Internațional

Tensiunile cresc în Europa. Grecia cumpără 18 avioane de luptă

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a anunțat sâmbătă un ”important” program de cumpărare de arme, inclusiv 18 avioane de luptă de fabricație franceză Rafale, în fața tensiunilor în creștere cu Turcia în estul Mediteranei, unde Atena are sprijinul afișat și susținut al Parisului, relatează AFP.

Mitsotakis a precizat că Grecia urma să procure, pe lângă cele 18 avioane Rafale, patru fregate și patru elicoptere navale, să recruteze 15.000 de soldați suplimentari și să-și finanțeze în continuare industria de apărare.
Programul include, de asemenea, renovarea a patru fregate și achiziționarea de arme antitanc, torpile și rachete, a adăugat el.

"A sosit timpul să ne întărim forțele armate (…) Acesta este un program important care va forma un scut național", a spus prim-ministrul într-un discurs în Salonic, în nordul Greciei.

El a asigurat că acest program ar trebui să permită crearea a mii de locuri de muncă.

Mai multe detalii despre costul programului și originea armamentului vor fi anunțate duminică într-o conferință de presă, a declarat pentru AFP o sursă guvernamentală.

Ministrul francez al forțelor armate, Florence Parly, într-un comunicat de presă a salutat alegerea Greciei de a achiziționa 18 avioane Rafale: „Această alegere (…) întărește legătura dintre forțele armate grecești și franceze și va permite „intensifică cooperarea lor operațională și strategică”.

„Franța își continuă acțiunea în favoarea unei Europe a apărării mai puternice, mai autonome și unite, în conformitate cu orientările strategice” ale președintelui Emmanuel Macron, se adaugă în declarație.

La rândul său, CEO-ul Dassault Aviation, Eric Trappier, s-a declarat încântat „de acest anunț care întărește relația excepțională pe care am avut-o cu Grecia de aproape jumătate de secol”.

Tensiunile dintre Turcia și Grecia, ambele membre ale NATO, au crescut din cauza depozitelor de hidrocarburi din estul Mediteranei, într-o zonă pe care Atena o consideră sub suveranitatea sa.

Mitostakis a acuzat sâmbătă Turcia că „amenință” frontierele estice ale Europei și „pune în pericol” securitatea regională.

„Avem nevoie de un dialog, dar nu și atunci când are loc cu arma la tâmplă”, a adăugat el.

Tensiunile dintre cele două țări au crescut când Turcia a trimis pe 10 august o navă de prospecțiune seismică însoțită de nave de război în apele revendicate de Grecia, determinând Atena să lanseze manevre navale , cu sprijinul Franței în special.

"Nu căutaţi ceartă cu poporul turc, nu căutaţi ceartă cu Turcia", a lansat Erdogan într-un discurs televizat la Istanbul, referindu-se la critici severe formulate de Macron la adresa Ankarei în cadrul conflictului între Turcia şi Grecia cu privire la prospectarea petrolului în Mediterana.

Emmanuel Macron şi şase omologi ai săi din sudul UE au cerut joi Turciei să înceteze politica sa de "confruntare" în Mediterana orientală şi au ameninţat cu sancţiuni europene dacă Ankara continuă să conteste drepturile Greciei şi Ciprului de explorare a gazelor în zonă.

Macron a apreciat de asemenea că guvernul turc "are astăzi un comportament inacceptabil" şi trebuie "să-şi clarifice intenţiile".

Erdogan a cerut sâmbătă Greciei "să stea departe" de acţiunile "greşite" susţinute de ţări precum Franţa în estul Mediteranei. Franţa şi-a intensificat prezenţa militară în această zonă luna trecută.
"Dle Macron, nu aţi terminat să aveţi probleme cu mine!", i-a transmis preşedintele turc, atacându-l pentru prima dată direct şi spunându-i după nume omologului său francez.
Erdogan l-a acuzat de "lipsă de cunoştinţe istorice" şi a apreciat că Franţa "nu poate să dea lecţii de umanitate" Turciei din cauza trecutului său colonial în Algeria şi a rolului său în genocidul din 1994 în Rwanda.
Turcia revendică dreptul de a exploata zăcăminte de hidrocarburi într-o zonă maritimă pe care Atena o consideră ca fiind sub suveranitatea sa. În ultimele săptămâni, cele două ţări şi-au arătat muşchii prin declaraţii belicoase, manevre militare şi trimiterea de nave în zonă.
Franţa şi-a arătat clar sprijinul pentru Grecia prin desfăşurarea de nave de război şi a unor avioane de luptă în regiune, o iniţiativă denunţată virulent de către preşedintele turc, potrivit AFP.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *