Astăzi 31 Martie 2020, Marţi - Ultima actualizare la ora 20:27
Abonamente

Actualitate 4 Ianuarie 2020, ora 08:26

The New York Times: Ce se întâmplă în Irak după uciderea arhitectului influenţei iraniene în această ţară

Marime Font

SUA l-au ucis pe arhitectul influenţei dominante a Iranului în Irak, generalul Qassim Suleimani, potrivit descrierii New York Times care a luat pulsul a ceea ce se întâmplă în Irak după ce liderul iranian a fost atacat şi eliminat pe pământ irakian.

Intenţionată ca o lovitură asupra Iranului, uciderea generalului Suleimani ar putea accelera atingerea unui obiectiv urmărit de Iran – scoaterea trupelor SUA din Irak, scrie The New York Times.

În Piaţa Tahrir, unde luni de zile au avut loc proteste antiguvernamentale pe un banner se poate citi un mesaj adresat deopotrivă SUA şi Iranului: „Purtaţi-vă conflictele în altă parte”.

Loading...


Înainte ca irakienii să apuce să-şi revină din şoc la vestea că influentul general iranian Qassim Suleimani a fost ucis vineri dimineaţă într-un atac aerian în apropierea aeroportului din Bagdad, facţiunile irakiene îşi cântăreau răspunsurile. Miliţiile apropiate de Iran aui jurat represalii sângeroase.
Premierul Adel Abdul Mahdi a condamnat atacul ca „o atentare revoltătoare la suveranitatea Irakului” şi a declarat că Parlamentul se va reuni ca să discute despre prezenţa viitoare a SUA în Irak.

Protestatarii antiguvern care militează împotriva influenţei Iranului s-au declarat îngrijoraţi că acţiunile lor ar putea fi înabuşite de miliţiile pro-iraniene. În Irak a reapărut senzaţia că Irakul este un simplu spectator în conflictul geopolitic mai cuprinzător între SUA şi Iran care se petrece pe pământ irakian.

Evenimentele au dat naştere unei întrebări mai generale: pot SUA să menţină o relaţie de cooperare în domeniul securităţii cu Irakul după tulburările provocate de asasinate? Întrebarea circula deja pe coridoarele puterii de la Bagdad la momentul când administraţia Trump anunţa că trimite noi trupe în regiune.

Atacul aerian asupra generalului Suleimani „este o încălcare flagrantă a termenilor prezenţei militare americane”, a spus prim-ministrul irakian Abdul Mahdi precizând că Parlamentul se va reuni zilele următoare pentru a dezbate „măsuri corespunzătoare astfel încât demnitatea, ca şi securitatea şi suveranitatea Irakului să fie menţinute” – inclusiv dacă ar fi cazul ca Irakul să ceară americanilor să părăsească ţara.

Astfel că ceea ce a fost intenţionat ca o lovitură aplicată Iranului ar putea accelera de fapt atingerea unui obiectiv îndelung urmărit de Iran: să scoată trupele americane din Irak.

„Cred că cu această moarte a bătut ultimul cui în coşciugul prezenţei militare americane în irak”, a spus Mohammad Shabani, doctorand la Şcoala de Studii orientale şi africane din Londra care îşi concentrează cercetarea asupra relaţiilor între Iran şi Irak.

SUA au aproape 5.000 de trupe în Irak.

„Un rezultat cert al atacurilor aeriene ale SUA este faptul că epoca cooperării între SUA şi Irak a luat sfârşit”, a spus Richard N. Haass, preşedintele Council on Foreign Relations, fost diplomat american, care a scris pe Twitter: „Prezenţa diplomatică şi militară a Statelor Unite se va sfârşi întrucât Irak ne va cere să plecăm sau prezenţa noastră e doar o ţintă sau ambele. Rezultatul va fi creşterea influenţei iraniene, terorism şi lupte interne în Irak”.

La peste 16 ani de la invazia Irakului, Iranul rămâne puterea dominantă în Irak, ceea ce s-a vădit din plin săptămâna aceasta, chiar înainte de uciderea lui Suleimani, scrie The New York Times.

Duminică, când americanii au atacat bazele miliţiei pro-iraniene, şi cel puţin 24 de luptători au fost ucişi, oficialii irakieni au condamnat la unison SUA de a fi încălcat suveranitatea Irakului, puţini fiind cei care au criticat miliţiile pentru atacul în urma căruia contractorul american a fost ucis.

Atunci când luptătorii s-au îndreptat către ambasada americană cu scopul de a o ataca, forţele de securitate irakiene nu le-au oprit trecerea.

Iar în momentul în care au luat cu asalt ambasada, au dat foc clădirilor şi au blocat ieşirea personalului american peste noapte, premierul irakian şi-a dat seama că nu-i poate convinge să părăsească ambasada. 24 de ore a convocat întâlniri de urgenţă aproape continue cu liderii miliţiei, potrivit unor oficiali care au luat parte la ele.

„Vă rog, mă puneţi într-o situaţie critică. Suntem un stat şi trebuie să ne comportăm ca atare şi să protejăm aceste ambasade”, a implorat el potrivit relatărilor generalului de brigadă Abdul Karim Khalaf.
Nu a reuşit să-i convingă să se retragă decât ameninţându-i că va demisiona şi „va lăsa ţara în haos”, potrivit unor oficiali irakieni familiarizat cu convorbirile.

Kenneth M. Pollack, fost oficial CIA, expert în iran şi Irak la American Enterprise Institute, a spus că cel puţin pe moment asasinatul înseamnă că „Politicienii irakieni se vor teme mai puţin de Iran fiind mai dispuşi să aplece urechile la americani”. Iranienii din Irak, a spus el, odată ce şi-au pierdut liderul se vor ţine aproape pentru a-şi da seama ce să facă în continuare.

Pollack spune însă că SUA nu pare a avea o strategie regională mai vastă, uciderea generalului fiind p „mişcare tactică împotriva Iranului”. Dimpotrivă, Iranul are o adâncă influenţă în Irak.

„SUA are o singură culoare – cea militară, adică aceea pe care îşi dă banii”, a spus Qais al-Khazali, liderul unei miliţii pro-iraniene. „Pe când Iranul are multe culori – în cultură, politică, religie, în mai multe sfere”.


Unii irakieni au celebrat pe străzi înlăturarea generalului Suleimani. Secretarul de stat american Mike Pompeo a postat o imagine cu irakieni fluturând steagul ţării lor pe care a descris-o astfel: „dansând în stradă pentru liberate; recunoscători ca generalul Suleimani nu mai este”.

Realitatea din stradă unde s-au adunat protestatari antiguvernamentali solicitând încetarea influenţei Iranului este însă diferită, teama înlocuind impulsul bucuriei.

Faiq al-Shakhe, un parlamentar, a spus că demonstranţii n-au manifestat „nici un semn de bucurie sau celebrare”, temându-se de reacţii violente din partea miliţiilor aliniate Iranului care au ucis deja mulţi oameni din rândurile lor şi ar putea să-i considere mia mult ca oricând agenţi în slujba SUA.

„A fost o acţiune greşită din partea Americii, pentru că ar fi trebuit să se coordoneze cu guvernul irakian”, a spus un protestatar care împărtăşeşte convingerea majoritară că atacul aerian este o încălcare a suveranităţii Irakului.

Un alt protestatar a spus că „Noi toţi ne opunem intervenţilor străine, fie că provin din Iran, Arabia Saudită sau SUA. Nu avem nicio problemă personală cu Iranul, însă dacă America ar interveni la fel de mult pe cât o face Iranul, veţi vedea la fel de multă opoziţie ca şi în privinţa Iranului, poate una chiar mai puternică”.

Emma Sky, fost consilier al forţelor americane în Iran a spus că relaţia SUA cu Iranul va fi serios afectată şi că vor exista presiuni pentru ca SUA să-şi justifice prezenta în Irak în condiţiile în care va fi percepută nu ca o forţă de stabilitate în Irak, acesta fiind obiectivul său principal, ci ca mod de a controla Iranul.

„SUA nu are o politică în privinţa Irakului, ci una în ceea ce priveşte Iranul”, a spus aceasta.

Puţini irakieni se aşteaptă însă ca guvernul să-i alunge pe americani din Irak, având în vedere că mulţi lideri irakieni consderă încă prezenţa americană ca fiind vitală securităţii sale, ei depinzând de instruirea militară americană şi de contraponderea furnizată ân raport cu influenţa iraniană.

https://m.adevarul.ro/ 
 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 31 Martie 2020, ora: 20:27

VIDEO / Diaspora REVOLTATĂ pe regimul Dodon & Chicu (atenție limbaj licențios +18) Un nou mesaj a devensit VIRAL

VIDEO / Diaspora REVOLTATĂ pe regimul Dodon & Chicu (atenție limbaj licențios +18) Un nou mesaj a devensit VIRAL

 Un nou mesaj video la un cetățean de-al nostru a deveni viral pe facebook. Clipul are peste 19 mii de distribuiri.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 31 Martie 2020, ora: 17:03

BREAKING NEWS / A treia PERSOANĂ decedată de la COVID-19 în R. Moldova / Ar fi murit la ora 5 dimineața iar autoritățile NU AU ZIS NIMIC la briefingul de dimineață

BREAKING NEWS / A treia PERSOANĂ decedată de la COVID-19 în R. Moldova / Ar fi murit la ora 5 dimineața iar autoritățile NU AU ZIS NIMIC la briefingul de dimineață

Încă o persoană a decedat în Republica Moldova din cauza coronavirusului. Este vorba de un bărbat din satul Colicăuți, raionul Briceni.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 31 Martie 2020, ora: 16:41

Medic de la Urgență: „Tot mai mulți dintre noi suntem CONTAMINAȚI, dar asta se ține în SECRET” (zdg)

Medic de la Urgență: „Tot mai mulți dintre noi suntem CONTAMINAȚI, dar asta se ține în SECRET” (zdg)

„Tot mai mulți dintre noi suntem contaminați, dar asta se ține în secret”, mărturisește un medic din cadrul Centrulului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească (CNAMUP), care a apelat la Ziarul de Gardă pentru a povesti, sub protecția anonimatului,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 31 Martie 2020, ora: 16:10

Rușii sunt obligați de arbitraj să întoarcă 1,5 MILIARDE de dolari / Polonia a câștigat procesul împotriva GAZPROM

Rușii sunt obligați de arbitraj să întoarcă 1,5 MILIARDE de dolari / Polonia a câștigat procesul împotriva GAZPROM

Compania poloneză PGNiG a câștigat un proces intentat împotriva Gazprom în arbitrajul de la Stockholm. Disputa privind prețurile gazelor dintre părți a durat 5 ani. Acum, furnizorul rus trebuie să returneze PGNiG 1,5 miliarde de dolari.

( ) Citeşte tot articolul

Femeia 31 Martie 2020, ora: 16:00

Ce trebuie să știe NEAPĂRAT o mamă înainte de a cumpăra o pompă de sân

Ce trebuie să știe NEAPĂRAT o mamă înainte de a cumpăra o pompă de sân

Femeile de astăzi au la dispoziție tot felul de invenții care le ușurează rolul de mame, spre deosebire de bunicile și străbunicile noastre. Pompa de sân modernă este una dintre ele. Aceasta a fost creată de către un inginer suedez în anul 1942. De atunci și până...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 31 Martie 2020, ora: 15:18

Viața merge mai departe... inclusiv și vânzările imobiliare!

Viața merge mai departe... inclusiv și vânzările imobiliare!

Indiferent de virusul care bântuie în lume, oamenii caută să-și cumpere locuințe. Așa cum aproape toate agențiile imobiliare continuă să activeze în regim online, apartamentele și casele se află acum la doar un click distanță.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 31 Martie 2020, ora: 15:09

6 cazuri noi de COVID-19 confirmate în stânga Nistrului

6 cazuri noi de COVID-19 confirmate în stânga Nistrului

 Șase cazuri noi de infecție cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în regiunea transnistreană. Este vorba de patru persoane din orașul Tiraspol, una din orașul Bender și una din Slobozia. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 31 Martie 2020, ora: 15:01

Un bărbat s-a deghizat în tufiș ca să poată ieși din casă în timpul carantinei // VIDEO

Un bărbat s-a deghizat în tufiș ca să poată ieși din casă în timpul carantinei // VIDEO

Exasperat de măsurile stricte impuse de autorități în contextul epidemiei de coronavirus, un bărbat din Stevenage, Marea Britanie, s-a deghizat în tufiș ca să poată ieși din casă, sperând că va trece neobservat.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 31 Martie 2020, ora: 14:52

Va rezista căsătoria ta și după ce trece criza coronavirusului?

Va rezista căsătoria ta și după ce trece criza coronavirusului?

Distanțarea socială recomandată pentru a combate Covid-19 lansează provocări serioase chiar și pentru persoanele cu căsnicii stabile și fericite. În această perioadă de izolare tu și partenerul tău de viață trebuie să vă „suportați” mai mult,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 31 Martie 2020, ora: 14:18

REȚETĂ / Lasagna cu parmezan și carne tocată

REȚETĂ / Lasagna cu parmezan și carne tocată

 Lasagna este un fel de mancare pretentios si, totusi, nu greu de facut. Trebuie doar sa ai putina rabdare. Iata cum se prepara o delicioasa Lasagna cu parmezan si carne tocata.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 31 Martie 2020, ora: 14:13

Incendiu ȘOCANT la Leova. 35 de OI au pierit în flăcări

Incendiu ȘOCANT la Leova. 35 de OI au pierit în flăcări

În dimineața zilei de 30 martie pompierii din cadrul IGSU au fost alertați pentru a interveni la lichidarea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie particulară din localitatea Tomai, raionul Leova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 31 Martie 2020, ora: 14:06

O fată de doar 12 ani a murit de coronavirus. Este cea mai tânără victimă din Europa

O fată de doar 12 ani a murit de coronavirus. Este cea mai tânără victimă din Europa

Este vorba despre o fată de 12 ani din Belgia. Tragedia absolut șocantă a fost anunțată astăzi de către purtătorul de cuvânt al centrului național de criză, Emmanuel Andre, anunță The Sun în urmă cu puțin timp. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 31 Martie 2020, ora: 13:12

O femeie din regiunea transnistreană a MURIT de la coronavirus după ce a fost „tratată” pentru pneumonie / Infecția a fost confirmată DUPĂ deces

O femeie din regiunea transnistreană a MURIT de la coronavirus după ce a fost „tratată” pentru pneumonie / Infecția a fost confirmată DUPĂ deces

Femeia avea 55 de ani. A fost internată la un spital clinic din Tiraspol cu ​​pneumonie bilaterală. Într-o încăpere cu un bărbat la care confirmase anterior Covid-19. Când s-a aflat că are coronavirus, femeia a fost transferată la spitalul din Slobozia. O oră mai...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 31 Martie 2020, ora: 13:08

AVERTISMENTUL unui medic român: „Virusul rezistă la 36,6 grade Celsius, 30 de minute în aer și 4 zile pe anumite suprafețe”. Doctorul a publicat „Ghidul anticovid”

AVERTISMENTUL unui medic român: „Virusul rezistă la 36,6 grade Celsius, 30 de minute în aer și 4 zile pe anumite suprafețe”. Doctorul a publicat „Ghidul anticovid”

Medicul Tudor Ciuhodaru de la Spitalul Clinic de Urgenţă „Nicolae Oblu” din Iași a publicat marți un „ghid anticovid” cu sfaturi practice pentru a ne feri de virus. Potrivit medicului, noul coronavirus rezistă 30 de minute în aer, 4 zile pe anumite suprafețe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 31 Martie 2020, ora: 12:30

Fostul șef al unei agenții de stat a fost numit consilier al premierului Chicu

Fostul șef al unei agenții de stat a fost numit consilier al premierului Chicu

 Fostul șef al Biroului Relații Interetnice, Nicolae Rădița, a fost angajat pe 2 martie în calitate de consilier în Cabinetul premierului Ion Chicu, după ce a demisionat pe 26 februarie de la șefia agenției de stat. Informația nu a fost anunțată public până acum,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 31 Martie 2020, ora: 12:06

Tânăr din R. Moldova, fiul unui erou al Războiului transnistrean, obligat să se MUTE din România fiindcă nu i se acordă cetăţenia

Tânăr din R. Moldova, fiul unui erou al Războiului transnistrean, obligat să se MUTE din România fiindcă nu i se acordă cetăţenia

Radu Gurduială (28 de ani), originar din Republica Moldova, avea doar trei luni când tatăl său, Mihail Gurduială, a pierit în timpul luptelor de la Cocieri (Republica Moldova) cu separatiştii transnistreni.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 31 Martie 2020, ora: 11:58

Iurie Reniță despre regimul Dodon&Chicu: „Ei URĂSC cronic diaspora noastră europeană și o acceptă doar pe cea din Federația Rusă”

Iurie Reniță despre regimul Dodon&Chicu: „Ei URĂSC cronic diaspora noastră europeană și o acceptă doar pe cea din Federația Rusă”

În ultimele zile am fost abordat de foarte mulți cetățeni de-ai noștri de peste hotare cu solicitarea insistentă de a-i ajuta să revină acasă, fie că e vorba de cei din Italia, Franța, Spania, Portugalia, Marea Britanie sau din SUA și Canada. Situația este mult prea complicată...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 31 Martie 2020, ora: 11:33

TEHNOCRAȚII LA PUTERE /// Premierul Chicu și miniștrii din Guvern s-au testat pentru COVID-19 la un LABORATOR PRIVAT după ce șeful Spitalului Republican a fost demis subt acest pretext

TEHNOCRAȚII LA PUTERE /// Premierul Chicu și miniștrii din Guvern s-au testat pentru COVID-19 la un LABORATOR PRIVAT după ce șeful Spitalului Republican a fost demis subt acest pretext

Cabinetul de miniștri și membrii aparatului premierului, inclusiv premierul Ion Chicu, s-au testat de COVID-19 la un laborator privat, scrie unimedia.info. Testarea a avut loc în această dimineață. Informația a fost confirmată pentru sursa citată de consilierul lui Chicu, Vitalie...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 31 Martie 2020, ora: 11:24

Guvernarea bagă agricultorii în faliment / Piața Centrală rămâne ÎNCHISĂ pentru toată perioada stării de urgență

Guvernarea bagă agricultorii în faliment / Piața Centrală rămâne ÎNCHISĂ pentru toată perioada stării de urgență

Toate spațiile de comerț de pe strada Mitropolit Varlam, 63, inclusiv și Piața Centrală, rămân închise pe toată durata stării de urgență, instituită până la data de 15 mai. Perioada sistării activității poate fi prelungită și după această dată, spun...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 31 Martie 2020, ora: 10:46

FOTO /// S-a DEGHIZAT într-un coronavirus / Un polițist din India a găsit o metodă ingenioasă de a convinge cetățenii să rămână acasă

FOTO /// S-a DEGHIZAT într-un coronavirus / Un polițist din India a găsit o metodă ingenioasă de a convinge cetățenii să rămână acasă

Începând cu 25 martie, în India a fost introdusă o carantină de 21 de zile din cauza creșterii numărului de persoane infectate cu coronavirus. Acum sunt  peste o mie de pacienți, dintre care 29 sunt morți.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 31 Martie 2020, ora: 09:34

(VIDEO LIVE) 42 de persoane sunt în stare GRAVĂ. 18 persoane au fost tratate / Ministra Sănătății vine cu DETALII NOI despre persoanele infectate cu coronavirus în RM

(VIDEO LIVE) 42 de persoane sunt în stare GRAVĂ. 18 persoane au fost tratate / Ministra Sănătății vine cu DETALII NOI despre persoanele infectate cu coronavirus în RM

18 persoane din Republica Moldova infectate cu Coronavirus au fost tratate. Totodată, la această oră rămân a fi în stare gravă 43 de pacienți. Despre aceasta a anunțat ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 31 Martie 2020, ora: 09:24

FASCISM / Un fost doctor cere amplasarea unor „inscripții” pe casele moldovenilor din Diaspora reveniți acasă

FASCISM / Un fost doctor cere amplasarea unor „inscripții” pe casele moldovenilor din Diaspora reveniți acasă

Un doctor din R. Moldova vrea ca cei veniți acasă din diaspora să fie „marcați” așa cum făceau pe vremuri fasciștii nemți cu populația evreiască pe care o considerau „ciumată”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 31 Martie 2020, ora: 08:35

Declarații / Deputații din alianța PDM-PSRM vor decide cum vor fi cheltuiți sutele de milioane împrumutate de la ruși

Declarații / Deputații din alianța PDM-PSRM vor decide cum vor fi cheltuiți sutele de milioane împrumutate de la ruși

Planificate inițial pentru finanțarea reabilitării drumurilor, o parte din cele 200 de milioane de euro ce vor veni ca împrumut din Federația Rusă vor merge în finanțarea sistemului de sănătate. Despre aceasta a anunțat ministrul Finanțelor, Serghei Pușcuța, la emisiunea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 31 Martie 2020, ora: 08:23

VEȘTI BUNE! Numărul de cazuri noi ÎNCETINEȘTE clar de o săptămâna în Italia, Franța și Spania, unde populația este izolată în case

VEȘTI BUNE! Numărul de cazuri noi ÎNCETINEȘTE clar de o săptămâna în Italia, Franța și Spania, unde populația este izolată în case

O luminiță la capătul tunelului. Izolarea începe să renteze, cel puțin conform cifrelor din ultimele zile. Ele arată clar o tendință de încetinire a apariției de noi cazuri de coronavirus în Italia, Spania și Franța, cele trei țări europene cele mai afectate și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 31 Martie 2020, ora: 08:13

PRIMUL ORAȘ din România care intră în CARANTINĂ TOTALĂ

PRIMUL ORAȘ din România care intră în CARANTINĂ TOTALĂ

Municipiul Suceava și opt comune limitrofe intră în carantină totală, potrivit unei ordonanțe militare (nr. 6) adoptate luni seară și anunțate de ministrul de interne, Marcel Vela.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 31 Martie 2020, ora: 08:04

opinie MATEI VIȘNIEC - Coronavirus: cine e vinovatul?

MATEI VIȘNIEC - Coronavirus: cine e vinovatul?

Întrebările pe care şi le pun jurnaliştii, experţii, responsabilii politici şi publicul larg în contextul actualei epidemii se multiplică exponenţial, la fel ca şi COVID-19. Asistăm la prăbuşirea unei lumi? Sau ni se dă o ultimă şansă pentru ca, odată cu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 31 Martie 2020, ora: 07:57

Benzinăriile din R. Moldova „nu se grăbesc” să ieftinească prețurile deși cotația barilului de petrol S-A PRĂBUȘIT la cel mai MIC nivel din ultimii 18 ani

Benzinăriile din R. Moldova „nu se grăbesc” să ieftinească prețurile deși cotația barilului de petrol S-A PRĂBUȘIT la cel mai MIC nivel din ultimii 18 ani

Preţul petrolului Brent, de referinţă la bursa din Londra, a scăzut luni la cel mai redus nivel din ultimii 18 ani, în timp ce ţiţeiul WTI, de referinţă pe piaţa americană, a coborât sub 20 de dolari pe baril, pentru scurt timp, din cauza temerilor în creştere că...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)