Astăzi 23 Septembrie 2018, Duminică - Ultima actualizare la ora 10:22
Abonamente
 
 
 

Timpul Local 30 Septembrie 2016, ora 06:14

Timpul local

Marime Font

La grădinița de copii nr.7 din orașul Vulcănești a demarat un program de studiere paralelă a limbii române și a limbii găgăuze. Copiii din grupa mare, împreună cu părinții, din 15 septembrie 2016 frecventează activitățile integrate pentru studierea ambelor limbi.

Pentru desfășurarea lecțiilor, profesorii au primit manuale și cartonașe colorate pentru fiecare copil, înregistrări audio pentru pronunțarea corectă a cuvintelor, cărți de colorat, cântece, poezii pentru copii pe diverse teme.
Scopul proiectului este de a crea condițiile necesare pentru părinții și copiii lor, care contribuie la studierea paralelă a limbii române și a celei găgăuze. Potrivit experților, acest lucru va contribui la integrare lingvistică, socială, profesională și va contribui la păstrarea identității etnice și a patrimoniului cultural, informează portalul de știri Gagauzinfo.MD.

Proiectul este realizat în zece grădinițe din Comrat, Ceadâr-Lunga și Vulcănești în cadrul unui program care a fost dezvoltat de Asociația Națională a Trainerilor Europeni din Moldova ANTEM.Bender
Pe 27 septembrie curent, la sediul Misiunii OSCE din oraș Bender a avut loc şedinţa ordinară a grupurilor de lucru pentru educaţie, cu participarea reprezentanţilor participanţilor din cadrul formatului de negocieri „5+2”. Delegaţia din partea Chişinăului a fost condusă de coordonatorul grupului de lucru, viceministrul educaţiei, Vasile Marina.

În cadrul ședinței au fost discutate aspecte privind funcționarea şcolilor moldoveneşti cu predare în grafie latină din regiunea transnistreană, subordonate Ministerului Educaţiei al Republicii Moldova, precum și problema apostilării actelor de studii emise în regiunea transnistreană.
Grupurile de lucru au convenit de asemenea asupra organizării olimpiadelor comune ale elevilor de la instituţiile de învăţământ de pe cele două maluri ale Nistrului. Data următoarei întâlniri a grupurilor de lucru va fi stabilită suplimentar.

Anenii Noi
Pe 28 septembrie, la adresa ofițerilor Direcției Operațiuni Speciale a Inspectoratului Național de Investigații a venit o informație operativă precum că în pădurea din satul Hârbovăț, raionul Anenii Noi, au fost depistate obuze nemțești pentru artilerie.
Ca urmare a investigațiilor efectuate de către ofițerii de investigații, s-a stabilit că persoane necunoscute au încercat să le dezgroape și să le sustragă în mod tainic în scopuri nestabilite. Aceștia, au scos la suprafața solului circa 24 de unități din munițiile care erau îngropate în pământ. Obuzele sunt de pe timpul celui de-al Doilea Război Mondial și prezintă un pericol sporit de explozie.
La moment nu se cunoaște cantitatea munițiilor, se iau măsuri procesual penale în conformitate cu legislația în vigoare. Munițiile vor fi ridicate și dezamorsate de către geniştii Armatei Naţionale. Poliția îndeamnă cetățenii să respecte reguli simple de securitate, în cazul în care au depistat un obiect explozibil să anunţe poliţia sau autorităţile publice locale.

Călărași

În satul Pitușca, raionul Călărași, se va desfășura referendumul local privind revocarea Ionilei Lozovan din funcţia de primar al satului. Despre aceasta anunță CEC. Astfel, CEC a stabilit o ședință pentru data de 30 octombrie 2016
Comisia a decis stabilirea datei referendumului local concomitent cu cele prezidențiale, în scopul optimizării cheltuielilor pentru organizarea și desfășurarea acestor alegeri.

TIMPUL.MD

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md