Astăzi 31 Martie 2020, Marţi - Ultima actualizare la ora 12:49
Abonamente

Cultură 26 Septembrie 2016, ora 16:05    Din editia print

Teatrul de valoare, transgresând frontiere

Marime Font

Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Chișinău şi-a deschis a 95-a stagiune cu „Reuniunea teatrelor naționale românești”, ediția a II-a
„Evenimentul organizat la Chişinău, scria Marina Constantinescu, directorul Festivalului Naţional de Teatru de la Bucureşti, în mesajul de felicitare adresat lui Petru Hadârcă, director general al TNME, - este unul remarcabil, de înaltă ţinută, vădind preţuirea dumneavoastră faţă de valoarea şi valorile teatrului românesc. Astfel, publicul din capitala Moldovei a putut să aprecieze, graţie efortului şi dăruirii dumneavoastră, câteva dintre cele mai puternice spectacole produse de importante teatre naţionale din România.

 Probabil, timp de zece zile nu a mai existat niciun fel de graniţă între noi. Spiritul teatrului a doborât orice frontieră. Ştim exact ce înseamnă organizarea unui eveniment de o asemenea amploare. Ecourile pe care le avem la întoarcerea artiştilor români de la Chişinău sunt excepţionale şi ne emoţionează. De aceea, domnule director, vă scriu, făcând o reverenţă în faţa ataşamentului necondiţionat pe care l-aţi dovedit, crezând în miracolul teatrului românesc”.

Evenimentul organizat de Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Chișinău a fost sub egida Institutului Cultural Român din Bucureşti, a Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” din Chişinău, a Ministerului Culturii din Republica Moldova și a Ministerului Culturii din România, susţinut de Primăria Municipiului Chişinău şi numeroşi sponsori.

Loading...


„Teatrul Național „Mihai Eminescu” la a 95-a stagiune pare a se fi renăscut cu tot ce are mai frumos, mai de talent, mai de calitate. Seri la rând am trăit sentimente de adâncă respirație românească, cu actori care nu doar joacă roluri, ci fac adevărată istorie teatrală…Reuniunea Teatrelor Naționale este o reușită. Sala mare mi-a părut tare mică... La un moment dat, am avut senzația că în sală a încăput cam toată R. Moldova cea bună”, sunt doar câteva impresii spicuite de pe reţelele de socializare.

Graţie partenerilor media din presa scrisă, de la radio şi televiziuni, Reuniunea teatrelor naționale românești a devenit sărbătoarea artei de calitate oriunde, de la Naslavcea la Giurgiuleşti. Publicului i s-a oferit şansa unică de a aprecia producții recente ale teatrelor invitate de peste Prut, ale Teatrului gazdă și ale teatrelor naționale din Republica Moldova, cu accentul pe calitate, inedit, creativitate și exemplară rostire a limbii române. Au fost aplaudate şi s-au jucat cu casa închisă creaţii regizorale girate de Silviu Purcărete, Horațiu Mălăiele, Mihai Măniuţiu, Alexandru Cozub, Petru Hadârcă, Gheorghe Mândru, Sandu Grecu; reprezentaţii produse de Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu (Lecția, Antisocial, Mărie Mărie); Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova (Profu’ de Religie, Pescărușul, Occident Express); Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Iași (Cafeneaua, Zeul Măcelului); Teatrul Național „Ion Luca Caragiale” București – (L’om DaDa, Lecția); Teatrul Național Cluj-Napoca (Call it art); Teatrul Național „Mihai Eminescu” Chișinău (Casa Mare, Aveți ceva de declarat); Teatrul Național Satiricus „I. L. Caragiale”, Chișinău (Angajare de Clovn), Teatrul Național „Vasile Alecsandri”, Bălți (Deșteptați-l pe Ion), Teatrul Național „Bogdan Petriceicu Hasdeu”, Cahul (Mimoza). Zece zile pline de teatru: publicul basarabean s-a conectat în direct la fenomenul teatral românesc în tot ce are mai de valoare la ora actuală nu doar prin spectacole, ci şi prin lansări de carte, expoziții, discuții pe marginea fenomenului teatral și alte evenimente conexe. Astfel, Conferința „Spectacole, regizori, autori: perspective critice asupra teatrului contemporan”, organizată de Secția Națională Moldova a AICT-IATC cu participarea Institutului Patrimoniului Cultural al AȘM, UNITEM, AMTAP, s-a axat în special pe lansarea volumelor antologice „O cronică a Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău în documente şi imagini – o istorie de 95 de ani”, ediţii ce urmează să apară curând la Editura „Cartier” sub îngrijirea istoricului Iurie Colesnic şi a directorului TNME, Petru Hadârcă.

…Absolut accidental, aşa s-au aranjat lucrurile încât tema centrală a Reuniunii s-a developat chiar din start: tema educaţiei, a relaţiei dintre elevi şi profesori, copii şi părinţi, tema cultivării respectului reciproc şi a cultului valorilor perene. După lecţia magistrală pusă în scenă la Sibiu de către Mihai Măniuţiu, gongul anunţa lecţia montată de Horaţiu Mălăele la TN Bucureşti. Aflat pentru prima oară la Naţional în calitate de regizor, dar şi de interpret în propriul spectacol, Horaţiu Mălăele spune: „Lecţia lui Ionesco este o farsă tragică ce denunţă absurditatea tezelor unice şi exclusiviste, limbajul ca instrument al puterii şi relaţia letală dintre sexualitate şi dictatură. Pe de altă parte, prostimea contemplativă, o masă de manevră la îndemâna casapilor investiţi. Cum lumea n-a învăţat mai nimic din greşelile istoriei, lecţia acestui spectacol nu-şi propune să fie un îndreptar moralizator şi plicticos, ci mai degrabă o limpede oglindă”.

Cu certitudine, fără concursul ICR, acest festin teatral n-ar fi fost posibil: „Suntem încântați să contribuim la organizarea celei de-a doua ediții a Reuniunii teatrelor naţionale, proiect ambiţios care, după succesul extraordinar de anul trecut, poate fi considerat evenimentul anului teatral la Chișinău. Facem astfel, împreună, noi, românii de pe ambele maluri ale Prutului, al doilea pas pe drumul cunoașterii reciproce prin artă, al regăsirii și împărtășirii valorilor și viziunilor teatrale. Institutul Cultural Român își reafirmă astfel intenția de a institui o tradiţie care să consolideze legăturile cultural-identitare dintre artişti ai scenei şi publicul din cele două spații de limbă română” – Radu Boroianu, președintele ICR. Directorul Teatrului Național București, Ion Caramitru, conchide: „Vorbim aceeași limbă, iar teatrul este un organism viu prin care o păstrăm intactă. Limba este cheia noastră identitară. Cheia comună. Ființa noastră națională a rămas totuși ancorată în această limbă, după toate imperiile care au trecut peste noi. ICR respectă o tradiție importantă prin aceste turnee de teatru. Probabil nu mai are rost să vorbesc de importanța acestui fenomen cultural artistic, această apropiere prin cultură și prin teatru reprezintă o unire peste niște granițe fixate de alții, arta în general și teatrul în special ne poate uni fără a ține seama de frontiere politice, Unirea este dată de limba noastră - LIMBA ROMÂNĂ”.
Un element pitoresc şi neobişnuit: pe 21 septembrie la 17.00 a sosit pe peronul gării din Chișinău, „Occident Express” o comedie „amară” de Matei Vișniec în regia lui Alexandru Boureanu, cu staționare de 75 de minute și intrare liberă, de la Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova. Au făcut deliciul publicului pasagerii acestui tren sprinter, interpretaţi cu har de către Geni Macsim (actor), Corina Druc (actor), Dragoş Măceşanu (actor), Ştefan Mirea (actor), Raluca Păun (actor), Marian Politic (actor), Cosmin Rădescu (regizorul).
A venit toamna, acoperă-mi inima cu un spectacol!

Teatrul gazdă a participat la Reuniune cu ultimele montări, spectacole calitatea premium, „Casa Mare” şi „Aveţi ceva de declarat?”. Sub bagheta dirijorală a lui Petru Hadârcă, orchestra interpreţilor Naţionalului chişinăuian – Petru Oistric, Mihaela Strâmbeanu, Doriana Zubcu-Mărgineanu, Emil Gaju, Anatol Durbală, Angela Ciobanu, Ion Mocanu, Draga Dumitriţa Drumi, Iurie Focşa, Igor Babiac, Olesea Sfeclă, Iurie Negoiţă, Ghenadie Gâlcă şi Alexandru Pleşca, - metamorfozează una dintre piesele cele mai jucate din lume într-un tonic estetic, cocktail de emoție, energie și forță imaginativă.

Parada stelelor teatrelor româneşti a fost deschisă cu „Casa Mare” de Ion Druță. „Stimate domnule Hadârcă! - scria autorul într-un mesaj adresat directorului TNME, în perioada de negocieri, - Recunosc că am emoţii. Cu o jumătate de secol în urmă, domnul Gherlac a declarat la minister că nici Druţă nu e dramaturgul nostru, şi nici noi nu suntem teatrul lui. Această maximă dăinuie peste teatrul naţional toţi aceşti ani. Sarcina voastră e să respingeţi sau să reconfirmaţi spusele marelui neamţ. Eu unul vă doresc succes. Cu bine! Ion Druţă…”

Bineînțeles că și trupa s-a lăsat încercată de emoții, dar a muncit abitir, pe scenă s-a înălţat, la cumpănă de vremi, o căsuţă ca un ou de paşte. Şi la discuţia din cadrul Reuniunii s-au discutat îndelung caractere şi situaţii, înţelesurile profunde ce nu se lăsau prea lesne descifrate. Alexandru Cozub, regizorul, rostește fraza răspicat, să se desfacă tâlcul ca floarea de mai, să ţină pauzele, să lase tăcerea să vorbească... O poveste necesară despre puritate şi iertare, credinţă şi adevăr, despre suflet într-o lume în clătinare, despre dragoste şi asumarea sacrificiului, despre inşi ce devin mai buni, mai profunzi prin iubire şi înţelegere. Să fie teatrul un leac, antidot contra agresivității și autosuficienței culturii de masă ce dă pe de-a dreptul într-o societate coclind indiferență, politizată până la refuz, până la greață fiziologică? În rolurile principale evoluează Margareta Pântea (o Vasiluță frumoasă, senzuală, convingătoare), Victor Nofit (Păvălache), Vitalie Rusu, Doina Severin, Sandu Leancă, Angela Ioan–Cărăuş, Valentin Zorilă, Nicu Suveică, Dumitru Stegărescu, Angela Ciobanu, Ana Tkacenko, Cornelia Maoros-Suveică, Mihaela Damian-Oistric, Olga Guţu-Cucu. Iurie Matei semnează scenografia, imaginând o casă ce atârnă pe un fir de păr cu universul său de simboluri (Casa lui Damocle?), ca doar în final să se așeze pe temeiurile sale, înglobând-o, încastrând-o pe Vasiluța, ca pe Ana lui Manole…Am fost copleşiţi de atenţia şi interesul vădit al oaspeţilor de la Bucureşti pentru spectacolul după o piesă scrisă cândva de un tânăr de nici 30 de ani. Le-am povestit despre tulburarea autorului care, după lăsarea cortinei, a mărturisit publicului: „Este un spectacol în care teatrul a citit textul, printre rânduri, dar și contextul, ceea ce este foarte important. Sunt mândru că m-a ținut Dumnezeu să ajung să văd această piesă”.

Sperăm din toată inima ca Reuniunea Teatrelor Naționale – o decadă când, după cum ne spunea domnul Radu Boroianu într-un interviu, „de la Nistru până la Tisa toată lumea nu plânge, ci aplaudă! să devină tradiție, întru gloria limbii române, și-a patriei cinstire”. Aşa să fie şi după ce Teatrul Naţional va împlini secolul de existenţă, din 2021 şi tot mai departe.

Larisa Turea
 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 31 Martie 2020, ora: 12:49

România a fost inclusă în lista scurtă a statelor care vor testa un medicament inovator împotriva Covid-19, în cadrul unui studiu organizat de OMS, în urma căruia să poată să primească autorizația de producție până la începutul sezonului rece...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 31 Martie 2020, ora: 12:38

Statele Unite au devenit, în ultima săptămână, epicentrul pandemiei de coronavirus, înregistrând, în acest moment, peste 160 de cazuri confirmate de infectare și peste 3000 de decese, scrie CNN.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 31 Martie 2020, ora: 12:30

 Fostul șef al Biroului Relații Interetnice, Nicolae Rădița, a fost angajat pe 2 martie în calitate de consilier în Cabinetul premierului Ion Chicu, după ce a demisionat pe 26 februarie de la șefia agenției de stat. Informația nu a fost anunțată public până acum,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 31 Martie 2020, ora: 12:10

În jurul orei 21:00 la intersecția străzilor M. Frunze și 31 august a avut loc un accident rutier.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 31 Martie 2020, ora: 12:06

Radu Gurduială (28 de ani), originar din Republica Moldova, avea doar trei luni când tatăl său, Mihail Gurduială, a pierit în timpul luptelor de la Cocieri (Republica Moldova) cu separatiştii transnistreni.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 31 Martie 2020, ora: 11:58

Iurie Reniță despre regimul Dodon&Chicu: „Ei urăsc cronic diaspora noastră europeană și o acceptă doar pe cea din Federația Rusă”

Iurie Reniță despre regimul Dodon&Chicu: „Ei urăsc cronic diaspora noastră europeană și o acceptă doar pe cea din Federația Rusă”

În ultimele zile am fost abordat de foarte mulți cetățeni de-ai noștri de peste hotare cu solicitarea insistentă de a-i ajuta să revină acasă, fie că e vorba de cei din Italia, Franța, Spania, Portugalia, Marea Britanie sau din SUA și Canada. Situația este mult prea complicată...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 31 Martie 2020, ora: 11:33

Premierul Chicu și miniștrii din Guvern s-au testat pentru COVID-19 la un LABORATOR PRIVAT

Premierul Chicu și miniștrii din Guvern s-au testat pentru COVID-19 la un LABORATOR PRIVAT

Cabinetul de miniștri și membrii aparatului premierului, inclusiv premierul Ion Chicu, s-au testat de COVID-19 la un laborator privat, scrie unimedia.info. Testarea a avut loc în această dimineață. Informația a fost confirmată pentru sursa citată de consilierul lui Chicu, Vitalie...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 31 Martie 2020, ora: 11:24

Rușii sunt obligați de arbitraj să întoarcă 1,5 MILIARDE de dolari / Polonia a câștigat procesul împotriva GAZPROM

Rușii sunt obligați de arbitraj să întoarcă 1,5 MILIARDE de dolari / Polonia a câștigat procesul împotriva GAZPROM

Compania poloneză PGNiG a câștigat un proces intentat împotriva Gazprom în arbitrajul de la Stockholm. Disputa privind prețurile gazelor dintre părți a durat 5 ani. Acum, furnizorul rus trebuie să returneze PGNiG 1,5 miliarde de dolari.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 31 Martie 2020, ora: 11:24

Guvernarea bagă agricultorii în faliment / Piața Centrală rămâne ÎNCHISĂ pentru toată perioada stării de urgență

Guvernarea bagă agricultorii în faliment / Piața Centrală rămâne ÎNCHISĂ pentru toată perioada stării de urgență

Toate spațiile de comerț de pe strada Mitropolit Varlam, 63, inclusiv și Piața Centrală, rămân închise pe toată durata stării de urgență, instituită până la data de 15 mai. Perioada sistării activității poate fi prelungită și după această dată, spun...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 31 Martie 2020, ora: 10:46

FOTO /// S-a DEGHIZAT într-un coronavirus / Un polițist din India a găsit o metodă ingenioasă de a convinge cetățenii să rămână acasă

FOTO /// S-a DEGHIZAT într-un coronavirus / Un polițist din India a găsit o metodă ingenioasă de a convinge cetățenii să rămână acasă

Începând cu 25 martie, în India a fost introdusă o carantină de 21 de zile din cauza creșterii numărului de persoane infectate cu coronavirus. Acum sunt  peste o mie de pacienți, dintre care 29 sunt morți.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 31 Martie 2020, ora: 09:34

(VIDEO LIVE) 42 de persoane sunt în stare GRAVĂ. 18 persoane au fost tratate / Ministra Sănătății vine cu DETALII NOI despre persoanele infectate cu coronavirus în RM

(VIDEO LIVE) 42 de persoane sunt în stare GRAVĂ. 18 persoane au fost tratate / Ministra Sănătății vine cu DETALII NOI despre persoanele infectate cu coronavirus în RM

18 persoane din Republica Moldova infectate cu Coronavirus au fost tratate. Totodată, la această oră rămân a fi în stare gravă 43 de pacienți. Despre aceasta a anunțat ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 31 Martie 2020, ora: 09:24

FASCISM / Un fost doctor cere amplasarea unor „inscripții” pe casele moldovenilor din Diaspora reveniți acasă

FASCISM / Un fost doctor cere amplasarea unor „inscripții” pe casele moldovenilor din Diaspora reveniți acasă

Un doctor din R. Moldova vrea ca cei veniți acasă din diaspora să fie „marcați” așa cum făceau pe vremuri fasciștii nemți cu populația evreiască pe care o considerau „ciumată”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 31 Martie 2020, ora: 08:35

Declarații / Deputații din alianța PDM-PSRM vor decide cum vor fi cheltuiți sutele de milioane împrumutate de la ruși

Declarații / Deputații din alianța PDM-PSRM vor decide cum vor fi cheltuiți sutele de milioane împrumutate de la ruși

Planificate inițial pentru finanțarea reabilitării drumurilor, o parte din cele 200 de milioane de euro ce vor veni ca împrumut din Federația Rusă vor merge în finanțarea sistemului de sănătate. Despre aceasta a anunțat ministrul Finanțelor, Serghei Pușcuța, la emisiunea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 31 Martie 2020, ora: 08:23

VEȘTI BUNE! Numărul de cazuri noi ÎNCETINEȘTE clar de o săptămâna în Italia, Franța și Spania, unde populația este izolată în case

VEȘTI BUNE! Numărul de cazuri noi ÎNCETINEȘTE clar de o săptămâna în Italia, Franța și Spania, unde populația este izolată în case

O luminiță la capătul tunelului. Izolarea începe să renteze, cel puțin conform cifrelor din ultimele zile. Ele arată clar o tendință de încetinire a apariției de noi cazuri de coronavirus în Italia, Spania și Franța, cele trei țări europene cele mai afectate și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 31 Martie 2020, ora: 08:13

PRIMUL ORAȘ din România care intră în CARANTINĂ TOTALĂ

PRIMUL ORAȘ din România care intră în CARANTINĂ TOTALĂ

Municipiul Suceava și opt comune limitrofe intră în carantină totală, potrivit unei ordonanțe militare (nr. 6) adoptate luni seară și anunțate de ministrul de interne, Marcel Vela.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 31 Martie 2020, ora: 08:04

opinie MATEI VIȘNIEC - Coronavirus: cine e vinovatul?

MATEI VIȘNIEC - Coronavirus: cine e vinovatul?

Întrebările pe care şi le pun jurnaliştii, experţii, responsabilii politici şi publicul larg în contextul actualei epidemii se multiplică exponenţial, la fel ca şi COVID-19. Asistăm la prăbuşirea unei lumi? Sau ni se dă o ultimă şansă pentru ca, odată cu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 31 Martie 2020, ora: 07:57

Benzinăriile din R. Moldova „nu se grăbesc” să ieftinească prețurile deși cotația barilului de petrol S-A PRĂBUȘIT la cel mai MIC nivel din ultimii 18 ani

Benzinăriile din R. Moldova „nu se grăbesc” să ieftinească prețurile deși cotația barilului de petrol S-A PRĂBUȘIT la cel mai MIC nivel din ultimii 18 ani

Preţul petrolului Brent, de referinţă la bursa din Londra, a scăzut luni la cel mai redus nivel din ultimii 18 ani, în timp ce ţiţeiul WTI, de referinţă pe piaţa americană, a coborât sub 20 de dolari pe baril, pentru scurt timp, din cauza temerilor în creştere că...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 31 Martie 2020, ora: 07:51

Comuniștii din China ar ascunde informația reală despre răspândirea pandemiei / „Prea MULTE urne cu cenuşă comparativ cu numărul morților”

Comuniștii din China ar ascunde informația reală despre răspândirea pandemiei / „Prea MULTE urne cu cenuşă comparativ cu numărul morților”

De la începutul săptămânii, șapte mari societății de pompe funebre din China au predat zilnic familiilor cenușa a aproximativ 500 de decedați, fapt care sugerează că la Wuhan au murit mai multe persoane decât indică cifrele oficiale", se arată într-un...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 31 Martie 2020, ora: 07:50

Spălatul pe mâini nu este atât de „simplu” în comuna Trușeni unde o bună parte din sat nu este conectată la apeducat. Iar fântânile au secat (protv.md)

Spălatul pe mâini nu este atât de „simplu” în comuna Trușeni unde o bună parte din sat nu este conectată la apeducat. Iar fântânile au secat (protv.md)

Pe unele străzi nici măcar apă în fântâni nu este, așa că oamenii o cară cu căldările de la izvoare. În localitate sunt acum 13 persoane infectate de coronavirus și internate în spital, iar 14 suspecți sunt în carantină acasă, informează protv.md

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 31 Martie 2020, ora: 07:44

Coronavirus în România // 2.109 cazuri de îmbolnăvire, din care 593 în Suceava

Coronavirus în România // 2.109 cazuri de îmbolnăvire, din care 593 în Suceava

2.109 cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus au fost confirmate până luni seară în România, din care 593 la Suceava, astfel că în municipiul Suceava și în 8 localități limitrofe se instituie carantina.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 31 Martie 2020, ora: 07:27

VIDEO / Diaspora REVOLTATĂ pe regimul Dodon & Chicu (atenție limbaj licențios +18) Un nou mesaj a devensit VIRAL

VIDEO / Diaspora REVOLTATĂ pe regimul Dodon & Chicu (atenție limbaj licențios +18) Un nou mesaj a devensit VIRAL

 Un nou mesaj video la un cetățean de-al nostru a deveni viral pe facebook. Clipul are peste 19 mii de distribuiri.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 31 Martie 2020, ora: 07:20

Horoscopul zilei de azi, MARȚI 31 MARTIE 2020. Ultima zi din martie vine cu un eveniment de zile mari!

Horoscopul zilei de azi, MARȚI 31 MARTIE 2020. Ultima zi din martie vine cu un eveniment de zile mari!

 Marte are o energie razboinica ce poate produce anxietate. Planeta discernamantului Saturn vine cu o energie rece, calculata, detasata, total opusa infierbantatului si impulsivului Marte si deci va tempera din focul martian, dandu-ne si noua abilitatea de a ne mai racori si tempera si de a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 31 Martie 2020, ora: 04:18

INFORMAȚII OFICIALE / În ultimele 24 de ore 1957 de persoane au intrat în R. Moldova

INFORMAȚII OFICIALE / În ultimele 24 de ore 1957 de persoane au intrat în R. Moldova

În ultimele 24 de ore, în punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 2 856 traversări. Un număr mai mare a fost înregistrat pe sensul de intrare în Republica Moldova - 1 957 traversări persoane, dintre care 1 321 treceri la frontiera...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 31 Martie 2020, ora: 04:05

Expert din Coreea de Sud: 3 SCENARII pentru sfârșitul crizei COVID-19

Expert din Coreea de Sud: 3 SCENARII pentru sfârșitul crizei COVID-19

Profesorul Kim Woo-Jiu de la Spitalul Universitar Guro din Seul a oferit un interviu despre noul coronavirus.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 31 Martie 2020, ora: 01:14

Virusul fascismului e la un clic distanță

Virusul fascismului e la un clic distanță

Pandemia va trece, dar germenii ei vor influența lumea de mâine.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)