Astăzi 21 Ianuarie 2020, Marţi - Ultima actualizare la ora 18:50
Abonamente

Integrare Europeană 29 Octombrie 2011, ora 08:33    Din editia print

Thomas Gomart: „Întrebarea e dacă Moldova va reuşi să se afirme ca o democraţie veritabilă”

Marime Font

Thomas Gomart, director al Centrului Rusia/Noi state independente de la Institutul Francez de Relaţii Internaţionale (IFRI), s-a aflat pentru prima dată la Chişinău în această toamnă, la invitaţia Asociaţiei pentru Politică Externă (APE), în cadrul proiectului „Experienţa regională în procesul de construcţie a unor relaţii durabile cu Federaţia Rusă”, finanţat de Black Sea Trust (BST).

Doctor în Istorie la Paris I Panthéon-Sorbonne, e un bun cunoscător al zonei estice a Europei şi, în special, al spaţiului ex-sovietic. Este autor al mai multor studii şi cărţi despre Rusia, ultima sa lucrare la această temă fiind „Russian Energy Security and Foreign Policy” (2011).

- Dle Gomart, ce caută un expert în Rusia la Chişinău?


- Mi-ar plăcea să zic că am venit să vă gust vinurile - şi chiar le-am gustat, în zilele pe care le-am petrecut aici, găsindu-le extraordinare -, dar sigur că nu doar asta m-a adus în Moldova. Am venit pentru a înţelege mai bine Rusia, dar şi pentru a mă întâlni cu mai mulţi reprezentanţi ai mediului politic şi socio-civil de la Chişinău, pentru a vedea cum e percepută de aici Rusia…

- Într-un interviu pe care l-am realizat acum trei ani la Paris, îmi spuneaţi că „dacă vorbeşti despre Moldova în Franţa, înainte de toate, se va discuta despre Transnistria, după care va urma relaţia cu România şi, în cele din urmă, cea cu Ucraina. Abia după acestea trei vine rândul Rusiei”...

- Sunt de acord şi acum cu asta. Avem, în interiorul UE, o criză care face foarte vagi perspectivele de extindere a Uniunii. Astăzi, subiectul primordial care preocupă Europa este cum va supravieţui zona euro şi care e nivelul de coerenţă în sânul acestei zone. De cealaltă parte, se observă o revigorare a Rusiei şi încercarea ei de a „recuceri” - cel puţin, politic - teritoriile pierdute, inclusiv prin crearea Uniunii Vamale Rusia-Belarus-Kazahstan şi atragerea în acest parteneriat a unor ţări care şi-au anunţat deschis parcursul european.

- Se teme Europa de Rusia?

- Trebuie să menţionez că în Europa există diverse păreri vizavi de Rusia, diverse percepţii. Dar nu cred că în 2011 putem vorbi de teamă - majoritatea membrilor UE înclină spre aceea că Rusia trebuie să devină un partener al Uniunii. Evident că ea nu va fi un partener simplu - niciodată nu a fost. La sigur că vor mai apărea divergenţe în relaţiile bilaterale cu Rusia. Dar nici să negăm rolul ei economic şi chiar cel de securitate în regiune nu putem. De fapt, asistăm la o evoluţie a relaţiilor comerciale între ambele părţi, deşi încă se mai poartă negocieri pentru a găsi un cadru legal pentru aceste colaborări. În plus, în Europa, politica externă nu ocupă un rol primordial în mesajul electoral, respectiv la nivel intern oamenii sunt preocupaţi de alte probleme.

- La noi, dimpotrivă, de 20 de ani încoace, politicienii, dar şi societatea se împart în cei care sunt cu Rusia şi cei care sunt împotrivă. Totodată, în ultimii ani, tendinţa Rusiei de a-şi recuceri vecinătatea apropiată, precum defineşte Kremlinul fostele republici sovietice, se resimte tot mai mult…

- Aş zice, totuşi, că mai curând e vorba de o anumită dinamică a Rusiei în relaţia cu foştii „parteneri de URSS” - ca reacţie la dinamica extinderii UE din 2004, apoi din 2007, cu Bulgaria şi România. Aceste extinderi au avut un impact serios şi asupra unor ţări ca Moldova, fie şi indirect. Totodată, criza economică şi instituţională prin care trece UE îi permite Rusiei să se prezinte ca o ţară emergentă, capabilă să-şi ajute vechii prieteni, inclusiv din punct de vedere financiar. Dar nu cred că Moscova e pornită pe recucerire în sensul dur al cuvântului - nici nu ar avea mijloace pentru asta. Mai curând este dorinţa ei de a juca un rol în tensiunea actuală dintre euro şi dolar, la care se adaugă ambiţia de a demonstra că e o putere în creştere şi ascensiune.

- Chiar fiind putere în ascensiune, nu a reuşit să transforme în poveste de succes nici măcar CSI…

- Rusia dezvoltă cu greu proiectele integraţioniste, iar CSI nu este cea mai bună platformă pentru astfel de proiecte. Sunt destul de „fragile” din punctul de vedere al fundamentului şi alte proiecte menite să readucă împreună fostele republici sovietice. Uniunea Vamală, bunăoară, intră în contradicţie cu prezenţa în Organizaţia Mondială a Comerţului. În plus, Rusia niciodată n-a agreat Politica Europeană de Vecinătate a Bruxellesului, iar aceasta vizează şi Ucraina, şi Moldova, şi ţările din Caucaz. Cum să le integrezi?..

- Aţi pomenit de criza euro. Ce credeţi că se va întâmpla? Sunt destui moldoveni care se întreabă dacă nu cumva, într-o zi, euro va dispărea…

- Situaţia e gravă şi, la nivel teoretic, nimic nu este imposibil. Dar să nu uităm că problema monedei euro este problema încrederii reciproce dintre ţările membre ale zonei euro. Din acest punct de vedere, repet, situaţia e gravă. Totodată, euro este procesul cel mai emblematic al UE şi sfârşitul zonei euro va însemna nu doar efecte economice extrem de grele pentru economiile europene, ci şi pierderea unui pilon-simbol al Europei comune. Astfel, criza euro nu e doar o criză economică, ci şi una politică, una care atinge de o manieră decisivă solidaritatea europeană. De aceea, cancelariile europene sunt datoare să găsească o soluţie salvatoare. Şi cred că o vor găsi.

- Cum vă pare Moldova pe care, de altfel, o vizitaţi pentru prima dată?

- Şi tocmai din acest motiv îmi e dificil să vă răspund. În cele câteva zile de aflare la Chişinău am întâlnit persoane extrem de inteligente şi competente în meseria pe care o practică, în poziţiile pe care le deţin şi, mai ales, extrem de motivate spre integrarea europeană a ţării. Dar bănuiesc că sunt destul de mulţi cetăţeni moldoveni care, dimpotrivă, nu-şi doresc această integrare.

- Să ştiţi că acesta este unul dintre multiplele paradoxuri moldoveneşti: în sondaje spunem că ne dorim integrarea europeană - şi chiar ne dorim membri ai Europei! -, dar votăm totodată actori politici antieuropeni…

- Cred că întrebarea care se pune astăzi e dacă Moldova va reuşi, după tot zbuciumul din ultimii ani, din ultimele cicluri electorale, să se afirme ca o democraţie veritabilă şi să meargă ferm pe calea reformelor. Aceasta va fi cea mai fermă garanţie pentru o apropiere fie şi mai lentă, dar sigură, de UE. Există, bineînţeles, o serie de îngrijorări referitoare la stabilitatea politică internă a Moldovei la acest moment, dar dacă veţi reuşi să arătaţi că sunteţi capabili să gestionaţi această situaţie, impactul de imagine va fi unul pozitiv.

- Ce facem cu Transnistria? Că tot suntem percepuţi prin această prismă... Şi aici Rusia e un actor important, flancată - mai recent - şi de Germania. Sunt voci care vorbesc despre un nou pact Molotov-Ribbentrop, apropo…

- În mod cert, Transnistria influenţează percepţia vizavi de Moldova, ceea ce înseamnă că ţara dumneavoastră este văzută şi prin prisma Rusiei. Din fericire, mai ales în ultimul timp, Moldova e văzută din ce în ce mai mult şi prin prisma României, de când aceasta a devenit membru al UE. Cât priveşte un nou „pact”, eu întotdeauna sunt extrem de rezervat vizavi de referinţele istorice. Pentru că, de obicei, acestea sunt folosite pentru a polua dezbaterile.

Din punctul meu de vedere, iniţiativa germano-rusă de mediere a problemei transnistrene este binevenită în măsura în care exprimă voinţa de a soluţiona acest conflict îngheţat, care otrăveşte relaţiile dintre UE şi Rusia şi, mai ales, paralizează Moldova. Totodată, aş spune că faptul că Berlinul - care evident că şi-a propus să se impună ca un actor de securitate în Europa - şi Rusia s-au axat anume pe acest dosar trădează o anumită febleţe a ambiţiilor germano-ruse. Aceste două mari puteri ar putea face mult mai mult în cadrul Uniunii. Totuşi, în concluzie, cred că, în general, este o evoluţie pozitivă.

- Care însă e marcată de câteva carenţe, cum ar fi aceea că Rusia nu-şi respectă angajamentul de a-şi retrage trupele de pe teritoriul RM. Sau de faptul că există riscul ca să fie găsite soluţii tehnice de reintegrare, dar să rămânem două entităţi politice străine, precum am şi fost ultimii 20 de ani. Smirnov şi maşina lui de propagandă într-adevăr au creat un alt popor.

- Cred că, dacă proiectul ruso-german va avansa, prezenţa militară rusă în Transnistria va fi soluţionată - fie cu concursul oficialilor europeni, în dialogul bilateral pe care-l au ei cu Rusia, fie prin insistenţa actorilor implicaţi în procesul de negocieri. Este eminamente munca diplomaţilor să caute şi să găsească soluţii. Poate se va merge pe varianta unei retrageri eşalonate, ceea ce va fi mai uşor acceptat de către Tiraspol… Se pare însă că al doilea aspect de care vorbiţi e şi mai greu decât primul, pentru că presupune schimbarea mentalităţilor. Dar şi aici nu veţi reuşi până nu veţi porni anumite procese.

- Ar putea scutul american antirachetă, instalat de curând în România, să afecteze şi acest proces de reglementare transnistreană? Căci Rusia nu şi-a ascuns iritarea de la acest fapt, dar şi Transnistria s-a agitat din nou…

- Sigur că în următorii câţiva ani acesta va fi un subiect important în dialogul dintre SUA, NATO, Rusia, dar şi Europa. Un subiect care va fi reactualizat şi în contextul electoral al Rusiei de anul viitor, şi în discursul naţionalist din această ţară, şi când va veni vorba de retragerea din Transnistria… Înţeleg că Rusia se simte cumva încercuită - NATO e şi la Sud, şi la Vest, şi la Sud-Est. Iar credibilitatea nucleară e principalul as al Rusiei când vine vorba de politici de securitate. De aceea sunt două opţiuni: prima ţine de asocierea foarte restrânsă a Rusiei cu sistemul antirachetă - şi aceasta e cea mai bună posibilitate de a lega Rusia de Occident şi într-o oarecare măsură Occidentul de Rusia; a doua ar fi creşterea tensiunii între NATO şi forţele militare ruse în baza neînţelegerilor care vin încă din timpul Războiului Rece, neînţelegeri ce încă reprezintă subiecte aprinse de discuţii. În Rusia, la fel ca şi în NATO, sunt diferite şcoli de gândire care pun în discuţie aceste subiecte sensibile.

- E cumva natural - interese diferite, respectiv şi puncte de vedre diferite...

- Sigur şi, astfel, scutul antirachetă poate fi în un subiect de confruntare destul de puternic. Citisem undeva că ruşii l-au numit „o anaconda ce le-a încolăcit ţara”… Totodată, Rusia ar trebui să înţeleagă - şi cred că înţelege - că în viitorii douăzeci de ani marile provocări de securitate pentru zona euroatlantică nu vor veni din Europa sau din SUA, ci din Sud - din Pakistan, din Iran, Afganistan. Revoluţiile din ţările arabe au dovedit-o. De aceea, oricât de diferite ar fi interesele, Rusia şi Occidentul vor trebui să se solidarizeze în faţa pericolului nuclear care poate să vină din partea acestor ţări.

- Pe dumneavoastră, ca cetăţean european, acest scut vă deranjează?

- Aş da un răspuns din câteva componente. Înainte de toate, în afară de faptul că sunt cetăţean european, sunt şi cetăţean francez, iar cheia politicii de securitate franceze este, în general, arma nucleară. Deci, avem capacitatea de a replica şi, totodată, de a oferi garanţii de securitate şi altor ţări europene. Există, în acelaşi timp, un soi de reticenţă a unor ţări, inclusiv a Franţei, faţă de acest scut, şi asta inclusiv pentru că el a fost iniţiat de către Statele Unite. Dar iată că ţari ca Polonia sau România au acceptat să-l găzduiască, intrând sub aripa de securitate americană. Cert e că europenii trebuie să plătească pentru securitatea lor, atât la nivel comunitar, cât şi la nivel naţional. Cert e că securitatea e ca şi oxigenul - devine vital în clipa în care nu-l avem.

- Care este astăzi relaţia dintre Rusia şi NATO?

- Cred că punctul culminant al relaţiilor dintre NATO şi Rusia a fost atins în toamna anului 2010 la Summitul de la Lisabona. În mod cert s-a produs o îmbunătăţire a relaţiilor după războiul din Georgia din 2008, când relaţiile dintre NATO şi Rusia erau critice. Este important să acordăm atenţie şi evoluţiei NATO ca organizaţie, deoarece NATO din ce în ce mai des se implică în operaţiuni în afara ariei sale de competenţă, în mare parte în Afganistan şi recent în Libia. Astfel, întrebarea ar fi în ce constă evoluţia Alianţei - a cărei rol rămâne unul fundamental în arhitectura securităţii europene - şi care este reacţia Rusiei, precum şi cum rămâne cu statele care au aderat la NATO având drept motiv fundamental dorinţa de a fi protejate de Rusia - de exemplu, Statele Baltice şi într-o oarecare măsură Polonia.

- În 2008, mi-aţi spus: „Situaţia Moldovei este interesantă în măsura în care sunteţi o ţară care nu vrea să devină membră a NATO, fapt ce o distanţează vizibil de ceilalţi aspiranţi la integrarea europeană. Dar, Moldova e percepută ca o ţară mică şi asta ar putea fi şansa voastră. Căci, dacă ar dori, celor 27 de state membre le-ar fi mai uşor să vă digereze pe voi, decât pe cele 50 de milioane de ucraineni, bunăoară”…

- Cred că azi aş putea să vă spun acelaşi lucru. Faptul că nu sunteţi în NATO vă singularizează - dar aici nu e totul pierdut. Şi ca dimensiune Moldova parcă nu s-a schimbat… Deci, rămâne efortul pe care trebuie să-l faceţi pentru ca Europa, destul de obosită astăzi, să vrea să vă „digere”. Integrarea europeană e un proces lung şi dificil, dar acest fapt nu este un motiv pentru care Moldova nu ar trebui să insiste şi să persevereze. Este foarte important ca Moldova să înţeleagă situaţia dificilă din cadrul UE în prezent, să accepte faptul că UE se confruntă cu o criză serioasă în ceea ce priveşte propriile proiecte. Adică, e nevoie să aveţi răbdare, dar în niciun caz să nu renunţaţi.

- Vă mulţumim pentru interviu!

Un articol de:
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Moldova 21 Ianuarie 2020, ora: 18:50 de Silviu Tănase

Ion Chicu se duce cu „sapa după avioane” și îi dă replici stupide Președintelui Klaus Iohannis

Ion Chicu se duce cu „sapa după avioane” și îi dă replici stupide Președintelui Klaus Iohannis

Tunul de lemn este o producție Moldova-Film, realizată la apusul Imperiului Sovietic. Filmul prezintă povestea unui bătrân, liniștea căruia a fost tulburată de apariția unui avion nemțesc care le-a ucis pe rând găinile, apoi oaia. Bătrânul găsește un tun pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 14:06

FOTO/// Icoane cu chipul lui Vladimir Putin, vandute pe strazile din Rusia cu peste 22 de mii de lei

FOTO/// Icoane cu chipul lui Vladimir Putin, vandute pe strazile din Rusia cu peste 22 de mii de lei

 Chipul lui Vladimir Putin poate fi gasit pe icoanele care se vand in Rusia. Despre asta a scris un internaut pe retelele de socializare, care spune ca a surprins icoana in aeroportul Pulkovo din Sankt Petersburg.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 13:44

Valeriu Pasat Mihail Ostrovski, primul ambasador sovietic la Bucureşti, trimis în Gulag pentru că a „contribuit la destituirea din funcţie a ministrului de Externe al României, N. Titulescu”

Mihail Ostrovski, primul ambasador sovietic la Bucureşti, trimis în Gulag pentru că a „contribuit la destituirea din funcţie a ministrului de Externe al României, N. Titulescu”

 Este binecunoscut faptul că în procesul de instituire, ameliorare şi dezvoltare a relaţiilor reciproce dintre state un rol deosebit îl joacă, de obicei, personalităţi notorii ale diplomaţiei. În România interbelică, o astfel de personalitate diplomatică,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 13:34

Piesa “Dosarele Siberiei,” în Sala Mare a Teatrului Naţional din Bucureşti

Piesa “Dosarele Siberiei,” în Sala Mare a Teatrului Naţional din Bucureşti

 Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău montează pe scena Naţionalului bucureştean, miercuri 22 ianuarie 2020, în Sala Mare, ora 19,00, piesa „Dosarele Siberiei”, în regia lui Petru Hadârcă.

( ) Citeşte tot articolul

Film 21 Ianuarie 2020, ora: 13:11

5 filme românești noi pe care le vei putea vedea în 2020

5 filme românești noi pe care le vei putea vedea în 2020

Anul 2020 va fi plin de noutăți în ceea ce privește industria cinematografică, inclusiv de noi filme românești de care să te bucuri. Anul 2020 va veni cu titluri mari. Pentru cei pasionați de filmele din universul DC, aceștia vor putea urmării continuarea poveștii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 13:05

Denunț la Procuratură împotriva lui Dodon și solicitări la ANI și FISC să verifice cheltuielile președintelui pentru vacanțele de lux

Denunț la Procuratură împotriva lui Dodon și solicitări la ANI și FISC să verifice cheltuielile președintelui pentru vacanțele de lux

Liderul Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, a pregătit denunțul pe care intenționează să-l depună la Procuratura Generală împotriva șefului statului pentru îmbogățire ilicită. Anunțul a fost făcut de prim-vicepreședintele PPDA, Alexandru Slusari.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Ianuarie 2020, ora: 12:06

Poze cu ROBII sovietici din Basarabia /// Zaharia Cușnir

Poze cu ROBII sovietici din Basarabia /// Zaharia Cușnir

A făcut senzație publicarea unui pachet de fotografii din satele basarabene ale anilor 50-60, la apogeul Uniunii Sovietice. Pe mine m-au întristat și vă spun de ce.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 11:58

Parlamentul a CHELTUIT 2 milioane pentru 110 tablete ce le va permite deputaților să folosească sistemul e-parlament și e-vot

Parlamentul a CHELTUIT 2 milioane pentru 110 tablete ce le va permite deputaților să folosească sistemul e-parlament și e-vot

Tabletele au fost procurate încă în luna decembrie 2019, conform Agenției Achiziții Publice, informează jurnal.md

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 11:53

Contrabandist cu imaginație. Vezi unde a ascuns un moldovean sute de pachete cu cafea din Italia

Contrabandist cu imaginație. Vezi unde a ascuns un moldovean sute de pachete cu cafea din Italia

Contrabandist cu imaginație. Un moldovean de 45 de ani din Nisporeni a ascuns mai multe produse alimentare fără acte în rezervorul unei stropitori, crezând că nu vor fi găsite, însă nu i-a mers.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 11:46

Constantin Codreanu reacționează la acuzațiile la adresa Consulatului României de la Bălți

Constantin Codreanu reacționează la acuzațiile la adresa Consulatului României de la Bălți Foto: simbol

1. Am considerat oportun să reacționez la acest articol pentru că, dincolo de orice, vorbim de interfața statului român cu care interacționează românii din Republica Moldova și de imaginea noastră ca stat. În plus, de fiecare dată când vorbim de situații în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 10:01

De sărbători, Loteria Națională a oferit câștiguri de peste 14,5 milioane de lei

De sărbători, Loteria Națională a oferit câștiguri de peste 14,5 milioane de lei

În perioada 1 decembrie – 15 ianuarie, Loteria Națională a oferit câștiguri în valoare de 14 575 000 de lei. Dintre acestea, 19 norocoși au descoperit premii mari în bilete de loterie în sumă de 5 619 439 de lei. 

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 21 Ianuarie 2020, ora: 09:15

OPINII ALTERNATIVE / Saharneanu îl critică pe fostul lider PPR, Vlad Țurcanu

OPINII ALTERNATIVE / Saharneanu îl critică pe fostul lider PPR, Vlad Țurcanu

Ex-deputatul Valeriu Saharneanu, reprezentant al Partidului Popular Românesc, a dezvăluit cum a ajuns fostul președinte al formațiunii, Vlad Țurcanu, să conducă partidul, dar și cum, ulterior, nu s-a mai implicat în activități.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 09:04

VIDEO// Arest preventiv pentru minorul din ORHEI, care și-a ucis prietenul pentru o platformă XBOX

VIDEO// Arest preventiv pentru minorul din ORHEI, care și-a ucis prietenul pentru o platformă XBOX

Minorul de 14 ani care a ucis cu sânge rece un alt minor de 12 ani a primit mandat de arest pentru 30 de zile, după ce ieri a fost reținut pentru 24 de ore. Băiatul este suspectat că ar fi omorât un băiat de 12 ani, iar cadavrul l-a ascuns într-o clădire nefinisată.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 08:54

Cadavru găsit într-o fântână de canalizare

Cadavru găsit într-o fântână de canalizare

Trupul neînsuflețit al unui bărbat a fost depistat în această după-amiază într-o fântână de canalizare de pe strada Alecu Russo, din sectorul Ciocana al capitalei. Solicitată telefonic, Natalai Stati, ofițerul de presă al Poliției Capitalei,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 08:25

GALA CINEAȘTILOR 2020: Cele mai bune filme din Moldova

GALA CINEAȘTILOR 2020: Cele mai bune filme din Moldova

 Ieri, 20 ianuarie, a avut loc „Gala Cineaștilor 2020”. Evenimentul a fost organizat în premieră de către Uniunea Cineaștilor din Moldova în colaborare cu Centrul Național al Cinematografiei și Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. Laureații Galei...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 21 Ianuarie 2020, ora: 07:52

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 21 IANUARIE 2020. BERBECII SUNT CONFUZI

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 21 IANUARIE 2020. BERBECII SUNT CONFUZI

Horoscopul zilei de 21 ianuarie 2020 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 21 ianuarie 2020 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 21...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 06:33

Electromobilitatea – Companiile petroliere și de utilități încearcă să preia controlul: își fac propriile rețele de încărcare a mașinilor electrice

Electromobilitatea – Companiile petroliere și de utilități încearcă să preia controlul: își fac propriile rețele de încărcare a mașinilor electrice

Mai mult de trei sferturi (79%) din infrastructura de încărcare a vehiculelor electrice din Europa era controlată de companiile de utilităţi şi petroliere.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 21 Ianuarie 2020, ora: 05:49

Cum vorbim, cum scriem?: Despre ton şi intonaţie

Cum vorbim, cum scriem?: Despre ton şi intonaţie Din editia print

În prezent, în spaţiul audiovizualului există numeroase (ca să nu zicem nenumărate) posturi de radio şi TV, care încearcă din răsputeri să ne ademenească, să capteze cu orice preţ atenţia publicului. În avangarda acestei permanente competiţii sunt cei de la...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 21 Ianuarie 2020, ora: 00:25

Şapte trucuri pentru folosirea mai eficientă a minţii

Şapte trucuri pentru folosirea mai eficientă a minţii

Conştientul emite raţionamente şi subconştientul produce; conştientul alege şi subconştientul livrează marfa. Vă prezentăm câteva trucuri. Este de la sine înţeles că puteţi adăuga cele care corespund aşteptărilor, nevoilor sau dorinţelor voastre. 

( ) Citeşte tot articolul

Film 20 Ianuarie 2020, ora: 20:52

Radu Jude, primul regizor român cu trei producții la Berlinale 2020

Radu Jude, primul regizor român cu trei producții la Berlinale 2020

Cea de-a 70-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Berlin se va desfășura între 20 februarie și 1 martie 2020

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)