Astăzi 25 Septembrie 2018, Marţi - Ultima actualizare la ora 07:40
Abonamente

Atitudini 18 August 2014, ora 07:00    Din editia print

Marime Font

Terasa pietonală

De ceva timp ni se tot promite că vom avea o stradă pietonală în toată regula, e vorba de strada Alexandru Diordiță din Chișinău. Ca să fim sinceri, Chișinăul chiar are nevoie de o stradă pietonală.  

 
 
 

Mai mult, capitala are nevoie și de trotuare pietonale, pentru că trotuarele s-au transformat în parcări și locuri pentru gherete. Chișinăuienii ar avea nevoie și de pasaje subterane pietonale, însă acestea au fost transformate demult în mici replici de piață centrală. Replicile sunt închise noaptea, ca nu cumva să dispară sculele cizmarilor, care activează în aceste pasaje, sau brelocurile din buticurile de suvenire.

Pietonul este cel mai discriminat cetățean din orașul nostru, iar faptul că vom avea o stradă pietonală ne-a bucurat oricum, chiar dacă lucrările s-au întins pentru o perioadă nedeterminată de timp. Ne gândeam că în sfârșit vor avea și pietonii chișinăuieni o stradă a lor, stradă pe care nu ar fi deranjați de automobile, gherete ș.a.m.d. Cu ceva timp în urmă primăria ne-a promis că strada pietonală va fi finisată de Ziua Orașului. Până a fi finisată însă, strada noastră pietonală se transformă într-un bazar în toată firea. Pe lângă barurile din jur, am observat că a apărut și o sală de ceremonii. Un lux mai mare decât o nuntă, cumătrie sau praznic pe strada pietonală nu poate să existe. În fine, nunțile și ceremoniile nu se țin chiar în fiecare zi, și există speranța că pietonala va fi totuși una normală.Zilele trecute însă, pietonala și-a arătat toată splendoarea și europenitatea ei, și s-a transformat din stradă în terasă. Am observat metamorfoza pe 12 august, ziua meciului dintre Sevilla și Real pentru Super Cupa Europei. Niște deștepți au decis să-și amplaseze terasa chiar pe strada pietonală, spre bucuria iubitorilor de fotbal și bere. Îmi place și mie fotbalul cu bere, însă am impresia că amplasarea unei cârciumi în aer liber chiar pe pietonala nefinisată este un gest de-a dreptul penibil. Pietonala și-a pierdut farmecul înainte de a fi terminată.

Probabil, moldovenilor nu le place să se plimbe, moldovenii preferă să bea și să mănânce, adică să consume. Moldovenii nu se pot întâlni la o discuție în parc sau pe trotuar. Trebuie neapărat să se întâlnească într-un local și să consume măcar o bere sau o cafea. Așa că o stradă pentru primblări și discuții nu ne prea interesează. Mai vrem un complex de agrement cu buticuri, baruri și magazine. Cred că nici nu mai are rost să finisăm strada pietonală, mai bine o transformăm imediat în terasă. Ar fi bine să apară și o farmacie acolo. Nu că am duce lipsă de terase și farmacii, avem atât de multe, încât ai impresia că tot ce facem se limitează la mâncat, băut și lecuit. Totuși, unora dintre noi le-ar plăcea să mai avem și locuri frumoase în care ne-am putea plimba; spații eliberate de consum, care ar aduce acestui oraș grăbit și mutilat un alt suflu; spații verzi pe care am putea sta întinși pe iarbă. Doar că, în Moldova până și statul pe iarbă este ilegal. Decât să ne plimbăm pe pietonale și să ne odihnim pe iarbă verde, mai bine stăm la terase și consumăm bere.

Spunea cineva că poți scoate moldoveanul din sat, însă nu poți scoate satul din moldovean. S-ar părea că suntem deja în Europa, însă ceva ne șoptește că nu e chiar așa. Bunul simț ne spune că suntem doar niște țărani neciopliți, deprinși să ne înconjurăm cu garduri și să ne petrecem timpul liber pe la terase.

Un articol de: Marin Basarab
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Septembrie 2018, ora: 13:44 de Ana Marchitan

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă Din editia print

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă

Rușii consideră că nu e timpul potrivit pentru acordarea autocefaliei Bisericii de la Kiev, în timp ce ucrainenii dau asigurări că numai așa se va face dreptate

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Septembrie 2018, ora: 15:40 de Ana Marchitan

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 14 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Vestirea patimilor și a învierii

„Pe când străbăteau Galileea, Iisus le-a spus: Fiul Omului va să fie dat în mâinile oamenilor. Şi-L vor omorî, dar a treia zi va învia. Şi ei s-au întristat foarte!” (Matei 17; 22-23)

() Citeşte tot articolul