Astăzi 21 Noiembrie 2019, Joi - Ultima actualizare la ora 10:22
Abonamente

Social 18 Iunie 2012, ora 06:30    Din editia print

TEHNOLOGII: Tezele ASEM-iştilor trecute prin detectorul de plagiat

Marime Font

Foto: Două camioane pline cu teze - atât a adunat ASEM-ul în 20 de ani.

Premieră anti-plagiat la ASEM. Un soft care testează în câteva minute tezele studenţilor la plagiat face revoluţie printre absolvenţi. 

Doctorandul Constantin Sclifos este preocupat de problema furtului intelectual şi a securităţii informaţionale la cea căreia îi place să se numească „Cea mai prestigioasă instituţie de învăţământ economic din Moldova”, ASEM. Acum softul este în fază finală de testare, iar după adoptarea de către Senat a regulamentului şi mecanismelor de aplicare, din 2013 instituţia promite să pună capăt „industriei” lucrărilor de licenţă cumpărate de absolvenţii de facultate.

Cum funcţionează detectorul şi ce a demonstrat la nivel intern

„Anul trecut, softul a fost testat la o singură facultate: Cibernetică, Statistică şi Informatică Economică. Întrucât temele aici sunt mai personalizate, cea mai mare coincidenţă depistată între teze a fost de 16%. Anul acesta, experimentul s-a extins şi asupra tezelor de masterat, dar şi a celor de licenţă în toată Academia”, spune tânărul care a elaborat programul.

Procedura e simplă: în baza de date la care au acces doar persoane numărate au fost introduse tezele susţinute de către absolvenţi în ultimii trei ani.Alina Pâslaru, absolventa EGD, ASEM: „Ei” i-am dedicat toate nopţile nedormite, pierdute cu stresul pe umeri… în sfârşit, e gata.. Teza mea de licenţă”

Programul identifică rapid pasajele copiate, le înserează cu roşu şi arată ponderea acestora în totalul lucrării, de asemenea, arată şi de la cine a copiat autorul, „uitând” să indice sursa.

„Verificarea tezelor din anul acesta a arătat şi coincidenţe de 100%, dar si de 40-50%. Sistemul nu este încă „un judecător”, este mai degrabă un instrument pe care îl pot folosi şefii de catedre, comisiile de examinare şi rectoratul pentru a depista mai uşor acţiunile de furt intelectual şi a demonstra asta la nivel intern, deocamdată”, spune Constantin Sclifos, menţionând că primul rezultat - cel psihologic, de avertizare a studenţilor - s-a produs deja.

Studenţii au început să-şi facă griji

Alina Pâslaru, studenta care îşi va susţine teza de licenţă în domeniul finanţelor publice zilele acestea, spune că la capitolul practic a muncit de sine stătător. Şi la cel teoretic nu s-a inspirat, pentru că nici nu prea e de unde. Dar, oricum, îşi face griji pentru ceea ce va arăta detectorul de plagiat.

Un alt student, la Relaţii Economice Internaţionale, se arată mai îngrijorat: „Temele de la REI sunt mai generale, nu poţi născoci prea multe noutăţi la chestiuni care sunt bătute în cuie. Ar fi bine ca, înainte de a prezenta profesorului materialul lucrat, să putem singuri verifica prin programul cela dacă a mai spus cineva ca noi”.


Constantin Sclifos, inginer-programator, coordonatorul programului anti-plagiat, implementat la ASEM. Acum câţiva ani, doi doctoranzi americani au luat Marele premiu la un concurs internaţional pentru un program anti-plagiat. Cu adaptarea lui la condiţiile moldoveneşti, tânărul speră să-şi susţină cu brio teza de doctor în acelaşi domeniu

Urmează ca odată cu definitivarea programului, care va depista şi „inspiraţiile fără trimitere la sursă din reţeaua globală”, să fie elaborat un regulament special, dar şi mecanismul de aplicare, aşa cum se întâmplă, de exemplu, la Şcoala Economică Superioară din Moscova din 2004, iar la universităţile din România din 2006.

Încercările de plagiat cad sub incidenţa Codului de Etică

Pentru moment, încercările de plagiat şi copiere cad sub incidenţa pedepselor prevăzute de Codul de Etică al ASEM, cu ale cărui prevederi este informat, sub semnătură, fiecare student.
Rugată să comenteze starea de fapt, Comisia de Etică a instituţiei ne vorbeşte doar despre un caz de rezonanţă, cel al studentului Ion Moscovciuc, care în 2009 a primit nota 2 la teza de licenţă, pe motiv că aceasta ar fi fost plagiată. Studentul nu recunoaşte faptul şi se judecă cu ASEM-ul timp de doi ani.

„Scopul programului este de a pune capăt „industriei” lucrărilor de licenţă cumpărate de absolvenţii de facultate dar şi, de ce nu, a elimina fenomenul plagiatului în lucrările profesorilor universitari. Or, studenţii moldoveni se plâng, atunci când merg să continue studiile peste hotare, că aici li s-au admis plagierile şi lucrările de proastă calitate, iar acolo s-au trezit în faţa unor reguli foarte clare şi dure, cu care nu sunt obişnuiţi. În 2013 cred că vom avea nişte reguli foarte serioase şi noi”, spune rectorul ASEM, Grigore Belostecinic.

Din 2013, toate lucrările de licenţă vor fi supuse acestui test

Rectorul mai spune că, din 2013, toate lucrările de licenţă, de masterat sau tezele de doctorat vor fi supuse testului plagiatului, după care cei prinşi că au plagiat vor fi sancţionaţi. „Studenţii care prezintă lucrări plagiate riscă să fie exmatriculaţi sau să fie daţi afară de la examene, conform regulamentului pe care îl vom aproba la ultima şedinţă a senatului din 2012. Când vorbim de lucrări de doctorat, lucrurile se nuanţează: autorul lor primeşte şi prezintă diploma de doctor la un for superior, iar la CNAA există deja un program anti-plagiere, care verifică până şi traducerile la temă. Aşa că noi, în cazul în care sunt dascălii noştri, nu putem decât să îi trecem prin Comisia de Etică care îi va mustra”.

Liuba Lupaşco,  pentru TIMPUL

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 21 Noiembrie 2019, ora: 10:22

Kozak: Datoria istorică a MoldovaGaz ar putea fi INCLUSĂ în tariful achitat către GAZPROM

Kozak: Datoria istorică a MoldovaGaz ar putea fi INCLUSĂ în tariful achitat către GAZPROM

Întrebat de jurnalişti dacă a discutat miercuri cu partea moldovenească problema datoriilor pentru gazele ruseşti, Kozak a răspunc afirmativ şi că actualul contract de livrare a gazelor va fi prelungit în condiţiile existente. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2019, ora: 10:20

Igor Dodon: „Plahotniuc se poate întoarce în ţară doar în cătuşe”

Igor Dodon: „Plahotniuc se poate întoarce în ţară doar în cătuşe”

Președintele Igor Dodon susține că își dorește ca fostul lider PD, Vladimir Plahotniuc, să se întoarcă în Republica Moldova cât mai curând, întrucât revenirea ar fi „în cătușe”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2019, ora: 08:48

Ambasadorul Poloniei în R. Moldova: Armata sovietică, după ce a venit în 1944-1945, în Polonia, a uitat să meargă înapoi acasă

Ambasadorul Poloniei în R. Moldova: Armata sovietică, după ce a venit în 1944-1945, în Polonia, a uitat să meargă înapoi acasă

Ambasadorul Poloniei la Chișinău, Bartłomiej Zdaniuk, a povestit în cadrul emisiunii „Alternativa Europeană” despre consolidarea statului polonez și despre calea europeană a Poloniei. Excelența sa a vorbit inclusiv despre istoria tristă a Poloniei, dar și despre...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2019, ora: 08:05

Brînzan despre rezultatele premierului Chicu la Moscova: „O invenție totală”

Brînzan despre rezultatele premierului Chicu la Moscova: „O invenție totală”

Creditul de 500 de milioane de dolari, contractat de Federația Rusă pentru pentru proiecte infrastructurale de anvergură în țara noastră este o invenţie totală. Declarația a fost făcută de fostul ministru al Ecnomiei, Vadim Brânzan în cadrul emisiunii „Politica” de la TV8. Mai...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2019, ora: 07:59

Generalul Hodges: Marea Neagră – locul PROBABIL unde va începe războiul NATO cu Rusia

Generalul Hodges: Marea Neagră – locul PROBABIL unde va începe războiul NATO cu Rusia

Europa ar trebui să devină mai interesată de securitatea Georgiei şi a Ucrainei, ţări riverane Mării Negre, susţine generalul (r) american Ben Hodges, care între 2014 şi 2017 a fost comandant al Forţelor terestre americane în Europa (USAREUR), subliniind că viitorul summit...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2019, ora: 07:45

Cașu: Dodon i-a transmis primarului de Hîncești să revină în Parlament. Cum comentează Botnari

Cașu: Dodon i-a transmis primarului de Hîncești să revină în Parlament. Cum comentează Botnari

Președintele Igor Dodon i-ar fi transmis lui Alexandru Botnari, primarul ales al orașului Hîncești în urma alegerilor locale din 3 noiembrie, să revină în Parlament, întrucât altfel ar fi fost provocate alegeri în circumscripția parlamentară pe care...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2019, ora: 07:25

Nezavisimaia Gazeta: ​Rusia și Republica Belarus sunt în pragul DIVORȚULUI

Nezavisimaia Gazeta: ​Rusia și Republica Belarus sunt în pragul DIVORȚULUI

La Moscova a avut loc ședința Consiliului de Miniștri al Statului Unional. Pe ordinea de zi a figurat discutarea planurilor privind aprofundarea integrării. Deocamdată "în ceea ce privește o serie de 'foi de drum' problemele sunt nesoluționate", recunoaște partea...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 21 Noiembrie 2019, ora: 07:01

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 21 NOIEMBRIE 2019. FECIOARELE SE PUN ÎN VALOARE

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 21 NOIEMBRIE 2019. FECIOARELE SE PUN ÎN VALOARE

Horoscopul zilei de 21 noiembrie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 21 noiembrie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 21...

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 21 Noiembrie 2019, ora: 00:15

Top 10 cele mai faimoase ASASINATE

Top 10 cele mai faimoase ASASINATE Foto: nato.int/Gavrilo Princip, în timpul arestării sale pentru uciderea arhiducelui Franz Ferdinand

Încă de pe timpul regelui Eglon, care a fost înjunghiat în anul 1200 î.Hr., liderii mondiali au fost asasinaţi din diferite motive: de la faptul că erau consideraţi a fi o ameninţare pentru alţi lideri până la viziunile lor politice. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2019, ora: 17:32

Vlad Plahotniuc, surprins din nou în Miami? O poză în care ar apărea fostul lider PD a ajuns în presă

Vlad Plahotniuc, surprins din nou în Miami? O poză în care ar apărea fostul lider PD a ajuns în presă

O fotografie cu fostul lider PD în Miami a ajuns la ProTV.md Imaginea le-ar fi fost transmisă de un vizitator al site-ului pe adresa redacției. Autorul fotografiei nu a oferit mai multe detalii, spunând doar că bărbatul care apare în imagini este Vlad Plahotniuc și că poza...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2019, ora: 16:45

Păstrav la cuptor. 10 rețete delicioase pentru zilele din post cu dezlegare la pește

Păstrav la cuptor. 10 rețete delicioase pentru zilele din post cu dezlegare la pește

Pastrav la cuptor? O propunere interesanta, nu-i asa?! Mai ales pentru zilelele din post in care este dezlegare la peste.   Păstrav la cuptor # Rețeta 1 Ingrediente Pastrav la cuptor pastrav – 3 buc morcov – 2-3 buc ceapa – 1 buc patrunjel – 2-3 legaturi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2019, ora: 16:35

Orez basmati versus orez obișnuit: află care sortiment este mai sănătos

Orez basmati versus orez obișnuit: află care sortiment este mai sănătos

Exista doua categorii de oameni: cei pentru care orezul e doar orez si cei pentru care exista multe sortimente din aceasta cereala, fiecare cu gustul si proprietatile ei. Acestia din urma pot aprecia cu adevarat diferitele calitati ale tipurilor de orez si sunt doritori sa incerce toate...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2019, ora: 16:25

Venus în Scorpion. Cinci zodii se luptă să își recâștige dragostea

Venus în Scorpion. Cinci zodii se luptă să își recâștige dragostea

În astrologie, Venus este cea mai frumoasă planetă dintre toate. Ca și zeița de la care-i vine numele, stăpânește lucrurile după care toți oamenii se dau în vânt: iubire, frumusețe, plăcere și bani. În ultimele săptămâni, Venus a fost în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2019, ora: 15:13

Casa în care s-a născut Adolf Hitler va deveni secţie de poliţie

Casa în care s-a născut Adolf Hitler va deveni secţie de poliţie

Casa din Braunau în care s-a născut Adolf Hitler va fi transformată în secţie de poliţie, a anunţat marţi ministerul austriac de interne după mai mulţi ani de litigii cu familia care era proprietara imobilului, informează AFP. Intenţia guvernului austriac este să...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2019, ora: 14:58

Ludovic Orban va avea întrevederi, la Zagreb, cu Ursula von der Leyen, Angela Merkel și Donald Tusk

Ludovic Orban va avea întrevederi, la Zagreb, cu Ursula von der Leyen, Angela Merkel și Donald Tusk

Președintele Klaus Iohannis și premierul Ludovic Orban se află miercuri și joi la Zagreb, unde are loc Congresul Partidului Popular European (PPE). Premierul urmează să aibă întrevederi cu Ursula von der Leyen, președintele ales al Comisiei Europene, cu Donald Tusk, președintele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2019, ora: 13:55

Culturistul rus denumit "Popeye" a fost operat pentru reducerea brațelor, după ce substanța injectată i-a pus viața în pericol

Culturistul rus denumit "Popeye" a fost operat pentru reducerea brațelor, după ce substanța injectată i-a pus viața în pericol

Un culturist rus denumit "Popeye", din cauza bicepșilor disproporționați obținuți prin injectarea cu o gelatină de petrol, a recurs la o operație pentru a reveni la normal, după ce substanța i-a pus viața în pericol. Kirill Tereshin, în vârstă de 23 de...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)