Social

Tinerii din Moldova îşi fac drum spre Europa

ACES a fost creată la iniţiativa Fundaţiei ERSTE, cu sprijinul Centrului Intercultural de la Viena şi are drept scop încurajarea participării active a tinerilor şi a cadrelor didactice din ţările Europei Centrale, în procesul de schimb şi cooperare internaţională. În cea de-a patra ediţie a proiectului educaţional ACES vor fi implementate 45 de proiecte, cu participarea activă a 104 şcoli din Europa Centrală şi de Est, printre care se numără şi cinci instituţii din RM. Tema ediţiei 2010-2011 a proiectului este „Creează soluţii pentru rezolvarea conflictelor din şcoli şi din mediul înconjurător”. Din RM s-au înscris în competiţie 17 şcoli, împreună cu instituţiile partenere din străinătate, dar numai cinci dintre acestea au fost selectate. Printre câştigători se numără Şcoala de Arte din Grătieşti (proiectul „Bulgărele de zăpadă”), Liceul Teoretic „Grătieşti” („Talk it over”), Liceul Teoretic Măgdăceşti („Conflictele dintre elevi, profesori şi părinţi şi rezolvarea paşnică a acestora”), Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Edineţ („Prietenii vor fi prieteni”) şi Liceul Teoretic „Gheorghe Asachi”din Chişinău („Construieşte-ţi viitorul fără conflicte”).

Liceul „Gheorghe Asachi” din Chişinău participă pentru a doua oară în cadrul ACES. „Avem multe de spus despre viitorul nostru! Să învăţăm cum!” – aceasta a fost tema proiectului premiat anul trecut. Obiectivul a fost promovarea cooperării şi comunicării interculturale, prin racordare la valorile pro-democratice ale politicii educaţionale de integrare europeană. Elementul senzaţional şi inovator al proiectului în RM a fost inaugurarea Aleii Drepturilor Copiilor. În cadrul acestei acţiuni au fost implicaţi copii din clasele primare, care au plantat o alee de pomi, fiecare copac reprezentând câte un drept al copiilor. „Principalul obiectiv al proiectului ACES este susţinerea dialogului intercultural între tineri şi stimularea creativităţii pentru dezvoltarea viitoare şi crearea de reţele în domeniul educaţiei. Cooperarea activă între şcolile din diferite ţări a fost unul dintre criteriile-cheie de evaluare. Comitetul de selecţie a apreciat, de asemenea, şi creativitatea cu care a fost abordată tema, precum şi fezabilitatea ideilor”, ne-a spus Victoria Isac, de la Departamentul relaţii internaţionale şi integrare europeană a Ministerului Educaţiei.

Academia Şcolilor din Europa Centrală dispune de un comitet internaţional de selecţie pentru evaluarea şi premierea celor mai bune proiecte, oferind câte 1000 de euro pentru fiecare şcoală participantă ca partener. În perioada 27 septembrie – 1 octombrie 2010 toţi reprezentanţii proiectelor selectate se vor reuni în cadrul unui eveniment de lansare care va avea loc în Senec, lângă Bratislava.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *