Astăzi 22 Septembrie 2018, Sâmbătă - Ultima actualizare la 21 Septembrie 2018
Abonamente
 
 
 

Cultură 19 Iulie 2016, ora 14:11

Toată Moldova într-un acord de violă

Marime Font

„Muzica reprezintă mișcarea sunetului către suflet în scopul de a educa virtuțile.” Platon 

Zilele trecute mi-am readus aminte de ce iubesc Moldova. Am simțit din nou acea emoție pură, pe care o prinzi când hoinăreşti codrii deşi sau ridici dealurile verzi. Am simţit iarăşi acea legătură sufletească cu oamenii buni; cu bunicile care scot pâinea aburindă din cuptor; cu tinerii care cutreieră lumea în lung şi-n lat însă nu uită de casă… cu toată suflarea din această zonă geografică. Toată dragostea asta a venit într-o seară călduroasă de iulie, fiind oferită virtuos de două generaţii de muzicieni excepţionali din Moldova. Anatol Ştefăneţ (violă), Dan Brumă (chitară) şi Oleg Baltaga (percuție) şi-au unit forţele într-un trio de jazz inedit, Folk Reverse Jazz Trio. E foarte greu să definești genul de muzică pe care-l fac acești instrumentiști, temele variază de la blues și jazz la funk, trip-hop și folk. Chitara lui Dan Brumă te duce undeva în spațiul cosmic, viola lui Anatol Ştefăneţ te readuce în Balcanii din Europa, iar percuţia legendarului Oleg Baltaga reuşeşte să îmbine aceste două spaţii, cerul şi pământul, printr-o ritmică hipnotizantă, una care capătă o fluenţă mai mult decât eclectică. O astfel prestație ne readuce aminte de faptul că muzica trebuie să fie mai întâi artă, creație pură care deschide sufletele și atinge emoțiile spirituale.

Secolul XXI și-a pierdut calmul, iar oamenii au devenit mai agitați ca niciodată. Arta s-a transformat într-un produs perisabil, neimportant, trecător. Însăși noțiunea de muzică a fost ridiculizată de mulțimea de vedete muzicale, cu multe aere de staruri și nici un pic de talent. O mare parte a muzicii de astăzi este distracție, dezmăț, erotică ieftină, kitsch și bătaie de joc față de suflet. O mare parte din muzica contemporană nu are nici un mesaj, nici-o esență și respectiv, nici-o valoare. Și este foarte important să mai apară proiecte de genul Folk Reverse Jazz Trio – proiecte care ne reamintesc că nu totul este pierdut, că sufletul nostru mai are o șansă.
Pentru aproximativ două ore de concert am uitat de politică, sărăcie, criză, conflicte interetnice și bădărănism. A fost de ajuns să aud un singur acord lansat de viola lui Anatol Ștefăneț, ca să-mi dau seama de ce iubesc atât de mult această țară.Când terminam acest articol am dat peste o postare scrisă de colegul meu Dorin Galben. Dorin scria despre un caz recent dintr-un supermarket: „O bătrână a furat o pâine din supermarket - mă rog, a pus-o în geantă pe furiș. În timp ce ieșea pe ușă rușinată și stresată să nu fie prinsă, cei din pază s-au făcut că n-au observat nimic, asta chiar dacă au stat cu ochii pe ea tot timpul.

Mi-am plătit cumpărăturile, iar când am ieșit afară, femeia mușca flămândă din pâine...

P.S. Această postare nu e despre sărăcie, e despre omenie.”

După ce am citit această postare am înţeles pe deplin mesajul trupei Folk Reverse Jazz Trio – Moldova e vie şi încă mai are suflet, însă nu mai observăm acest lucru după vălul de neîncredere şi intoleranţă. Suntem săraci şi nefericiţi din multe motive, însă unul dintre ele ar fi că am uitat să ne mai oprim din când în când, să ascultăm o muzică care educă sufletul, să vedem frumosul în detalii şi să ne călim virtuţile pe care mulţi cred că le-am pierdut deja. Atât timp cât vor mai rămâne artişti care educă şi oameni care încă cred într-o schimbare, vom avea o şansă mai bună de viitor. În muzica contemporană din Moldova a reapărut sufletul, sperăm să reapară şi în ţară.

Un articol de: Marin Basarab
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul