Actualitate

Testamentul lui Nicolae Corlateanu, discutat la Chisinau

Nicolae Corlateanu, patriarhul lingvisticii moldovenesti, a fost omagiat, la Universitatea de Stat din Moldova, in cadrul unei conferinte stiintifice cu genericul „Limba – atribut esential al identitatii nationale”. Manifestarea a fost dedicata implinirii a 95 de ani de la nasterea regretatului academician si a avut drept punct de plecare lansarea volumului „Nicolae Corlateanu. Testament. Cred in izbanda limbii romane”, editat la acest inceput de an de catre Casa Limbii Romane „Nichita Stanescu” din Chisinau.

„Textele adunate intre copertele acestei carti reflecta conceptia savantului despre soarta limbii romane literare la est de Prut, autorul oferind argumente concludente in favoarea denumirii corecte a limbii noastre, precum si referitoare la ameliorarea climatului lingvistic din R. Moldova”, scrie in prefata lucrarii directorul Casei Limbii Romane, Alexandru Bantos.
Profesorul Nicolae Matcas, ex-ministru al Stiintei si Invatamantului, a spus ca antologia despre Nicolae Corlateanu contine tot ceea ce savantul a acumulat pe parcursul intregii sale vieti, tot ce nu a putut sa spuna decat printre randuri.

Istoricul si criticul literar de la Husi Theodor Codreanu a marturisit ca pentru el „Testamentul” lui Corlateanu este egal cu cel al lui Mihai Eminescu si al lui Grigore Vieru, pentru ca toate se refera la destinul limbii romane. „Inca mai avem de invatat multe, pentru ca, dupa cum scrie Nicolae Corlateanu, problema limbii inca nu s-a rezolvat din punct de vedere istoric”, a mentionat Theodor Codreanu.
Ministrul Educatiei, Leonid Bujor, a declarat ca alianta aflata la guvernare are ultima sansa sa rezolve problema limbii si a promis ca politicienii nu vor ezita de aceasta data.

Info-Prim Neo

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *