Astăzi 21 Februarie 2020, Vineri - Ultima actualizare la ora 20:19
Abonamente

Actualitate 4 Ianuarie 2020, ora 08:26

The New York Times: Ce se întâmplă în Irak după uciderea arhitectului influenţei iraniene în această ţară

Marime Font

SUA l-au ucis pe arhitectul influenţei dominante a Iranului în Irak, generalul Qassim Suleimani, potrivit descrierii New York Times care a luat pulsul a ceea ce se întâmplă în Irak după ce liderul iranian a fost atacat şi eliminat pe pământ irakian.

Intenţionată ca o lovitură asupra Iranului, uciderea generalului Suleimani ar putea accelera atingerea unui obiectiv urmărit de Iran – scoaterea trupelor SUA din Irak, scrie The New York Times.

În Piaţa Tahrir, unde luni de zile au avut loc proteste antiguvernamentale pe un banner se poate citi un mesaj adresat deopotrivă SUA şi Iranului: „Purtaţi-vă conflictele în altă parte”.

Loading...


Înainte ca irakienii să apuce să-şi revină din şoc la vestea că influentul general iranian Qassim Suleimani a fost ucis vineri dimineaţă într-un atac aerian în apropierea aeroportului din Bagdad, facţiunile irakiene îşi cântăreau răspunsurile. Miliţiile apropiate de Iran aui jurat represalii sângeroase.
Premierul Adel Abdul Mahdi a condamnat atacul ca „o atentare revoltătoare la suveranitatea Irakului” şi a declarat că Parlamentul se va reuni ca să discute despre prezenţa viitoare a SUA în Irak.

Protestatarii antiguvern care militează împotriva influenţei Iranului s-au declarat îngrijoraţi că acţiunile lor ar putea fi înabuşite de miliţiile pro-iraniene. În Irak a reapărut senzaţia că Irakul este un simplu spectator în conflictul geopolitic mai cuprinzător între SUA şi Iran care se petrece pe pământ irakian.

Evenimentele au dat naştere unei întrebări mai generale: pot SUA să menţină o relaţie de cooperare în domeniul securităţii cu Irakul după tulburările provocate de asasinate? Întrebarea circula deja pe coridoarele puterii de la Bagdad la momentul când administraţia Trump anunţa că trimite noi trupe în regiune.

Atacul aerian asupra generalului Suleimani „este o încălcare flagrantă a termenilor prezenţei militare americane”, a spus prim-ministrul irakian Abdul Mahdi precizând că Parlamentul se va reuni zilele următoare pentru a dezbate „măsuri corespunzătoare astfel încât demnitatea, ca şi securitatea şi suveranitatea Irakului să fie menţinute” – inclusiv dacă ar fi cazul ca Irakul să ceară americanilor să părăsească ţara.

Astfel că ceea ce a fost intenţionat ca o lovitură aplicată Iranului ar putea accelera de fapt atingerea unui obiectiv îndelung urmărit de Iran: să scoată trupele americane din Irak.

„Cred că cu această moarte a bătut ultimul cui în coşciugul prezenţei militare americane în irak”, a spus Mohammad Shabani, doctorand la Şcoala de Studii orientale şi africane din Londra care îşi concentrează cercetarea asupra relaţiilor între Iran şi Irak.

SUA au aproape 5.000 de trupe în Irak.

„Un rezultat cert al atacurilor aeriene ale SUA este faptul că epoca cooperării între SUA şi Irak a luat sfârşit”, a spus Richard N. Haass, preşedintele Council on Foreign Relations, fost diplomat american, care a scris pe Twitter: „Prezenţa diplomatică şi militară a Statelor Unite se va sfârşi întrucât Irak ne va cere să plecăm sau prezenţa noastră e doar o ţintă sau ambele. Rezultatul va fi creşterea influenţei iraniene, terorism şi lupte interne în Irak”.

La peste 16 ani de la invazia Irakului, Iranul rămâne puterea dominantă în Irak, ceea ce s-a vădit din plin săptămâna aceasta, chiar înainte de uciderea lui Suleimani, scrie The New York Times.

Duminică, când americanii au atacat bazele miliţiei pro-iraniene, şi cel puţin 24 de luptători au fost ucişi, oficialii irakieni au condamnat la unison SUA de a fi încălcat suveranitatea Irakului, puţini fiind cei care au criticat miliţiile pentru atacul în urma căruia contractorul american a fost ucis.

Atunci când luptătorii s-au îndreptat către ambasada americană cu scopul de a o ataca, forţele de securitate irakiene nu le-au oprit trecerea.

Iar în momentul în care au luat cu asalt ambasada, au dat foc clădirilor şi au blocat ieşirea personalului american peste noapte, premierul irakian şi-a dat seama că nu-i poate convinge să părăsească ambasada. 24 de ore a convocat întâlniri de urgenţă aproape continue cu liderii miliţiei, potrivit unor oficiali care au luat parte la ele.

„Vă rog, mă puneţi într-o situaţie critică. Suntem un stat şi trebuie să ne comportăm ca atare şi să protejăm aceste ambasade”, a implorat el potrivit relatărilor generalului de brigadă Abdul Karim Khalaf.
Nu a reuşit să-i convingă să se retragă decât ameninţându-i că va demisiona şi „va lăsa ţara în haos”, potrivit unor oficiali irakieni familiarizat cu convorbirile.

Kenneth M. Pollack, fost oficial CIA, expert în iran şi Irak la American Enterprise Institute, a spus că cel puţin pe moment asasinatul înseamnă că „Politicienii irakieni se vor teme mai puţin de Iran fiind mai dispuşi să aplece urechile la americani”. Iranienii din Irak, a spus el, odată ce şi-au pierdut liderul se vor ţine aproape pentru a-şi da seama ce să facă în continuare.

Pollack spune însă că SUA nu pare a avea o strategie regională mai vastă, uciderea generalului fiind p „mişcare tactică împotriva Iranului”. Dimpotrivă, Iranul are o adâncă influenţă în Irak.

„SUA are o singură culoare – cea militară, adică aceea pe care îşi dă banii”, a spus Qais al-Khazali, liderul unei miliţii pro-iraniene. „Pe când Iranul are multe culori – în cultură, politică, religie, în mai multe sfere”.


Unii irakieni au celebrat pe străzi înlăturarea generalului Suleimani. Secretarul de stat american Mike Pompeo a postat o imagine cu irakieni fluturând steagul ţării lor pe care a descris-o astfel: „dansând în stradă pentru liberate; recunoscători ca generalul Suleimani nu mai este”.

Realitatea din stradă unde s-au adunat protestatari antiguvernamentali solicitând încetarea influenţei Iranului este însă diferită, teama înlocuind impulsul bucuriei.

Faiq al-Shakhe, un parlamentar, a spus că demonstranţii n-au manifestat „nici un semn de bucurie sau celebrare”, temându-se de reacţii violente din partea miliţiilor aliniate Iranului care au ucis deja mulţi oameni din rândurile lor şi ar putea să-i considere mia mult ca oricând agenţi în slujba SUA.

„A fost o acţiune greşită din partea Americii, pentru că ar fi trebuit să se coordoneze cu guvernul irakian”, a spus un protestatar care împărtăşeşte convingerea majoritară că atacul aerian este o încălcare a suveranităţii Irakului.

Un alt protestatar a spus că „Noi toţi ne opunem intervenţilor străine, fie că provin din Iran, Arabia Saudită sau SUA. Nu avem nicio problemă personală cu Iranul, însă dacă America ar interveni la fel de mult pe cât o face Iranul, veţi vedea la fel de multă opoziţie ca şi în privinţa Iranului, poate una chiar mai puternică”.

Emma Sky, fost consilier al forţelor americane în Iran a spus că relaţia SUA cu Iranul va fi serios afectată şi că vor exista presiuni pentru ca SUA să-şi justifice prezenta în Irak în condiţiile în care va fi percepută nu ca o forţă de stabilitate în Irak, acesta fiind obiectivul său principal, ci ca mod de a controla Iranul.

„SUA nu are o politică în privinţa Irakului, ci una în ceea ce priveşte Iranul”, a spus aceasta.

Puţini irakieni se aşteaptă însă ca guvernul să-i alunge pe americani din Irak, având în vedere că mulţi lideri irakieni consderă încă prezenţa americană ca fiind vitală securităţii sale, ei depinzând de instruirea militară americană şi de contraponderea furnizată ân raport cu influenţa iraniană.

https://m.adevarul.ro/ 
 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 20:19

Tatiana Molcean: „Din ceea ce este în programul de care ne conducem, mă refer la programul de activitate al guvernului, din ceea ce este fixat în planul de activitate al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, nu aș spune că calendarul s-a schimbat la nivel...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 18:00

Daniel Ioniță: „În momentul de față nu suntem convinși că autoritățile de la Chișinău chiar sunt serioase în ceea ce privește parcursul european”

Daniel Ioniță: „În momentul de față nu suntem convinși că autoritățile de la Chișinău chiar sunt serioase în ceea ce privește parcursul european”

România nu este convinsă că autoritățile de la Chișinău sunt serioase în ceea ce privește parcursul european, declară ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță. În cadrul emisiunii „Alternativa europeană” de la Radio Chișinău, diplomatul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 17:18

Chicu este supărat că oamenii prin teritoriu îi SPUN în față că MOLDOVA NU ARE VIITOR

Chicu este supărat că oamenii prin teritoriu îi SPUN în față că MOLDOVA NU ARE VIITOR

„E paradoxal, dar străinii, investitorii și partenerii noștri externi au mai multă încredere viitorul țării noastre decât noi. Mă doare să aud în teritoriu, de la pedagogi, că poporul ăsta nu mai are viitor, nu mai avem cu cine ne mândri. De parcă marele...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 21 Februarie 2020, ora: 16:33

Jizdan îi acuză pe cei din „Pro Moldova” că și-au schimbat comportamentul după ce Candu a vizitat Israelul

Jizdan îi acuză pe cei din „Pro Moldova” că și-au schimbat comportamentul după ce Candu a vizitat Israelul

Fostul ministru de Interne Alexandru Jizdan nu exclude că cei șase deputați au părăsit PDM în urma unei întrevederi cu Ilan Șor în Israel.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 15:25

Dezmembrarea PDM ia amploare! Mai mulți primari din raionul Rezina au părăsit partidul și susțin grupul „Pro Moldova”

Dezmembrarea PDM ia amploare! Mai mulți primari din raionul Rezina au părăsit partidul și susțin grupul „Pro Moldova”

Au părăsit PD pentru că nu-i mai reprezintă! Șase primari ai unor localități din raionul Rezina și vicepreședinta raionului, Aurelia Grigoriță, au anunțat că părăsesc rândurile Partidului Democrat din Moldova și susțin grupul parlamentar „Pro Moldova”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 14:40

Stoianoglo PROMITE că 29 de oameni ar urma să fi audiați în dosarul finanțării PSRM din Bahamas / Nicio persoană nu este încă BĂNUITĂ

Stoianoglo PROMITE că 29 de oameni ar urma să fi audiați în dosarul finanțării PSRM din Bahamas / Nicio persoană nu este încă BĂNUITĂ

29 de persoane fizice urmează a fi audiate de procurori în dosarul finanțării PSRM din Bahamas.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 14:31

Dodon e nervos că „subalternii” săi și ai lui Chicu vând PĂDURILE MOLDOVEI

Dodon e nervos că „subalternii” săi și ai lui Chicu vând PĂDURILE MOLDOVEI

Tăierea ilicită a pădurilor este o problemă gravă în opinia șefului statului, Igor Dodon. Acesta le promite pădurarilor că „vor intra la închisoare”, dacă continuă să vândă ilegal lemn, iar ministrului Agriculturii, Ion Perju, îi promite că riscă...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 14:28

Eșanu: Andronachi și Dodon au bătut palma la „Metalferos”. Acum de acolo se finanțează și PD și PSRM

Eșanu: Andronachi și Dodon au bătut palma la „Metalferos”. Acum de acolo se finanțează și PD și PSRM

Eșanu a declarat, în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă, că după ce în vară Andronachi dispăruse o perioadă din Republica Moldova, ulterior președintele Igor Dodon „i-a dat asigurări că nu-l atinge”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 14:22

Sute de mii de pangolini au fost vânduţi ilegal în întreaga lume în ultimele două decenii

Sute de mii de pangolini au fost vânduţi ilegal în întreaga lume în ultimele două decenii

 Aproape 900.000 de pangolini, o specie aflată pe cale de dispariţie, au fost vânduţi ilegal în întreaga lume în ultimele două decenii, a informat joi un ONG care monitorizează circuitul traficului de animale, citat de AFP. "Nu trece o zi fără a vedea o...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 14:00

VIDEO / SCANDAL ÎN PARLAMENTUL R. MOLDOVA. Deputații din opoziție au BLOCAT tribuna Legislativului și nu i-au permis lui Chicu să citească raportul de 100 de zile

VIDEO / SCANDAL ÎN PARLAMENTUL R. MOLDOVA. Deputații din opoziție au BLOCAT tribuna Legislativului și nu i-au permis lui Chicu să citească raportul de 100 de zile

Ședință cu SCANDAL la Parlament: Deputații din opoziție au BLOCAT tribuna Legislativului, în ziua în care premierul Chicu a venit neanunțat în Parlament să-și citească raportul la 100 de zile de activitate

( ) Citeşte tot articolul

IT&C 21 Februarie 2020, ora: 13:42

Startup Week 2020 – cel mai important eveniment pentru antreprenori, revine la Chișinău

Startup Week 2020 – cel mai important eveniment pentru antreprenori, revine la Chișinău

Peste 1000 de actuali și viitori antreprenori sunt așteptați la cel mai important eveniment local dedicat antreprenoriatului – Chișinău Startup Week 2020. Acesta va avea loc în perioada 23-27 martie și va include o serie de evenimente de interes pentru cei din domeniu. Timp de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 13:20

DE CE DOARME INP? 40% din posesorii de autovehicule nu achită TAXA rutieră și respectiv NU EFECTUEAZĂ revizia tehnică a unității de transport

DE CE DOARME INP? 40% din posesorii de autovehicule nu achită TAXA rutieră și respectiv NU EFECTUEAZĂ revizia tehnică a unității de transport

Ratările Bugetelor locale de la evaziunea fiscală a posesorilor de automobile în anul 2020 vor fi de circa 500 milioane lei. Astfel, Primăriile și autoritățile raionale vor aloca pentru întreținerea și reparația drumurilor locale 750 milioane lei în loc de 1,2 miliarde...

( ) Citeşte tot articolul

Orhei 21 Februarie 2020, ora: 12:56

Prima farmacie socială a fost deschisă la Taraclia cu susținerea Partidului ȘOR

Prima farmacie socială a fost deschisă la Taraclia cu susținerea Partidului ȘOR

La Taraclia, a fost deschisă o farmacie socială, unde medicamentele sunt vândute fără adaos comercial și costă, în medie, cu 20% mai puțin decât în alte farmacii. Este a treia farmacie socială din țară, deschisă cu susținerea Partidului „ȘOR” la...

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Liber 21 Februarie 2020, ora: 12:13

Loteria Națională: Cresc șansele de a câștiga 3 milioane de lei cu biletul ”Bonus de Crăciun”

Loteria Națională: Cresc șansele de a câștiga 3 milioane de lei cu biletul ”Bonus de Crăciun”

Cel mai generos bilet din istoria loteriei din Moldova încă mai păstrează câștigurile sale de top. În biletul ”Bonus de Crăciun” mai sunt intacte o sumă de 100 de mii de lei, una de 500 de mii de lei și premiul mare de 3 milioane de lei. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 12:10

PROTEST LA CHIȘINĂU / Microbuzele nu vor circula LUNI până la ora 10.00

PROTEST LA CHIȘINĂU / Microbuzele nu vor circula LUNI până la ora 10.00

Transportatorii care administreaza rutele de microbuz din Chisinau anunta pentru luni, 24 februarie, o actiune de protest. Microbuzele nu vor iesi la linie pana la ora 10.00.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 12:07

Autoritatea Aeronautică Civilă pretinde că „HiSky” nu are voie să vândă bilete în R. Moldova

Autoritatea Aeronautică Civilă pretinde că „HiSky” nu are voie să vândă bilete în R. Moldova

Consumatorii de servicii avia au de astăzi o nouă alternativă – HiSky. Compania - fondată în R.Moldova, se lansează pe piața locală și regională în baza unui parteneriat cu operatorul român Cobrex Trans, se anunță într-un comunicat expediat de către...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 12:04

Pieton spulberat în centrul capitalei. Ar fi fost băut și traversa neregulamentar - VIDEO

Pieton spulberat în centrul capitalei. Ar fi fost băut și traversa neregulamentar - VIDEO

Graba și iresponsabilitatea unor pietoni poate să ducă la urmări grave. Este și cazul unui bărbat din Chișinău, care a încercat să traverseze neregulamentar strada, dar a ajuns la spital cu o fractură la picior.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 12:03

Exemplu pentru Moldova: Ucraina a blocat accesul la aproape 100 de site-uri de pariuri ilegale

Exemplu pentru Moldova: Ucraina a blocat accesul la aproape 100 de site-uri de pariuri ilegale

Comisia Națională pentru Reglementare de Stat în domeniul Comunicațiilor și Informatizării (CNRSCI) din Ucraina a obligat toți operatorii de telecomunicații din țară să blocheze accesul la aproape 100 de site-uri de pariuri sportive și cazinouri online ilegale. Printre site-urile...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 11:58

Suicid, la COJUȘNA. Un tânăr de 30 de ani și-ar fi pus capăt zilelor

Suicid, la COJUȘNA. Un tânăr de 30 de ani și-ar fi pus capăt zilelor

Tragedie fără margini într-o familie din satul Cojușna, raionul Strășeni. Un tânăr de 30 de ani s-ar fi strangulat în podul casei. Descoperirea macabră a fost făcută în seara de 20 februarie, de către un vecin, care a chemat imediat poliția. La fața locului...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 11:21

Pericol extrem la câțiva kilometri de granița României!

Pericol extrem la câțiva kilometri de granița României!

 Statul român ignoră, complet, depozitul de deșeuri radioactive de la Koslodui din Bulgaria in care se vor depozita 350.000 tone. Marți, 18 Februarie 2020, la Craiova, finanțatorul depozitului de deșeuri radioactive a organizat o dezbatere privind depozitul de deșeuri ce se...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 11:12

Planurile lui Dodon dacă câștigă alegerile: Federalizarea R. Moldova și... „ieșirea din bortă”

Planurile lui Dodon dacă câștigă alegerile: Federalizarea R. Moldova și... „ieșirea din bortă”

Declarații bizare ale lui Igor Dodon despre „planurile sale” în următorii ani.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 11:11

opinie Nicolae Negru: O alianță oficială PD-PSRM ar fi un pas sinucigaș pentru democrați

Nicolae Negru: O alianță oficială PD-PSRM ar fi un pas sinucigaș pentru democrați

”Igor Dodon stă în spatele scindării Partidului Democrat. PD putea să existe în forma în care a existat, într-o alianță neformală cu PSRM, chiar să voteze uneori împotriva unor inițiative guvernamentale care nu le sunt pe plac. Dar Igor Dodon nu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 11:09

În 2019, peste 10 MII de cazuri noi de CANCER au fost înregistrate în Moldova

În 2019, peste 10 MII de cazuri noi de CANCER au fost înregistrate în Moldova

În 2019, peste 10 mii de cazuri noi de cancer au fost înregistrate în Moldova. Printre cele mai frecvente tipuri de cancer se numără cancerul colorectal, de sân și de col uterin.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 10:55

Ce se întamplă în creier când nu dormi suficient

Ce se întamplă în creier când nu dormi suficient

Atunci cand nu dormi nu doar tu ai de suferit ci si pielea ta, job-ul tau, precum si relatia ta. De ce? Iata ce efecte devastatoare are privarea de somn. Anatomia somnului Nevoia de somn difera de la persoana la persoana, insa adultii au nevoie de cel putin 7 ore de somn pe noapte....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 10:51

Stoianoglo nu exclude că DOSARUL PLATON va fi rejudecat

Stoianoglo nu exclude că DOSARUL PLATON va fi rejudecat

Procurorul general Alxandr Stoianoglo nu exclude posibilitatea ca dosarul lui Veaceslav Platon să fie rejudecat, după ce în spațiul public au apărut acuzații precum că s-ar urmări încercări de a-l elibera pe controversatul om de afaceri. Stoianoglo a declarat, în cadrul...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)