Actualitate

Toni Morrison a murit. A fost prima scriitoare afro-americană premiată cu Nobel pentru Literatură

Toni Morrison a ajuns cunoscută după ce a publicat romanul ”Beloved/ Preaiubita”, care i-a adus premiul Pulitzer în 1987. Cartea sa a fost ecranizată, în rolurile principale jucând Oprah Winfrey şi Danny Glover.

Cu zece ani înainte câştigase Premiul National Book Critics Circle pentru romanul ” Song of Solomon/ Cântecul lui Solomon”.

Născută cu numele de Chloe Anthony Wofford, pe 18 februarie 1931 în Lorain, Ohio, Toni Morrison a crescut într-o familie pentru care a fost importantă moştenirea culturală a comunităţii afro-americane, dar şi literatura, artele şi tradiţiile locale.

Morrison a studiat la universităţile Howard şi la Cornell. A lucrat ca redactor la Random House şi ca profestor de scriere creativă la Universitatea Princeton până în 2006. Cărţile sale surprind experienţa feminină în diferite perioade din viaţa comunităţii afro-americane.

A primit premiul Nobel în 1993, academia suedeză celebrând modul în care Morrison foloseşte limbajul şi ”forţa sa vizionară”. A primit din partea preşedintelui Barack Obama, în 2012, Medalia Prezidenţială a Libertăţii. A fost laureată a distincţiei ”PEN/Saul Bellow pentru Realizări în Ficţiunea Americană, în 2016. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *