Astăzi 20 Ianuarie 2020, Luni - Ultima actualizare la ora 16:35
Abonamente

Internațional 27 Octombrie 2010, ora 06:01    Din editia print

Israel, note de călătorieŢara Sfântă, pe un butoi de pulbere

Marime Font
Imagini: 3

Conflictul israeliano-palestinian este departe de a se fi încheiat. Deşi evreii şi palestinienii vorbesc frecvent despre pace, ei recunosc că aceasta va putea fi instalată doar după un nou conflict armat. Un oficial înalt de la Ierusalim afirma, în glumă, că Israelul ar vrea să aibă conflictul transnistrean, care este unul mult mai civilizat. 

Zvica este un evreu român stabilit la Tel Aviv cu mai bine de 40 de ani în urmă. L-am întâlnit în faţa unui hotel şi era uimit că aude vorbă românească. Tatăl lui era originar din Iaşi, mama - din Bucureşti. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, familia sa a emigrat la Los Angeles. A avut casă şi prăvălie în California, dar soţia a insistat să se mute în Israel. Acum, de la distanţă, îi pare rău de pasul făcut. Statul în care a venit, chiar dacă este al evreilor, nu este sigur. În anii 1960 a luptat în trei războaie, inclusiv cel din 1967 dintre Israel şi Palestina. Acum ar vrea ca negocierile paşnice începute încă în 2003 între cele două părţi beligerante, mediate de ONU, SUA, UE şi Rusia, să ajungă la un capăt. „Aici fără război n-o să se facă nimic”, spune el. Îşi aduce aminte de vremurile bune când arabii veneau în oraşele evreieşti şi evreii mergeau în cele arabe. Dar asta a fost demult. Zice că este sătul de războaie, numai că în această parte a lumii este aproape imposibil fără ele. „Ei nu ne vor pe noi aici”, afirmă el despre lumea arabă şi-mi înşiruie atentatele teroriste ce au avut loc la Tel Aviv în ultimii ani.

Cui îi convine acest conflict?


Astăzi, localităţile evreieşti sunt despărţite de cele palestiniene de un zid de beton de opt metri înălţime (în total circa 850 de metri lungime). În acest fel, autorităţile israeliene spun că au stopat multiplele atacuri teroriste săvârşite de cetăţenii arabi. Pe de altă parte, palestinienii acuză faptul că au fost încercuiţi în ţarcuri cu scopul de a-i nimici ca naţiune şi de a le prelua „pământul strămoşesc”.

„Sunt două popoare care pretind că au fost primele pe acest teritoriu. Problema principală este cine pe cine ocupă…”, afirmă Mustafa Barghouthi, secretarul Iniţiativei Naţionale a Palestinei. Medic cardiolog de meserie, format la Moscova, Barghouthi critică evreii pentru zidurile instalate. „Pacienţii mei care au suferit atacuri de cord sunt nevoiţi să aştepte ore în şir la posturile de control evreieşti până a ajunge la noi la spital. Avem femei care au născut la aceste posturi. De multe ori aceste ziduri nu despart evreii de palestinieni, ci palestinieni de palestinieni”, afirmă el. Barghouthi povesteşte că este din Ierusalimul de Est, controlat de palestinieni. Acolo a lucrat 15 ani, acolo are o casă şi o soră. În urmă cu cinci ani a candidat ca independent la alegerile prezidenţiale din Palestina, după care i-a fost interzis accesul pe teritoriul controlat de Israel. Acum munceşte şi locuieşte la Ramallah, unde se află temporar toată conducerea Palestinei.

Iranul şi Statele Unite se bat pentru regiune, iar palestinienii sunt doar „o armă”, consideră Nasser Laham, redactor-şef la Agenţia palestiniană de ştiri „Ma’an” din Bethlehem. „Noi suntem arabi, Israelul trebuie să decidă odată şi odată ce vrea să facă cu noi”, mai spune Laham.

Lupta pentru existenţă

„Pacea nu se prevede”, afirmă surse sus-puse din guvernul de la Ierusalim, care dau asigurări că deocamdată conflictul este sub control. „Este un conflict emoţional din cauza sutelor de mii de refugiaţi care au fost nevoiţi să migreze”, mai afirmă aceleaşi surse. Evreii spun despre arabi că sunt dezbinaţi şi nu ştiu cu cine să negocieze. Ei se referă la situaţia când o organizaţie - Fatah - controlează Palestina, iar alta - Hamas - Fâşia Gaza. Ultima nu recunoaşte Israelul ca stat şi este inclusă în lista organizaţiilor teroriste. Este o organizaţie paramilitară a palestinienilor refugiaţi din Israel cu zeci de ani în urmă care luptă pentru independenţa Palestinei în vechile hotare. Hamas a câştigat ultimele alegeri, numai că a fost înlăturată de la guvernare de preşedintele Mahmoud Abbas.

Arabii insistă ca evreii să respecte „graniţa verde”, stabilită în 1968 de către comunitatea internaţională, care împărţea Israelului 55% din teritoriu, iar Palestinei - 45%. De asemenea, şi oraşul Ierusalim era împărţit în două. Marile dispute sunt pentru Oraşul Sfânt şi aici conflictul devine emoţional. Evreii vor acces liber în locurile lor sfinte, fără a preciza ce înseamnă asta pentru ei. În prezent, cetatea şi toate locurile sfinte pentru cele trei religii - iudaismul, creştinismul şi islamul - sunt controlate de Palestina, în graniţa stabilită în 1968.

Guvernul israelian a desfăşurat în ultimii ani un amplu program de construcţie a caselor pentru cetăţenii săi la est de această linie de demarcaţie. Niciun stat nu recunoaşte noile colonii evreieşti pe teritoriul Palestinei, nici chiar SUA, care e acuzată de multe ori că ţine parte Israelului. Anume acest aspect a fost condiţia palestinienilor pentru a reveni la negocierile întrerupte de doi ani, după atacul evreilor în Fâşia Gaza. Uniunea Europeană se pare că în multe dosare îi dă dreptate Palestinei. Ba mai mult, acum practic îi plăteşte pe funcţionarii publici şi o ajută să-şi formeze organe de poliţie proprie.

Gata de atac

Oraşul Siderot de la graniţa cu Fâşia Gaza este tot timpul gata de atac. De câţiva ani, statul israelian a alocat peste 700 mln. shekeli (1 dolar SUA constituie 3,5 shekeli) pentru a construi adăposturi împotriva bombelor pentru fiecare casă sau apartament. Astăzi, Siderot este un imens şantier. Ai impresia că aici se aşteaptă în fiecare clipă să înceapă războiul. Sunt militari pe străzi, iar multe şcoli şi staţii de autobuz au fost proiectate ca locuri de refugiu.

Hava Nahshonov este o femeie energică originară din Kabardino-Balkaria. A venit în Israel după desfiinţarea URSS. „De mici am fost educaţi că vom veni odată în Israel”, povesteşte ea. Realitatea însă a fost mai dură decât se aşteptau evreii din fosta URSS. Hava locuieşte la Siderot. Ea povesteşte că localitatea a fost atacată frecvent de rachete aruncate din Gaza de simpatizanţii Hamas. Asta se întâmpla în timp ce elevii se duceau la şcoală sau se întorceau de la lecţii. În consecinţă, mulţi dintre copii au fost râniţi, iar câţiva omorâţi. Ca replică la aceste atacuri, Israelul a bombardat în decembrie 2008 Fâşia Gaza, bombardamentele răpind vieţile a cel puţin 1300 de palestinieni civili. Chiar dacă stă într-o localitate periculoasă, Hava nu regretă că a venit în Israel. „Ceea ce am realizat aici nu realizam niciodată în Rusia”, spune ea.

Toţi locuitorii din acest oraş de frontieră au venit aici fie în 1950, fie în 1990. Ei sunt conştienţi de misiunea lor şi afirmă: „Dacă fugim astăzi din Siderot, mâine va trebui să fugim din Tel Aviv. Dacă e necesar un război, război să fie”.

Ideea înfiinţării a două state - unul evreu şi altul palestinian - a apărut în 1947, când Marea Britanie, care a exercitat un protectorat în Palestina, a anunţat că se retrage. Atunci s-a decis ca şi Ierusalimul să devină zonă internaţională sub jurisdicţia ONU. Populaţia arabă a protestat împotriva înfiinţării statului evreu. A doua zi de la declararea independenţei Israelului, în mai 1948, armatele Egiptului, Transiordaniei, Siriei, Libanului şi Irakului vin în sprijinul palestinienilor, încercând să evite divizarea Palestinei. Dar arabii nu reuşesc să împiedice formarea statului Israel. O mare parte din ei s-au refugiat la Vest, în ceea ce astăzi se numeşte West Bank sau Palestina, precum şi în statele arabe. O altă parte a rămas să locuiască în Israel, unde astăzi minoritatea arabă ajunge la 20% din populaţie. În 1967, Israelul atacă simultan Egiptul, Siria şi Iordania. Războiul se termină peste cinci zile cu victoria Israelului, care ocupă Peninsula Sinai, Ierusalimul de Est şi Cisiordania. Şase ani mai târziu, Egiptul şi Siria pornesc un nou război împotriva evreilor, pentru a recăpăta teritoriile pierdute. Abia în 1993, după o nouă ciocnire, este semnat pactul de încetare a focului, iar Guvernul Israelului acceptă o conducere independentă a palestinienilor. Actualmente, Israelul controlează toate graniţele, iar Palestinei îi este interzis să aibă altă monedă decât shekelul evreiesc. De asemenea, palestinienii pot importa mărfuri doar din Israel. 

Galerie foto

27 Octombrie 2010

Israel

 • ex1 Ierusalim
 • ex1 Cetatea Ierusalimului
 • ex1 Cetatea Ierusalimului locuita de palestinieni
 • ex1 Cetatea Ierusalimului locuita de palestinieni
 • ex1 Poliţişti israelieni
 • ex1 Zidul Plângerii, locul sfânt al evreilor
 • ex1 Închisoarea unde a fost condamnat Isus Hristos
 • ex1 Cetatea Ierusalimului
 • ex1 Drumul crucii
 • ex1 Tarabe în Cetate
 • ex1 Biserica Învierii, local sfânt al creştinilor
 • ex1 La poarta Cetăţii
 • ex1 Zidul ce desparte partea israeliană de cea palesteniană
 • ex1 Microbuze publice în care pot călătorii palestinienii
 • ex1 Post de control isaelian între cele două părţi
 • ex1 Post de control isaelian între cele două părţi
 • ex1 Palestina. La cules măsline
 • ex1 Livadă de măslini
 • ex1 Tabără de refugiaţi palestinieni din 1948, Ramallah
 • ex1 Tabără de refugiaţi palestinieni din 1948, Ramallah
 • ex1 Tabără de refugiaţi palestinieni din 1948, Ramallah
 • ex1 Tel Aviv
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 16:35

Procurorul general își cere scuze de la „sutele de cetățeni” care au fost urmăriți penal ilegal în ultimii ani de către procurori

Procurorul general își cere scuze de la „sutele de cetățeni” care au fost urmăriți penal ilegal în ultimii ani de către procurori

Mimarea combaterii corupției, arestări ilegale și învinuiți achitați pe bandă rulantă!

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 14:53

Stare de alertă pe întreg teritoriul Chinei. Cea mai mare temere a specialiştilor s-a adeverit. Noul tip de coronavirus s-a răspândit în alte două provincii din China, după Wuhan.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 14:48

O angajată a Serviciului Poliţiei Judecătoreşti a IGP din Bălţi a fost reţinută de ofiţerii DGT,,Nord” a CNA şi procurori pentru corupere pasivă. Potrivit denunțătorului, poliţista i-ar fi cerut 200 de euro pentru a grăbi încetarea dosarului de căutare, pornit pe numele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 14:24

Porturile maritime românești, trafic record de mărfuri în 2019

Porturile maritime românești, trafic record de mărfuri în 2019

În 2019 s-a înregistrat cel mai mare trafic de mărfuri din istoria porturilor maritime românești, anunță Compania Națională Administrația Porturilor Constanța, citată de Mediafax.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 14:15

VIDEO / Rusia: Cinci morți, după spargerea unei conducte de apă caldă

VIDEO / Rusia: Cinci morți, după spargerea unei conducte de apă caldă

Spargerea unei conducte cu apă caldă, în plină noapte, a ucis cel puțin cinci oameni și a rănit alți trei într-un hotel din centrul Rusiei, au anunțat luni autoritățile, citate de AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 20 Ianuarie 2020, ora: 13:58

Ilan Șor: Vom construi la Hâncești un adevărat Strasbourg

Ilan Șor: Vom construi la Hâncești un adevărat Strasbourg Din editia print

Consiliul electoral al circumscripției Hâncești a înregistrat grupul de inițiativă în susținerea candidatului Partidului Politic ȘOR la funcția de deputat, Vitalie Balinschi. Candidatura propusă locuitorilor circumscripției 38 Hâncești a fost prezentată în...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 20 Ianuarie 2020, ora: 13:21

OPINIA CITITORULUI / Statalismul este preferat de românofobi și de cei care vor să fure miliarde

OPINIA CITITORULUI / Statalismul este preferat de românofobi și de cei care vor să fure miliarde

Un cititor a reacționat la editoriaul „Maia Sandu riscă să repete „performanța” lui Andrei Năstase de la alegerile locale, dacă îi va trata cu dispreț pe unioniști”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 13:13

Prietenii lui Dodon cad unul după altul //// Putin a cerut DEMISIA procurorului general al Rusiei, Iurie Ciaika

Prietenii lui Dodon cad unul după altul //// Putin a cerut DEMISIA procurorului general al Rusiei, Iurie Ciaika

Procurorul general al Federației Ruse, Iurie Ciaika, va pleca din funcție la cererea lui Vladimir Putin, anunță serviciul de presă al Kremlinului. Putin îl propune în această funcție pe vice-președintele Cimitetului de Anchetă, Igor Krasnov.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 12:11

PPDA cere convocarea Comisiei securitate: „Dodon și-a depășit atribuțiile și acționează în interesele separatiștilor”

PPDA cere convocarea Comisiei securitate: „Dodon și-a depășit atribuțiile și acționează în interesele separatiștilor”

Șeful statului și-a depășit atribuțiile când a promis Tiraspolului și Moscovei anularea normei legale care prevede că din 10 ianuarie 2019 toate autovehiculele din stânga Nistrului pot intra în alte țări doar cu plăcuțe neutre de înmatriculare, însoțite de abțibildul MD lipit pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 10:46

Laura Urschi: Cum e să fii incurabil-bolnav în Moldova?

Laura Urschi: Cum e să fii incurabil-bolnav în Moldova?

 Boala nu alege. Ea vine pur și simplu. Nechemată. Neașteptată. Nemiloasă. Ea vine și încearcă a-ți lua totul: profesie, prieteni, familie, casă, viață. Tu ai de ales: lupți sau nu. Simplu, da? Iar acum fără fabule abstracte și metafore.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 10:35

ULTIMA ORĂ /// Un membru al organizației teroriste ISIS a fost REȚINUT pe Aeroportul Chișinău (FOTO)

ULTIMA ORĂ /// Un membru al organizației teroriste ISIS a fost REȚINUT pe Aeroportul Chișinău (FOTO)

Polițiștii de frontieră în cooperare cu ofițerii Centrului Antiterorist al Serviciului de Informații și Securitate, au reținut un cetățean al Tadjikistanului, aflat în căutare ca fiind membru al organizației extremist-teroriste internaționale "DAESH", în...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 20 Ianuarie 2020, ora: 09:40 de Silviu Tănase

Maia Sandu riscă să repete „performanța” lui Andrei Năstase de la alegerile locale, dacă îi va trata cu dispreț pe unioniști

Maia Sandu riscă să repete „performanța” lui Andrei Năstase de la alegerile locale, dacă îi va trata cu dispreț pe unioniști Din editia print

Zilele trecute lidera PAS Maia Sandu a oferit un interviu pentru TVR Moldova unde a conturat primele teze referitoare la viitoarea campanie prezidențială. Deși a ezitat să-și anunțe participarea în viitoarea campanie prezidențială, declarând că „PAS va susține un...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 09:31

Iurie Reniță: Majoritatea absolută a factorilor politici decizionali de la Chișinău manifestă o atitudine exclusiv conjuncturală și ipocrită față de România

Iurie Reniță: Majoritatea absolută a factorilor politici decizionali de la Chișinău manifestă o atitudine exclusiv conjuncturală și ipocrită față de România

Recentele declarații ale Președintelui K. Iohannis, Premierului L. Orban și ale Ambasadorului D. Ioniță vis-à-vis de realitățile politice din Republica Moldova au fost mai mult decât necesare, ele fiind așteptate de mult timp mai ales de către cei care simt, gândesc...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 09:13

Un nou proprietar, în locul lui Oleg Cristal, la televiziuni din holdingul lui Plahotniuc (Mold-street)

Un nou proprietar, în locul lui Oleg Cristal, la televiziuni din holdingul lui Plahotniuc (Mold-street)

Firma Telestar Media SRL ce deține drepturile de emisie a posturilor de televiziune Canal 2 și Canal 3, ce fac parte din holdingul media al oligarhului Vladimir Plahotniuc are un nou proprietar.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 09:04

DOCUMENTE BOMBĂ /// Viorel Morari ar fi pornit URMĂRIREA PENALĂ împotriva „Exclusiv Media” fondată de Furculiță, un apropiat de-a lui Igor Dodon (ZDG.MD)

DOCUMENTE BOMBĂ /// Viorel Morari ar fi pornit URMĂRIREA PENALĂ împotriva „Exclusiv Media” fondată de Furculiță, un apropiat de-a lui Igor Dodon (ZDG.MD)

Procesul penal pe faptul unei eventuale finanțări din exterior a PSRM a fost conexat la cauza penală pe faptul spălării banilor în proporții deosebit de mari cu implicarea „Exclusiv Media”, al cărei fondator este deputatul socialist Corneliu Furculiță. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 08:43

EVENIMENT /// Moldovan Design Week

EVENIMENT /// Moldovan Design Week

Rezervă-ți un loc la MDW 2020.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 08:35

Carnea printată 3D pe care nu o deosebești de cea reală

Carnea printată 3D pe care nu o deosebești de cea reală

Într-un context tot mai schimbător din punct de vedere climatic, industria alimentară caută soluții. Carnea printată 3D ar putea fi una dintre ele. Îți spuneam, recent, de carnea artificială, creată în laborator, cea care începe să câștige teren și care...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 08:27

Cine ești când bei și cum ți se schimbă personalitatea

Cine ești când bei și cum ți se schimbă personalitatea

Oamenii de știință sunt fascinați de mult timp de efectul băuturilor alcoolice asupra organismului uman și, mai ales, asupra personalității. Cât de mult te schimbădouă pahare de vin sau trei pahare de whiskey. Mulți oameni beau un pahar ca să prindă curaj, înainte...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 08:20

Cum va fi vremea în 7 ZILE. Prognoza meteo - FOTO

Cum va fi vremea în 7 ZILE. Prognoza meteo - FOTO

Potrivit meteorologilor se prevede cer variabil, fara precipitatii. Presiunea atmosferica va fi inalta. In cursul noptii, in nord se asteapta -6 grade, ziua termometrele vor indica 3 grade.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 08:10

FOTO/ Cei 11 cetățeni ucraineni, decedați în urma prăbușirii avionului lângă Teheran, au fost repatriați în Ucraina

FOTO/ Cei 11 cetățeni ucraineni, decedați în urma prăbușirii avionului lângă Teheran, au fost repatriați în Ucraina

Corpurile celor 11 cetățeni ucraineni, 9 membri ai echipajului și 2 pasageri, care au murit în momentul în care un avion de pasageri a fost doborât de două rachete în Iran, ,,s-au întors acasă”. Sute de oameni, inclusiv angajați ai aeroportului din Kiev,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 07:55

NOI REGULI la înscrierea pentru proba practică la examenul auto - FOTO

NOI REGULI la înscrierea pentru proba practică la examenul auto - FOTO

Candidații pentru a primi permisul de conducere semnalează noi probleme la programarea online pentru examenul practic la șoferie. Chiar și la programarea urgentă, costul căreia este, potrivit site-ului ASP, 300 de lei, candidații întâlnesc probleme, unii primesc eroare atunci...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 07:43

CUTREMUR VIOLENT: 6,2 grade pe scara Richter

CUTREMUR VIOLENT: 6,2 grade pe scara Richter

Un cutremur cu magnitudinea 6,2 grade pe scara Richter s-a produs, duminică, în Indonezia.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 20 Ianuarie 2020, ora: 07:39

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 20 IANUARIE 2020. SĂGETĂTORII SE MOBILIZEAZĂ EXCEPȚIONAL

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 20 IANUARIE 2020. SĂGETĂTORII SE MOBILIZEAZĂ EXCEPȚIONAL

Horoscopul zilei de 20 ianuarie 2020 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 20 ianuarie 2020 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 20...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 07:38

Detalii tulburătoare în cazul crimei din ORHEI. Copilul de 12 ani a fost ucis pentru o platformă XBOX

Detalii tulburătoare în cazul crimei din ORHEI. Copilul de 12 ani a fost ucis pentru o platformă XBOX

Au apărut noi detalii despre odioasa crimă care a avut loc ieri, 18 ianuarie, la Orhei, unde un minor l-a asasinat pe altul. Oamenii legii au stabilit identitatea victimei. Acesta s-a dovedit un copil în vârstă de 12 ani. Suspectul, un alt copil de 14 ani, inițial le-a spus...

( ) Citeşte tot articolul

Sport 20 Ianuarie 2020, ora: 05:53

Simona Halep a revenit pe locul 3 WTA, luni, în chiar prima zi a turneului de Mare Şlem din Australia. Constănţeanca a făcut din nou rocadă cu Naomi Osaka, japoneza coborând pe poziţia a patra.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)