Astăzi 22 Martie 2018, Joi - Ultima actualizare la ora 11:33
Abonamente

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Actualitate 11 Ianuarie 2017, ora 16:14

Theresa May: Incertitudinea politică din Irlanda de Nord nu trebuie să pună în pericol procesul de pace

Marime Font

Premierul Marii Britanii, Theresa May, a estimat miercuri că incertitudinea politică din Irlanda de Nord nu trebuie să afecteze procesul de pace care a pus capăt în mare măsură unor decenii de violență sectară în provincia britanică, relatează agenția Reuters.

Vicepremierul nord-irlandez Martin McGuinness a demisionat luni din funcție, determinând prăbușirea efectivă a guvernului său și creând riscuri de paralizie politică în regiune în timp ce Marea Britanie își face planuri în legătură cu ieșirea sa din Uniunea Europeană.

''Progresele realizate în Irlanda de Nord au fost cu greu obținute și trebuie să recunoaștem toți că nu dorim să le punem în pericol'', a declarat dna May în Camera Comunelor.''De aceea, cred că este atât de important pentru guvern și pentru toate partidele să lucrăm cât se poate de mult pentru a rezolva această problemă, astfel încât să vedem că se revine la instituțiile de partajare a puterii'', a mai spus șefa guvernului de la Londra.

Martin McGuinness, un reprezentant important al Sinn Fein și fost șef al Armatei Republicane Irlandeze (IRA), a demisionat în contextul unei dispute cu șefa executivului nord-irlandez și lideră a partidului unionist DUP, Arlene Foster, într-un dosar privind subvențiile pentru energiile regenerabile.

Potrivit regulilor politice în vigoare în Irlanda de Nord de la Acordul de pace din 1998, puterea este împărțită între unioniști și naționaliștii Sinn Fein. Demisia lui McGuinness o antrenează automat pe cea a dnei Foster.

Într-o astfel de situație, ministrul britanic pentru Irlanda de Nord, James Brokenshire, va fi nevoit să dizolve Adunarea Irlandei de Nord.

Sinn Fein are o săptămână pentru a desemna un succesor al lui McGuinness, pentru a evita implozia executivului nord-irlandez, dar și-a anunțat deja intenția de a nu face acest lucru, relata marți AFP.

AGERPRES.RO

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 21 Martie 2018, ora: 17:29

Investigație Impact TV / Afacerea de milioane a lui Caramalac! Oamenii săi sustrăgeau sume impunătoare de bani din bancomatele mai multor bănci din lume

Investigație Impact TV / Afacerea de milioane a lui Caramalac! Oamenii săi sustrăgeau sume impunătoare de bani din bancomatele mai multor bănci din lume

Autoritățile române au deconspirat recent o grupare criminală specializată în sustragerea banilor din bancomate, din care făceau parte și moldoveni. O investigație realizată de IMPACT TV arată că în spatele grupării, care activa cu succes în mai multe țări ale...

( ) Citeşte tot articolul


Editorial 22 Martie 2018, de Moni Stănilă

Se apropie ziua

27 martie bate la ușă. Încă nu știm cum va fi marcată această zi de diferite instituții, dar, cu siguranță, televiziunile de știri nu se vor plânge de lipsa subiectelor. Mai interesant va fi să vedem ce știri vor transmite televiziunile lui Dodon. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 21 Martie 2018, de Moni Stănilă

Departe de liniște

E foarte greu în ziua de astăzi, trăind în Moldova, să lăsăm toate la o parte și să ne îngrijim de suflet. Vedem câte lucruri ne tulbură: alegerile parcă neîntrerupte, calomnierea oamenilor, Rusia – care nu încetează să ne respire în ceafă prin toate...

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Martie 2018, de Constantin Tănase

Moldova a renunțat la propriul ei act de naștere?

Noi am abdicat de la principiile Declarației de Independență; moldovenii, care mai rămân pe aceste principii sunt în minoritate și sunt numiți „radicali”, „extremiști”, „naționaliști”, „xenofobi”, „legionari”, „naziști”,...

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Martie 2018, de Moni Stănilă

Program de reunificare

Când Uniunea Scriitorilor a ieșit cu o declarație de unificare, s-au găsit destui care să vină cu reproșuri, că e prea târziu sau prea aliniat la ce se întâmplă.  

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Martie 2018, de Pavel Păduraru

Luni, când se vor trezi rușii din somn…

Duminică, cel mai mare stat din lume, Federația Rusă, care nu-și poate întreține toți cetățenii și unde există și astăzi oameni care mor de sărăcie, a făcut o risipă colosală de bani.  

() Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Decembrie 2017, de Marin Basarab

Domnule Jereghi, ne așteptam să turnați filme, nu să vă turnați colegii

„Noi îl mustrăm întotdeauna pe tovarășul Stalin, și da, cu siguranță o merită. Însă eu vreau să întreb – cine a scris 4 milioane de denunțuri?” (Serghei Dovlatov)

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Decembrie 2017, de Octavian Țâcu

Dosarul Centenarului (V): Sfatul Țării în polemica dintre Ioan Pelivan și Pavel Miliukov

Spuneam în articolul precedent dedicat problemei legitimității Sfatului Țării la Conferința de Pace de la Paris (1919), că unul din cei mai importanți și înflăcărați apărători ai intereselor Basarabiei a fost Ion Pelivan.  

() Citeşte tot articolul