Astăzi 17 Ianuarie 2019, Joi - Ultima actualizare la ora 12:36
Abonamente

Cultură 19 Iulie 2016, ora 14:11

Toată Moldova într-un acord de violă

Marime Font

„Muzica reprezintă mișcarea sunetului către suflet în scopul de a educa virtuțile.” Platon 

Zilele trecute mi-am readus aminte de ce iubesc Moldova. Am simțit din nou acea emoție pură, pe care o prinzi când hoinăreşti codrii deşi sau ridici dealurile verzi. Am simţit iarăşi acea legătură sufletească cu oamenii buni; cu bunicile care scot pâinea aburindă din cuptor; cu tinerii care cutreieră lumea în lung şi-n lat însă nu uită de casă… cu toată suflarea din această zonă geografică. Toată dragostea asta a venit într-o seară călduroasă de iulie, fiind oferită virtuos de două generaţii de muzicieni excepţionali din Moldova. Anatol Ştefăneţ (violă), Dan Brumă (chitară) şi Oleg Baltaga (percuție) şi-au unit forţele într-un trio de jazz inedit, Folk Reverse Jazz Trio. E foarte greu să definești genul de muzică pe care-l fac acești instrumentiști, temele variază de la blues și jazz la funk, trip-hop și folk. Chitara lui Dan Brumă te duce undeva în spațiul cosmic, viola lui Anatol Ştefăneţ te readuce în Balcanii din Europa, iar percuţia legendarului Oleg Baltaga reuşeşte să îmbine aceste două spaţii, cerul şi pământul, printr-o ritmică hipnotizantă, una care capătă o fluenţă mai mult decât eclectică. O astfel prestație ne readuce aminte de faptul că muzica trebuie să fie mai întâi artă, creație pură care deschide sufletele și atinge emoțiile spirituale.

Secolul XXI și-a pierdut calmul, iar oamenii au devenit mai agitați ca niciodată. Arta s-a transformat într-un produs perisabil, neimportant, trecător. Însăși noțiunea de muzică a fost ridiculizată de mulțimea de vedete muzicale, cu multe aere de staruri și nici un pic de talent. O mare parte a muzicii de astăzi este distracție, dezmăț, erotică ieftină, kitsch și bătaie de joc față de suflet. O mare parte din muzica contemporană nu are nici un mesaj, nici-o esență și respectiv, nici-o valoare. Și este foarte important să mai apară proiecte de genul Folk Reverse Jazz Trio – proiecte care ne reamintesc că nu totul este pierdut, că sufletul nostru mai are o șansă.
Pentru aproximativ două ore de concert am uitat de politică, sărăcie, criză, conflicte interetnice și bădărănism. A fost de ajuns să aud un singur acord lansat de viola lui Anatol Ștefăneț, ca să-mi dau seama de ce iubesc atât de mult această țară.


Când terminam acest articol am dat peste o postare scrisă de colegul meu Dorin Galben. Dorin scria despre un caz recent dintr-un supermarket: „O bătrână a furat o pâine din supermarket - mă rog, a pus-o în geantă pe furiș. În timp ce ieșea pe ușă rușinată și stresată să nu fie prinsă, cei din pază s-au făcut că n-au observat nimic, asta chiar dacă au stat cu ochii pe ea tot timpul.

Mi-am plătit cumpărăturile, iar când am ieșit afară, femeia mușca flămândă din pâine...

P.S. Această postare nu e despre sărăcie, e despre omenie.”

După ce am citit această postare am înţeles pe deplin mesajul trupei Folk Reverse Jazz Trio – Moldova e vie şi încă mai are suflet, însă nu mai observăm acest lucru după vălul de neîncredere şi intoleranţă. Suntem săraci şi nefericiţi din multe motive, însă unul dintre ele ar fi că am uitat să ne mai oprim din când în când, să ascultăm o muzică care educă sufletul, să vedem frumosul în detalii şi să ne călim virtuţile pe care mulţi cred că le-am pierdut deja. Atât timp cât vor mai rămâne artişti care educă şi oameni care încă cred într-o schimbare, vom avea o şansă mai bună de viitor. În muzica contemporană din Moldova a reapărut sufletul, sperăm să reapară şi în ţară.

Un articol de: Marin Basarab
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 12:36

Un procent de 61% dintre ruși sunt rușinați de faptul că poporul rus trăiește „în sărăcie veșnică și nesiguranță”, rezultă din rezultatele sondajului realizat de ”Levada Center”, potrivit Meduza.io.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 12:05

Reprezentantii Partidului Democrat din Moldova au depus la CEC o contestatie impotriva blocului electoral ACUM. Democratii il acuza pe liderul PPDA, Andrei Nastase, ca si-a facut campanie electorala folosind retelele de socializare si le cer membrilor CEC sa examineze actiunile acestuia.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 11:59

Jurnalistul român Victor Nichituș scoate în evidență carențele rapoartelor prezentate de către Promo-LEX, organizație care monitorizează procesul electoral. În opinia lui Nichituș, principala problemă este că autorii rapoartelor despre campanie nu verifică...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 10:27

Dezastru total în Europa! Autoritățile din Cernăuți, Ucraina, au luat măsuri extrem de dure împotriva străinilor din administrație Așadar, în această provincie funcționarii publici care dețin dublă cetățenie vor fi demiși din funcții.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 10:13

Compania românească „Transgaz” a început lucrările de construcție a gazoductului Ungheni-Chișinău. Administratorii „Vestmoldtransgaz” au semnat la începutul săptămânii contractul de achiziție de lucrări pentru construirea complexului...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 10:02

Gigantul chinez de telecomunicaţii Huawei a refuzat să comenteze joi informaţiile potrivit cărora procurori americani investighează compania pentru furt de secrete comerciale de la parteneri de afaceri din Statele Unite, notează agenţia DPA, citând presa de peste Ocean.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 09:36

Autorităţile sârbe au reuşit să dejoace un complot pentru uciderea lui Vladimir Putin, cu o zi înainte de vizita liderului rus în Belgrad.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 09:35

”Reprezentanța” Transnistriei de la Moscova va fi condusă de Leonid Manakov, avocat rus și fost ofițer al serviciilor secrete din Rusia, se arata pe site-ul așa-zisului ”Minister al Afacerilor Externe” al Transnistriei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 09:34

Organizația internațională pentru drepturile omului Open Doors a prezentat lista anuală a 50 de țări în care sunt persecutați creștinii minoritari. Anul acesta Rusia a fost plasată pe locul 41, între Kenya și Malaezia.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 09:31

Vor fi construite inclusiv noi clădiri şi vor modernizate, între altele, secţiile de Montaj, Caroserii şi Vopsitorie, pentru ca producţia să crească, în medie, cu 15 maşini pe oră.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 09:02

Prim-ministrul Pavel Filip a solicitat instituțiilor abilitate din domeniul sănătății să examineze și să identifice mecanisme de reducere a adaosului comercial aplicat la medicamentele comercializate în rețeaua farmaceutică.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 17 Ianuarie 2019, ora: 08:48

Horoscop 17 ianuarie 2019. O zi cu multe surprize pentru nativi, în ceea ce priveşte dragostea. S-ar putea să plecaţi într-o scurtă vacanţă sau să aveţi parte de o întâlnire care vă va schimba viaţa. Faceţi ceea ce vă ghidează inima.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 17 Ianuarie 2019, ora: 00:35

De ce MOLDOVEANUL Dimitrie Cantemir spunea ca e ROMÂN?

De ce MOLDOVEANUL Dimitrie Cantemir spunea ca e ROMÂN?

"Hronicul vechimii a romano-moldo-vlahilor" este ultima operă a lui Dimitrie Cantemir, scrisă între anii 1719 și 1722 în care autorul explică de ce moldovenii sunt români...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Ianuarie 2019, ora: 23:13

 Facebook a anunţat că va lansa în Europa un sistem de verificare a reclamelor electorale care va intra în funcţiune în următoarele luni.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Ianuarie 2019, ora: 22:59

 Banca Transilvania, cea mai mare bancă din România după fuziunea cu Bancpost, a transmis, la solicitarea Ziarului Financiar, prima reacţie, foarte critică, faţă de decizia guvernului a impozita suplimentar băncile.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Ianuarie 2019, ora: 22:51

 Fostul preşedinte Traian Băsescu, senator PMP, a declarat, miercuri seara, că Brexitul se amână, primul pas pentru rămânerea Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord în Uniunea Europeană fiind făcut.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Ianuarie 2019, ora: 22:42

O întrebare dificilă pusă de un prieten din Chişinău. Primul răspuns care mi-a venit: nu ştiu, mai întreb. Şi am întrebat, răspunsul a fost: niciuna dintre cele două. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Ianuarie 2019, ora: 22:38

 Liderii Uniunii Europene analizează posibilitatea amânării până în anul 2020 a termenului ieşirii Marii Britanii din Blocul comunitar, în contextul în care Germania şi Franţa au exprimat disponibilitatea de a prelungi negocierile, după ce Camera...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Ianuarie 2019, ora: 22:34

 Primarul Londrei, Sadiq Khan, un politician laburist, s-a declarat "profund dezamăgit" că Guvernul Theresa May nu a fost demis de Camera Comunelor şi cere organizarea unui nou referendum pe tema apartenenţei Marii Britanii la Uniunea Europeană.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Ianuarie 2019, ora: 21:29

 Simona Halep (27 de ani, 1 WTA) e aproape să dea o mare lovitură şi să-l coopteze ca antrenor pe Andre Agassi (48 de ani), legendarul jucător recomandat de Darren Cahill, cel care a lucrat cu el în perioada de glorie a americanului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Ianuarie 2019, ora: 21:25

 Camera Comunelor a respins la limită, miercuri seară, moţiunea de cenzură depusă de opoziţia laburistă la adresa Guvernului Theresa May, care rămâne astfel în funcţie şi încearcă să găsească soluţii pentru depăşirea impasului în procedura Brexit.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Ianuarie 2019, ora: 21:21

 Transportul de mărfuri pe calea ferată în Uniunea Europeană a crescut în 2017 cu 13 miliarde tonă-kilometru (tkm), ajungând la 416 miliarde tkm, iar Polonia, Ungaria, Lituania şi România au raportat cele mai mari creşteri,arată datele publicate miercuri de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Ianuarie 2019, ora: 20:54

 Ministrul Afacerilor Externe al României, Teodor Meleşcanu, vine mâine, 17 ianuarie, în Republica Moldova la invitaţia Ministrului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Tudor Ulianovschi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Ianuarie 2019, ora: 19:42

 Fostul judecător la Curtea Constituţională Nicolae Osmochescu a oferit un interviu postului de Radio Europa Liberă în care a comentat cazul agentului de patrulare care a refuzat să vorbească în rusă cu un șofer găgăuz.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Ianuarie 2019, ora: 19:06

Binomul PAS-DA a fost prins cu minciuna. Unul dintre candidații blocului format de Maia Sandu și Andrei Năstase au acuzat guvernarea că ar fi pus la cale un atac asupra unui colector de semnături, o femeie de 65 de ani, în raionul Străşeni. 

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)