ”Bani la greu” cu câștiguri de peste un milion de lei

Loteria Națională sporește șansele moldovenilor de a completa lista milionarilor. Toată luna iunie, de luni și până vineri, câte doi participanți vor avea șansa unică de a juca pentru jackpotul de peste 1 000 000 de lei, la noul proiect TV ”Bani la greu”. Jocul...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 29 Mai 2020, ora: 13:00

Migdalele de la Călărași – o cultură nouă și pentru cei care care le cultivă

Migdalele de la Călărași – o cultură nouă și pentru cei care care le cultivă

În ultimii ani, moldovenii preferă să consume cât mai multe produse ecologice pentru a duce un mod de viață mai sănătos, atrăgând atenție deosebită calității produselor.

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 29 Mai 2020, ora: 12:56

Un român a devenit cel mai în vârstă bărbat din lume, după decesul lui Bob Weighton

Un român a devenit cel mai în vârstă bărbat din lume, după decesul lui Bob Weighton

Cel mai în vârstă bărbat din lume, Bob Weighton, a murit la 112 ani. Românul Dumitru Comănescu devine, astfel, cel mai în vârstă bărbat al Planetei, recunoscut de Cartea Recordurilor.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)