Actualitate

Teodorovici: Creşterea economică de anul viitor va fi de peste 5%; PIB-ul României a crescut cu 34% faţă de 2016

"Creşterea economică de anul viitor va fi 5 şi ceva. Trebuie să fie, pentru că potenţial există foarte, foarte mare, dar vor fi foarte multe măsuri pe care o să le propunem în acest an şi pe zona economică şi pe evaziune şi pe tot. Anul acesta am mers pe o creştere economică de 5,5%. (…) PIB-ul României este de 1.031 de miliarde de lei şi a crescut cu 34% faţă de 2016", a spus Teodorovici, întrebat care va fi creşterea economică de anul viitor.

Comisia Europeană a revizuit, pe 10 iulie, în sus, la 4%, estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an, în condiţiile în care, în luna mai, Executivul comunitar indica un avans al Produsului Intern Brut de 3,3%.

Pentru anul viitor, CE estimează o uşoară atenuare a avansului economiei româneşti, la 3,7% faţă de 2019, potrivit previziunilor economice de vară. În mai, Executivul comunitar previziona o expansiune de 3,1% a produsului intern brut în 2020.

Potrivit Programului de convergenţă 2019 – 2022 publicat de Ministerul Finanţelor, pentru anul 2019 este estimată o creştere economică de 5,5% fiind rezultatul unei contribuţii pozitive a cererii interne (6,1 puncte procentuale) şi a unui aport uşor negativ al exportului net (-0,6 puncte procentuale). Pentru 2020, prognoza de creştere este de 5,7%.

La începutul lunii aprilie, Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în scădere la 3,1%, de la 3,4%, estimările privind evoluţia economiei româneşti în 2019, iar Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare estima pe 8 mai că economia românească ar urma să înregistreze anul acesta o creştere de 3,2%, faţă de un avans de 3,6% previzionat în noiembrie.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *