Moldova

Tkaciuk îl sabotează pe DODON ?

Acum jumătate de an, când a devenit clar că Igor Dodon este dorit la funcţia de primar general de Chişinău de către comitetele raionale de partid, temerile lui Tkaciuk s-au accentuat, deoarece Dodon a demonstrat că se bucură de susţinere pe intern şi, în caz de force-major, ar putea utiliza sprijinul structurilor teritoriale pentru a se impune în cadrul formaţiunii şi pentru a diminua din „monopolul pe influenţă” în PCRM deţinut până acum de sfetnicul lui Voronin.

Linia independentă de poziţionare a lui Igor Dodon, raitingul lui în creştere şi în partid, şi în societate, ambiţiile lui politice de a prelua puterea şi la Primărie, şi în PCRM – toate acestea au fost înţelese de către Tkaciuk drept o ameninţare şi l-au determinat pe acesta să accelereze şi să forţeze acţiunile de marginalizare a lui Dodon în PCRM, de compromitere a lui prin metode de dezinformare şi de a-l împiedica să fie înaintat la funcţia de primar general.

Lupta lui Tkaciuk împotriva înaintării lui Dodon la Primărie s-a desfăşurat până în ultimele clipe, până în ajunul deciziei finale. Candidaţii lui Tkaciuk au fost Igor Muntean, Eduard Muşuc, Violeta Ivanov. Avantajul lui Dodon a fost că şi-a anunţat dorinţa de a candida din timp, pregătind opinia publică, a avut sprijinul organizaţiilor raionale de partid şi a dat de înţeles, indirect, că oricum va merge în campanie, cu sau fără susţinerea PCRM. Acest pressing triplu l-a convins pe Voronin, pentru prima dată pus în situaţie de „şantaj” intern, să-l înainteze cu jumătate de voce pe Dodon în calitate de candidat din partea comuniştilor.

Pierzând prima rundă a bătăliei, Tkaciuk şi-a luat revanşa pe alte linii de atac. În primul rând, şi-a împins oamenii săi în lista de consilieri, practic excluzând din ea oamenii lui Dodon. Dorinţa lui Tkaciuk este să-şi promoveze cât mai mulţi oameni fideli în Consiliul Municipal, la fel cum a făcut în 2010 cu lista pentru parlamentare. În plus, îl va lipsi pe Dodon de susţinerea unei echipe de oameni de încredere în alegerile municipale. Iar apoi, dacă acesta va ajunge Primar, va încerca să-l controleze prin fracţiunea PCRM. De fapt, strategia lui Tkaciuk pare să fie următoarea: Dodon prin imaginea sa urmează să tragă după sine în turul I şi lista de consilieri comunişti. Iar apoi, în turul II, după ce oamenii lui Tkaciuk îşi vor obţine mandatele, Dodon va fi trebui să fie cufundat, pentru a-i fi compromisă imaginea şi frânt traseul de lider politic.

În al doilea rând, Tkaciuk per ansamblu va desfăşura o campanie electorală dură, fără compromis, cu atacuri murdare, cu provocări, cu mesaje regizate, de tipul celor lansate de către Alexandru Petkov, cu „idioţi” şi „râsuri”, pentru ca, prin asociere negativă, să compromită imaginea lui Igor Dodon, al cărui mesaj este mult mai echilibrat şi mai tehnocrat.

În al treilea rând, aşa cum dau de înţeles unele surse din interiorul PCRM, Tkaciuk va sabota organizarea unui şir de acţiuni electorale de amploare în Chişinău, precum şi lucrul agitatorilor de partid. Deja este vizibilă mediatizarea defectuoasă a candidatului Dodon în organele de presă ale PCRM.

În al patrulea rând, vor fi utilizaţi aşa-numiţii candidaţi-tehnici, care să concureze pe acelaşi segment electoral ca şi Dodon, cu scopul de a scădea şansele acestuia de a lua Primăria din primul tur. Cel puţin un candidat de acest fel a şi fost lansat – este vorba despre Sergiu Coropceanu, candidatul la funcţia de primar din partea Partidului Social Democrat, care a şi anunţat, din start, că va lupta împotriva lui Dodon şi pentru electoratul lui Dodon. Avându-se în vedere relaţiile foarte strânse dintre Mark Tkaciuk şi Victor Şelin, preşedintele PSD, este de la sine înţeles existenţa unei înţelegeri din culise între cei doi. Lovind în Dodon, candidatul psd-ist urmăreşte să reducă credibilitatea lui Igor Dodon în rândul electoratului de stânga. Altfel, nu există nicio logică pentru declaraţiile lui Coropceanu, care nu a declarat că luptă împotriva primarului actual, ci împotriva unui alt candidat, comunist, care nu are nicio treabă cu starea dezastruoasă din municipiu.

E de presupus că există şi alte tactici, mult mai subtine, care vor fi puse în aplicare de către Tkaciuk, pentru a-l împiedica pe Dodon să ia Primăria capitalei; cum ar fi limitarea în resurse financiare, limitarea accesului la media de partid şi altele. Îşi va atinge scopurile şi îl va cufunda totuşi Tkaciuk pe Dodon? Cursa electorală care a început deja va arăta cine pe cine va învinge în această bătălie decisivă pentru capitală. O bătălie nu doar între Dodon şi Chirtoacă, dar şi între Dodon şi Tkaciuk.

Andrei Vasilescu
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *