CSI / Rusia

The Washington Post: Rebelii au nimicit zeci de tancuri ruseşti în Siria

Rachetele americane BGM-71 TOW au fost livrate rebelilor sirieni în cadrul unui program de doi ani coordonat de Statele Unite şi aliaţii săi pentru a ajută trupele Free Syrian Army în lupta împotriva preşedintelui Bashar al-Assad. Acum, după ce Rusia a intrat în război în sprijinul lui Assad, aceste rachete capătă o semnificaţie mult mai mare decât s-a plănuit iniţial.

Atât de mult succes a fost această rachetă în lupta rebelilor cu armata lui Assad în nord-vestul Siriei, încât sirienii au botezat-o „Assad Tamer” (Îmblânzitorul lui Assad) – un joc de cuvinte, pentru că Assad înseamnă leu. Rachetele au fost utilizate cu mare succes de rebelii sirieni pentru a încetini ofensivă lui Assad, pornită cu sprijinul ruşilor.

De miercuri, când trupele siriene ale lui Assad au lansat prima lor ofensivă susţinută de puterea militară a Rusiei, zeci de clipuri video au fost postate pe YouTube, arătând cum rebelii nimicesc cu ajutorul rachetelor americane tancuri ruseşti şi alte vehicule blindate aparţinând armatei siriene. O bilă de lumina parcurge în zigzag relieful rural sirian până când găseşte şi distruge ţintă, transformând-o într-o minge de foc.tow tanc lovit
Rebelii susţin că au nimicit 24 de tancuri şi vehicule blindate în prima zi a ofensivei siriene, iar numărătoarea continuă.

„A fost un masacru al tancurilor”, spune căpitanul Mustafa Moaraţi, al cărui grup – Tajamu al-Izza – susţine că a distrus, miercuri, şapte tancuri şi vehicule blindate.

Mai multe rachete sunt pe drum, a spus el. „Consumabilele” noi au ajuns după ce a început desfăşurarea de forţe ruse, a spus el, şi aliaţii rebelilor au promis livrări suplimentare în curând, evocând astfel rolul jucat de SUA în furnizarea de rachete antiaeriene Stinger şi forţând Uniunea Sovietică să se retragă din Afganistan în anii 1980.

„Este un război proxy din întâmplare”, a declarat Jeff White de la Washington Institute for Near East Policy, care a numărat cel puţin 15 tancuri şi vehicule blindate distruse sau dezactivate într-o singură zi. „Rebelii au din întâmplare o mulţime de rachete TOW în inventar. Regimul s-a întâmplat să-i atace cu sprijinul Rusiei. Eu nu văd aceste evenimente că pe un război proxy apărut prin decizie. ”

Programul rachetelor TOW este iniţiat de CIA şi în întregime separat de programul iniţiat de Pentagon, care prevede lupta împotriva statului islamic.

Programul CIA a fost iniţiat la începutul anului 2014, cu scopul de a susţine rebeliunea împotriva regimului lui Assad prin furnizarea de pregătire militară, arme de calibru mic, muniţie şi rachete antitanc, care s-au dovedit a juca un rol esenţial în erodarea avantajului cheie al guvernului lui Assad în lupta cu rebelii uşor înarmaţi – tancurile şi armele grele.

„Un factor de conducere primar în calculul Rusiei a fost realizarea că regimul lui Assad a fost slăbit militar şi în pericol de a pierde teritoriul din nord-vestul Siriei. Rachetele TOW au jucat un rol extraodinar în acest sens”, a declarat Oubai Shahbandar, consultant cu sediul în Dubai, care lucrează pentru opoziţia siriană.

„Cred că şi americanii au fost surprinşi de succesul acestor rachete”, a adăugat el.

Nu a fost întâmplător faptul, spun oficialii americani şi analiştii militari, că primele ţinte ale atacurilor aeriene ruseşti în Siria au fost zonele în care rebelii înarmaţi cu rachete TOW au realizat victoriile cele mai substanţiale, ameninţând direct regiunea natală a lui Assad – Latakia.

Aceste zone au fost, de asemenea, primele în care armata lui Assad a lansat ofensivă cu ajutor rusesc.

Ce au făcut aceste rachete TOW? „Au compensat avantajul regimului în arme grele şi blindate…Sunt asemenea rachetelor Stinger din Afganistan”, spune White.

Nu este clar dacă TOW vor fi capabile să schimbe cursul războiului, aşa cum au făcut rachetele antiaeriene Stinger introduse în anii 1980 de către CIA în Afganistan, unde au fost folosite de către mujahedini pentru a doborî elicoptere ruseşti şi a paraliza armata sovietică.

Acum, că ruşii au intensificat loviturile aeriene şi, pentru prima dată, au fost observate elicoptere de lupta, rachetele TOW pot încetini ofenisva, dar nu vor putea s-o blocheze.

Rebelii au cerut rachete Stinger sau echivalentele lor pentru a contracara nouă ameninţare rusă din aer, dar oficialii americani spun că este puţin probabil că această cerere va fi satisfăcută.

Administraţia Obama a respins în mod repetat cererile anterioare ale rebelilor, precum şi ale aliaţilor lor turci şi arabi pentru livrarea de rachete antiaeriene, având temeri că ar putea cădea în mâinile extremiştilor islamişti.

 

Dar programul de rachete TOW este deja în curs de desfăşurare, şi sunt indicii că va continuă. Arabia Saudită, „furnizorul şef” de arme pentru rebelii sirieni, a promis un răspuns „militar” la invazia aeriană rusă, şi comandanţii rebelilor spun că au fost asiguraţi că acest ajutor militar va sosi foarte repede.

Implicarea Rusiei în războiul dintre șiiți și sunniți poate avea urmări catastrofale. Președintele Institutului Parteneriatului Estic din Ierusalim rabinul Avraam Șmulevici susține în ultimele publicații că participarea Rusiei în războiul sirian este un bluf pentru care rușii vor plăti un preț mare. Într-un interviu acordat postului Radio Europa Liberă, Șmulevici atenționează că Vladimir Putin nu înțelege ce catastrofă poate provoca conflictul său cu o bună parte a lumii musulmane.

sursa: paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *