Spectacole

Teatrul „Veniamin Apostol” a debutat cu dreptul

Seara a început cu proiecţia unui interviu al regretatului regizor, actor şi profesor Veniamin Apostol. Maestrul spunea în acel interviu că are mare încredere în tineri, pentru că ei totdeauna îşi doresc ceva mai mult şi tind spre a-şi realiza dorinţele… Directorul teatrului, Petre Popa, emoţionat că şi-a văzut visul împlinit, le-a mulţumit celor care au contribuit la apariţia teatrului. Apoi, spectatorii au fost invitaţi să vizioneze spectacolul de debut al noului teatru.

Piesa, jucată de actorii de la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu”, contractaţi pentru colaborare pe un termen de doi ani, a captat atenţia publicului de la bun început. Momentele culminante au fost întrerupte de aplauzele spectatorilor. Mulţi dintre ei au fost de părerea că în fiecare sat există câte un Teofil Augustinovici (Vitalie Rusu) şi câte un Nae (Petru Oistric), câte o Margaretă Aurelievna (Angela Ciobanu), câte o Magdă (Margareta Pântea) etc. O bună parte dintre actori, precum şi scriitorul Dumitru Matcovschi, sunt de baştină din fostul judeţ Soroca: Andrei Sochircă, artist emerit, Vitalie Rusu, artist al poporului, Angela Ciobanu, artistă emerită. Petre Popa a menţionat că şi-a dorit mult ca pe scena teatrului să evolueze actori din Soroca şi, pe măsura posibilităţilor, să fie montate piesele scriitorilor din zonă. Se pare că regizorul Alexandru Cozub (care a accentuat faptul că, odată cu deschiderea unui teatru într-un centru raional, lucrurile iau o turnură bună în ţara noastră) a găsit cheia spre publicul sorocean.

Întrucât sediul viitorului teatru se află în reparaţie, spectacolul a avut loc în sala Palatului de cultură din oraş. Trupa teatrului urmează să fie formată din tineri talentaţi din Soroca, pe care s-au angajat să-i pregătească pentru scenă actorii Teatrului Naţional. Apariţia teatrului din Soroca a fost salutată nu doar de soroceni, acesta fiind un eveniment important în viaţa culturală a republicii. Sperăm că debutul Teatrului de la Soroca, făcut cu dreptul, va aduce după sine multe alte spectacole ce vor deschide inimile oamenilor spre frumos.

Tatiana Zabulica

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *