Astăzi 26 Septembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la ora 13:13
Abonamente

 
 

Timpul Local 13 Ianuarie 2017, ora 09:44    Din editia print

Timpul local

Marime Font

În ajunul Sfântului Vasile pe stil vechi, în satul Palanca, Călărași va avea loc Festivalul „Malanca de la Palanca”, după vechile tradiții moldovenești.

Călărași
Totdată, în cadrul evenimentului de la Palanca, se va organiza târgul de produse „Delicii Palacence” unde oamenii vor putea gusta din conservele de legume și fructe făcute de gospodarii din satul Palanca, vor încerca friptură cu mămăliguță și brânză, plăcinte la cuptor și bostan copt sau pâine de casă. De asemenea, vizitatorii vor putea bea vin fiert, țuică fiartă cu miere de albine.
Va fi organizat și un târg al meșterilor populari cu diferite ateliere de creativitate în care se vor face decorațiuni de brad din paie și fibre vegetale împreună cu meșterul popular Eugeniu Moldovanu sau păpuși de ritual, măști cu ajutorul meșterului popular Nina Djos.
Organizatorii nu au uitat de jocurile sătești și pun la dispoziția oaspeților „tragerea de funie”, „aruncarea bolovanului de zăpadă”, „dezghiocatul porumbului”, „bătutul grâului în piuă pentru colivă”, „concursul harapnicelor”, dar și mai multe sănii pentru plimbările în sat.
Spre finalul evenimentului, vor fi primite cetele de urători cu „Alaiul Malancuței” și cu personajele mascate.
Festivalul va avea loc pe 13 ianuarie în restaurantul din localitatea Palanca „Casa Părintească”. Prețurile activităților variază de la 30 de lei până la 450 de lei.


Ceadâr-Lunga
Serviciul hidrometeorologic al Republicii Moldova a publicat date statistice privind stratul de zăpadă în țară.
După cum rezultă din datele publicate, cea mai multă zăpadă astăzi a căzut la Ceadâr-Lunga – aici s-a format o pătură de zăpadă cu grosimea de 25 cm.
Pe locul doi se află satul Cornești, raionul Ungheni - 21 cm. Pe al treilea – Briceni (20 cm). În raioanele Leova și Cantemir au căzut doar 10 cm de zăpadă.
În majoritatea raioanelor centrale și din nordul Moldovei, stratul de zăpadă nu depășește 4 cm.Soroca
Sorocenii sunt invitaţi la 15 ianuarie, ora 10.00, să depună flori la bustul lui Mihai Eminescu cu prilejul a 167 ani de la naşterea poetului, prozatorului şi publicistului român. De asemenea, în aceeași zi, cu începere de la ora 14.00, în incinta Centrului Cultural Român ,,Constantin Stere” din oraşul Soroca va avea loc evenimentul „Dor de Eminescu”.
Cu prilejul Zilei Naţionale a Culturii Române admiratorii versurilor eminesciene sunt invitaţi la o serată cu genericul ,,Dor de Eminescu”.
Observatorul.md

Ghidighici
Un stol de lebede s-a aciuat pe lacul de acumulare Ghidighici pentru prima dată în ultimii ani.
Pe parcursul anului trecut, la inițiativa Ministerului Mediului al RM, au fost realizate câteva lucrări esențiale pentru crearea condițiilor favorabile repopulării și dinamizării activității faunei în ecosistemul acvatic al bazinului lacului Ghidighici.
În rezultatul lucrărilor de demolare a digului din lunca bazinului acvatic Ghidighici pentru readucerea r. Bâc în cursul lui natural, oglinda lacului de acumulare s-a extins pe o suprafaţă considerabilă - 30 ha. Drept urmare, ecosistemul acvatic s-a îmbunătăţit, iar zona respectivă a devenit asemenea unei rezervaţii naturale, unde s-au adăpostit mai multe păsări sălbatice.
Având în vedere temperaturile scăzute, ninsorile şi gerul prognozat, angajaţii Agenția „Apele Moldovei" monitorizează evoluţia acestui stol de lebede, asigurându-le zilnic cu hrana necesară, în strictă conformitate cu recomandările Institutului de Zoologie al Academiei de Științe a Moldovei.

Din toate colţurile republicii vin mesaje asemănătoare - tot mai multe păsări migratoare (lebede, raţe, pelicani) aleg să se oprească pe teritoriul nostru, după ce a fost interzisă, pe parcursul ultimilor doi ani, vânătoarea la păsările migratoare. Liniştea de care se bucură în absenţa vânătorii, contribuie eficient la creşterea populaţiei de păsări şi, implicit, îmbunătăţirea întregii faune sălbatice.

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 25 Septembrie 2018, ora: 23:44 de Ana Marchitan

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă Din editia print

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă

Rușii consideră că nu e timpul potrivit pentru acordarea autocefaliei Bisericii de la Kiev, în timp ce ucrainenii dau asigurări că numai așa se va face dreptate

( ) Citeşte tot articolulOpinii & Editoriale 26 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Râmătorii de sensuri

Totul e înspăimântător de simplu: când ne naștem, fiecăruia, Dumnezeu îi dă câte un Boț de lut, căruia noi îi zicem DESTIN, îi pune în față un CRONOMETRU, dă startul și în perioada de timp rezervată noi trebuie să reușim să modelăm ceva din el.

() Citeşte tot articolul

Editorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md