Astăzi 17 Ianuarie 2020, Vineri - Ultima actualizare la ora 19:51
Abonamente

Cultură 26 Septembrie 2016, ora 16:05    Din editia print

Teatrul de valoare, transgresând frontiere

Marime Font

Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Chișinău şi-a deschis a 95-a stagiune cu „Reuniunea teatrelor naționale românești”, ediția a II-a
„Evenimentul organizat la Chişinău, scria Marina Constantinescu, directorul Festivalului Naţional de Teatru de la Bucureşti, în mesajul de felicitare adresat lui Petru Hadârcă, director general al TNME, - este unul remarcabil, de înaltă ţinută, vădind preţuirea dumneavoastră faţă de valoarea şi valorile teatrului românesc. Astfel, publicul din capitala Moldovei a putut să aprecieze, graţie efortului şi dăruirii dumneavoastră, câteva dintre cele mai puternice spectacole produse de importante teatre naţionale din România.

 Probabil, timp de zece zile nu a mai existat niciun fel de graniţă între noi. Spiritul teatrului a doborât orice frontieră. Ştim exact ce înseamnă organizarea unui eveniment de o asemenea amploare. Ecourile pe care le avem la întoarcerea artiştilor români de la Chişinău sunt excepţionale şi ne emoţionează. De aceea, domnule director, vă scriu, făcând o reverenţă în faţa ataşamentului necondiţionat pe care l-aţi dovedit, crezând în miracolul teatrului românesc”.

Evenimentul organizat de Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Chișinău a fost sub egida Institutului Cultural Român din Bucureşti, a Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” din Chişinău, a Ministerului Culturii din Republica Moldova și a Ministerului Culturii din România, susţinut de Primăria Municipiului Chişinău şi numeroşi sponsori.


„Teatrul Național „Mihai Eminescu” la a 95-a stagiune pare a se fi renăscut cu tot ce are mai frumos, mai de talent, mai de calitate. Seri la rând am trăit sentimente de adâncă respirație românească, cu actori care nu doar joacă roluri, ci fac adevărată istorie teatrală…Reuniunea Teatrelor Naționale este o reușită. Sala mare mi-a părut tare mică... La un moment dat, am avut senzația că în sală a încăput cam toată R. Moldova cea bună”, sunt doar câteva impresii spicuite de pe reţelele de socializare.

Graţie partenerilor media din presa scrisă, de la radio şi televiziuni, Reuniunea teatrelor naționale românești a devenit sărbătoarea artei de calitate oriunde, de la Naslavcea la Giurgiuleşti. Publicului i s-a oferit şansa unică de a aprecia producții recente ale teatrelor invitate de peste Prut, ale Teatrului gazdă și ale teatrelor naționale din Republica Moldova, cu accentul pe calitate, inedit, creativitate și exemplară rostire a limbii române. Au fost aplaudate şi s-au jucat cu casa închisă creaţii regizorale girate de Silviu Purcărete, Horațiu Mălăiele, Mihai Măniuţiu, Alexandru Cozub, Petru Hadârcă, Gheorghe Mândru, Sandu Grecu; reprezentaţii produse de Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu (Lecția, Antisocial, Mărie Mărie); Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova (Profu’ de Religie, Pescărușul, Occident Express); Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Iași (Cafeneaua, Zeul Măcelului); Teatrul Național „Ion Luca Caragiale” București – (L’om DaDa, Lecția); Teatrul Național Cluj-Napoca (Call it art); Teatrul Național „Mihai Eminescu” Chișinău (Casa Mare, Aveți ceva de declarat); Teatrul Național Satiricus „I. L. Caragiale”, Chișinău (Angajare de Clovn), Teatrul Național „Vasile Alecsandri”, Bălți (Deșteptați-l pe Ion), Teatrul Național „Bogdan Petriceicu Hasdeu”, Cahul (Mimoza). Zece zile pline de teatru: publicul basarabean s-a conectat în direct la fenomenul teatral românesc în tot ce are mai de valoare la ora actuală nu doar prin spectacole, ci şi prin lansări de carte, expoziții, discuții pe marginea fenomenului teatral și alte evenimente conexe. Astfel, Conferința „Spectacole, regizori, autori: perspective critice asupra teatrului contemporan”, organizată de Secția Națională Moldova a AICT-IATC cu participarea Institutului Patrimoniului Cultural al AȘM, UNITEM, AMTAP, s-a axat în special pe lansarea volumelor antologice „O cronică a Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău în documente şi imagini – o istorie de 95 de ani”, ediţii ce urmează să apară curând la Editura „Cartier” sub îngrijirea istoricului Iurie Colesnic şi a directorului TNME, Petru Hadârcă.

…Absolut accidental, aşa s-au aranjat lucrurile încât tema centrală a Reuniunii s-a developat chiar din start: tema educaţiei, a relaţiei dintre elevi şi profesori, copii şi părinţi, tema cultivării respectului reciproc şi a cultului valorilor perene. După lecţia magistrală pusă în scenă la Sibiu de către Mihai Măniuţiu, gongul anunţa lecţia montată de Horaţiu Mălăele la TN Bucureşti. Aflat pentru prima oară la Naţional în calitate de regizor, dar şi de interpret în propriul spectacol, Horaţiu Mălăele spune: „Lecţia lui Ionesco este o farsă tragică ce denunţă absurditatea tezelor unice şi exclusiviste, limbajul ca instrument al puterii şi relaţia letală dintre sexualitate şi dictatură. Pe de altă parte, prostimea contemplativă, o masă de manevră la îndemâna casapilor investiţi. Cum lumea n-a învăţat mai nimic din greşelile istoriei, lecţia acestui spectacol nu-şi propune să fie un îndreptar moralizator şi plicticos, ci mai degrabă o limpede oglindă”.

Cu certitudine, fără concursul ICR, acest festin teatral n-ar fi fost posibil: „Suntem încântați să contribuim la organizarea celei de-a doua ediții a Reuniunii teatrelor naţionale, proiect ambiţios care, după succesul extraordinar de anul trecut, poate fi considerat evenimentul anului teatral la Chișinău. Facem astfel, împreună, noi, românii de pe ambele maluri ale Prutului, al doilea pas pe drumul cunoașterii reciproce prin artă, al regăsirii și împărtășirii valorilor și viziunilor teatrale. Institutul Cultural Român își reafirmă astfel intenția de a institui o tradiţie care să consolideze legăturile cultural-identitare dintre artişti ai scenei şi publicul din cele două spații de limbă română” – Radu Boroianu, președintele ICR. Directorul Teatrului Național București, Ion Caramitru, conchide: „Vorbim aceeași limbă, iar teatrul este un organism viu prin care o păstrăm intactă. Limba este cheia noastră identitară. Cheia comună. Ființa noastră națională a rămas totuși ancorată în această limbă, după toate imperiile care au trecut peste noi. ICR respectă o tradiție importantă prin aceste turnee de teatru. Probabil nu mai are rost să vorbesc de importanța acestui fenomen cultural artistic, această apropiere prin cultură și prin teatru reprezintă o unire peste niște granițe fixate de alții, arta în general și teatrul în special ne poate uni fără a ține seama de frontiere politice, Unirea este dată de limba noastră - LIMBA ROMÂNĂ”.
Un element pitoresc şi neobişnuit: pe 21 septembrie la 17.00 a sosit pe peronul gării din Chișinău, „Occident Express” o comedie „amară” de Matei Vișniec în regia lui Alexandru Boureanu, cu staționare de 75 de minute și intrare liberă, de la Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova. Au făcut deliciul publicului pasagerii acestui tren sprinter, interpretaţi cu har de către Geni Macsim (actor), Corina Druc (actor), Dragoş Măceşanu (actor), Ştefan Mirea (actor), Raluca Păun (actor), Marian Politic (actor), Cosmin Rădescu (regizorul).
A venit toamna, acoperă-mi inima cu un spectacol!

Teatrul gazdă a participat la Reuniune cu ultimele montări, spectacole calitatea premium, „Casa Mare” şi „Aveţi ceva de declarat?”. Sub bagheta dirijorală a lui Petru Hadârcă, orchestra interpreţilor Naţionalului chişinăuian – Petru Oistric, Mihaela Strâmbeanu, Doriana Zubcu-Mărgineanu, Emil Gaju, Anatol Durbală, Angela Ciobanu, Ion Mocanu, Draga Dumitriţa Drumi, Iurie Focşa, Igor Babiac, Olesea Sfeclă, Iurie Negoiţă, Ghenadie Gâlcă şi Alexandru Pleşca, - metamorfozează una dintre piesele cele mai jucate din lume într-un tonic estetic, cocktail de emoție, energie și forță imaginativă.

Parada stelelor teatrelor româneşti a fost deschisă cu „Casa Mare” de Ion Druță. „Stimate domnule Hadârcă! - scria autorul într-un mesaj adresat directorului TNME, în perioada de negocieri, - Recunosc că am emoţii. Cu o jumătate de secol în urmă, domnul Gherlac a declarat la minister că nici Druţă nu e dramaturgul nostru, şi nici noi nu suntem teatrul lui. Această maximă dăinuie peste teatrul naţional toţi aceşti ani. Sarcina voastră e să respingeţi sau să reconfirmaţi spusele marelui neamţ. Eu unul vă doresc succes. Cu bine! Ion Druţă…”

Bineînțeles că și trupa s-a lăsat încercată de emoții, dar a muncit abitir, pe scenă s-a înălţat, la cumpănă de vremi, o căsuţă ca un ou de paşte. Şi la discuţia din cadrul Reuniunii s-au discutat îndelung caractere şi situaţii, înţelesurile profunde ce nu se lăsau prea lesne descifrate. Alexandru Cozub, regizorul, rostește fraza răspicat, să se desfacă tâlcul ca floarea de mai, să ţină pauzele, să lase tăcerea să vorbească... O poveste necesară despre puritate şi iertare, credinţă şi adevăr, despre suflet într-o lume în clătinare, despre dragoste şi asumarea sacrificiului, despre inşi ce devin mai buni, mai profunzi prin iubire şi înţelegere. Să fie teatrul un leac, antidot contra agresivității și autosuficienței culturii de masă ce dă pe de-a dreptul într-o societate coclind indiferență, politizată până la refuz, până la greață fiziologică? În rolurile principale evoluează Margareta Pântea (o Vasiluță frumoasă, senzuală, convingătoare), Victor Nofit (Păvălache), Vitalie Rusu, Doina Severin, Sandu Leancă, Angela Ioan–Cărăuş, Valentin Zorilă, Nicu Suveică, Dumitru Stegărescu, Angela Ciobanu, Ana Tkacenko, Cornelia Maoros-Suveică, Mihaela Damian-Oistric, Olga Guţu-Cucu. Iurie Matei semnează scenografia, imaginând o casă ce atârnă pe un fir de păr cu universul său de simboluri (Casa lui Damocle?), ca doar în final să se așeze pe temeiurile sale, înglobând-o, încastrând-o pe Vasiluța, ca pe Ana lui Manole…Am fost copleşiţi de atenţia şi interesul vădit al oaspeţilor de la Bucureşti pentru spectacolul după o piesă scrisă cândva de un tânăr de nici 30 de ani. Le-am povestit despre tulburarea autorului care, după lăsarea cortinei, a mărturisit publicului: „Este un spectacol în care teatrul a citit textul, printre rânduri, dar și contextul, ceea ce este foarte important. Sunt mândru că m-a ținut Dumnezeu să ajung să văd această piesă”.

Sperăm din toată inima ca Reuniunea Teatrelor Naționale – o decadă când, după cum ne spunea domnul Radu Boroianu într-un interviu, „de la Nistru până la Tisa toată lumea nu plânge, ci aplaudă! să devină tradiție, întru gloria limbii române, și-a patriei cinstire”. Aşa să fie şi după ce Teatrul Naţional va împlini secolul de existenţă, din 2021 şi tot mai departe.

Larisa Turea
 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 19:51

 Fosta vicedirectoare a Centrului Național Anticorupție, Cristina Țărnă, consideră că arestarea fostului șef al Procuraturii Anticorupție Viorel Morari și ceea ce i se întâmplă acestuia înseamnă răzbunarea scheletelor din sertarele PA. Potrivit ei, toți cei...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 19:18

 Viceprimarul municipiului București, Aurelian Bădulescu, a infirmat categoric semnarea oricărui act sau acord de colaborare, dintre Chișinău și București, de către partea română, în cadrul ședinței Consiliului municipal Chișinău, din 15 ianuarie. Acesta susține că...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 19:11

 Procuratura Generală a contestat încheierea Judecătoriei Chișinău, oficiul Ciocana din 13 ianuarie curent, prin care demersul procurorului la aplicarea arestului preventiv în privința șefului suspendat al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a fost admis parțial.

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 17 Ianuarie 2020, ora: 18:16 de Mihaela Culcinschi

La începutul acestei săptămâni, Vladimir Putin a propus implementarea unui șir de schimbări în Constituția Rusiei, printre care: acordarea pentru Duma de Stat a dreptului de a numi prim-ministrul, înăsprirea condițiilor alegerii președintelui, astfel ca orice...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 18:10

Gigantul aeronautic Airbus a anunţat vineri că efectuat cu succes prima decolare bazată pe recunoaştere vizuală, complet automatizată, cu un avion de test din familia Airbus, pe aeroportul Toulouse-Blagnac.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 18:09

El a scris pe pagina sa de Facebook că va discuta cu colegii din teritoriu, precum și cu cei de la celelalte partide din cadrul Mișcării Politice Unirea și ulterior va anunța decizia finală.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 16:41

După atât timp, România intră în rândul lumii și va avea, în sfârșit, buletine biometrice. Îți vor încăpea în portofel, dar fac mai mult decât să fie mici.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 15:50

China a înregistrat în 2019 CEA MAI SLABĂ creştere economică din ultimii 29 de ani

China a înregistrat în 2019 CEA MAI SLABĂ creştere economică din ultimii 29 de ani

Creşterea economică a Chinei a fost de 6,1% în 2019, cea mai slabă din ultimii aproape 30 de ani, în contextul războiului comercial cu Statele Unite, însă regimul de la Beijing a introdus o serie de măsuri pentru a contracara o scădere şi mai mare anul acesta, relatează...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 15:47

Negocierile comerciale între UE şi SUA merg în direcţia potrivită: Bursele europene reacţionează şi ating un record istoric

Negocierile comerciale între UE şi SUA merg în direcţia potrivită: Bursele europene reacţionează şi ating un record istoric

Bursele europene au atins un record istoric, vineri, după ce Phil Hogan, comisarul european pentru Comerţ, a anunţat că negocierile cu Washingtonul se înreaptă în direcţia potrivită, ceea ce a liniştit pentru moment investitorii, potrivit Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 15:45

Cutremur în cazul Caracal! Gheorghe Dincă a depus plângere penală! Pe cine a denunțat

Cutremur în cazul Caracal! Gheorghe Dincă a depus plângere penală! Pe cine a denunțat

Situație halucinantă în cazul de Carcal. Părinții Luizei și ai Alexandrei au rămas fără cuvinte când au auzit. Se pare că lui Gheorghe Dincă, nu prea îi convine situația în care se află acum. Acesta este nemulțumit de cum a fost tratat de forțele de ordine.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 15:22

Primul preşedinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur a împlinit 80 de ani

Primul preşedinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur a împlinit 80 de ani

Primul Preşedinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur, a împlinit vineri, 17 ianuarie, 80 de ani.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 15:14

Mărturia emoţionantă a unei jurnaliste de top de la CNN despre întoarcerea în Chişinău, oraşul natal, după 30 de ani

Mărturia emoţionantă a unei jurnaliste de top de la CNN despre întoarcerea în Chişinău, oraşul natal, după 30 de ani

O jurnalistă premiată, originară din Chişinău, a scris pentru CNN o mărturie emoţionantă despre momentul în care şi-a vizitat ţara natală după trei decenii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 15:11

Sondaj: Deși recunosc rămânerea în urmă față de Occident, rușii se consideră ”popor ales” cu un rol deosebit în istorie

Un procent de 61% dintre ruși sunt rușinați de faptul că poporul rus trăiește „în sărăcie veșnică și nesiguranță”, rezultă din rezultatele sondajului realizat de ”Levada Center”, potrivit Meduza.io.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 14:30

ANRE, reacție după scumpirea carburanților: NU AVEM nici o informație

ANRE, reacție după scumpirea carburanților: NU AVEM nici o informație

După ce șoferii s-au trezit astăzi, 17 ianuarie, cu prețuri majorate la carburanți, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) vine cu un comentariu în acest sens.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 14:28

Companiile de transport din Capitală cer majorarea prețului pentru o călătorie cu microbuzul până la 10 lei

Companiile de transport din Capitală cer majorarea prețului pentru o călătorie cu microbuzul până la 10 lei

Companiile de transport care prestează servicii de transportare a pasagerilor în Capitală cer ca prețul unui bilet de călătorie cu microbuzul să fie majorat. În acest sens, în data de 13 ianuarie, companiile de transport au depus o cerere de ajustare a tarifului pentru serviciile de...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 17 Ianuarie 2020, ora: 11:47

Republica Moldovenească a Întregii Moldove!

Republica Moldovenească a Întregii Moldove!

Mai multe state din lume şi-au delimitat perioadele istorice prin numerotarea lor. Astfel, avem cinci republici franceze, trei poloneze, trei greceşti şi tocmai şase sud-coreene. În ordine similară, avem trei Reich-uri germane (deşi primul s-a numit Sfântul Imperiul Roman),...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 11:37

ULTIMA ORĂ /// UNIONIȘTII intră în luptă - Vlad Țurcanu este candidatul PUN pentru alegerile parlamentare noi desfășurate la Hâncești / VIDEO

ULTIMA ORĂ /// UNIONIȘTII intră în luptă - Vlad Țurcanu este candidatul PUN pentru alegerile parlamentare noi desfășurate la Hâncești / VIDEO

Partidul Unității Naționale și-a prezentat candidatul la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova, la alegerile parlamentare noi desfășurate în circumscripția 38, Hâncești. Este vorba despre Vlad Țurcanu, prim-vicepreședintele partidului, informează...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 11:29

Mamele din Orhei continuă să primească 7 și 10 mii de lei datorită lui Șor

Mamele din Orhei continuă să primească 7 și 10 mii de lei datorită lui Șor

Încă 54 de tinere familii din municipiul Orhei au primit vineri, 17 ianuarie, alocațiile suplimentare la nașterea copiilor, în cadrul programului „Capitalul matern”, lansat în anul 2015 de fostul primar al localității, Ilan Șor. Datorită acestui proiect, dar și a altor programe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 09:57

Tănase, despre eliberarea lui Filat: Sandu și Dodon s-au grăbit cu acuzațiile

Tănase, despre eliberarea lui Filat: Sandu și Dodon s-au grăbit cu acuzațiile

Vlad Filat nu a făcut nimic altceva decât să utilizeze prevederile legale pentru a-i fi redus termenul de detenție, iar eliberarea sa nu are în spate niciun fel de teorie a conspirației, în pofida acuzațiilor reciproce pe care și le-au adus Maia Sandu și Igor Dodon....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 09:47

PROGNOZA METEO PE 7 ZILE - FOTO

PROGNOZA METEO PE 7 ZILE - FOTO

 Vin gerurile! Meteorologii anunță pentru sfârșitul de săptămână temperaturi nițel mai scăzute decât în zilele anterioare. Totuși, acestea rămân a fi anormal de ridicate pentru această perioadă a anului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 09:15

HOROSCOP 17 IANUARIE 2020. Previziuni toate zodiile

HOROSCOP 17 IANUARIE 2020. Previziuni toate zodiile

HOROSCOP 17 ianuarie 2020. Iată ce vă rezervă astrele, în funcție de zodie, pentru ziua de vineri, 17 ianuarie 2020.  Berbec  Se apropie weekend-ul și ești cuprins de romantism. Îți îndrepți toată atenția către partenerul de viață. Un incident recent...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 09:13

Reacția fostului prieten al lui Dodon, acuzat că ar fi publicat pozele din vacanțele de lux: Dacă rămâne președinte, RENUNȚ la cetățenia R. Moldova

Reacția fostului prieten al lui Dodon, acuzat că ar fi publicat pozele din vacanțele de lux: Dacă rămâne președinte, RENUNȚ la cetățenia R. Moldova

Igor Grigoriev, fostul coleg de facultate al lui Igor Dodon, pe care șeful statului l-a acuzat că ar fi pus la dispoziția presei pozele pe care președintele le-a făcut în vacanțele sale de lux, a anunțat că nu are nicio legătură cu asta și că a părăsit Republica Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 09:08

DEZASTRU FĂCUT DE UN ȘOFER BEAT. Și-a băgat prietenii în spital/ VIDEO

DEZASTRU FĂCUT DE UN ȘOFER BEAT. Și-a băgat prietenii în spital/ VIDEO

Accident de groază în capitală. Doi tineri au ajuns la spital după ce mașina în care se aflau ca pasageri s-a izbit violent într-un copac. La volan se afla prietenul victimelor, un tânăr de 21 de ani, în stare avansată de ebrietate

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 09:02

Tânărul, împușcat de un carabinier, la Bălți, petrecut pe ultimul drum - VIDEO

Tânărul, împușcat de un carabinier, la Bălți, petrecut pe ultimul drum - VIDEO

Tânărul de 23 de ani, omorât la Bălți în Ajun de Sfântul Vasile a fost petrecut azi pe ultimul drum. Să-și ia rămas bun de la Simion Botnari au venit nu doar rudele și prietenii, dar și consătenii, care sunt solidari cu tragedia familiei Botnari din satul...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)