Astăzi 1 Iunie 2020, Luni - Ultima actualizare la 31 Mai 2020
Abonamente

Actualitate 28 Martie 2020, ora 11:14

Testele rapide pentru COVID-19, orientative. Singurul test validat de OMS este testul RT-PCR

Marime Font

 

În ultimele zile s-a discutat intens despre utilitatea şi eficienţa testelor rapide pentru depistarea noului tip de coronavirus.

Din păcate, declaraţiile făcute în spaţiul public au creat şi mai multă confuzie în rândul populaţiei. Ba că sunt bune şi ar trebui testate cât mai multe persoane, ba că sunt inutile, nu merită efortul financiar şi logistic.

Loading...


Pentru a cunoaşte exact diferenţa între aceste teste rapide şi cele standard pentru depistarea COVID-19, am discutat cu dr. Valeriu Gheorghiţă, medic primar Boli Infecţioase la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila”.

„Testele rapide nu sunt încă validate de FDA”

CSÎD: Care este scopul testelor rapide pentru detectarea COVID-19 şi cât de eficiente sunt acestea?

Dr. Valeriu Gheorghiţă: Există două tipuri de teste rapide. Unul este cel serologic (se prelevă o picătură de sânge din deget, prin înţepare) şi oferă rezultatele în 20-30 de minute.

Acest test determină prezenţa anticorpilor specifici împotriva noului subtip de coronavirus (SARS-CoV-2), respectiv IgM şi IgG. Trebuie precizat însă că acest tip de test rapid nu oferă un diagnostic precoce, pentru că se pozitivează la 3-5 zile de la debutul clinic al bolii.

Cu alte cuvinte, în cazul unei persoane asimptomatice, care se află la mai mult de 3-5 zile de la debutul bolii, testul poate fi pozitiv. Practic, testul te ajută când iese pozitiv, pentru că are o specificitate înaltă. În cazul în care testul iese negativ la o persoană simptomatică, se recomandă repetarea testului la 5 zile, pentru a pune în evidenţă o seroconversie, adică trecere de la absenţa anticorpilor la prezenţa anticorpilor specifici noului tip de coronavirus.

CSÎD: Iar cel de-al doilea test rapid?

Dr. Valeriu Gheorghiţă: Acest al doilea tip de test rapid este cel care se face din exsudat nazo-faringian, oferă rezultate în 20-30 de minute şi are scopul de a identifica antigenul viral, fiind similar testelor rapide pentru gripă. Aceste teste rapide sunt mai eficiente decât cele de tip serologic, deoarece sunt utile atât pentru diagnosticul rapid, cât şi pentru diagnosticul precoce al infecţiei cu noul coronavirus.

Însă trebuie subliniat că ambele teste rapide menţionate sunt teste orientative, care nu sunt încă validate de FDA, autoritatea americană pentru aprobarea medicamentelor. Noi dispunem acum în România de teste rapide care identifică anticorpii, nu antigenii.

„Testul RT-PCR, singurul validat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii”

CSÎD: Care este metodologia de testare RT-PCR (Real Time Polymerase Chain Reaction)?

Dr. Valeriu Gheorghiţă: Testele de tip RT-PCR identifică amprenta genetică a virusului (genomul viral), adică ARN-ul. Sunt mai multe platforme de PCR, proba se poate preleva din secreţii respiratorii, exsudat nazo-farigian sau aspirat bronşic ori lavaj bronhoalveolar, la pacientul intubat orotraheal, la care nu avem diagnostic şi la care testul din exsudat a ieşit negativ.

CSÎD: În cât timp sunt obţinute rezultatele la acest test PCR?

Dr. Valeriu Gheorghiţă: Timpul de aşteptare variază, în funcţie de platforma folosită, de metodologie, de la 45 de minute până la 6 ore. Dacă vorbim de tehnici automatizate, rezultatele se obţin în 45 de minute, iar dacă e nevoie de pregătire anterioară, trebuie respectate anumite etape care trebuie făcute manual, rezultatele se obţin în aproximativ 6 ore.

Noi ne bazăm acum pe aceste teste PCR, care sunt standardul de aur în diagnosticarea COVID-19, singurele validate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Practic, pe baza lor, noi putem confirma cazurile şi putem spune când un pacient se negativează şi are criterii de externare.

CSÎD: Mai sunt şi alte tipuri de teste?

Dr. Valeriu Gheorghiţă: Mai sunt teste prelevate din materiile fecale. Acestea au scopul monitorizării eliminării virusului prin materii fecale şi se fac ca o completare la exsudatul nazo-faringian, dar nu sunt indicate de rutină, se fac momentan doar pentru cercetare.

În viitor vor fi utile şi testele serologice ELISA, care se fac din sânge şi ne vor ajuta să vedem câţi oameni au trecut prin infecţia cu noul tip de coronavirus, ca să ne facem o idee vizavi de prevalenţa bolii la nivel populaţional.

Algoritmul de testare pentru COVID-19 a fost modificat

Potrivit unui document publicat recent pe site-ul Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP), strategia de testare în România pentru COVID-19 trebuie să se axeze pe detectarea rapidă a cazurilor de infecţie cu noul tip de coronavirus SARS-CoV-2 şi pe obţinerea de dovezi de transmitere comunitară nedetectată.

Aceste recomandări au la bază documentul elaborat de Comisia Europeană, pe baza sfatului ştiinţific oferit de Centrul European de Control al Bolilor (ECDC).
În acest moment, România se află în stadiu pre-epidemic, înregistrându-se cazuri de import şi cazuri de transmitere locală restrânsă, neexistând încă dovezi de transmitere intracomunitară susţinută.

Prin urmare, vor avea prioritate la testare persoanele simptomatice care au fost în străinătate, contacţi apropiaţi simptomatici ai cazurilor confirmate, personal medico-sanitar (inclusiv asimptomatic) contact apropiat cu caz confirmat, cazuri de infecţie respiratorie acută severă care au fost testate negativ pentru gripă, din toate categoriile de vârstă şi din toate spitalele, şi persoane instituţionalizate simptomatice.

Testarea se face DOAR la recomandarea medicului, atât în sistemul public, cât şi în cel privat de sănătate.

Pe de altă parte, nu vor fi testaţi contacţii asimptomatici ai cazurilor confirmate, alţii decât personalul medico-sanitar, şi persoanele asimptomatice care vin din străinătate. În cazul acestor categorii, vor fi făcute teste dacă apar simptome în decurs de 14 zile.

În cazul în care testele sunt pozitive, persoanele cu COVID-19 vor fi internate cu izolare în spital. Pentru externare, este nevoie de două teste negative făcute la un interval de 24 de ore, din momentul în care medicul curant consideră că evoluţia pacientului permite externarea.

Conform autorităţilor, în acest moment numărul de teste disponibile în cele 11 centre de testare de la nivel naţional este de 8.612. De asemenea, capacitatea de testare este de 1.100-1.200 de teste/zi şi se lucrează pentru a extinde această capacitate.

https://www.csid.ro 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Sănătate 30 Mai 2020, ora: 13:59

Dieta de URGENȚĂ / Cum slăbești accelerat și eficient- Programul pe zile

Dieta de URGENȚĂ / Cum slăbești accelerat și eficient- Programul pe zile

Dieta de urgenta este aliata oricarei femei care isi doreste sa dea jos rapid cateva kilograme, fara prea mari batai de cap. Asa ca, daca si tu ai un eveniment important care se apropie si trebuie sa porti o anumita rochie, nu mai sta pe ganduri.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 30 Mai 2020, ora: 13:55

Alimente şi medicamente pe care să nu le combini niciodată!

Alimente şi medicamente pe care să nu le combini niciodată!

Este cunoscut faptul că anumite combinaţii de medicamente pot anula efectul acestora sau devin chiar periculoase pentru organism. Dar există şi alimente care interacţionează negativ cu unele tratamente medicamentoase, de aceea este important să citiţi cu atenţie prospectele şi să...

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 30 Mai 2020, ora: 12:18

Protestele masive din SUA fac prima victimă - un tânăr de 19 ani din Detroit a fost împușcat mortal

Protestele masive din SUA fac prima victimă - un tânăr de 19 ani din Detroit a fost împușcat mortal

Protestele masive care au cutremurat Statele Unite în ultimele zile au făcut și prima victimă – un tânăr de 19 din Detroit a fost ucis după ce au fost trase focuri de armă într-un grup de protestatari, vineri seară, a anunțat departamentul de poliție al orașului...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 30 Mai 2020, ora: 10:43

„VEȘTI BUNE” de la guvernărea Dodon&Chicu - Salariul mediu lunar în R. Moldova este în SCĂDERE iar prețurile sunt în CREȘTERE (STATISTICI OFICIALE)

„VEȘTI BUNE” de la guvernărea Dodon&Chicu - Salariul mediu lunar în R. Moldova este în SCĂDERE iar prețurile sunt în CREȘTERE (STATISTICI OFICIALE)

În primul trimestrul al anului 2020, câștigul salarial mediu lunar nominal brut a fost de 7633,9 lei - în scădere cu 2,3% față de trimestrul patru al anului trecut. Datele au fost publicate de Biroul Național de Statistică (BNS).

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 30 Mai 2020, ora: 10:10

news alert Ministrul Sănătății din România: Epidemia este controlabilă în acest moment. Am trecut de vârf!

Ministrul Sănătății din România: Epidemia este controlabilă în acest moment. Am trecut de vârf!

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat că epidemia de coronavirus este controlabilă în România.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 30 Mai 2020, ora: 09:24

Fotografia anului. Ludovic Orban şi mai mulţi miniştri beau şi fumează în biroul premierului. Ce reguli încalcă demnitarii

Fotografia anului. Ludovic Orban şi mai mulţi miniştri beau şi fumează în biroul premierului. Ce reguli încalcă demnitarii

Fostul jurnalist Cristian Vasilcoiu a publicat pe pagina sa de Facebook o fotografie în care premierul Ludovic Orban apare alături de câţiva miniştri, la o masă pe care se află băutură.

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 30 Mai 2020, ora: 09:11

Trump anunță că încheie relațiile cu OMS și că va retrage Hong Kongului statutul comercial privilegiat

Trump anunță că încheie relațiile cu OMS și că va retrage Hong Kongului statutul comercial privilegiat

Donald Trump a anunțat vineri că Statele Unite „își încheie” relația cu Organizația Mondială a Sănătății și că începe procedurile pentru retragerea unui statut comercial preferat de care se bucura Hong Kongul în relațiile cu Statele Unite.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 30 Mai 2020, ora: 08:58

Horoscopul zilei de azi, SÂMBĂTĂ 30 MAI 2020. Ce zi aglomerată!

Horoscopul zilei de azi, SÂMBĂTĂ 30 MAI 2020. Ce zi aglomerată!

Azi e primul patrar de Luna in Fecioara, dar e o zi plina. E nevoie de o decizie rapida si importanta. Nu e cea mai usoara zi, desi e weekend. Aduna-te si treci la treaba!

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 30 Mai 2020, ora: 08:57

10 imobile ce aparțin lui Vlad Plahotniuc, în valoare de 33 milioane de lei, puse sub sechestru

10 imobile ce aparțin lui Vlad Plahotniuc, în valoare de 33 milioane de lei, puse sub sechestru

Magistrații judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, au dispus astăzi aplicarea sechestrului pe o serie de bunuri ce aparțin fostului lider al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, în valoare de circa 33 de milioane de lei. Totodată, magistrații au respins solicitările procurorilor de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 30 Mai 2020, ora: 08:52

Iurie Reniță: „Din suflet” despre fundațiile de caritate

Iurie Reniță: „Din suflet” despre fundațiile de caritate

Zvâcnirile furibunde ale lui Dodon vis-a-vis de nepromulgarea legii cu privire la organizațiile necomerciale (în cazul adoptării de către Parlament) trădează disperarea lui, dar și a ortacilor săi psrm-iști că numeroasele lor fundații de caritate, finanțate generos de...

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 30 Mai 2020, ora: 01:19

Calendar ortodox 30 mai 2020. Sfântul Cuvios Isaachie Mărturisitorul

Calendar ortodox 30 mai 2020. Sfântul Cuvios Isaachie Mărturisitorul

Calendar ortodox 30 mai 2020. Pe 30 mai creștinii ortodocși prăznuiesc pe Sfântul Cuvios Isaachie Mărturisitorul. Acesta a trăit în secolul al IV-lea în timpul împăratului Valens Arianul care prigonea creștinii. Va veni la Constantinopol pentru a-i întări pe creștini. Află mai...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 29 Mai 2020, ora: 18:03

ULTIMA ORĂ / +171 de cazuri noi de COVID-19 confirmate în R. Moldova

ULTIMA ORĂ / +171 de cazuri noi de COVID-19 confirmate în R. Moldova

 În total, astăzi au fost efectuate 1203 teste, dintre care primar – 1028 şi repetat – 175. Bilanțul persoanelor infectate cu noul Coronavirus a ajuns la 7896 de cazuri. Din numărul total de cazuri din această zi, 25 sunt lucrători medicali: medici – 3,...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 29 Mai 2020, ora: 16:47

Se deschid BISERICILE! Premierului Ion Chicu a făcut anunțul

Se deschid BISERICILE! Premierului Ion Chicu a făcut anunțul

Întrunirile cu caracter religios și slujbele în lăcașurile de cult vor putea fi reluate din data de 5 iunie 2020. Decizia a fost luată astăzi de Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 29 Mai 2020, ora: 16:41

Ultima oră / Paștele Blajinilor nu va fi amânat

Ultima oră / Paștele Blajinilor nu va fi amânat

Paștele Blajinilor din acest an nu va fi amînat. Anunțul a fost făcut de prim-ministrul, Ion Chicu, care îndeamnă populația să fie precaută și să evite aflarea în grupuri mari la cimitire. 

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 29 Mai 2020, ora: 16:34

Ce se întâmplă dacă bei numai suc de lămâie, timp de o lună. Efectul care i-a șocat pe medici

Ce se întâmplă dacă bei numai suc de lămâie, timp de o lună. Efectul care i-a șocat pe medici

O nouă dietă ia cu asalt lumea celebrităţilor! Respectată cu strcteţe, aceasta promite rezultate spectaculoase, într-un timp record!

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 29 Mai 2020, ora: 16:29

Beneficiile necunoscute ale Mâinii Maicii Domnului. Tratează o mulţime de afecţiuni

Beneficiile necunoscute ale Mâinii Maicii Domnului. Tratează o mulţime de afecţiuni

Caprifoiul (Lonicera japonica), cunoscut şi sub denumirea populară de Mâna Maicii Domnului, este o plantă căţărătoare de origine asiatică, ce înfloreşte de primăvară până vara. Mirosul deosebit al florilor sale albe şi galbene o face să fie în topul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Mai 2020, ora: 15:42

Loteria Națională lansează jocul ”Bani la greu” cu câștiguri de peste un milion de lei

Loteria Națională lansează jocul ”Bani la greu” cu câștiguri de peste un milion de lei

Loteria Națională sporește șansele moldovenilor de a completa lista milionarilor. Toată luna iunie, de luni și până vineri, câte doi participanți vor avea șansa unică de a juca pentru jackpotul de peste 1 000 000 de lei, la noul proiect TV ”Bani la greu”. Jocul...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 29 Mai 2020, ora: 13:00

Migdalele de la Călărași – o cultură nouă și pentru cei care care le cultivă

Migdalele de la Călărași – o cultură nouă și pentru cei care care le cultivă

În ultimii ani, moldovenii preferă să consume cât mai multe produse ecologice pentru a duce un mod de viață mai sănătos, atrăgând atenție deosebită calității produselor.

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 29 Mai 2020, ora: 12:56

Un român a devenit cel mai în vârstă bărbat din lume, după decesul lui Bob Weighton

Un român a devenit cel mai în vârstă bărbat din lume, după decesul lui Bob Weighton

Cel mai în vârstă bărbat din lume, Bob Weighton, a murit la 112 ani. Românul Dumitru Comănescu devine, astfel, cel mai în vârstă bărbat al Planetei, recunoscut de Cartea Recordurilor.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)