Internațional

Terapie de şoc în Caucaz. Moneda azeră afişează astăzi un curs depreciat cu 50%

„Potrivit deciziei, rata de schimb a mănatului va fi formată, în primul rând, în conformitate cu determinările fundamentale ale cererii şi ofertei de pe piaţă valutară, iar participarea Băncii Centrale pe piaţă valutară va fi în conformitate cu acest regim” – a anunţat banca.

Banca Centrală a explicat decizia prin excesului de oferta pe piaţă de energie şi slăbirea creşterii economice în ţările care sunt mari consumatoare de petrol. Toate aceste procese au avut un impact asupra economiei din Azerbaidjan, care este strâns integrată în economia globală. „S-a redus drastic excedentul comercial şi veniturile în valută din alte surse”, a declarat Banca Centrală.

Instituţia a reamintit că, în februarie 2015, a fost efectuată o denominare a mănatului, cursul de schimb al monedei naţionale a Azerbaidjanului fiind adaptat la un preţ al petrolului de $ 50-55.

Cu toate acestea, arată banca, la sfârşitul lunii iulie a acestui an, scăderea preţurilor la petrol s-a accelerat din nou, crescând semnificativ presiunea asupra cursului de schimb al mănatului. „În ultimele luni, pe fondul volatilităţii crescute, monedele naţionale ale ţărilor partenere s-au depreciat cu mai mult de 100% faţă de începutul anului 2014. Condiţiile apărute au făcut necesară adaptarea pieţei valutare şi a cursului de schimb al mănatului la noul preţ al petrolului”, a concluzionat Banca Centrală a Azerbaidjanului.

În acest sens, rata de schimb oficial al dolarului SUA în Azerbaidjan a crescut faţă de 18 decembrie cu 47,63% – la 1,55 mănat. Moneda euro a crescut cu 47,88% – până la 1,685 mănat.

sursa: paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *