Opinii și Editoriale

TIMPUL solicita parerea specialistilor

„Nici o persoana particulara, nici o parte din popor, nici un grup social, nici un partid politic sau o alta formatiune obsteasca nu poate exercita puterea de stat in nume propriu. Uzurparea puterii de stat constituie cea mai grava crima impotriva poporului”. (Constitutia Republicii Moldova)

In ultima vreme, tot mai multa lume constientizeaza faptul ca ordinea constitutionala in tara este grav incalcata. Incepand cu 8 aprilie 2009, actul de guvernare constitutionala a fost paralizat, intrerupt in cea mai obraznica forma. Sute de mii de cetateni sunt tratati ca o gloata de prosti, care vor vota orice numai sa li se dea pensia. Poporul a fost lovit in inima esentei sale – suveranitatea nationala!

In aceasta situatie, vom avea alegeri numite de uzurpatori, organizate de uzurpatori, sub controlul uzurpatorilor, dar in numele poporului, din contul poporului, care este informat in exclusivitate numai despre ceea ce convine uzurpatorului. Alarmata de ceea ce se intampla, redactia noastra a decis sa consulte parerea specialistilor, expertilor in materie de drept constitutional, administrativ, penal, organizare si functionare a statului in urmatoarele chestiuni:

1. Este sau nu uzurpata puterea de stat in RM? Daca da – de cand, de cine anume, in ce fel?

2. Deoarece mandatul presedintelui RM dureaza patru ani (Constitutia, art. 80, al. 1) si poate fi prelungit doar prin Lege organica – in caz de catastrofa sau razboi (Constitutia, art. 80, al. 3) -, cum credeti, cine este V. Voronin, incepand cu 8 aprilie 2009?

3. In baza carui act normativ (lege sau norma constitutionala) V. Voronin se autointituleaza „presedintele in exercitiu al RM”?

4. Care este mecanismul uzurparii? Cum anume a fost furata suveranitatea poporului si insusita ilegal puterea suprema in RM? Numiti persoanele, inaltii functionari de stat care au contribuit la actul uzurparii (si-au depasit atributiile functionale, si-au insusit abuziv puterea, au incalcat grav obligatiile functionale, normele Constitutiei, alte acte normative).

5. A fost sau nu intrerupt actul guvernarii constitutionale? Daca da: cum, cand, de cine anume?
6. Are sau nu astazi RM garant al Constitutiei? Poate sau nu poate fi V. Voronin garant al Constitutiei, fiind totodata presedintele unuia din partidele politice?

7. Cui ii este convenabila aceasta situatie? Cine si ce scop urmareste? Cum a devenit posibila aceasta distrugere a statului de drept?

8. Care este valoarea legala a actelor normative emise de V. Voronin dupa 8 aprilie 2009 (convocarea Parlamentului de catre un „presedinte in exercitiu”, cu mandatul expirat la 7 aprilie 2009; constituirea Parlamentului nou ales; alegerea deputatului si „presedintelui in exercitiu”, V. Voronin, in functia de presedinte al Parlamentului RM; actele normative referitoare la numirea si rechemarea ambasadorilor, a judecatorilor, oferirea de grade, titluri, decoratii etc.; investitura Guvernului (la propunerea persoanei ce si-a insusit functia de „presedinte in exercitiu”); depunerea juramantului de catre membrii Guvernului – in fata cui?; dizolvarea Parlamentului si numirea datei alegerilor anticipate; indeplinirea functiei de Comandant suprem; „tratativele” si „intelegerile” cu Federatia Rusa in privinta imprumutului si a cailor de reglementare a conflictului transnistrean etc.)?

9. Care pot fi consecintele actului de uzurpare a puterii?

10. Ce se poate si ce trebuie sa facem pentru a iesi din aceasta situatie cu cat mai putine pierderi?

Solicitam opinia constitutionalistilor nostri, a institutiilor de drept, a catedrelor de drept penal, administrativ, constitutional, a Asociatiei juristilor, a fostilor sefi de stat, presedintilor Parlamentului si prim-ministrilor, a loctiitorilor lor, a fostilor conducatori ai organelor de drept, a Procuraturii republicii, Ministerului Justitiei, a Academiei de Stiinte, a cetatenilor care au un cuvant de spus, a expertilor internationali, a primilor nostri deputati, a autorilor Constitutiei, a membrilor Parlamentului constituant si, in primul rand, a Curtii Constitutionale. Ne vom stradui ca raspunsurile sa fie publicate in TIMPUL.
Cititorii au dreptul sa fie corect informati in aceasta chestiune de importanta majora pentru evolutia normala a statului R. Moldova.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *